Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DIKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUK HAKKINDA EBEVEYNLERE ÖNERİLER


köşeyastığı

Önerilen İletiler

Dikkatsizlik için :

  • Çocuğunuzun ders çalışma ortamının olabildiğince televizyon ve bilgisayardan uzak tutun, çalıştığı masanın cam kenarından uzak olmasına dikkat edin.
  • İstediklerinizi açık ve net şekilde belirtin, ayrıntıları azaltın. Çocukla ilgili kural ve beklentilerinizi açıkça belirtin. Anne ve baba olarak ortak bir dil kullanmaya özen gösterin.
  • Yavaş ve anlaşılır konuşun.. Talimatları kısa ve tek tek verin. Bir talimatı tamamlamadan diğerine geçmemeye dikkat edin..
  • Söylediklerinizi dinlediğinden emin olun. Bir şey yapmasını isterken omzuna dokunun, saçını okşayın. Çünkü O daha çok görsel ve dokunsal uyaranlardan etkilenir.
  • Somut ve dikkatini çeken örnekler vermeye özen gösterin.
  • Büyük projeleri küçük ve bitirilmesi kolay parçalara bölün. Her bir bölümü tamamladıkça moral verin.
  • Dikkatinin dağıldığını fark ettiğiniz an durun ve dikkatini yeniden toplaması için ona süre tanıyın.
  • Ev içinde ona ufak sorumluluklar vererek size yardım etmesini sağlayın ve sözel olarak memnuniyetinizi her seferinde dile getirin.

Hiperaktivite için :

  • Ev içindehareketliliğini tetikleyecek görsel unsurlardan (çizgi film, bilgisayar oyunu, TV dizisi) uzak durmasına dikkat edin.
  • Fiziksel hareket için çocuğunuza gün boyu fırsat verin. Hafta sonu hareket ihtiyacını karşılayacak aktiviteler organize etmeye özen gösterin ve mümkünse bu aktiviteleri birlikte yapın.
  • Bazen kendi kendisine konuşması, kıpır kıpır olması, garip sesler çıkarması, ellerini ayaklarını sallamasını olumsuz karşılamayın. O sizi dinlerken başka bir şeyle uğraşabilir. Bu durumu engellemeye çalışmayın.
  • Hiperaktif davranışları azaltması için çocuğunuzu, ev düzeninizi bozmayacak hareketler yapmasına izin verin ( bağırarak oynadığı bir oyun ya da evde yer alan objelerle oynaması).
  • Ev içinde heyecan uyandıracak durumlardan kaçının. Bu gibi durumlarda hiperaktivitesi artmaya meyillidir. Heyecan durumlarında kontrolü hemen sağlayın.
  • Sınırlar koymaktan çekinmeyin. Sınırlar çocuklara ceza vermek için değil, onların rahatlığı ve çevrelerine güven duymalarını sağlamak içindir.
  • Çocukların kendilerini değerlendirmeleri için onlara yardımcı olun. Çoğu zaman nasıl davrandıklarının farkında değildirler. Yapıcı bir tutumla ( Sen böyle davrandığında, annenin ya da babanın neden seni uyardığını biliyor musun? ) davranışlarının yanlış olduğunu anlamalarını sağlayın.
  • Ev dışı ortamlarda da (alışveriş merkezi, park, sinema vb) çocuğun hiperaktivitesi artmaya eğilimlidir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzu o ortama girmeden önce ortamla ve istenilen davranış ile ilgili bilgilendirmeye ve ona örnek olmaya özen gösterin.

Ders başarısı için :

  • Başarısızlık şansı az olan öğrenme deneyimleri sağlamaya çalışın.
  • Başarılı olduğu alanlarda ön plana çıkmasını sağlayın, böylece kendine güven duygusu artacağı gibi olumlu davranışların da gelişmesini sağlayacaktır.
  • Ev içi görevlerinde ailenin tün bireylerinin katılacağı ortak bir görev dağılımı yapın ve bu görev dağılımda çocuğunuzun başarılı olacağı görevler almasına dikkat edin.
  • Ödevleri akşam yemeğinden önce yorgunluk ve uykusuzluğu engellemek için yaptırmaya özen gösterin. Televizyon ya da bilgisayarı (oyun saati) ödev bitirmeden sonra ödül olarak kullanın .
  • Ödevlerini tam olarak alıp almadığını kontrol edin.
  • Çocuğunuz başarılı oluncaya kadar akademik başarısı ile ilgili beklentilerinizi azaltın.
  • Küçük de olsa başarılılarını ev içinde her seferinde onurlandırın. Övün, cesaret verin, onaylayın, umutlandırın. Başarısı ne kadar küçük olursa olsun mutlaka ödüllendirin.
  • Olumlu bir davranışı pekiştirirken tanımlayın.
  • Yeni bilgileri verdikten sonra hemen başarılı olmasını beklemeyin. Sık sık ara verip tekrar etmesine dikkat edin
  • Soru sormak ve tekrarlamak için kendilerini rahat hissetmesini sağlayın.
  • Yanlış davranışlarından çok doğru davranışlarıyla ilgilenin.
  • Evde ders çalışırken konunun önemli yerlerinin altını çizmesini sağlayın.
  • Mutlaka ödevlerini kontrol edin. Yapmamışsa nedenlerini araştırın ve o nedenleri gidermeye çalışın. Ona yol gösterin ve onu motive edin.
  • Ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Nasıl öğrenebildiği konusunda o kendini daha iyi tanır.
  • Çocuğunuza günlük tutması için ortam hazırlayın. Yatmadan önce gününün nasıl geçtiği ile ilgili onu sorgulamadan dinlemeye özen gösterin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu konusunda anne-babalara yol gösterecek 7 adım Çocuk Psikiyatr Dr. Gökçe Küçükyazıcı tarafından belirlenmiş:

 

Çocuğunuzda DEHB belirtilerine bağlı olarak görülen dürtü kontrol bozukluğu ve davranış sorunları ortaya çıktığında, aşağıdaki adımlar size yol gösterecektir.

 

DEHB’ye bağlı ortaya çıkan davranış sorunları anne-baba için başa çıkılması ve yönetilmesi çok zor sorunlar olabilmektedir. DEHB'li çocuk toplum içinde davranış bozukluklarına bağlı olarak sorun yaşadığında, anne-babalar bunu kendi hataları olarak görürler. “Kendi çocuğumuzu kontrol edebilmeliyiz!?” diye düşünürler. Hele okul ve benzeri sosyal ortamlarda , diğer velilerin suçlayıcı ve imalı bakışları ve DEHB hakkında bilgisi olmayan bir başka anne-babanın faydasız yardım önerileri, DEHB’li çocuğun anne-babası için yeterince zorlayıcıdır.

 

Bakış açınızı genişletin ve durumun gerçekliğinin farkına varın! DEHB’li çocuklar sıklıkla dürtüsel davranılar ve davranışlarını düzenleyemezler. Çocuğunuzun hatalı tutum ve davranışları DEHB’nin doğasını yansıtmaktadır.

 

İşte, DEHB’li çocuğunuzun davranışlarında düzenleme sağlaması için ona yardımcı olacağınız 7 adım:

 

1- Bir Plan Konusunda Anlaşın

 

Bir alışveriş merkezine ya da markete gitmeden önce, DEHB’li çocuğunuza şunu sorun: sıkıntı duyar veya sinirlenirse, onu sakinleştirecek şey nedir? Sıkıntılı bir an yaşadığında, artık elinizde çocuğunuzla konuşarak anlaştığınız bir çözüm planınız olacaktır. Onun size belirtmiş olduğu ve üzerinde anlaştığınız çözüm konusunda, çocuğunuzda işbirliği içinde olma eğiliminde olacaktır.

 

2- Onun Sıkıntısını Anlayın

 

Onun yaşadıklarını anladığınızı fark etmesi için DEHB’li çocuğunuza imkan sunun. Sakin ve güven verici bir ses tonuyla,“İstediğin oyuncağı bulamadığımız için üzgün olduğunu biliyorum” ya da “Arkadaşların seni oyuna davet etmedikleri için sinirlendiğini anlıyorum” şeklinde, onu anladığınızı bildiren konuşmalar yapın. Daha sonra DEHB’li çocuğunuzdan hissettiği üzüntü veya kızgınlık için 1’den 10’a kadar bir puan vermesini söyleyin. Bu size, çocuğunuzun hissettiği sıkıntının büyüklüğü ve aciliyeti konusunda ipucu verecektir.

 

3- Sınırları Belirleyin

 

Zamanın ilerlediğini ve yapmakta olduğunuz aktiviteye devam etmeniz gerektiğini ona söyleyin. Örneği ona şunları söylemeyi denemelisiniz: “Hadi bakalım, ne kadar hızlı sakinleşiyorsun, böylece günün kalanında dilediğimizi yapalım” ya da “Alışverişe devam edebilmemiz için, çok üzgün veya sinirli olsan da, sakinleşmen gerekiyor ve sen bunu başarabilirsin!

 

4- Duyguları Farklı Noktaya Odaklayın

 

DEHB’li çocuğunuza, avucunda bir boyalı mum olduğunu hayal etmesini söyleyin. Sonra mumum alevini dışarı çıkartmak için, avucunu yüzüne yaklaştırmasını ve avucuna kuvvetle üflemesini söyleyin. Derin nefes almak ve üflemek, çocuğun sinirli ya da üzgün olduğu anda, duygularının kontrolünden çıkmasını ve farklı bir odağa yönelmesini sağlayacaktır. Alternatif olarak çantanızda veya evde bir balon bulundurun ve onu şişirmesini söyleyin.

 

5- Enerjiyi Kullanın

 

DEHB’li çocuğunuzun sinirli veya kızgın olduğu anda eğer evdeyseniz, ona bir yastık ve benzeri yumuşak bir şey almasını söyleyin ve birlikte yastık savaşı yapın. Gazeteleri birlikte yırtmak ya da elde sıkılan yumuşak toplarla yarış yapmak, çocuğunuzun sinirli davranışına kısa devre yaptıracaktır.

 

6- Sağ Tuşa Basın

 

DEHB’li çocuğunuza elinde bir uzaktan kumanda aleti olduğunu hayal etmesini söyleyin. Bu kumanda kendisinin duygularını düzenleyen bir kumanda olsun. Sinirli veya kızgınlık durumunu ortadan kaldıran kumanda tuşuna tarif etmesini ve gerektiğinde bu tuşa basması konusunda onu yönlendirin.

 

7- Uzman Desteği Alın

 

Eğer DEHB’li çocuğunuzda müdahelenize rağmen düzenleyemediğiniz sinirlilik benzeri davranış sorunları oluyorsa, çözümsüz kalarak zaman kaybetmeyin. DEHB’li çocukların davranış düzenlenmesi konusunda uzman desteği alacağınız bir merkezden yardım isteyin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.