Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BIOS Nedir? BIOS’u şifrelemek ve BIOS Şifresini Kaldırmak.


GeceKuşu

Önerilen İletiler

BIOS Nedir?

 

post-2-0-15982200-1325164494_thumb.jpg

 

BIOS, bizim bilgisayarımızın temel giriş çıkış birimlerinin yani donanımlarının yönetilip kontrol edilmesi için geliştirilmiş ve anakart üzerinde bulunan bir birimdir. Temel giriş-çıkış birimi olarak ta adlandırılır.

 

Bizler bilgisayarımızda bulunan BIOS ayarlarına kendimizden başka kimsenin girip kurcalamasını istemeyiz. Bu durumda BIOS’u şifreleme yoluna gideriz. BIOS’u şifrelemek için BIOS ayarlarına girip Security yani güvenlik bölümünden şifreleme işlemini yapabiliriz.

 

BIOS ayarlarına girmek için bilgisayarı yeniden başlattığımızda Del tuşuna basmalıyız. Açılan mavi ekran bizim BIOS arayüz ekranımız oluyor. BIOS değiştirilemeyen ve silinemeyen bir yapıya sahip ve üretici firma tarfından anakart yapılırken programlanmış bir EEPROM entegredir. Peki biz BIOS’a şifre gireceğiz bu nasıl kaydolacak diyeceksiniz. BIOS‘ta yapılan tüm değişikllerin kaydolduğu yer CMOS denilen bir yapıdır. Bu da bir entegredir. Bunun görevi BIOS‘ta yapılan tüm ayarlamaları ve değişiklikleri saklamaktır. CMOS bu şifre gibi BIOS‘a ait olan bilgileri hafızasında BIOS pili yardımıyla saklamaktadır. Bazen BIOS pili bitebilir. Bu durumda bilgisayarınız ilk açıldığında ekranda F1 Continue yazısını gösterir. Bu F1 sorununu BIOS pilini yenisiyle değiştirerek giderebilirsiniz.

 

***

Masaüstü bilgisayarlarda BIOS Şifresini Kaldırmak

 

post-2-0-32887400-1325164493_thumb.jpg

 

Bizler BIOS‘a bizden başka kimselerin girip bilgisayarımızın ayarlarını değiştirmesini istemeyiz. Bu durumda BIOS ayarlarımızın girişine şifre koyarız. İşte sorun burada başlar. Uzun zaman BIOS ayarlarına girmeyinde BIOS şifresini de unuturuz.

 

Eğer bir masaüstü bilgisayarımız var ise BIOS şifresini kaldırmak gayet kolaydır.Masaüstü bilgisayarımızın kasasını açarız ve anakart üzerinde yassı ve daire şeklindeki BIOS pilini bulunduğu yuvadan çıkartırız ve yaklaşık 2-3 dakika takmadan beklettikten sonra yerine takarız ve BIOS şifremiz böylece silinmiş olur. BIOS şifresiyle beraber aynı zamanda tarih,saat ve diğer belirlediğimiz ayarlarımız da sıfırlanmış yani fabrika ayarlarına dönmüş olur. Bu durumda BIOS pilini yuvasına taktıktan sonra tarih ve saat gibi ayarlarımızı da düzeltmemiz gerekecektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 10 ay sonra...
  • 5 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.