Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Öksürük" deyip, geçmeyin!


Radya

Önerilen İletiler

Özellikle kış aylarında genellikle artan öksürüğü pek fazla önemsemeyiz. Ancak aslında öksürük, solunum yolu hastalıklarından reflüye kadar birçok hastalığın belirtisi olabilir.

Üst solunum yolu hastalıklarında sıkça rastlanan bir belirti olan öksürük, çoğu zaman ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle önemsenmiyor. Oysa, özellikle 8 hafta boyunca dinmeyen öksürüğün mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Çünkü tüberküloz gibi bulaşıcı veya astım ya da KOAH gibi bazı kronik hastalıkların habercisi olabiliyor!

 

Öksürük, aslında boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan faydalı bir refleks. Ancak genellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen öksürük kimi zaman insanı canından bezdiren bir semptom halini alabildiği gibi, birçok hastalığın da önemli bir belirtisi olabiliyor. Özellikle 8 haftayı geçen öksürüğün asla ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, “Bu süre boyunca dinmeyen öksürük tüberküloz gibi bulaşıcı veya astım ile KOAH gibi bazı kronik hastalıklar veya başka ciddi sorunlara işaret edebiliyor” diyor.

 

Zatürreden kalp yetersizliğine…

Öksürük genellikle üst ve alt solunum yollarındaki irritasyon sonucu görülüyor. Ayrıca zatürree, akut ve kronik bronşit, amfizem, astım bronşektazi ile tüberküloz gibi akciğerlerin hemen hemen tüm hastalıklarında ortaya çıkabiliyor. Akciğer tümörleri ve akciğerlere bağlı bazı sorunlar da öksürüğe neden olabiliyor. Ayrıca sinüzit, çeşitli alerjik hastalıklar ve kalp yetersizliği gibi akciğere bağlı olmayan hastalıklar ve bazı tansiyon ilaçları da öksürük yapabiliyor. Bazen geniz akıntısı veya kulak kiri bile öksürüğe yol açabiliyor. Buşonun, yani kulak kirinin temizlenmesiyle öksürük ortadan kalkabiliyor. Sigara içen kişiler de öksürüklerini genellikle ‘sigara öksürüğü’ olarak tanımlıyor ve pek önemsemiyorlar. Ancak bu kişilerde uzayan öksürüklerde tümör olasılığını da göz önüne alarak radyolojik tetkik yapılması gerekiyor.

 

Reflü de öksürük nedeni

Günümüzde basında da sıkça sözü edilen gastroösofageal reflü hastalığı da öksürük yapan nedenlerden biri. Ancak altta yatan başka bir hastalık varken öksürüğün sadece gastroösofageal reflüye bağlanmasının hastaya zaman kaybettirebildiğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, “ Bu nedenle ‘öksürük reflüye bağlıdır’ demeden önce diğer nedenlerin mutlaka ekarte edilmesi gerekiyor.” diyor.

 

Bol su içmek öksürüğü yumuşatıyor

Halk arasında uzayan öksürüklerde kullanılan bal ve zencefil karışımı bazen öksürüğü yumuşatabiliyor ve balgamın daha kolay çıkmasına yarayabiliyor. Ancak bu tür karışımlara mucizevî anlamlar yüklemek de doğru değil. En iyi balgam söktürücünün bol su içmek olduğu unutulmamalı. Dolayısıyla öksürük sorunu yaşandığında gün boyunca en az 2 litre su içilmesinin asla ihmal edilmemesi gerekiyor.

 

Tedavide altta yatan nedene yönelik uygulanıyor

Öksürüğün tedavisi altta yatan nedene yönelik uygulanıyor ve sorun genellikle birkaç gün içinde geçiyor. Sigara ve hava kirliliği gibi boğazı tahriş eden faktörler ortadan kaldırıldığında öksürük çoğunlukla kesiliyor. Eğer öksürük bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa genellikle 1 haftalık antibiyotik tedavisi yeterli oluyor. Ancak altta yatan hastalık tedavi edilmezse öksürük de çoğunlukla dinmiyor. Örneğin akciğer tüberküloz olan bir kişide tüberküloz hastalığına yönelik tedavi uygulamazsa öksürük de uzayıp sürüyor. Bu nedenle tedavide öksürüğü kesmek kadar nedeninin de bulunup tedavi edilmesi son derece önem taşıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.