Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Uluslararası siyasette günümüz aktörleri


S&S

Önerilen İletiler

Uluslararası siyasette günümüz aktörleri

İnsanların bir arada yaşamaya başlamalarının ardından, hane, köy, kasaba, ilçe, kent, il derken ülkeye kadar uzanan bir sıralama geçtiğimiz çağlar sonucunda karşımızı geldi. Devlet olmak. Devlet olduktan sonra ülkeye sınır komşusu olan ülkeler ile ticari, hukuki, asgari ve sosyal olarak birbirlerine bağlı olması, bu bağlantının sonucunda ise kendi ülkesini temsil etme kavramı olan diplomasi ortaya çıktı. Ülkeler arası olduğu gibi iller arasında da diplomasi olabilir. Siyasette diplomasi olmazsa olmazlar arasında olduğunu gibi uluslar arası siyasetinde temelinde yer aldığını söylemek gerekmektedir. Diplomasi kavramını bu bağlamda genişletebiliriz.

 

***

 

Uluslararası siyasette üstün devletler denilince aklımıza gelen başlıca ülkeleri sıralayabiliriz. Bunların neye göre sıraladığımız konusunda kısaca değinmek gerekirse;

 

 Ülke içi siyaset haricinde Uluslar arası alanda kendini diğer ülkelere kabul ettirmiş olmak,

 Belirli bir ülke politikası belirlememek ve uzun vadede bu planlar doğrultusunda ilerlemek,

 Ekonomide, sanayide ve teknolojide her anlamda bulunduğunu çapın sınırlarını zorlar durumda olmak gibi bu maddelere benzer birçok madde daha sıralayabiliriz.

 

Uluslararası Siyasette söz sahibi olmanın temelinde bu ve buna eş değer maddeler var. Peki, günümüze bakarsak görünürdeki söz sahibi ülkeler hangisi? Gelecekte süper güç olamaya aday ülkeler hangisi? Amerikalı tabiriyle Ortadoğu’daki gelişmelerden sonra Avrupa, Asya ve Afrika’daki ülkeler arasında var olan aktörler değişecek mi? Yoksa hiç bilinmedik yeni devletler mi? Uluslararası arenada boy gösterecek.

 

 

Çağ açıp, çağ kapamak ve bulunduğu çağa hükmedilmek. Büyük devlet olmak demek olmayan tarihini var edebilmek demektir. Amerika örneğine bakarsak, yakın tarihini incelersek bunu daha iyi anlayabiliriz. Günümüzün bilindiği üzere her ne kadar Rusya ile zaman zaman karşılaştırılmalarına gidilse de 2. Dünya savaşından sonra resmen Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Bunda savaşa hazırlıklı olması, kendi topraklarından savaşmaması ve savaşa sonrada dâhil olması gibi birçok lehine olayları eklediğimizde en az kayıpla en çok kazanç sağlayan devlet olmayı başarabilmiştir ABD. Bunlar büyük devlet olmak ve uluslar arası alanda söz sahibi olmak için yeterli değildir elbette süper güç denilen Amerika boşuna bu lakabı almıyor. Her alanda adamlarda kapitalizmle beraber bir birlik var kültürlerini incelemeye kalkarsanız bir kültür bulamazsınız. Amerikalı demek dünya karması demektir. Bir Amerikalı, Fransız, İtalyan, İngiliz, Afrikalı ya da Asya kökenli olabilir. Tüm bu etnik kökenlerinin zenginliği bir sözcük altında birleşiyor olabilmesi (Amerikalı) büyük devlet olmanın olmazsa olmazıdır aslında fark edebilen için!

 

***

 

 

Günümüz ve geleceğin aktör devletleri?

Dünya liderliğine oynayan devletler her devirde olduğunu gibi günümüzde de var fakat devletlerde insanlar gibi kişilik sahibidir. Devlet devleti yönetenlerin kişiliğini alır üzerine aynı bir giysi gibi… İnsanlar nasıl ki çeşit çeşitse devletlerde de durum böyledir. Kimisi sinsidir gizliden gizliye yürütür yaptıklarını, yüzüne güler arkadan hançerler (Fransa), kimisi vardır sessiz sakin kendi halinde iç sorunları ile uğraşır, konuşulmayacak sorunları tartışır durur (Türkiye), kimisi vardır yüz ölçümü küçük olmasına rağmen globalleşme denilen kavram sanki onun için oluşturulmuştur. Her kıtada fabrikaları vardır kendi ülkesi küçük gelir ona (Japonya), kimi ülke vardır bir balerin gibi döner kendi etrafından 7 sinde neyde 70’nde de odur (İtalya), bazı ülkeler ise çağının bitmesine aldırış etmeden varlığını sürdürür ve her zaman diğer ülkelere karşı bir beyin takımı olduğunu gösterir ağırlığını hissettirir (İngiltere), bir akıma kapılmış devlet otoritesinin her zaman halkı üzerinde göstermeyi ister bazı devletler (Rusya), sadece üretici olarak doğan devletler vardır artan nüfusları onlara sadece üretmeyi emreder ve küreselleşen Dünya’nın en büyük aktörleri arasında yerini almaya aday gösterilir, bir yandan da dünyanın sermayesidir (Çin).

 

***

 

K.Afrika’da olanlar ve yeni düzen…

Amerika birleşik Devletlerinde yapılan seçimler sonunda yeni Başkanın Amerikan ve dünya halkına Hollywood filmleri ile yıllar süren “Siyahî Başkan” rolleriyle alıştırmalarının ardından 2009 yılının 20 Ocağında 20-25 yıllık senaryolar gerçek oldu ve Amerika’nın ilk siyasi başkanı Barack Obama resmen koltuğa oturdu. Siyahî ve Afrika kökenli bir aileden gelen Barack Obama ile aslında yüz yılın siyasi hamlesi yapılmış oldu. Obama ile birlikte Amerika’nın akıllarda kalan kötü imajı silinmiş olacak. Ülke içinde ve dışında yıllar öncesinden oluşmuş olan Siyah-beyaz ayrımı son bulmuş gibi gözükecekti bir farkla! Afrika faktörü…

 

Afrika ülkelerindeki insanlar Barack Obama’nın başkan olmasını sanki kendi ülkelerine başkan olmuş gibi sevinmeleri biraz düşündürücü değil mi sizce? İnsanlar açısından değil. Siyahi bir başkan geldikten sonra sizce Afrika’daki hareketlilik daha da artmadı mı? Tunus, Mısır, Bahreyn, Yemen ve Libya bu sıramla şöyle devam ediyor NATO, Birleşmiş Milletler, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere size bu ülkeler bir yerlerden tanıdık gelmiyor mu? Bu kadro 1. Dünya savaşından İtilaf devletleri olarak, 2. Dünya savaşında ise müttefikler olarak yer almışlardı. Şimdi ise “Şafak Operasyonu” adı altında yer alıyorlar.

 

***

 

Son söz; Zaman geçiyor, zamanla beraber gelişen teknoloji ile insanları yaşam anlayışı, düşünce kavramı değişiyor. Fakat değişmeyen tek şey var oda büyük devlet olabilmenin verdiği “başladığın işi bitirme” başkanlar yönetimler değişse bile ülkenin çıkarları doğrultusunda 100 yıllık planların değişmemesi…

 

 

 

S&S (Her Zaman Önde)

SAMET SERBEST

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.