Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

19 Mayıs Artık Sadece Okullarda Kutlanacak


tülvent

Önerilen İletiler

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Ankara dışındaki illerde okullarda kutlanacak.

 

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi.

 

MİLLİYET

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Müsteşar Emin Zararsız'ın, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer adına İl Milli Eğitim müdürlüklerine dün gönderdiği yazıda, 1 Ekim 1981 tarihli 'Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği' hükümlerinde, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın Başkent Ankara ve diğer illerde nasıl kutlanacağı, gösterilerin nasıl yapılacağının belirtildiği hatırlatıldı. Kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilen yazıda, yine kanun ve yönetmelikte, kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün bulunmadığı kaydedildi. Yazıda şöyle denildi:

 

"Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

19 Mayis Kutlamalarinin sinirlandirilmasi belirli bir zihniyetin ürünüdür.

19 Mayis bir tarihin yansimasidir.Bu tarih,Mustafa Kemal'in milli mücadele kararini vererek Samsun'a cikisinin tarihidir.Kurtulus Savasi'na karsi olan isgalci güclerin yandaslarinin bugünkü torunlari dünkü efendilerini mutlu edebilmek icin degisik gerekcelerle milli bayramlari yasaklama veya sinirlama yolunu denemektedir.

 

Milliyetini kaybetmis toplumlar ayni zamanda haysiyetlerinide kaybetmis toplumlardir.Bu toplumlar köle olmaya,manda altinda yasamaya meyilli toplumlardir.Türkiye isgal edilirken toplum bu isgalleri umursamazlikla seyrediyor,bir avuc insanin cabalari ile ülkede isgale karsi milli bir durus sergilenmesi icin calismalar yapilarak isgaller protesto ediliyordu.

 

Bugün milli bayramlara sinirlama getirilmesini de umursamazlikla seyreden bu millet yarin ülkesi bölündügünde de sesini cikarmayacaktir.

 

Haklarin kisitlanmasina,muhalefete karsi uygulamalara,özgürlüklerin ortadan kaldirilmasina karsi tüm dünya ülkelerinde yürüyüsler protestolarin yasandigi ve yüzbinlerce insanin meydanlari doldurdugu günümüzde Türk milletinin aymazligi gercekten ibret vericidir.

 

Ülkesinin zaptedilmesine karsi hicbir mücadele vermeyen kralin biri düsmandan kacarken agladigini gören annesi ona:"Erkek gibi ülkeni savunamadin, kadin gibi agla simdi"demistir.Bu örnegi topluma adapte etmek istemiyorum ancak ülkesi bölünsede bu toplumun aglayacagina bile inancim yoktur.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bakalım stadyumlarda kutlanan diğer geceleri de kaldıracaklar mı? Cumhuriyet Bayramı nı kutlamamak için deprem mazereti vardı ve kutlanmadı, seneye bakalım ne yapılacak? 19 Mayıs a ise daha 4 ay var, bunun bahanesi ney?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

19 Mayis'a yapilan bu ayar 23 Nisan'in habercisidir.

 

saygilarla

 

Ve o haber gecikmedi....:)

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin öğrencilerin katılımıyla yapılan stadyum ayağına getirilen sınırlamanın ardından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi törenlerinin kutlamalarına da yeni düzenle yapılması gündeme geldi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği başkanlığında yapılan çalışmada Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla ulusal ve resmi bayramların kutlama ritüelleri ele alındı. Çalışma kapsamında 1981 yılında kabul edilen Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında Yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve yönergelerde yapılması planlanan değişiklikler değerlendiriliyor. Çalışma kapsamında ulusal bayramlarda yapılacak resmi programlara halkın katılımını arttırmak amacıyla devlet protokollerinin ikinci plana alınması amaçlanıyor.

Çalışmada, 30 yıl önce benimsenen yasada yer alan kutlama ritüellerinin artık geçerliliğini yitirdiği, halkın ulusal bayramlarına katılımını sağlayamadığı gerekçesiyle törenlerin resmi devlet protokolleriyle yapılan törenler olmaktan çıkarılması amaçlanıyor.

Ulusal bayramlarda yapılan geçit törenlerine ilişkin programa da bazı sınırlamalar getirilmesi tartışılıyor. Buna göre askeri ve Emniyet birimlerinin oluşturduğu güvenlik güçleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen geçit tören programlarının da yalnızca Ankara’da düzenlenmesi değerlendiriliyor.

 

ntvmsnbc

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

19 Mayıs Nerenize Battı?..

 

 

Sormazlar mı o zaman:

 

“Samsun’a çıkmadıysa niye biraz adama benziyorsun?..”

 

*

 

Samsun’a çıkışını kesiyorlar...

 

Ankara’ya gelişini kırpıyorlar...

 

Ortası, Sivas ve Erzurum Kongreleri kalıyor size...

 

*

 

İlkokul çocuklarını umreye götürme kararından birkaç gün sonra 19 Mayıs törenlerini kaldırmaları tabii ki rastlantı değil...

 

19 Mayıs; çağdaş insan demek...

 

19 Mayıs; peçesiz, çarşafsız, türbansız, külahsız, cüppesiz modern toplum demek...

 

19 Mayıs; özgür kadın demek...

 

19 Mayıs; kul olmayan erkek demek...

 

19 Mayıs; sesi çıkan gençler, sorusu olan çocuklar demek...

 

19 Mayıs; modern eğitim demek...

 

19 Mayıs; şeyhsiz, şıhsız, dergâhsız, medresesiz, tarikatsız, fetvasız laik devlet demek...

 

19 Mayıs; medeni hukuk demek...

 

19 Mayıs; müspet bilim, ilim demek...

 

19 Mayıs; uyanış demek...

 

19 Mayıs; özgüven demek...

 

19 Mayıs; dans demek...

 

19 Mayıs; şarkı demek...

 

19 Mayıs; müzik demek...

 

Ama tüm bunlar sana uymaz badem...

 

*

 

Ankara dışındaki illerde alan töreni yapılmamasının gerekçesi; çocukların derslere motivasyonunun bozulması, soğuk havalar ise...

 

Yıllardır “Önlerinde hayvanları yatırıp gırtlaklarını kesmeyin, çocukların psikolojileri bozuluyor” dedik duymadın da... Onurlu bir bağımsızlık savaşına adım attıkları günü dans ederek kutlamaları mı bozuyor çocukları?..

 

Ya da; Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden Ankara’da çocuklar üşümüyor da, İzmir’de, Antalya’da, Mersin’de mi üşüyecekler?..

 

*

 

19 Mayıs; dünya uluslarının bağımsızlık ve modernleşme mücadelelerinin başlamasının da tarihidir...

 

Sen Amerika’nın deliğine girmişsin, sana uymuyorsa...

 

Bırak, onu örnek alan Japonlar kutlasın...

 

*

 

Ne yapalım...

 

Atatürk 19 Mayıs’ta “Hava soğuk, üşütmeyelim sonra” deyip Anadolu’ya çıkmasaydı da...

 

Adam yerine geçip, yıkacak bir şey de bulamayacaktın ya...

 

14 Ocak 2012 - B. Coşkun

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

25 yaşındaki Gürol Şağban 19 Mayıs genelgesinin iptali için Danıştay'a başvurdu

 

 

19 Mayıs için Danıştay'a başvurdu Konya’da 25 yaşındaki bilgisayar programcısı Alper Ayhan, avukatı Ahmet Gürol Şağban aracılığıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışında sadece okullar ve öğrenciler ile kutlanmasını, stadyumlar ve meydanlarda kutlanmasını yasaklayan genelgesinin yürütmenin durdurulması ve iptali için Danıştay’a başvurdu.

 

19 Mayıs kutlamaları coşkusu hakkının bir Türk genci olarak elinden alındığını savunan Alper Ayhan, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı benim de kutlamaya ve bu coşkuyu yaşamaya hakkım var. Hem cumhuriyetin kendisine emanet edilmiş gençlerden biri olarak, hem de yasal olarak böyle bir hakkım var. Dolayısıyla ben ve tüm Türk gençliğinin bu haklarımızın elinden alındığın düşünüyorum" dedi. Ayhan, milli bayramların kutlanılmasının okullara hapsedilmemesi gerektiğini ifade etti.

 

Genelge kanun ve yönetmeliklere aykırı

 

Avukat Ahmet Güral Şağban, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11 Ocak 2012 tarihinde tüm il valiliklerine genelge gönderdiğini hatırlatarak, "817 sayılı Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı konulu genelge ile özetle Başkent Ankara dışındaki il ve ilçelerde, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana uygulana gelmiş 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama faaliyetlerinin bundan böyle uygulanmaması, günün anlam ve önemine uygun kutlamaların sadece okullarda ve öğrencilerin katılımı ile yapılması kararlaştırmıştır" dedi.

 

Genelgenin ardından müvekkili Alper Ayhan adına genelgenin öncelikle yürütmenin durdurulması ve iptalı için Danıştay 8’inci Dairesi’ne gönderilmek üzere dün Konya İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi.

 

Genelgenin kanun ve yönetmeliklere tamamen aykırı olduğunu öne süren Şağban, "Biz bu dava ile bu genelgenin başta 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na, 2429 Sayılı Ulusal Bayramlar Ve Genel Tatil Günleri Hakkındaki Kanuna ve bu Kanuna göre çıkarılmış 01.10.1981 tarih ve 17475 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal Ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine, 2595 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi hükümlerine açıkça ayrıkı olduğu kanettindeki bunları bildiren gerekçelerimizi, dilekçemize belirtip, davamızı açtık" diye konuştu.

 

"eksi 40 derecede bayramlarda kimse hasta olmadı"

 

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın Ankara dışındaki illerde sadece okullarda kutlanacağını açıklamasına CHP Erzurum İl Başkanı Şahin Cananoğlu tepki gösterdi. Cananoğlu, "Erzurum’da eksi 40 derecede bayramlar kutladık ama kimse hasta olmadı" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin Ankara dışındaki illerde sadece okullarda yapılmasını istedi. CHP Erzurum İl Başkanı Şahin Cananoğlu, soğuk havanın bahane edilerek törenlerin sadece okullarda kutlanmasına bir anlam veremediklerini bildirdi. Cananoğlu, şöyle dedi:

 

"Soğuk hava bahane ediliyor ve ve milli bayramların sadece okullarda kutlanması isteniyor. Bu utanç vericidir. Biz bayramlarımızı açık havada gururla kutluyoruz. Atalarımız, dedelerimiz yarın bize bunun hesabını soracak. Erzurum’un milli bayramlara sahip çıkması lazım. Biz ne soğuklar gördük. Eksi 40 derecede bayram kutladık, ama kimse hasta olmadı. O zaman olmuyorduk şimdi mi olacağız? Milli bayramların stadyumlarda kutlanması için elimizden geleni yapacağız."

 

CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

19 Mayıs'ı bırak Arapçaya bak!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin stadyum kutlamalarını hazırlıkların uzun sürdüğü gerekçesiyle iptal ederken, bu yıl 3. düzenlenecek Uluslararası Arapça Yarışmaları 542 imam hatip lisesinden toplam 2 bin 710 öğrencinin katılımıyla yaklaşık 4 ay boyunca sürecek.

MEB’in dolaylı olarak organize ettiği Uluslararası Arapça Yarışmaları bu yıl üçüncü kez düzenlenecek. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla organize edilen yarışmalarla Türkiye’de ortaöğretim okullarında başlayan Arapça öğretimini geliştirmek ve modern metotlarla Arapçayı öğrencilere sevdirerek öğretmek amaçlanıyor.

MEB’in 19 Mayıs törenlerindeki stadyum kutlamalarına getirdiği yasağın nedenlerinden biri olarak gösterdiği “çalışma sürelerinin uzunluğu” gerekçesi, yaklaşık 4 ay sürecek olan Uluslararası Arapça Yarışmaları’nı kapsamadı. Uluslararası Arapça Yarışmaları 3 etapta 5 farklı kategoride yapılacak. Bu kapsamda il ve bölge yarışmalarındaki jüri üyelerinin il milli eğitim müdürleri tarafından belirlenecek. Öğrenciler yarışma kapsamında bilgi yarışması, şiir okuma yarışması, hitabet yarışması, tiyatro yarışması ve musiki yarışması yapılacak. Öğrenciler yarışmalara aylar öncesinden hazırlanmaya başlarken, yarışmaların ilk etabı olan il içi yarışmalar Türkiye genelinde 3-5 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İl içi yarışmalarda dereceye giren öğrenciler yarışmanın ikinci etabı olan bölge yarışmalarına katılacak. Bölge yarışmaları da 14 Nisan 2012 tarihine kadar sürecek.

Final 20 Mayıs’ta

Yarışmanın son etabı olan Türkiye finali gerçekleştirilecek. Bölge finalleri Kızılcahamam’da 9-10 Mayıs 2012 tarihlerinde yapılacak. Türkiye finalinin ardından yarışmada 5 farklı kategoride birinci olan öğrencilerin gösterileriyle ödül töreni ise 20 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

(cumhuriyet)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

1981 tarihi darbe tarihidir,yani Evren'in hükümlerinin gectigi tarihtir.Simdi bu tarihteki bir yönetmelige dayanarak 19 Mayis'i yasaklamak veya kendi deyimlerince sinirlamak ülkede darbe yasalarinin gecerli oldugunun bir belgesidir.Yani Evren darbesinin izleri kaybolmamistir.

 

AKP'ye kadar onca hükümet degisti bu ülkede,hicbir hükümetin aklina bu 1981 yönetmeligi gelmedi ama Erdogan hükümetinin aklina geldi ve bu yasaklamayi bu yönetime uydurma isgüzarligina kalkistilar.Gerekce hazir;Bu bizden önce böyle yasalasmis biz bu yasayi uyguluyoruz..

 

Darbelere karsi olup darbe yasalarini uygulamak darbecilikle esanlamlidir.AKP resmen 19 Mayis'i yasaklamakta fakat bunu bir kilifa sokmaktadir.12 Eylül darbesinin yönetmeligini bugün uygulamaya kalkmak,AKP iktidarinin Evren darbesinin bir meyvesi oldugunu cok acik bir sekilde ortaya koymaktadir ve bu uygulamayi alkislayanlarda adi ne olura olsun darbe yandasidir.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.