Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kuşadası`nın Özel Çiçekleri Açtı


Önerilen İletiler

Aydın'ın Kuşadası İlçesi' nin

Endemik bitkileri arasında yer alan

'çan çiçekleri' açmaya başladı.

 

 

kusadasinin-ozel-cicekleri-acti-DHA-093183ca005e90ddae9ddbebc9979932-2-t.jpg

 

 

Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın deltaya bakan güney kıyılarında sıkça rastlanan çan çiçeklerinin açmaya başlaması doğa sevenleri heyecanlandırdı.

 

Genellikle Nisan ayının sonlarında açmaya başlayan çan çiçekleri yine kendisi gibi nadir bir tür olan Aydın Ölmez Çiçeği'yle bir arada sadece milli parkın güneyinde görülebiliyor.

 

Tüylü çan çiçeklerinin, Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin rthaber kırmızı listesinde 'Hassas' kategorisinde yer aldığını belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, çiçeklerin botanik turizminde önemli bir yere sahip olabileceğini kaydetti.

 

050420120947476531001_2.jpg

 

 

Sürücü, "Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında mor renkleriyle görenlerin hemen ilgisini çeker. Etkileyici görüntü ve renklere sahip olan tüylü çan çiçeklerinin cazibesine kapılan bazı bilinçsiz kişiler, bu endemik çiçekleri koparmakta ya da sökerek götürmektedir. Yaptığımız araştırmalarda bazı çan çiçeklerinin ertesi yıl yerinde olmadıklarını görmekteyiz. Doğanın bu harika çiçeklerine gerekli duyarlılığın gösterilmesi, koruma bilincinin geliştirilmesi ve mutlaka tanıtılarak botanik turizmine kazandırılması gerekir" dedi.

 

 

kusadasinin-ozel-cicekleri-acti-DHA-093183ca005e90ddae9ddbebc9979932-3-t.jpg

 

 

EKODOSD Başkanı Sürücü, Milli Park ve çevresinde özellikle antik kentlerde sıkça tüylü çan çiçeğine rastlandığını belirterek, "Çan çiçeklerinin en çok görüldüğü alanlardan birisi de Otantik Rum köyü mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu, döşeme taşlı sokaklarıyla Milli Park sınırları içinde yer alan Eskidoğanbey Köyü'dür.

 

Eskidoğanbey Köyü evlerinin duvarlarında, yoldaki döşeme taşların arasında, köyün birçok yerinde tüylü çan çiçeklerini görmek mümkündür. Burada yaşayanların bu çiçeklerin ne kadar önemli bir tür olduğunun bilinciyle, onları korumaları sevindiricidir. Panionion Birliği'ne bağlı Antik İon kentlerinden biri olan Priene'nin binlerce yıllık sur duvarlarında da tüylü çan çiçekleri görülebilir" dedi.

 

Sürücü, endemik bir türü görmek isteyenlerin Kuşadası'na gelmelerinin yeterli olacağını kaydetti.

 

rthaber

 

 

kusadasinin-ozel-cicekleri-acti-DHA-093183ca005e90ddae9ddbebc9979932-1-t.jpg

 

 

 

“Kuşadası Bitkileri” Kitabı Hazırlanıyor

 

 

Doğal bitkilerin habitatlarını bünyesinde taşıyan ve bitki çeşitliliği açısından önemli yere sahip olan Kuşadası’ nda bu bitkilerin tespit edilerek tanıtılması için Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından “Kuşadası Bitkileri” kitabı hazırlanıyor.

 

Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, yürütülen çalışmaların Kuşadası’nın geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirterek, çalışmaların yürütülmesindeki çabalarından dolayı Prof.Dr. Ali Çelik ve EKODOSD’a teşekkür etti.

 

Kuşadası’nda ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını kaydeden Başkan Altungün, “Türkçe -İngilizce olarak Kuşadası’nda ilk kez hazırlanacak resimli Kuşadası Bitkileri kitabının çok yararlı olacağını düşünmekteyiz. Kuşadası halkı ve kentte eğitim gören öğrencilerin bu konuda önemli bilgiler kazanmasını ve aynı zamanda botanik turizmine önemli katkı yapmasını bekliyoruz ” dedi.

 

Kuşadası’nın bitki kitabının hazırlanması amacıyla gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar EKODOSD üyesi ve bilim danışmanı Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Çelik tarafından yürütülüyor. Yapılan çalışmaları değerlendiren Prof.Dr. Ali Çelik, şöyle konuştu: “Yaptığımız arazi çalışmaları sonucu Kuşadası ve çevresinde vejetasyon dönemi (çiçeklenme) başladığını saptadık. Yaptığımız arazi çalışmaları sonucu ilk çalışmamızı bugün gerçekleştirerek 30′a yakın bitki örneği belirledik.”

 

Sadece doğal botanik parkındaki bitki potansiyelinin 400 üzerinde olacağının tahmin edildiğini anlatan Çelik, şunları söyledi: “Bu bitkiler içerisinde Aydın Gaşağı (Centaurea mykalae) gibi, dünyada sadece bu bölgede yetişen bitkilerde bulunmaktadır. Orman, maki, garik ve otsu vejetasyonlara ait önemli bitki örneklerinin kent içerisinde yer aldığı görülmektedir. Kuşadası aynı zamanda geofit olarak adlandırdığımız yumrulu, soğanlı ve rizomlu bitkiler açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir.

 

Salep olarak adlandırılan önemli orkide türlerini doğal botanik parkı içerisinde görmekteyiz. Özellikle kıyı ekosisteminde yer alan maki ve garik elemanları kuvvetli kök sistemlerine sahip oldukları için, erozyona karşı toprağı tutmaktadır. Olası toprak kaymalarına karşı bu doğal habitatların mutlaka korunması gerekir. Yapacağımız 1 yıllık çalışma periyotu sonucu önemli bitki türlerinin doğal ortamlarında fotoğrafları çekilecek, herbaryumları hazırlanacak, bu örnekler ileride kurulması planlanan botanik müzesinin temelini oluşturacaktır.”

 

Doğal değerlerin ortaya çıkarılmasına yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili EKODOSD tarafından da bir açıklama yapıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, turizm ülkelerinde son yıllarda alternatif turizm kaynaklarına büyük önem verildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bunlardan bir tanesi de botanik turizmidir. Botanik turizmi yapan ülkeler hem sahip oldukları doğal kaynakların korunmasını sağlamakta, hem de bu doğal kaynaklardan önemli kazanç elde etmektedirler.

 

Dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen endemik türler bakımından zengin olan ülkemiz, bu değerlerin tespit edilmesi ve tanıtılmasıyla bitki bilimciler ve botanik turizmi yapan ekoturistlerin uğrak yerlerinden birisi olacaktır.”

 

Ülkenin her tarafında kar kış devam ederken, Anadolu’nun en güzel iklimine sahip kentlerinin başında gelen Kuşadası’nda, anemonların çiçek açtığına dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, şunları söyledi: “1897 yılında bilim dünyasına tanıtılan Romulea mor yıldızlar, başka yerlerde görülmeyen sıklıkta, doğal botanik parkını renk cümbüşüne çevirdikleri görülmektedir. Baharın yaklaştığı bugünlerde her hafta farklı bitki türleri çiçek açacağından, çalışmalarımızdaki süreklilik devam edecektir.”

 

Adını kuşlardan alan Kuşadası’nda, kuşların büyük bir bölümünün doğal botanik parkındaki bitkilerle beslendiğini belirten Sürücü, sözlerini şöyle tamamladı: “Protein ve yağ açısından zengin olan bitkilerin, birçok kuş türünün doğal botanik parkına gelmesine neden olmaktadır. Hem kendi besinini temin eden hem de çiçekten çiçeğe geçerek onları tozlaştıran kuşlar, buradaki ekosistem korunduğu sürece buradaki varlıklarını sürdüreceklerdir. Yapılan çalışmalara verdikleri destek nedeniyle Kuşadası Belediyesi’ne ve katkıları nedeniyle Prof. Dr. Ali Çelik’e teşekkür ediyoruz.”

 

Aksarayhaber

 

 

kusadasi-nin-guzelleri-acmaya-basladi-3506566_o.jpg

 

 

20120212A120208E-1.jpg

 

 

tn-img-5209_600_5d82219920533ca7c06b78afa531f0ee.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi aklıma geldi;

 

Endemik bitki; bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yetişen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki türüdür.

 

Vikipedi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
Misafir Çiçeksevenkız

Anlamlı bir çiçek almayı düşünüyorsanız eğer geçenlerde internette dolaşırken çok güzel bir siteler ile karşılaştım çiçeklerin anlamı, bakımları ve hangi burca hangi çiçeğin uygun olduğunu yani ne tür bir çeçek almaya karar veremediyseniz bile bu sitelerde size yardımcı oluyorlar rahatlıkla size uygun bir çiçek bulabilirsin. smile.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.