Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Google’da etkili ‘arama’ taktikleri!


Radya

Önerilen İletiler

Merakımızın giderilmesindeki en iyi araç ‘Google Arama Motoru’nu daha iyi nasıl kullanabilirsiniz? 1_0de60c91e63f8dbf9563fdddcb5ac0daf_0201073b21f6a4f363636f01cd92c658.jpgİnternet sitelerinin ve kullanıcı sayısının günden güne artmasıyla haber okumak, ders çalışmak, tatile çıkmadan önce gideceğiniz yerle ilgili bilgi toplamak, banka hesabınızı kontrol etmek, yeni insanlarla tanışmak, alışveriş yapmak gibi yüzlerce hatta binlerce nedenden ötürü ‘Google’da Ara’ butonuna basıyoruz. Zaman faktörünün ne kadar önemli olduğunu ve ulaşmak istediğimiz bilgiye en doğru kaynaktan verimli bir şekilde ulaşmamızın gerekliliğini internette arama yaparken artık daha iyi kavramaya başladık. Yani yıllar içinde biraz daha ‘bilinçli’ birer internet kullanıcısı olduk. Google’da arama yaparken kullanabileceğiniz birkaç temel fakat etkili taktik üzerinde durmak istedik. 1_1fee1e57bd44242ad72d0b7ef5b9feefb_0201073b21f6a4f363636f01cd92c658.jpgÖrneğin bir tatile çıkmayı düşünüyorsunuz. Gitmek istediğiniz yerde de ata binmek istiyorsunuz. Google’a at yazdığınızda 21.830.000 sonucun ilk 10’uyla karşı karşıyasınız! Tüm tatilinizi buradaki sonuçları kontrol etmek için harcasanız bile yeterli zamanınız olmayabilir. At kelimesinin yanına yeni bir kelime ekleyerek arama sonuçlarını daraltabilirsiniz. Şimdi, ‘ata binmek’ olarak aratırsak bu sefer sonucumuz 237.000’e düştü. Google sonuçları, ‘ata’ ve ‘binmek’ terimlerini içeren linkleri göstermiş oldu. Aramayı biraz daha daraltıp ‘tatilde ata binmek’ diye arama yaparsak bu sefer de 74.200 sonuçla karşı karşıyayız. Daha da azaldı. Aramalarınıza ne kadar spesifik kelimeler ekler, tam olarak neyi bulmak istediğinizi yazabilirseniz çok daha etkin bir ‘arama’ gerçekleştirmiş olursunuz. ‘Tatilde Ankara’da ata binmek’ yazdığınızda sonuç sayısının 34.800’e düşmesi ve yeni sayfada ‘Ankara’daki At Binme Yerleri’ makalesi ile karşılaşmanız gibi... 1_2292dc03c7744aca6fc1c5da5465e2f21_0201073b21f6a4f363636f01cd92c658.jpgDilerseniz özel aramalar da gerçekleştirebiliyorsunuz. Google ekranında sayfanın solunda bulunan görsel, video, haber, kitap, blog, tartışma gibi seçeneklerden arama çeşidinizi özelleştirebilir, kişisel tercihinize bağlı olarak son 1 hafta hatta güncel haberleri hızlıca takip etmek adına son 1 saatte internete eklenen yazı ve haberlere de ulaşabilirsiniz. Son 0-4 dakikada giren yazıları bile seçebilme şansınız var. Arama çubuğunun içindeki klavye ikonuna tıklayarak mouse ya da touchpad kullanarak da yazı girişi yapabilirsiniz.

 

Aradığınız kelime gruplarında en başa ve en sona koyacağınız tırnak işaretleriyle Google, blok halinde arama yapar. Özellikle insan isimlerinde ad ve soyadı bir blok olarak algılayıp ayrı ayrı değerlendirip buna göre arama sonuçları çıkarmaz. İnsan isimleri dışında şarkı isimleri ya da film isimleri sıklıkla tırnak işareti içinde aratılır. Aradığınız herhangi bir İngilizce sözcüğün başına ‘define’ kelimesini eklemeniz Google’ın o kelimeyi size farklı adreslerden tanımlamaya çalışmasına neden olacaktır. İngilizce öğrenmek isteyenler için de son derece yararlı bir özellik. 3_377db00dbc5fc4156d76992d1e19f57a0_0201073b21f6a4f363636f01cd92c658.jpg

Google’da herhangi bir şey aratırken büyük harfle ya da küçük harfle yazmanız mühim değil. Bu yüzden caps lock veya shift tuşunu kullanacağım diye zahmet etmeyin ve zaman kaybetmeyin. Google’da arama çubuğuna yaşadığınız şehrin ismini yazıp bir boşluk bırakır ve devamında ‘hava’ yazarsanız ( İstanbul hava gibi ) 4 günlük hava tahmin raporlarıyla karşılaşabilirsiniz. Google, aynı zamanda bir hesap makinesi. Herhangi bir matematiksel işlemi direkt olarak yazıp klavyenizdeki ‘enter’ tuşuyla sonucunu öğrenebiliyorsunuz.

 

İnternet üzerinden araştırdığınız konuyla ya da kişiyle ilgili bir Powerpoint sunumu, (PPT uzantılı) ya da Word dosyası ya da bir PDF dökümanı arıyor olabilirsiniz. Örneğin aradığınız kelimeye ardından bir boşluk bırakarak ‘’filetype:pdf’’ eklerseniz o kelimeyle ilgili PDF dökümanlarını dökecektir. Aynı şey; .doc, .ppt ve benzeri uzantılar için de geçerli. 1_450f72e08509dd33dcb003e23bb7e74b0_0201073b21f6a4f363636f01cd92c658.jpgBazen bir konuyla ilgili araştırma yaparken gereksiz kelimelerin arama sonuçlarına takılmasını engelleyebiliriz. Bunun için arama yapacağımız kelimeyi yazdıktan sonra yanına – (eksi) işaretini ekler ve ardından boşluk bırakmadan arama sonuçlarına çıkmasını istemediğimiz bir kelimeyi yazarsak da sonuçları darltmış olabiliriz. Örneğin Microsoft firmasını incelerken (tarihçesi, finansal gelişimi vs. ) arama çubuğuna ‘Microsoft –Office’ yazarsak Word, Excel, Powerpoint gibi Office programları ile ilgili, o an için istemediğimiz bilgilere erişmek zorunda kalmayız.

Herhangi bir site içinde arama yapmak istiyor olabilirsiniz. Örneğin online yaşam derginiz Womenist.net içerisinde geçen ‘’stil’’ kelimesinin olup olmadığını araştırıyorsanız; arama çubuğuna ‘stil site:womenist.net’ yazdığınızda Womenist.net sayfalarında kelimesinin geçtiği haberlerle karşılaşabilirsiniz.

 

Ayrıca;

www.google.com Web sayfalarını tarar.

www.google.com/help Google’ı kullanmanızla ilgili daha fazla bilgi için

news.google.com Web üzerindeki haber kaynaklarını sorgular.

images.google.com Web üzerinden görsel arar.

answers.google.com belli bir ücret karşılığında tecrübeli araştırmacılar cevaplar arar.

groups.google.com Online tartışmalardaaramalar yapar.

froogle.google.com Web üzerinden satışı gerçekleştirilen şeyleri arar.

labs.google.com Google üzerinden son icatları arar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.