Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

“Kur’an Kaç Yaşında Okunmalı?”


GeceKuşu

Önerilen İletiler

77680.jpg**** kitap-okumak-ogrencinin-okul-basarisini-artiriyor.jpg

 

 

 

İlk olarak Kur’an’ı din kitabı olarak görmesek, normal bir kitapmış gibi baksak ve bunu uzmanlarına sorsak,

“Kur’an kaç yaşında okunmalı?” diye bir soru ortaya atsak nasıl bir yanıt çıkar acaba?

 

Böyle bir soruyu tartışacak bir aydın ya da TV programı çıkar mı sizce?

Bunu yapmak neredeyse olanaksız...

Diyelim ki birisi böyle bir programa niyetlendi, tartışacak kaç kişi çıkar?

Gerçekten merak edilecek bir konu öyle değil mi?.

 

Bu tartışmanın yapılmasının o kadar çok nedeni var ki;

Bunlardan birincil sorun Öztürkçe Kur’an olmaması.

Bırakın 10 yaşında bir çocuğun anlamasını ciddi Osmanlıca bilmeyenlerin kolay anlayacağı bir kitap değil Kur’an.

10 yaşında bir çocuğa Karl Marx’ın kitabını okutmak neyse Kur’an’ı okutmak da aynı görünüyor.

O yaşta algılayacağı birşey değil çünkü…

 

Bu yazıyı okurken 10 yaşındaki çocuğunuzla empati yapmaya kalkmayın, kendi 10 yaşındaki halinizi düşünün.

Birkaç ayetten örnekler alıp, kendi kafamıza göre çocukların bunu nasıl algılayacağını anlamaya çalışalım.

 

İsrâ Sûresi 33. Ayet: Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine yetki vermişizdir. Ancak o da (kısas yoluyla) öldürmede meşru ölçüleri aşmasın. Çünkü kendisine yardım edilmiştir.

 

Çocuk 10 yaşında Allah’ın öldürme hakkını öğreniyor. Bu demektir ki Allah kendisini de her an öldürebilir, bu çocuk için ciddi bir korkudur. Allah’a göre öldürülmesi haram kişiler varsa öldürülmesi helal olan kişiler de olmalı. Ama en önemlisi haksız yere öldürülen kişinin velisine verilen öldürme yetkisi ve hakkı. Allah böyle bir durumda yardımcıdır yani öldürmek yargılanamaz.

 

İsrâ Sûresi 103. Ayet: Bunun üzerine Firavun (işkence etmek ve öldürmek suretiyle) o yerden onların kökünü kazımak istedi. Biz de onu ve beraberindekileri hep birden suda boğduk.

 

O yaşta çocuğa Firavun’u anlatacaksınız, işkence ve öldürmeyi sorgulayacak ve bu kişilerin sonuçta kendi dininden olmadığını öğrenecek. Ama en büyük felaket insanların suda boğularak öldürüldüğünü öğrenip bunun doğru olduğunu anlamaya çalışacak.

 

Nisâ Sûresi 89. Ayet: Arzu ettiler ki kendilerinin küfre saptıkları gibi siz de sapasınız da beraber olasınız. Bu sebeple, onlar Allah yolunda hicret edinceye kadar içlerinden dost edinmeyin. Eğer bundan yüz çevirirlerse onları yakalayın ve bulduğunuz yerde öldürün. Onlardan ne bir dost edinin, ne de bir yardımcı.

 

Burada “Onlar” denilen kişiler Müslüman olmayanlar. Dost edinmeyi bırakın öldürmeniz emrediliyor. Kime, 10 yaşında Kur’an’ı öğreteceğimiz çocuklarımıza.

 

Nisâ Sûresi 34. Ayet: Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta) dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. Allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı korurlar. (Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah çok yücedir, çok büyüktür.

 

Bu ayeti okuyan 10 yaşındaki erkek çocukları kendilerini “Efendi” olarak görecekler ve kız arkadaşlarına bakış açısı değişecek. Hatta onları sınıfta dövdüklerinde cezalandırılmayacaklarına inanacaklar. Bundan dolayı öğretmenlerinden azar bile işitemezler çünkü onlara öğretilen bu. Kızlar da iyi olabilmenin tek yolunun erkeğe itaat olduğuna inanacak ve ara sıra dayak yemeyi göze alacak.

 

Nisâ Sûresi 6. Ayet: Yetimleri deneyin. Evlenme çağına (buluğa) erdiklerinde, eğer reşid olduklarını görürseniz, mallarını kendilerine verin. Büyüyecekler (ve mallarını geri alacaklar) diye israf ederek ve aceleye getirerek mallarını yemeyin. (Velilerden) kim zengin ise (yetim malından yemeğe) tenezzül etmesin. Kim de fakir ise, aklın ve dinin gereklerine uygun bir biçimde (hizmetinin karşılığı kadar) yesin. Mallarını kendilerine geri verdiğiniz zaman da yanlarında şahit bulundurun. Hesap görücü olarak Allah yeter.

 

10 yaşındaki kız çocukları buluğa erdiklerinde yani ilk regl olduklarında –ki bunun kesin yaşı yoktur, istisna olsa bile 9-10 yaşlarında bile olabilir- evlendirilmelerinin bir Allah emri olduğuna inandırılacaklar.

 

Ahzâb Sûresi 52. Ayet: Bundan sonra, güzellikleri hoşuna gitse bile, başka kadınlarla evlenmek, eşlerini boşayıp başka eşler almak sana helal değildir. Ancak sahip olduğun cariyeler başka. Şüphesiz Allah her şeyi gözetleyendir.

 

10 yaşındaki erkek çocuğu burada isterse ya da maddi koşulları izin verirse birden fazla kadınla evleneceğini öğrenecek. Kız için durum daha da vahim, her an kuma olabileceğini öğrenecek.

 

***

Bunlar gibi onlarca örnek verilebilir.

Burada “Kur’an kaç yaşında okunmalı?” sorusunu sorarak ortaya atılanlar bir tezdir...

Umulur ki, bu forumun başlığında olduğu gibi yazılı ve görsel medya da da tartışılabilir.

 

10 yaşında bir çocuk Kur’an’ı Kerim’i okumalı mı?

Bunu ulemalar ya da ateistler tartışmamalı, psikologlar tartışmalı.

 

Burada yazılan 6 ayet bile bir çocuğu allak bullak eder.

Devamlı yaşayacağı cehennem korkusunu ele almıyoruz bile.

Kuran’da cehennem cennetten fazla yer alıyor.

Çünkü Kur’an’a göre cennete gitmek neredeyse olanaksız.

 

10 yaşındaki çocuğunuz bunları öğrendiğinde ve o yaşta inandığında sizce nasıl bir yetişkin olacaktır?

Bunun sonucunu iyice düşünmek gerekmiyor mu size görede?..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benim fikrim..Bir çocuğa ilk önce dini öğretmek için bilim öğretilmeli..Bilimi kavramalı...Çocuk iyi ve kötüyü ayırt ettiği çağa gelince bütün Kutsal Kitapları okumalı..Kur'an-ı Kerimi okuduğunda herşeyi yerine oturacaktır...Çocuğun Kitapları anlaması için ilk önce okumayı,düşünmeyi bilmesi gerekir...

 

Çocuk 6-7 yaşında eğlenmesi gerekirken camiye gönderirsen,Cübbeli Ahmet hocamızın incilerini dinletirsen,gerçeği çocuğa kavratmazsan,ibadetle çocuğu sık boğaz edersen Mümin yetişmiş olmaz...

 

Çocuk istediği herşeyi yapsın,belki erginliğe geldiği zaman çok günah işleyecek..Kur'an-ı Kerimi en iyi anlayacak gençler onlardır smile.png Kitabın son sayfası bittiği zaman hayatına çeki düzen vermiş bir genç olarak çıkacaktır..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.