Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gazipaşa'da Tarla Altında Çok Büyük Bir Roma Mozaiği Bulundu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilimsel gelişmelerin duyurulduğu LiveScience'ın internet sitesindeki habere göre, Roma İmparatorluğu'nun en zirvede olduğu dönemden kalma tarihi eser, Antalya’nın Gazipaşa İlçesi Güney köyünde bulunan Antiochia ad Cragum antik kentinde bulundu. Yaklaşık 5 yıldır Amerikalı bilim adamlarının katkısıyla yapılan kazı çalışmalarında bulunan mozaik zemin, döneminin lüks bir banyo kompleksini süslüyor. 7 metre uzunluğundaki bir havuza bitişik durumda olan mozaikler birbirinden karmaşık, sıradışı geometrik desenler içeriyor. Tarihi taban, 149 metrekarelik bir alanı kaplıyor.

 

post-2-0-25190200-1347973161_thumb.jpg

 

Nebraska - Lincoln Üniversitesi'nde görevli Kazı Başkanı ve Sanat Tarihçisi Michael Hoff, "Dürüst olmak gerekirse, mozaiğin büyüklüğü karşısında tamamen şaşkına dönmüş durumdayım. Beyaz taban üzerinde yıldız yağmurundan birbirine geçmiş halkalara kadar birçok eşsiz geometrik dizayn var. Bu, Türkiye'nin güneyinde bulunmuş en büyük Roma dönemi eseridir" dedi.

 

post-2-0-76111700-1347973158_thumb.jpg

 

Mozaiğin şu ana kadar yüzde 40'ını açığa çıkarabilen Hoff ve ekibi, kazıyı tamamlayabilmek için öğrencileri ve gönüllülerle birlikte önümüzdeki yıl Haziran ayında antik kente geri dönecek. Amerikalı ekip, devasa mozaiğin üstüne ahşap bir koruma inşa edilmesini ve tarihi eserin ziyaretçilere açılmasını hedeflediklerini belirtti.

 

post-2-0-99668600-1347973159_thumb.jpg

 

Antiochia ad Cragum'un MÖ. 170 yıllarında 4. Antiochus tarafından kurulduğu ifade ediliyor.

post-2-0-75309200-1347973157_thumb.jpg

 

Atatürk Üniversitesi’nden kazıya katılan ve Kazı Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Yrd.Doç.Dr. Birol Can da şunları söyledi: “Kentin en önemli yapılarından biri olan Hamam’da bu yıl çalışmalar başlatıldı. Hamamın doğu kısmındaki alanda yapılan kazıda 500 metrekarelik alana yayılan bir mozaik yapıya rastladık. Daha önceki yıllarda Alanya Müzesi burada küçük çaplı bir kazı yaparak bu mozaiklere rastlamıştı. Biz, bunu genişlettik. Yaptığımız çalışma sonucu tamamı geometrik panolara döşenmiş, çok renkli bu mozaik alanın benzerine bu bölgede rastlamak çok zor. En yakın örneği Anamur’da bulunuyor. Oldukça ustalıkla yapılmış güzel bir çalışma. Dönemimizden 1700 yıl önce yapılan bu alan büyük olasılıkla üstü kapalı bir mekandı. Restorasyonların tamamlanmasının ardından koruyucu bir üst örtü sistemi oluşturacağız. Çalışma bittiğinde sergilenmesi amacıyla Gazipaşa Belediyesi’ne teslim edeceğiz”

 

post-2-0-06286200-1347973162_thumb.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.