Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

NASA: Güneş'in Faaliyetleri Olağandışı Yavaşladı.


Freyja

Önerilen İletiler

  • Admin--

NASA: Güneş'in Faaliyetleri Olağandışı Yavaşladı.

 

ABD’li bilim insanlarının Güneş’in iç kısmı, yüzeyi ve atmosferi üzerinde yaptığı üç bağımsız araştırma, Dünya’nın ve insanlığın geleceği hakkında korkutucu bir olasılığı ortaya çıkardı. Gök bilimciler, “Güneş’te olağandışı gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, 2020 yılında gerçekleşmesi beklenen bir sonraki Güneş döngüsünün olması gerekenden daha geç yaşanabileceği" uyarısında bulundu.

 

Bu durum kısaca, Güneş’in belirsiz bir süre için “kış uykusuna yatması” anlamına geliyor. Bu "kış uykusu" yeni bir buzul çağının başlamasına neden olabilir.

 

Bilim insanları 19’uncu yüzyılda Güneş lekelerinin her 11 yılda bir sayı ve büyüklük açısından değişim gösterdiğini tespit etti. Güneş lekelerinin değişimlerinin takip edilmeye başlandığı tarihten itibaren bakıldığında, bugün 24’üncü Güneş döngüsü içinde yer alıyoruz.

 

NASA’nın Ulusal Güneş Gözlemevi’nde çalışan Frank Hill ve meslektaşları, Güneş döngülerini tespit etmek için dev yıldızın içindeki akustik dalgaların neden olduğu yüzeysel titreşimleri inceleyerek, Güneş’in iç yapısının haritasını çıkarıyor.

 

Hill, bu bilgilere dayanarak Güneş’i kutuplardan Ekvator'a kadar çevreleyen jet akımlarının Güneş lekelerinin oluşumunda etkili olduğunu düşünüyor. Hill, 24’üncü Güneş döngüsünü tetikleyen jet akımlarının 1997-98’de gerçekleştiğini belirtirken, 25’inci döngüyü başlatacak akımların henüz yaşanmadığına dikkat çekti. Oysa bu akımlar 2008-2009’da ortaya çıkmalıydı.

 

Buna rağmen Hill, yine de endişeye düşülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu geçmişte yaşanan bir durum. Hayat geçmişte devam etti. Korkmuyorum ancak oldukça heyecanlıyım” dedi. (Hürriyet Gazetesi,15.06.2011)

 

coldthermometer.jpeg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 8 ay sonra...

Güneş’te çarşamba günü meydana gelen, son beş yılın en büyük patlaması olduğu tahmin edilen fırtınanın Dünya’ya ulaşmasının ardından şimdilik önemli bir etki meydana gelmedi.

 

spacer.gif

 

Amerikalı uzmanlar, Güneş’teki patlamanın gönderdiği radyasyon ve elektromanyetik dalgaların Dünya’ya son hızla ulaşmasının ardından, jeomanyetik fırtına, 5 aşamalı ölçekteki en düşük seviye olan G1’de kaydedildi. Yetkililer, fırtınanın ulaşmasından sonra enerji nakil hatları, uydular ve diğer teknolojilerde herhangi bir sorun bildirilmediğini belirtti. Fırtınanın Yerküre’nin manyetik alanında etki ve teknolojik cihazlarda sorun yaratma riski ise devam ediyor.

 

spacer.gif

A.Aspacer.gif

10.03.2012

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.