Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

asklazımask

Önerilen İletiler

Bazen öğrenci iken şimdi evli iken kullandığım birkaç mutfak fikrimi sizinlle paylaşmak istedim.

Misal yemek yapıcaksınız,ocağı temizlemek zor kirletmek kolay, bu yüzden yemek yapmadan önce ocağı bir güzel alüminyum folya ile kaplarsanız rahatça yemek sonrası temiz ocağınız olur:)

Bir de kızartma yaparken etrafa sereceğinizi folyo bazen çok zor lekelerin duvarlarda oluşmasını engelleyebilir:)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

pr_01_6386_max.jpg

 

Ben kızartma yaparken bu telden kulanıyorum.Etrafın kirlenmesini epey önlüyor..:)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 4 hafta sonra...
  • 4 ay sonra...

Haşlama ile ilgili ipuçları

* Sert yiyecekleri (patates, bakliyat vb.) haşlayacağınızda, yiyeceği su ile birlikte tencereye koyup birlikte ısınmalarını sağlayın. Kaynadıktan sonrada ateşi biraz kısıp kapağını aralıklı olarak kapatın.

* Yumuşak yiyecekleri (makarna, yeşil sebzeler vb.) haşlarken suyu iyice kaynatın. Sonra yiyeceği atın ve kapağını kapatmadan haşlayın.

* Haşlama et ve tavuk gibi yiyecekleri hazırlarken maydanoz, nane, kekik gibi otların saplarını haşlama suyuna katarak haşlamanızın daha lezzetli olmasını sağlayın.

* Haşlama sırasında rengi değişebilecek sebzelerin (brokoli vb.) haşlama suyuna biraz sirke ya da limon suyu eklerek sebzenizin rengini koruyun.

 

Kızartma ile ilgili ipuçları

* Lezzetli kızartmalar yapabilmek için yağ iyice kızana kadar bekleyin.

* Kızartma yağının sıcaklığını test etmek için yağa küçük bir ekmek parçası atın. Ekmek cızırdayarak hızla yukarı çıkıyor ve hemen renk almaya başlıyor ise yağınız kızartma sıcaklığına ulaşmış demektir.

* Bol yağ ile (kızartma tenceresi veya fritözde) kızartma yaparken yiyecek sepetini aşırı doldurmayın. Fazla yiyecek koymak yağın ısısını aniden düşüreceğinden yiyeceklerinizin yağ çekmesine neden olur.

* Kokusu çok yoğun olan (balık gibi) yiyecekler kızartmadıkça, aynı kızartma yağını üç defaya kadar kullanabilirsiniz. Tekrar kullanabilmek için yağı bir tülbentten süzüp cam kavanozda saklayın. Artık kullan mayacağınız kızarma yağlarını dökmeyin, atık yağ toplayan (bazı belediyeler yapıyor) kurumları arayın. Yağınızı kavanozda onlara teslim edin. Çevreye duyarlı olmak lezzetli yemekler yapmak kadar önemlidir.

* Tava pişirmelerinde et veya tavuk pişirirken her iki yüzey için de eşit zaman verin ve maşa kullanın.

* Kızarttığınız yiyecekleri üzerine kağıt havlu serilmiş bir kaba çıkarın. Böylece kızartma sonrası yiyeceğin üzerinde kalan fazla yağdan kurtulmasını sağlarsınız.

* Kızartacağınız yiyeceklerin ıslak olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde su ile temas eden yağ kabarma ve sıçrama yapacaktır.

 

Fırında pişirme ile ilgili ipuçları

* Fırında pişirmede en yaygın olarak kullanılan ısı aralığı 160- 180 °C arasıdır.

* Tarifte aksi belirtilmediği takdirde fırın önceden pişirme ısısına ayarlanıp ısıtılmalı ve yiyecek sıcak fırına sürülmelidir.

* Fırında kullanılacak tepsileri ve pişirme kaplarını yapışmayı engellemek için hafifçe yağlayın ya da pişirme kağıdı kullanın.

* Üzerinin kızarmasını istediğiniz yiyecekleri bir miktar pişirdikten sonra üst raflara yerleştirin.

* Pişme süresi uzun olan soslu yiyecekler, bir süre üzeri folyo ile kapalı pişirilip sonra folyo kaldırılarak üzerleri kızartılmalıdır. Bu size enerji tasarrufu sağlayacaktır.

* Pişme sırasında fırının kapağının açılması ısı kaybına neden olacağından pişirmeyi etkiler. Bu nedenle fırının kapağı sık açılmamalıdır. Kekler için ilk 20-25 dakikadan önce hiç kapak açılmamalıdır.

* Fırından tepsi çıkarmak için ıslak bezler kesinlikle kullanılmamalı, kalın fırın eldivenleri veya birkaç kat kuru havlu bezler tercih edilmelidir.

* 200 °C’de bayat ekmeklerinizi dilimleyip fırın tepsisine yerleştirerek peksimet haline getirebilirsiniz.

* 75-100 °C’de yemeklerinizi sıcak olarak koruyabilirsiniz fakat kurumamaları için üzerlerini kapalı tutmalısınız.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Bizim evde bolca nar tüketimi başladı.Geçen yıl arkadaşımdan öğrendiğim yöntemle nar ayıklamak benim için çok pratik hale geldi.Benim gibi daha önce duymayanlar vardır diye paylaşmak istedim.

Bunun için bir bıçak, derin bir kap ve büyük bir tahta kaşığa (ya da spatül) ihtiyacınız var.Narı bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.Kestiğiniz parçanın ilkini kabınızın içine gelecek şekilde çevirip, kabuk kısmına tahta kaşıkla hızlı hızlı vurun.Narın zarından kolayca ayrılıp, kabınızın içine düşeceğini göreceksiniz..İşte hepsi bu kadar..:)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • Co-Admin

Karnabahar pişirirken oluşan kokuyu önlemek ve beyazlığını korumak için dikkat edilebilecek bir kaç püf noktası var.

 

Bembeyaz karnabaharlar için pişirmeden yarım saat kadar önce tuzlu soğuk suda bekletip sonra pişirebilirsiniz.

Haşlama suyunu bir fiske tuz ve 2 kaşık sirke kokuya engel çözümlerden birisi. Bir diğer çözüm limon suyu kullanmak yemeğinize de ayrı bir lezzet katacak. Karnabahar yemeğini haşlarken suya bir miktar süt kattığınızda karnabaharın kar gibi bembeyaz kaldığını ve de kötü kokusunun kaybolduğunu göreceksiniz.

Karnabahar salatalarında haşlama suyuna kuru nohut ve bir kaç dilim patates koymak da kokuyu engelleyen alternatiflerden birisi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.