Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Siyaset Hakkinda


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Siyasetin ne oldugunu izah etmeden once; siyasetin, bilgideki yerini ortaya koymak gerekir.

 

Siyaset; Bilimin degil; felsefenin bir konusudur. Felsefi olarak ta; Etik basligina girer. Buradan da; anlasilacagi uzere; sosyal bir hayvan olan, insanoglunun bir arada toplumsal olarak yasayabilmesi icin; tarihler boyu; insanoglunun bir kismi; idareci, yonetici, yonlendirici yerine gecerek; tum toplumu idare etmek, yonlendirmek ve yonetmek istemislerdir.

 

Siyaset, yabanci kokenli bir kavram olarak; politics anlaminin pole, yani kutup linquistik kokeninden turetilmistir. Yani siyaset varsa, bir karsitlik var demektir. Burada poly temelli bir cokluk ta soz konusudur. Yani ortada karsitlik iki tane degil, bir cok karsitligin olmasi demektir.

 

Demekki;bu karsitlardan birinin digerlerine ustun gelmesi adina her seyden once siyaset; bir iktidar-guc-otorite konusudur. Bu guc-otoriteyi saglamak icinde; ideolojilere ihtiyaci vardir. Bu ideolojilerin; temeli genelde insanoglu fenomenine metafizik/ontolojik bir varlik olarak bakmak, yani ya insanoglunu maddelestirmek/metalastirmak ya da kullastirmak/kolelestirmek temelinde toplum uzerinde uygulanip uygulanmadigi algisi da; inanci getirir. Yine kendi ideolojisini savunmak ve onu iktidara getirmek icin de; ideolojinin inancin disinda, dogruya da ihtiyaci vardir.

 

Siyaset hic bir zaman ve hicbir surette; yonetmek istedigi tum toplumun isteklerini karsilayamamistir. Ancak; toplumun bir kismini o da propagandasinin icerigiyle; kendi ideolojik gorusunun dogruluguna inandirabilir.

 

Insanogluna dogumdan itibaren; ne gibi bir ayrimci veri verilmisse; bunlarin hepsi siyasetin konusu olmus, bu verilen veriler; kullanilarak; hem toplum mucadeleye cekilmis; hem de bu degerleri sahiplenen toplum, degerlerin; siyasi dogru temelinde arac olarak kullanilarak; degerler, su-istismar edilmistir.

 

Tum ana degerler ve icerikleri, siyasetin konusu olmustur. Milliyet, din, ahlak, kultur, sanat, ve akla gelen; herturlu kisilik degeri; siyasetin su istismar ettigi ve dogumdan itibaren verilen veri ve tabulardir.

 

Guc-otorite icin de; siyaset, yasalara, kurallara, ihtiyac duyar. Bu ihtiyacin nedeni ise; kendi iktidarina dokunulmamasi icin konulan ve adina demokrasi denilen yasaklardir.

 

Kisaca, siyaset; insanoglunu insan yapmayan ve devamli ayristiran bir soyut olmanin yaninda; insanoglu arasindaki, savaslarin, katliamlarin, soykirimlarinin, ve kisaca herturlu insanlik disi olgularin da nedenidir.

 

Aslinda, insanligin, siyasete ihtiyaci yoktur. Yeterki tum farklariyla birlikte birarada yasayabilmeyi, ve biribirine ustunluk saglamanin, kendini alcaltmak oldugunun bilincine varsin.

 

Insanin siyasetsiz bir dunya kurmasi, dilegiyle.

empty.gif Similar topics

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.