Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yaratici Nedir/Kimdir?


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Yaratici, yaratan, tanri, tanrisal zihniyet, tanrisal yanasim, akilli tasarim, ve eylemi olan tanrilastirma ve tanrilasma; insanoglu beyninin,tarihler boyu numenal yetisinin akilcilik temelli, bilimin epistemolojik olarak cevap veremedigi ve aklin tatmin ve de kendini dogru olarak inandirmak adina ve de bu bilimin henuz cevap veremedigi konulara cevap verme adina, insandisi baska bir guce verilen teleolojik anlam ve icerik ve bu anlam ve icerik temelinde kisinin kurdugu inancsal/teolojik/metafizik/ideolojik bagdir. Kisaca, kisinin beyninin durdugu yerde, tanrisi ve tanrilastirma eylemi baslar.

Tanrisiz olmak ise, beyini hic bir zaman durdurmamak ile paraleldir.

Cunku, beyin bilgiye nokta koyarsa, inanc; virgul koyarsa bilim olur. Her beynin koydugu noktanin kesinligi arkasinda o beynin bir tanrisi/tanrilastirdigi vardir.

Ortada bir aklin ideolojik ya da bakis acili bilimsel olmayan bir inanci varsa, o inanci o akla veren aklin bilincaltindaki tanrisidir.

Dolayisiyle, eger tanridan tamamen arinmak ve kurtulmak isteniyorsa, tanri yok demek yetmez. Aklin tanri aramasini da, bilim ve bilimsellige sadik kalarak onlemek gerekir.

Yoksa, arayan her akil tanrisini bulur. Bu da aklin, tanrinin ve her turlu uzantisinin ne oldugunun bilinc ve farkina varamamasi dogallik kisvesi altinda ve teslimiyet/caresizlik  temelindedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Yaratici, yaratan, tanri, tanrisal zihniyet, tanrisal yanasim, akilli tasarim, ve eylemi olan tanrilastirma ve tanrilasma; insanoglu beyninin,tarihler boyu numenal yetisinin akilcilik temelli, bilimin epistemolojik .

.

.

.

Yoksa, arayan her akil tanrisini bulur. Bu da aklin, tanrinin ve her turlu uzantisinin ne oldugunun bilinc ve farkina varamamasi dogallik kisvesi altinda ve teslimiyet/caresizlik  temelindedir.

bilginin varlıklar tarafından bilinmezlik dönemindeki sahibi kimdir . onu kainata kim işlemiştir . varlıklar varoluş ( evrim ) yada kendilerini var etme açısından takdir gücüne sahipmidirler ?  öyle ise en basitinden neden bazı varlıklar kendilerine leş yemeyi layık görmüşlerdir ? focus bilmin en önemli yanıdır .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 ay sonra...

ALLAH KİMDİR...


Gelelim işin en püf noktasına...Herkesin varlığına inandığını söyledğii bir Allah olgusu var...


Tabi akıllara hemen ateistler geldi..Kur'an ateizm diye bir inanç akımını kabul eder..Ama Allah' ın varlığına gerçekten inanmamayı red eder..


Allah' ın varlığı veya yokluğu somut olarak ispatlanamayacağı için, inancın bu kısmını Allah üstlenmiştir..Ve her insanda dilde red etsede Allah' ın var ve bir olduğuna kesinlikle inanır...


Hani Rabbin, ademoğullarından, bellerinden zürriyetlerini alıp onları öz benliklerine şahit tutarak sormuştu: "Rabbiniz değil miyim?" Onlar: "Rabbimizsin, buna tanıklık ederiz." demişlerdi. Kıyamet günü, "biz bundan habersizdik" demeyesiniz. ( ARAF / 172 )


Allah' a gerçek manada inanmamak imkansızdır..Ateistler çeşitli nedenlerden dolayı Allah' ın varlığını inkar ederler..Konumuz bu olmadığı için konuyu çok açmayacağım..Sadece aklınıza ateistlerin geldiğini tahmin ettiğim için biraz değinme ihtiyacı hissettim..


Peki herkesin inandığı bu Allah kimdir? Nedir..Geleneğin bize öğrettiği Allah algımızla, Kur'an' da kendini anlatan Allah algısı ne derece uyumludur..Bu akşam bunlara değinelim biraz..


Madem inanıyoruz, madem inancın bu kısmını Allah üstlenmiş, bize düşen, kitabıyla O' nu tanımaya çalışmaktır..Tabi bunu yaparkende, gelenek inançlarımızdan, önyargılarımızı bir kenara bırakarak yapmalıyız..


Allah' ı tanımak için evvela şu ayeti beynimize kazımamız lazım diye düşünüyorum ben:


Gözler onu fark edip kavrayamaz. Oysaki O, gözleri görür/bilir. O Latîf'tir, lütfu çok olduğu halde kendisi görülemez; Habîr'dir, her şeyden haberdardır. ( ENAM / 103 )


Ayetinde dediği gibi, ne kadar zeki, akıllı olursak olalım, bizim yaratılışımız Allah' ı kavramaya biyolojik olarak mümkün değildir..O halde biz Allah' ı beynimizde canlandırdığımız veya geleneğin öğrettiği kulaktan dolma bilgilerle değil, sadece kendi kitabından doğru anlayabiliriz...


Mesela çokça karşılaştığımız bir soru vardır..Bazan kendimize bile sorduğumuz:


"" ALLAH bizi neden yarattı ? ""


İşte Kur'anda ki Allah' ın olmazsa olmazları vardır..Kendince gereklilikleri ve sorumlulukları vardır..Kur'anda ki Allah her canı istediğinde, gücüm herşeye yetiyor diye, her istediğini yapan lay lay lom bir ilah değildir..


1 ) Allah' ın "" halık "" sıfatı vardır..


Yaratma..Allah yaratıcıdır..Onun işi yaratmaktır..Yaratıcı olduğu içinde yaratmak zorundadır..Ve her daim yaratacaktır..Ve aklı devreye sokarsak Allah dediğimiz varlıkta elbette ki yaratmalıdır..Allah bizi halık sıfatından , yaratıcı olduğundan dolayı yaratmıştır..Limoncu neden limon satıyorsa, Allah' ta aynı mantıkta bizi yaratmıştır..


2 ) Allah' ın "" rezzak "" sıfatı vardır..


Allah rızık verme gerekliliği vardır..Bu O' nun yapısı gereğidir..Rızık verecekse, rızık vereceği mahluklar yaratmalı...Yaratılmışlar olmasa, Allah yaratma sıfatı gereği yaratmasa, rezzak sıfatı gereği kime rızık verecek ?


Hiç kuşkusuz, Allah Rezzâk'tır, bol bol rızık verir. Kuvvet sahibidir, Metîn'dir, güçlü ve dayanıklıdır. ( ZARİYAT / 58 )


3 ) Allahın "" hadi "" sıfatı vardır...


Hidayet veren..Allah bu sııfatı gereği yarattıklarına yol göstermeli..Sadece insana değil..Kumda yumurtadan çıkan bir karetta doğru denize koşuyor..Nerden bilir dünyaya yeni gelmiş bu canlı, hayatını idame ettirebilmek için denize koşması gerektiğini..İşte bu Allah' ın hadi sıfatının tecellisidir..Ve insan içinde bu geçerlidir..


Doğru yolu bildirmek Allah'a aittir. Fakat o yoldan ayrılan yollar da vardır. O dileseydi, hepinizi birden doğru yola iletirdi. ( NAHL / 9 )


4 ) Allah' ın rahman / rahimdir..


Merhametlidir..Merhameti gereği merhamet edeceği varlıklar yaratmalıdır..


Ayetlerimize iman edenler sana geldiğinde şöyle söyle: "Selam size! RABBİNİZ BENLİĞİ ÜZERİNE RAHMETİ YAZMIŞTIR. İçinizden her kim bilgisizlikle bir kötülük işler de ardından tövbe edip halini düzeltirse, hiç kuşkusuz, Allah çok affedici, çok merhametlidir." ( ENAM / 54 )


İşte Kur'an' da ki Allah insan ne kadar nankör olursa olsun, ne kadar Allah' ı hakkıyla takdir etmemiş olursa olsun, ne kadar ayetlere savaş açmış olursa olsun, rahmetini, rızkını, kesmeyen bir Allah...


Bu yüzden elçiler gönderiyor, bu yüzden vahyi gönderiyor..Allah' ı Kur'an' da doğru yani kendi anlattığı gibi tanır ve öyle kabul edersek felsefi tüm sorulara daha kolay ve net cevaplar bulacağımızı düşünüyorum...


Allah kendince gereksinimleri, zorunlulukları olan bir varlık..Kendince kuralları, kanunları olan bir varlık..Bu kurallara sadık kalan prensip sahibi bir varlık...


Benim Kur'an' dan algıladığım şimdilik bunlar...


Selam ve dua ile..


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bilginin varlıklar tarafından bilinmezlik dönemindeki sahibi kimdir . onu kainata kim işlemiştir . varlıklar varoluş ( evrim ) yada kendilerini var etme açısından takdir gücüne sahipmidirler ?  öyle ise en basitinden neden bazı varlıklar kendilerine leş yemeyi layık görmüşlerdir ? focus bilmin en önemli yanıdır .

Bilginin sahibi,  insanogludur.

 

Bilim varligi degil, ondan aldigi gozlemin bilgisini verir.

 

Bilimin en onemli yani, nasilsorusuna gozlemi ile yanit vermektir.

 

Bir yanitin gozlemi yoksa, o yanit bilimsel degildir.

 

Bazi varliklarin les yedigi gozlem verir, nasil les yediklerini de bilim aciklar.

 

Neden les yediukleri sorusu ise onlarin vucut yapilari ve yasamlari beslenmeleri ile ilgilidir.

 

Ayni sekilde bazi varliklar etobur bazilari ot oburdur.

 

Insanoglu ise ikisini de yer.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.