Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nazim Hikmet 111 Yasinda.


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Dun N.Hikmet'in dogum gunuydu. Dunyaca unlu sairimiz ulkesine hasret vefat etti. Kimdi bunun sorumlusu?

 

Gerci bu bizim toplumumuzun bir ozelligi dunyaca unlu beyinlerimizesahip cikamamak ve ulkeden kacirmak ya da iceri atmak.

 

Ataturk devrinde, kendisine kominist, sosyalist v.s. diyenler ve tarih ile yuzlesmek isteyenler adina N.Hikmet'e yasatilan her turlu insanlikdisi muamele tarihimizin bir yuz karasidir.

 

Bugun bakiyorum da, eski komunistler, sosyalistler v.s. bir yerde ya Ataturk ve ulusalcilar tarafinda yer almakta, ya da liberal etiketiyle AKP yaninda yer almaktadir.

 

Bugunun durumu da her nasilsa N.Hikmet ve onun gibi poitik gorusu olanlara ulusalcilar ve Ataturk'te birlesenler "sahip" cikmaktadir.

 

Peki bu sahip cikanlar; Ataturk'un devrinde sosyalist, komunist goruslu kisilerle gecinememesini ve hatta onlarin gordugu her turlu insanlik disi muameleye sessiz kalmasini nasil acikliyorlar?

 

Bakin, N.Hikmetin yargilanmalari.

 

Davaları

  • 1925 Ankara İstiklal Mahkemesi Davası
  • 1927-1928 İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Davası
  • 1928 Rize Ağır Ceza Mahkemesi Davası
  • 1928 Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Davası
  • 1931 İstanbul İkinci Asliye Ceza Mahkemesi Davası
  • 1933 İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Davası
  • 1933 İstanbul Üçüncü Asliye Ceza Mahkemesi Davası
  • 1933-1934 Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Davası
  • 1936-1937 İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Davası
  • 1938 Harp Okulu Komutanlığı Askeri Mahkemesi Davası
  • 1938 Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi Davası

Hepsi de TC ve Ataturk doneminde. Gerekce;

 

 

1925 yılından başlamak üzere şiirleri ve yazıları yüzünden birçok kere yargılandı. 1938 yılında orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Nedir bu gerekce, kimin elinde bu gerekce ile ilgili nasil birdelil var. Bu da ergenekon tertibi gibi bir tertip olmasin.

1950 yılında bir af yasasıyla salıverildi. Ancak sürekli izlendiği ve çürüğe ayrıldığı halde 48 yaşında yeniden askerlik yapmaya çağrılması ve öldürüleceği yolundaki duyumlar üzerine yurtdışına kaçtı.

1950'de iktidar kimde, Ataturkculerde mi-CHP yoksa Menderes'te mi? 48 yasinda bir kisi curuge ciktigi halde, nasil askere cagrilir. Neden ve kimler tarafindan oldurulmek istenir?

Memleket dışında geçirdiği yıllarda Bulgaristan, Macaristan, Fransa, Küba, Mısır gibi dünya memleketlerini dolaştı, buralarda konferanslar düzenledi, savaş ve emperyalizm karşıtı eylemlere katıldı, radyo programları yaptı. Budapeşte Radyosu ve Bizim Radyo bunlardan bazılarıdır. Bu konuşmaların bir kısmı bugüne ulaşmıştır.

Burada onun che tipi bir savasim vermisligi var. Neden bu savasimi ulkesinde veremedi?

1950 yılında Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği'ne giden Nazım, 25 Temmuz 1951 tarihinde Bakanlar Kurulunca Türkiye vatandaşlığından çıkarılmasının ardından, büyük dedesi Mustafa Celaleddin Paşa (Konstantin Borzecki)'nın memleketi olan Polonya'nın vatandaşlığına geçerek Borzecki soyadını aldı. 3 Haziran 1963 tarihine gelindiğinde ise, Nazım Hikmet geçirdiği bir kalp krizi neticesinde hayata gözlerini yumdu. 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye vatandaşlığı iade edildi. 2009'a kadar devletin, hukumetlerin akli neredeydi?

 

Simdi birileri bana, Ataturkculerin, kemalistlerin, ulusalcilarin v.s. neden N.Hikmete Ataturk'te birleserek "sahip cikmak" istediklerini, nasil aciklayabilir?

Ataturk'u ve onda birlesenleri nasil "sosyalizm/komunizm yanlisi" ilan edebilir.

Asil soru, bir zamanin solcu adi altindaki sosyalistleri komunistleri; nasil ve neden bugun ulusalci Ataturkcu olabilir?

Evet kim ve nasil N.Hikmetin Ataturk doneminde suclanmasini ve Ataturk ile sosyalizmi/komunizmi birlestirebilmeyi izah edebilir?

Aslinda butun bunlar kendisine aydin, elit, devrimci, ilerici v.s. diyenlerin dedikleri bilincte olmadiklarini ve aslinda kendilerinin de ne olduklarini kendilerinin bilmediklerini ve bukalemun gibi tarihin donemlerinde saf degistirdiklerini; en acisi bu anlamdaki mucadelenin bir "moda/gosteris" oldugunu dusunmektedirler.

Yoksa elde edilmis bir mucadele bilinci bu kadar kabuk degistirmez.

Ya da sirf birseyleri savunu adina tum tarih red edilmekte ya da unutulup yeniden yazilmaktadir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 8 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.