Φ bitir Gönderi tarihi: 15 Mayıs , 2012 Paylaş Gönderi tarihi: 15 Mayıs , 2012 PEYNİR Sütün mayalanması yoluyla yapılan ve çeşitli türleri olan bir besin. Kullanılan süt, tam yağlı, yan yağlı ve yağsız olabildiği gibi, tuzlu ve tuzsuz peynirler de vardır. Peynir mayası (kazein) gevişgetiren hayvanların işkembesinden elde edilir. Pek az çeşit bir kenara bırakılırsa, peynir bir endüstri ürünüdür. Peynir yapımında üç önemli işlem vardır: Sütün pıhtılaşması (kesilmesi) kazeinle işlenmesi ve peynire biçim verilmesi. Bu işlemler sonunda peynir tuzlanır, ve peynirin rengini, kokusunu ve kendisine has tadım veren onu kurutan bir dizi işleme geçilir. Peynirler çeşitli ölçülere göre sınıflandmlır. İçlerindeki yağ ve su oram, emme kabiliyeti, hamurun nitelikleri ve eskilik bu ölçülerin başlıcalarındandır. %42'den fazla yağlı olanlar yağlı, % 20-42 arasında yağlı olanlar yarı yağlı, %20'nin altında yağlı olanlar ise yağsız peynir sınıfına girerler. Peynirler eskiliklerine göre de taze, tuzlu ve bekletilmiş diye, hamur bileşimi bakımından ise eritilmiş ve eritilmemiş diye ayrılırlar. Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.