Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Toplumun Engellilere İhtiyacı Var


marti_name

Önerilen İletiler

Toplumun Engellilere İhtiyacı Var

 

Çok ağır bir hastalığın pençesinde dünyaya gelen oğlunun yaşam mücadelesinden yola çıkan Emine Gül, akademik anlamda bir çalışma yaparak, “Kur’an’ın Engelliye Yaklaşımı” adında bir doktora tezi hazırladı.

 

Çıkan sonuç şu: Kur’an’ı Kerim’e göre, toplumun engellilere ihtiyacı var.

 

 

 

 

 

Annelik imtihanının en ağırını belki de engelli çocukları dünyaya getiren anneler yaşıyor. Onlar çocuklarının ebedi kaderiyle hayatın güçlükleri arasında yıkılıyorlar çoğu zaman. Emine Gül de bir engelli annesi. Ama onu engelli çocuğu olan birçok anneden ayıran yönü yılgınlık yerine örnek bir mücadelenin içine girmiş olması. Çünkü oğlu Ahmet’in hastalığı Gül’e akademik anlamda bambaşka bir kapı açtı ve oğlu bir anlamda onun ilham kaynağı oldu.

 

Dünyaya ölümcül bir hastalığın pençesinde gözlerini açan küçük Ahmet’in sürdürdüğü yaşam mücadelesinden yola çıkan anne Gül, aynı zamanda alanında bir ilk çalışma olan “Kuran’ın Engelliye Yaklaşımı” adlı doktora tezini kaleme aldı.

 

İslam engellileri sosyal hayata davet ediyor

 

İnsanlık tarihi sürecinde hep varolan engellilik konusunu Kur’an’ı Kerim’in ışığında anlatan tez, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’ndan yakında çıkacak. Uzun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan kitaptaki bilgileri referans gösteren Gül şu noktayı vurguluyor: “Engelliler bu dünyaya boşuna gelmedi, onlar bu toplumun imtihanı.”

 

Emine Gül, kitabıyla ilgili ilk çalışmalara bundan 10 yıl önce başlıyor. 1995’te bir erkek çocuk dünyaya getiren Gül, doğumdan 6 ay sonra korneadaki bir bozukluk için gittikleri göz doktorunun yaptığı uyarı üzerine genetik test yaptırınca oğulları Ahmet’in milyonda bir görülen “Mukopoli Sakkaridoz tip I” adlı genetik bir bozukluktan kaynaklanan hastalığı olduğunu öğreniyor. Alfa-hydranalin adında bir enzim eksikliğinden kaynaklanan bu hastalık hakkında doktorlardan aldıkları ilk bilgileri ise Gül şöyle anlatıyor: “Tıbben bir tedavisi olmayan bu hastalık, ağır seyrediyor fakat yaş ilerledikçe vücutta ciddi arazlar bırakarak görme, işitme, yürüme ve zihinsel yeteneklerini kaybettiriyor.”

 

Bu bilgilerle yetinmeyerek eşiyle birlikte araştırmalarını sürdüren Gül, bu sayede ABD, İngiltere ve Kanada’da yaşayan Mukopoli Sakkaridoz hastalığına yakalanmış çocukların yakınlarına ulaşıp hastalıkla ilgili daha detaylı bilgiler alıyor. 1998 yılında hastalığın sebebi olan eksik enzimi suni yollarla üretmek için ABD’de bir çalışma yapıldığını öğreniyorlar ve bu ilacın 5 yıl boyunca piyasaya çıkmasını beklemeye başlıyorlar.

 

Toplum üzerine düşen görevi yapmıyor

 

Gül, Temmuz 2003’te nihayet ilacın piyasaya çıktığını belirterek bu gelişmeyi “Rabbimin bize sunduğu bir mucize” diye tarif ediyor ve engelli çocukları olan diğer ailelere sesleniyor: “Engelli çocukları olan aileler umutlarını yitirmeden dua etsin ve tıbbi anlamda yapılacakları güçleri nispetinde yerine getirmeye çalışsınlar.”

 

Oğlunun hastalığı döneminde engelliler hakkında çok sayıda yaşanmış öyküler okuyan Gül, aynı zamanda bu alanda yapılmış akademik çalışmaları da inceliyor. Bugüne kadar engellilerle ilgili Kur’an merkezli herhangi bir çalışma yapılmadığını da fark ediyor. Durum böyle olunca doktora tezini engelliler üzerine hazırlamaya karar veriyor. Bundan 14 asır önce engellilere toplumun nasıl davranması gerektiğini Abese suresinde âmâ bir zatla Hz. Peygamber arasında geçen hadiseyi anlatmak suretiyle ortaya koyduğunu dile getiren Gül, “İslam dini engelli tüm insanlara dini ve sosyal yaşamlarında her tür kolaylığı sunmuş ve engelli insanları evlerine kapanmaya mahkum etmeyerek güçleri nispetinde aktif sosyal yaşama dahil etmiştir.” diyor ve konuya şu hadisle açıklık getiriyor: “Peygamber Efendimize (sav) gelen bir kişi ‘Ben görme engelliyim acaba namaz için mescide gelmesem olur mu?’ diyor. Peygamber Efendimiz (sav) ona ‘Ezanı duyuyor musun?’ diye soruyor. ‘Duyuyorum.’ cevabını alınca, ‘O zaman senin için bir fetva bulamıyorum.’ diyor. Buradan da anlaşıldığı gibi İslam, engellileri sosyal hayatın içine davet ediyor.”

 

Engellilerin topluma olduğu kadar toplumun da engellilere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gül, “Onlar cemiyete katılmadıkça toplum bu insanlarla nasıl yaşanılacağını öğrenemiyor. Kur’an’da ‘Biz sizin taşıyamayacağınız yükü size yüklemeyiz.’ diyor ama bugün engelliler ve engelli aileleri üzerinde ağır bir yük var ve eziliyorlarsa bu toplumun kendi üzerine düşeni yapmayarak onu da engelli insanlara yüklemesinden kaynaklanmaktadır. Yani bunun sebebi insanların kendilerinin taşıması gereken yükü taşımamalarıdır.” diyor.

 

Katıldığı bir panelde otistik çocuğu olan bir ilahiyat hocasının yaşadıkları toplumsal duyarsızlığa bir örnek gibidir. 21 yıldır sahip oldukları özel çocuklarıyla ilgilenmişler; ama bu süre zarfında hiçbir akraba ya da ahbaplarının ‘Bugün de çocuğunuza biz bakalım da siz eşinizle baş başa bir yere gidin.’ dememiş.

 

Emine Gül, Peygamber Efendimizin yetenekli oldukları müddetçe bedensel engellilere çok önemli görevler vermekten çekinmediğini hatırlatıyor. “Görme engelli bir zat olan İbni Mektum adlı sahabeyi Peygamber Efendimiz, Mekke dışına çıktığı zaman kendi yerine vekil tayin etmiştir. Yine ortopedik engelli bir zat olan Muaz b. Cebel Yemen’e vali olarak tayin edilmiştir. Onu vali tayin etmesinin nedeni yeteneğine ve zekasına güvenmesidir. Kuran’da yer alan toplumun engellilere nasıl davranması gerektiğini anlatan 12 ayet de, bu görme engelli zatla Peygamber Efendimiz arasında geçen bir konuşmadan sonra vahiy edilmiştir. Mekkeli müşriklere tebliğ etmenin heyecanını yaşayan Hz. Muhammed, kendisine “Ya Muhammed Allah’ın sana bildirdiğini bana anlat.” diyen bu âmâ ile ilgilenemeyince, ‘Kör geldi diye yüzünü buruşturdu. Nereden bileceksin o anlayacak ve bundan faydalanacak. İstemedikleri halde sen diğerlerine yöneliyorsun. O ise istiyor.’ (Abese Suresi) ayeti vahiy olmuştur. “

 

Engelilik insanın lehine bir durumdur

 

Ayrıca Hz. Peygamber, engellilerin ticaret yapmasını kolaylaştıracak ve sağlıklı kimselerin engellilerle bir arada yaşamaları konusunda temel ahlaki prensipler koyuyor. Görme engelliye yol göstermeyi, sağır ve dilsize laf anlatmayı da sadaka olarak değerlendiriyor, yardım etmeyi teşvik ediyor.

 

Gül, Kur’an’da verilen engelli örneklerinin bir geçmişe bir de günümüze ve geleceğe bakan yönleri olduğunu, insanın kabulde zorlandığı hikmetini anlayamadığı bu durumlar karşısında Kur’an ayetlerinin kendisine yol gösterdiğini ve dayanak olduğunu ifade ediyor. Bu bağlamda Kur’an’ı Kerim’de hayır gözüken şeylerin şer, şer gözüken şeylerin de hayra dönüşebileceğinin delilleri sunulmaktadır; “Engellilik Yaratıcı kudret açısından insan aleyhine bir durum değil lehinedir de denilebilir.” Gül’e göre hiçbir durum; engelli ya da engelsiz olmak; nihai sonuç değildir. Kuran’ı Kerim’de insanları engelli ya da engelsiz diye kategorize etmez

 

“Bu modern aklın bir ayrımı. Ama elbette ki bu insanları görmezlikten de gelmiyor. Tüm insanlar Allah’a kul olmanın muhatabı kılıyor. Sadece zihinsel engelliler dini yükümlülüklerden muaf tutuluyor.” diyor...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Geçen pazar galatasaray-kayseri maçını izlemek için Ali Sami Yen e gittim.Maç başlamadan önce zihinsel,işitme ve görme engellilerin futbol karşılaşmaları vardı.Bu çocuklar dünya şampiyonu olmuşlar .Bu çocukları izlerken aslında engellerine rağmen hayata tutunmayı başarmış olan onların değil ot gibi yaşamını sürdüren sağlam insanların engelli olduklarını düşündüm ve stada erken gittiğim için gerçekten çok mutlu oldum eğer bunları kaçırsaydım inanın çok üzülürdüm.

Ayrıca şunuda belirtmek istiyorum ne yazık ki ülkemizde bu tip çocuklara ve ailelerine yardım edecek kuruluşlar çok yetersiz.Bir arkadaşımın akrabası zihinsel ve bedensel engelli bir çocuğa sahip ve ingilterede yaşıyor.İngilterede devlet bu çocuğun eğitimini ,sağlık hizmetlerini üstlenmiş,anne çalışıp çocuğunu mağdur eder düşüncesiyle anneye maaş bağlanmış ve aynı zamanda psikolojik destek veriliyormuş aileye.Bunları duyunca ülkemizdeki vehamet iyice ortaya dökülüyor.Öncelikle ülkemizde bu çocukların topluma kazandırılmasını sağlayacak sosyal ve eğitim kurumları yetersiz ailelerin ekonomik düzeyive eğitim düzeyi yetersiz bu düzeyi sağlayacak imkanlarda yok ve bu anlamda çocuklarını topluma hazırlamayı başarabilen aileler genelde eğitimli ve maddi imkanları iyi olan aileler.Tabi mutlaka istisnaları da vardır.Ancak görünen tablo bu.

Son olarak şunu söylemek istiyorum bu tip insanlara acyarak yardım edemeyiz.Onlarında birer birey olduklarını unutmamamız gerekiyor.İstenirse şu güzelim ülkemizde neler yapılmaz ki.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bi kaç bilgi vermek istiyorum...bir çok yaşlı yada rahatsız insanların tekerlekli sandalye ihtiyacı var.ama devlet nedense gerçekden anlayamadığım bi olay müracaat ettiğinizde veriyor ama hiç tanıtımı yok...yani Ereğlide sakatlar derneğinde bi adam varmış bu işi yapan gidiyorsunuz hastalığınızın raporunuzu veriyosunuz kimlik fotokopisi falan size hemen veriyor sandalyeyi...eee tabi arada o adam komisyon yiyor var bunda bi hayır haydi neyse...

 

birde TRTde izlemiştim sanırım inanın gözlerim doldu...Van gölünün çevresindeki bi gençlik kampını Engelliler için hazırlıyorlardı inanırmısınız Alman bi kız gönüllü olarak onarım düzenleme çalışmalarında çalışıyordu.yani elinde fırça WC temizliyordu yaaa kendi insanımıza biz sahip çıkamazken sen Almanyadan kalk gel wc temizle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bende okulda arkadasimin basina gelen bir olayi paylasmak istedim bizim ben ilk,okul 4 sinifa gidiyordum son iki ders spordu herkez spor kiyafetlerini geydi isinma hareketlerini yapiyoruz ve sirala tiranpolin de atlamaya geldi sira ve sira geldikce atliyoz bir erkek arkadasim cikti zipliyor ögretmen uyardi ama orali olmadi devam zipliyordu cok yükseldi zipamaktan ve tiranpolinin kenarinda demirler oluyor bu dengesini kaybeti o demirlere boyun kemigini capti aninda hastaneye telfon etiler ögretmenler 2 hastane arabasi 10 dk icinde geldi buna hemen müdahele etiler ve götürdüler bir hata sonra duyduki bir daha yürüyemicek ziyaretine gitim arada sanirim 4 ay kaldi hastanede hastaneden cikinca arkadasimin evleri engelinin yasiyacagi gibi olmadigi icin devlet bunlara ev aldi tabiki kilise yardimida oldu ama cok rahat hareket etcegi gibi bir evdeler simdi arada gidiyorum ziyaretine birlikte bahcelerinde oturuyoz yaptigi resimleri falan gösteriyor yani tek bir hata yapti bir ömür boyu cekiyor SPOR diyip gecmiceksin bilincsizce yatinmi soncuda kötü oliyor bukadar !( türkcemde yanlis yazmalirim olmus olabilir kusura bakmain olurmu)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

türkçe öğrenebilir...o tür diller öğrenebiliyorlar :) komik bi anı anlatayım sana :) benim teyzem yaloavada yaşıyor...orasıda ne garip bi yerse türk yok diyebilirim.her millet insan var.bi komşusu arnavut göçmeni kendi aralarında konuşurlarken teyzemde anlamaya başlamış nasıl olduysa.hatta bi keresinde kadının evli kızı gelmiş annesi ona yatak örtüsü verecekmiş annesi arnavutça demiş ki kızım benim damat sırık gibi kısa gelir bu örtü demiş :D teyzemde nasıl olduysa çok güzel anlamış ve hatta anlamayı bırak yok bee sende o kadar da değil demiş arnavutça :D:D:D çok gülmüştüm buna yaaa.

 

arkadaşına gelince konuşmak zorunda değiliz gelsin paylaşımları görsün yani resim eklemek yada resimlere bakmak türkçe konuşmasını gerektirmez ki :)

 

mirëdita: iyi günler

si jeni: nasılsınız

mirë jam: iyiyim

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.