Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yaratilis Mitolojileri Ve Yaratanin Erkeksel Karakteristigi


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Tarihe baktigimizda, ataerkil toplumlardan once olan anaERKIL toplumlarin iki ozelligi vardir.

 

Birincisi disinin erkekten ustunlugu

 

Ikincisi bu ustunlugun DISISEL DEGIL, ERKEKSEL karakteristigi.

 

Insanoglu gozlem olarak kendi turu ve birinin geldigi yeri gormus, algilamis ve bu geldigi yerin sahibi olan disiyi iki temelde one cikarmistir. Birincisi onun tanricaligi, kutsalligi, onderligi ve ikincisi ERKLIGI, ERKSELLIGI VE ERKEKSELLIGI. Buradaki erkeksellik, guc otorite temelindeki erkekselliktir. Yani disi bu erkekselligi erk eken ve erk sahibi olarak uslenmis, daha dogrusu erkek tarafindan bu kadina verilmistir.

 

Bilindigi gibi sinifli toplumlara ve erkek egemen toplumlara yani ataerkil toplumlara gecmeden once, kadinin fiziki yasama katilim ve is bolumu temelindeki erkek algisindaki "acizligi/gucsuzlugu" ilk kolelesen olarak insanoglu turunun fiziksel gorunumlu disisi uzerinde olmustur.

 

Yani tarihteki ilk kolelesen disilerdir. Henuz burada bir sinif algisi yoktur, yalniz insanoglu turunun gorunum farki olan disisinin, erkegi onunde boyun egisi/egdirisi soz konusudur.

 

Peki, erkek bu acidan daha once egemenligi ve erki verdigi disisini ve de onun doguran ve ureten gozlemini nasil geri cekecektir.

 

Burada ilk akla gelen disinin dogurgenliginin baska bir guce verilmesi ve bu dogurganligin aslinda DOGURTAN OLARAK YARATANA DONUSMESIdir. Iste insanoglu aklindaki yartatim ve yaratilis fikri boyle dogmustur. Buradaki dogurandan, dogurtana gecis te; ister istemez yaratani erkek ozellikli kilmis ve tum mitoloji erkek temeli ve kadinin ezilmisligi uzerine insa edilmistir.

 

Kadinin havva olarak Adem gibi yaratilmamasinin altinda da bu fikir yatmaktadir, Erkeksiz cocuk dogurdugu soylenen Meryemin dogurdugu Isa'nin babasi olan tanrida dabu fikir yatmaktadir. 

 

 

Iste buradan insanoglunun disisinden erkek egemenligine gecisin, iki buyuk degisimi; kadinin fiziksel koleligi ve dogurandan dogurtana, yanierkege gecis.

 

Iste butun bu temelde hayvandan gelen anima/animus temelinin vahsiligi, saldirganligi, egemenligi, gucu ve otoritesi v.s. temelli BIRINI KENDI EMRIN ALTINA ALMA fikri burdan dogmus, ve ilk emre giren de insanoglu turunun disisi olan olmustur. Onu emri altina sokan yani kendine kole yapan erkegin kullugu da artik disiye degil; yaratilan erkeksel karakterli yaraticiyadir.

 

Iste buradan da dogurgan/ureten yapi olan disinin anneligi kutsalligini korumaya devam ederken, disinin kadinligi artik erkege verilmis bir hediye/oyuncak kole mal meta esya olmustur.

 

Daha oncve ben bu konuyu "erkeksel disilik" ve benzeri basliklasrda islemis ve aciklamistim.

koleleserek ve dogurganliginin dogurtan olan erkege gecerek ve bu dogurtkanligin da nasil bir yaratilis fikrine donuserek ve de bu donusumun nasil yaraticilari erkeksel karakter olarak aciklayarak yaratan, yaratilis ve yaratici fikrinin insanoglu aklinda tarihsel olarak nasil yeserdigini ve bir sistem, duzen yasam ve iliski temelinde somutlastigini izah etmek istedim.

 

Bugun hala dunya da fiziksel olarak degil de; zihniyet olarak erkekselligin, erkselligin ve erk ekselligin guc otorite temelinde disinin kadinini ezmesi ve anneligini hala kutsal tutmasinin ve zihniyette bir DISISELLIGIN olmamassinin nedeni budur.

 

Cunku insanoglu fiziki olarak erkek disi farki tasisa da, zihniyet olarak sadece erkeksel ve bu temelli insanoglu bunyesinde hakimiyet yarisi ustunlugu gucu ve otoritesi tasir.

 

Bu otoriteye insanoglu zihinsel olarak ozlem duydukca da ve bunu sistemine duzenine tasiyarak somutlastirdikca da ERKEKSEL KARAKTERIN KENDINI BIR YARATICI ADI ALTINDA TANRILASTIRMASI ve kendi dahil disinin kadinini ve annesini de buna kole ve kul olarak teslim etmesi devam edecektir.

Burada da doguran disinin nasil

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.