Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hem Çevreci, Hem Trend


Radya

Önerilen İletiler

Sürdürülebilirlik tüm Dünya'nın en revaçta yani moda konusu, sürdürülebilir moda, alış-veriş, ekonomi, tarım, gelişime- hemen her konuda karşımıza çıkıyor. Ama sürdürülebilir gerçekte nedir ve bu kadar çok konuştuğumuz bir olguyu hayatımıza dahil edebiliyor muyuz?

 

Sürdürülebilirliği kısaca özetleyecek olursak; yapılan bir eylemin devamlığının olması ve eylemin yapılması sırasında doğaya zarar vermemesi diyebiliriz. Örnek verecek olursak, benzinle çalışan arabalar petrol rezervlerinin bir gün tükeneceği için sürdürülebilir değil ama güneş ışığı ile çalışan bir araba güneş ışığı bitmeyeceği için sürdürülebilir.

 

Moda da böyle birşey, yıllar yılı moda akımlarını yaratan insanlar doğaya değilde lükse önem verdikleri için değişik insan yapımı kumaşlar ve kimyasal kumaş boyaları üretildi ve bir çok kimsayal doğaya salındı ve salınmaya devam ediyor. Dahası derileri için öldürülen hayvanlar, değerli madenler için zulme uğrayan toplumlar oldu ve maalesef olmaya da devam ediyor. Kötü örnekleri bir tarafa bırakırsak, artık doğa ile uyumlu çalışmak isteyen modacılarımız var. Bunlar doğal kumaşlardan kıtafetler, atık ürünlerden takılar ve geri dönüşümlü malzemelerden doğada tamamen kaybolan ayakkabılar üretiyorlar. Ama doğayı korumak için üreticilere olduğu kadar tüketicilere de görevler düşüyor.

 

Sürdürülebilir moda dendiğinde bir çok kişi doğal kumaşlardan üretilmiş kıyafetler anlıyor. Ve sürdürülebilir alış-verişi benimseyenler insan yapımı sentetik kumaşlardan uzak duruyor. Fakat doğal ve organik olarak aldığımız tüm ürünler gerçekten doğaya zarar vermiyor mu?

 

İşte birkaç doğal kumaş türünün artı ve eksileri..

 

a8faa762b319c06.jpg

 

PAMUK: Pamuk çekirdeklerinin etrafında beyaz toplar büyüten bir bitki türüdür ve bu beyaz topakların bükülmesiyle oluşan iplerden yapılan kumaşları sıkça kullanmaktayız. Pamuk doğal bir ürün olmasına karşın üretimi için büyük miktarda su gerekir. Bu su sentetik yada diğer insan eli ile yapılan kumaşların üretimi için tüketilen sudan az değildir. Ve aynı zamanda pamuk üretimi için tarım ilaçları, gübre ve herbisitler Oraganik pamuk kumaş %100 doğal yönetemlerle hiçbir kimyasal kullanılmadan üretilmiş ve üretimi ve işlemesi sırasında doğaya yada suya herhangi bir zarar vermemiştir (certifikalarını mutlaka kontrol edin).

 

 

41e08b6760ba1dd.jpg

 

BAMBU KUMAŞ: Bambular bir çok şekilde kullanılan ve sevimlli pandaların da en sevdiği yiyeceklerden biridir. Ayrıca ipliğe dönüştürülebilir ve ondan da kumaş halin getirilir. Günde 15,5 cm kadar büyüyebilen bambular, diğer bitkilere yakın yerlerde yetişebilir yani üretim için büyük bir alana ihtiyaç duymazlar. Bambular genellikle büyürken tarım ilaçlarına yada diğer kimyasallara ihtiyaç duymazlar, böylece su yada toprağa zarar vermezler. Ama %100 organik olarak üretilenleri kullanmanızı öneririm. Bambu ile iligli tek sorun ise kumaş olarak işlenmesi sırasında çok fazla ısıya, suya ve kimyasala ihtiyaç duyulmasıdır. Her ne kadar kimyasallar zararsız tuzlar ve diğer katkı maddeleri olarak nötralize edilse de çok fazla ısı ve su kullanılaktadır.

 

 

 

47f22e2197b3c17.jpg

 

KENEVİR:

Kenevir çok yönlü bir bitki ve doğal bir kumaş hammaddesi ve dünyadaki hemen her iklimde yetişebiliyor. Bambu gibi çok çabuk büyüyor ve pamuktan 7 kat daha dayanıklı kumaşlar elde ediliyor. Bu da materyalin geri dönüşüm için daha elverişli olduğu anlamına geliyor. Böcekler bitkiye gelmiyor yani yetiştiricilerinin kimyasalları ve tarım ilaçlarını kullanmasına gerek kalmıyor, ayrıca çok az ile yetişebiliyor. Kenevir en iyi doğal kumaşlardan biridir.

 

Bir kıyafet alırken sürdürülebilir olmasını istiyorsanız kumaşların sertifikalarını mutlaka kontrol edin. Eğer kumaş %100 doğal hammaddeden yada geri gönüşümlü maddeden üretilmişse aradığınız kumaş diyebilriz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.