Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Google’ın yeni gizlilik ayarları ne ifade ediyor?


Önerilen İletiler

Mart başı itibari ile hayata geçen Google gizlilik ayarları ile daha fazla kişiselleştirilmiş aramalara kavuştuk. Peki ya bizler bunun karşılığında Google’a neler vereceğiz?

 

google-privacy-455x342.jpg

 

Google’ın yeni gizlilik ayarları tüm dünyada tepkilere neden oldu. Son olarak Japon hükümeti, Google’ı yeni ayarlar konusunda uyardı. Yeni ayarlarla birlikte kullanıcı bilgilerinin depolanması ve kullanılması öngörülürken, kullanıcı bilgilerinin Japon yasaları tarafından koruma altında tutuluyor.

 

Tokyo Times’da yer alan habere göre, Japon hükümeti Google’dan yeni uygulamayla birlikte nelerin değişeceğini açıkça belirtmesini ve gelecek kullanıcı bildirimlerine net cevaplar vermesini istedi.

İnternet devinin yeni gizlilik ayarları birçok ülkede endişelere yol açtı. Avrupa’nın soruşturma başlattığı değişiklikler Güney Kore’de de soruşturmaya konu oldu.

 

Google Amerika Birleşik Devletleri’nde de Kongre’ye bir mektup yazarak değişiklikleri açıkladı. Benzer bir mektup Avrupa Birliği’ne de gönderildi. Bu açıklama mektubu yeterli gelmemiş olacak ki Fransa’daki düzenleyici kurum, soruşturma başlatıldığını duyurdu.

 

Yeni gizlilik ayarları neleri getiriyor?

Yeni ayarlar Google’ın kullanıcı bilgilerini bir yer depolamasına ve çok daha aktif şekilde kullanarak kullanıcılara özel sonuçlar çıkarılmasını getiriyor. Google’ın tüm servislerindeki verilerin toplanması, Youtube, Picassa, Blogger, Docs, Gmail ya da Google+ kullanıcılarının tüm hareketlerinin arama motoruna yansıtılmasını anlamını taşıyor.

 

Örneğin Youtube’da kedi videoları izliyorsunuz. Google aralamalarda karşınıza kedi maması reklamları çıkartacak. Bu sayede kullanıcılar daha kişiselleştirilmiş aramalar yapabilirken, reklam verenlerin de daha hedefli kampanyalar düzenlenmesi hedefleniyor.

 

Kullanıcı bilgilerinin üçüncü partilerle paylaşılarak paraya dönüştürülmesi tepki çekiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Google640-455x255.jpg

E-posta attığınız herhangi biri bilgilerinize ulaşabilecek

Arama motorunun değiştirdiği ayarlar arasında eğer Blogger’da bir blog sahibiyseniz, Google hesabınızına oradaki bilgileriniz daha sonra kullanılmak üzere eşleştiriliyor.

Eğer bir kullanıcı sizden gelen bir e-postaya ya da başka bir bilgiye sahipse sizi algılıyor ve Google profilinizin o kişiye görünebilmesini sağlıyor. Bu da neredeyse hiç tanımadığınız kişiye sadece e-posta gönderdiğinizde, en azından isminiz ve fotoğrafınızın görüleceği anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıl da Facebook’un silinen bilgileri kendi sunucularında barındırmaya devam etmesinin ortaya çıkmasıyla sorun yaşamıştı. Ancak Google’ın da bu yola doğru ilerlediği görülüyor. Kullanıcı sözleşmesinde, “Siz bilginizi servislerimizde sildikten sonra hemen aktif sunucularımızdan ve sizin yedekleme sisteminizden kaldırmayabilirz” bilgisi veriliyor.

 

Ne gibi tehditler ortaya çıkabilir?

Google’ın bilgilerimizi kullanarak milyar dolarlar kazanmasının dışında tüm kullanıcı bilgilerinin bir noktada toplanması, Sony’nin geçtiğimiz yıl başına geldiği gibi veri sızıntısı riskini ortaya çıkarıyor. Tüm kredi kartı bilgileri ve kullanıcı detaylarının saldırganların hedefi olacağı görülüyor.

Bunun dışında Google, kullanıcıların internet üzerindeki tüm hareketlerini kaydedebilecek. Bu da yine internette ifade özgürlüğünün önüne geçmek için kullanılabilir. Zira Facebook da daha önce FBI ya da diğer kurumların istemesi durumunda tüm bilgileri paylaşabileceğini açıklamıştı.

 

Google kendini nasıl savunuyor?

Google kendisini savunmak ve değişiklikleri açıklamak için bir blog yazısı yayımladı. Google’a giriş yaptığınızda tüm Google ürünlerinin uyum içinde çalıştığı bildirildi. Örneğin, eğer Google Docs’ta çalışıyorsanız ve bunu Gmail üzerinden birisiyle paylaşmak isterseniz, doğrudan aynı ekranda gönderim yapabilirsiniz.

 

Gizlilik ayarlarındaki değişikliğin farklı ürünleri birbirine bağlayarak daha kaliteli bir hizmet sunduğu belirtilen yazıda, “Yine de isterseniz YouTube ve arama geçmişinin bilgilerini diğer bilgilerle eşleştirmeyeceğiz” denildi.

 

Japonya’nın uyarısının ardından Google’dan yapılan açıklamada Japon yasalarına uygun bir gizlilik sözleşmesi hazırladıklarını değinildi. Yine de Japon ve diğer düzenleyici kurumların tamamıyla konuyu tartışmaktan memnuniyet duyulacağı bilgisi verildi.

 

Google’daki arama geçmişinizi silmenin yolunu öğrenmek için http://www.turkish-media.com/forum/topic/269130-google-gecmisini-nasil-sileriz/ başlığından bilgi alabilirsiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.