Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Brezilya Socrates'ını Kaybetti


Misafir skydavar

Önerilen İletiler

Brezilya Milli Takımının efsanevi kaptanlarından Socrates, bağırsak enfeksiyonu nedeniyle 57 yaşında hayatını kaybetti.

Sao Paulo’daki Albert Einstein hastanesi yetkilileri, önceki gün bağırsak enfeksiyonu geçirerek yoğun bakıma alınan Socrates’in bu sabah öldüğünü açıkladılar.

Hastaneden dün yapılan açıklamada, ”Socrates’in durumu ağır. Solunum cihazına bağlı ve diyaliz tedavisi görüyor” denilmişti.

Socrates, geçen ağustos ayında da sindirim sistemindeki kanama nedeniyle yoğun bakıma alınmış, yaklaşık 2 hafta aradan sonra taburcu edilmişti.

-Hayatı-

Tam adı Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira olan Socrates, 19 Şubat 1954′te Amazon nehri yakınlarındaki Belem’de dünyaya geldi.

Futbola Botafogo-Ribeirao Preto takımında başlayan orta saha oyuncusu Socrates, aynı dönemde tıp eğitimi alması ve arkadaşları kadar çok idman yapamamasına rağmen kısa sürede takımın en önemli oyuncuları arasına girdi.

1978′de Corinthians’a transfer olan Socrates, hücuma dönük oynuyor ve soğukkanlı oyun tarzıyla dikkat çekiyordu. Socrates, özellikle oyunu okuma yeteneği, topuk pasları ve gerilmeden kullandığı penaltı vuruşlarıyla ün yaptı. İki ayağıyla da çok sert ve isabetli şutlar atabilen Socrates, sakalıyla da dikkati çekiyordu.

Corinthians’da 6 yıl oynayan ve bu takımda 297 maçta 172 gol atan Socrates, daha sonra Fiorentina, Flamengo ve Santos’da forma giydikten sonra 1989′da 35 yaşındayken futbolu bıraktı.

-Brezilya milli takımı-

İlk kez 1979′daki Paraguay maçında Brezilya Milli Takımında oynayan Socrates, milli takımda 60 maçta 21 gol attı.

1982′de takım kaptanı olan Socrates, bu kupada Zico, Junior, Falcao ve Eder gibi futbolcularla oynadı. 2. turda İtalya’ya 3-2 yenilerek elenen o takım, yıllar sonra dünya kupası kazanamayan en iyi milli takım kadrosu seçildi.

Socrates, 1986 Dünya Kupasında da oynadı. Brezilya o dünya kupasında da çeyrek finalde Fransa’ya normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarda 4-3 yenilerek elendi. Penaltılarda ilk vuruş için topun başına geçen Socrates, meşhur vuruşlarından birini yaptı ancak Fransa kalecisi Joel Bats, Socrates’in fazla gerilmeden yaptığı vuruşta topu çelmeyi başardı.

-Diğer yönleri-

 

Çocukluk kahramanlarının Fidel Castro, Che Guevara ve John Lennon olduğunu söyleyen Socrates, Corinthians’da oynarken Corinthians Demokrasi Hareketinin kurucuları arasına girdi. Kulüpte her karar, yetkililerin, teknik ekibin ve futbolcuların katıldığı oylamayla alınıyordu. Socrates’in öncü olduğu sistem tuttu ve takım 1982′de Brezilya Ligi’nde yarı final oynadı. Eyalet liginde de 1982 ve 1983′te şampiyon oldu. Harekete, 1984′te son verildi.

Corinthians takımı o dönemde, askeri hükümete gönderdiği mesajlarla da ün salmıştı. Takım sahaya üzerinde ”Seçim yapılsın” ve ”Cumhurbaşkanını ben seçmek istiyorum” yazan pankartlarla çıkıyordu.

Tıp doktorası bulunan ve bu nedenle ”doktor” lakabıyla anılan Socrates, evli ve 6 çocuk babasıydı. Hastalanmadan önce liderlik ve insani ilişkiler üzerine seminerler veren Socrates, sosyo-kültürel projelere danışmanlık yapıyor, gazete ve dergilere makaleler yazıyordu. Socrates, 2014 Dünya Kupasıyla ilgili bir kitap yazacağını da söylemişti.

-Hastalığı-

Socrates’in hastalığına sigara ve alkol bağımlılığı yol açtı. Ünlü futbolcu, yıllar önce SporTV’ye yaptığı açıklamada, ”Alkol benim dostum ancak sahadaki performansımı etkilemiyor” demişti.

Sigara tiryakisi de olan Socrates, geçen ağustos ayından beri 3 kez hastaneye kaldırıldı. Eylül ayında aşırı alkol tüketimine bağlı sindirim sistemindeki kanama nedeniyle yoğun bakıma alınan Socrates 17 günlük tedavinin ardından taburcu edilmişti.

Karaciğerinden rahatsız olan eski futbolcuya karaciğer nakli yapılması önerilmişti.

Socrates’in kendisinden 11 yaş küçük kardeşi Rai de Brezilya Milli takımında 51 kez forma giydi. 1993-1998 yıllarında Paris Saint Germain’de oynayan Rai, 1994′te dünya kupasını kazanan Brezilya Milli Takımının kadrosunda yer aldı.

AA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.