Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Üniversite, bilimsel düşüncenin topluma taşınmasından taraf olmalıdır!.


GeceKuşu

Önerilen İletiler

***

 

fft16_mf977746.Jpeg

 

16-17 Mayıs tarihlerinde Marmara Üniversitesi'nde "Bilim Türler Arası Evrimi Neden Kabul Etmiyor?" başlıklı bir sempozyum düzenleneceği duyuruldu. Yaratılış görüşünü "bilimsel" olarak tartışmaya açmayı iddia eden bu sempozyum, ne yazık ki bir üniversitenin bünyesinde gerçekleştirilmek isteniyor.

 

Oysa; Üniversite, bilimsel düşüncenin topluma taşınmasından taraf olmalıdır. Marmara Üniversitesi’nde düzenleneceği duyurulan evrim karşıtı sempozyumunun hiçbir bilimsel meşruluğu yoktur... Marmara Üniversitesi yönetiminin bu sempozyum temelinde “dindar gençlik” söylemini üniversiteye taşıma gayreti hiçbir şekilde yasal ve bilimsel kaygıyı içermemektedir... Eğer bu sempozyumu düzenleyenler bilim insanı olduklarını iddia ediyorlarsa "Bilim insanlarının" gerici safsatalar karşısında toplumu aydınlatmakla sorumlu olduklarını anlamak zorundadırlar.

 

Bilimsel çalışmanın birinci şartı olgusal olmak, maddi zemine dayanmaktır. Yaratılış görüşü, bu bilimsel zorunluluğu yerine getirmediğine göre, bilimsel bir alternatif gibi sunulması da özgürlük getirmeyecektir. Bilimsel kuramlar, herkes istediğini söylesin ile değil, delillere ve sınanabilirliğe oturan soyutlamalardan oluşmaktadır. Yaratılışçılığın üniversiteye bilim diye taşınmasına izin verilmesi özellikle de son 10 yıllık süreçte üniversitelerimizde inanılmaz ve akıl almaz bir dönüşümün ulaştığı son noktayı göstermektedir.

 

Gelinen bu noktada; Üniversiteler bilimsel bilginin üretildiği yerler olmaktan çıkarılıp Üniversitelerde yapılan bilimin inançlarla ilişkisinin kurulma aşamasına gelinmiştir. Herkesin bireysel olarak inancı olabilir ya da olmayabilir. Kişinin sahip olduğu inanç vicdani bir mesele olarak kaldığı sürece o kişinin bilim yapmasına engel değildir... Bu başka bir şeydir.

 

Ancak kişi sahip olduğu inançlarıyla, bu inançlar doğrultusunda bilim yapmaya kalkışırsa bunun adı bilim olmaz. Bilim eleştirel bakış açısına sahiptir, sürekli sorgular, aksini kanıtlamaya çalışır, hiçbir olguyu kanıtlamadan doğru olarak kabul etmez.

 

Oysa inançta sorgulama yoktur, bir şeyin öyle olduğunun kabulü vardır.

Böyle bir şey bilimin doğasına aykırıdır. Böyle bilim olmaz! Bu, bilime ihanettir.

 

“Bilimin evrimi kabul etmediği” iddiası ile üniversitede sempozyum düzenleme cürreti küçümsenmemeli, yanlışların toplumda ve üniversitede kabullenilmesi için uygulanan bu tür baskı ve bilim dışı yaklaşımlara ciddiyetle yanıt verilmelidir.

 

Üniversite, tarihi boyunca sorumluluk sahibi bilim insanları ve ici bos akademik titr sahibi "memurlar" olmak uzere iki kesimi içinde barındırmış ancak birinci grubun nitelikleri ve tavır alışı sayesinde toplum nezdinde saygı duyulan bir kurum olmuştur. Ote yandan üniversitenin uzun süredir açıkça aydınlatmayan, umut vermeyen bir yer haline gelmesi de birinci grubun mesuliyetindedir.

 

on 10 yıllık süreçte süren uzun sessizliğin bir bedeli olmuştur. Üniversitenin “bilim yuvası” misyonunun piyasacılık ve gericilikle yeniden şekillendirilmesi süreci, doğa bilimleri alanının köşe taşı kuramlarından biri olan evrimi üniversiteden kovulmanın eşiğine getirmiştir.

 

Bugün gelinen bu aşamada bir kırılmanın eşiğindeyiz.

Bilim insanları bu dönüşüme boyun mu eğecek?

Yoksa bilimsel düşüncenin toplumda yayılması için harekete mi geçecek?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.