Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

VAHİDEDDİN HAN


Türk

Önerilen İletiler

Ben hiçbir milletin tarihinin kendi hatalarını açığa vurucu şekilde yazıldığını görmedim.Her millet kendini haklı çıkaracak şekilde tarihini yazar.Burada bir rejim değişimi söz konusu,Vahidettin hain mi değil mi bilemem,ama cumhuriyet kurulurken hilafet de yıkılıyordu ve bir taraf mutlaka haksız olacaktı...

 

 

http://www.yenisafak.com.tr/diziler/osmanli/osmanli02.html Bu linki incelermisiniz? Ertugrul Osman Bey'le ilgili..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 136
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Neden hala yuvarlak cevaplar veriyorsunuz. TBMM; Vahdettin ve tüm Serv'i imzalayanları vatan haini ilan etmiştir. Sevr'in altında da bizati Sultan Vahdettin Han (!!!!) 'ın mührü vardır. Kaldıki CYRANO rumuzlu arkadaşımız padişahın kendi mektuplarını delil göstermiştir.

Vahdettin'in Anadolu hareketine hep destek verdiğini ifade eden Ertuğrul Osman, "Eğer Sultan Vahdettin yurt dışına çıkmasaydı iç harp olurdu. Bu nedenle o, fedakarlık yaparak vatanından ayrılmayı tercih etti" dedi.

 

 

Osmanlı hanedanı mensubu Ertuğrul Osman, babasının amcası Sultan Vahdettin'in İstanbul'u terketmesi konusundaki iddiaları da cevapladı. Vahdettin'in Anadolu hareketine destek verdiğini ifade eden Ertuğrul Osman şöyle konuştu:

 

"Sultan Vahdettin, eğer fedakarlık yaparak yurtdışına çıkmasa idi iç harp çıkardı. O, Anadolu hareketini başlangıcından itibaren destekledi. İleriki safhalarda birtakım gelişmelerden sonra, içeride kalması halinde iç savaş çıkabileceği düşüncesi ile fedakarlık yaparak vatanından ayrılmayı tercih etti. Vahdettin, başından beri Mustafa Kemal Paşa'ya destek veriyordu. Mustafa Kemal, Sultan'ın bilgisi ve emirleri ile hareket ediyordu. İstanbul'daki işgal kuvvetlerine karşı, 'Biz Anadolu'daki hareketi desteklemiyoruz' demesine rağmen, sürekli olarak Anadolu'daki gelişmelerden haberdar oluyor, maddi ve manevi destek veriyordu. Yani Anadolu'daki hareketin güçlenmesi ve tesirli hale gelmesi için zaman kazanmaya çalışıyordu. Hatta Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkabilmesi için, İngilizlerden ve Fransızlardan izin bile almıştı."

 

Uzun yıllardır New York'ta yaşayan Ertuğrul Osman ABD'nin Ortadoğu politikalarını ve Türkiye'nin bölgedeki etkinliği üzerine de değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin mevcud konumu ile büyük bir öneme sahip bulunduğunu belirten Ertuğrul Osman, bloklaşan dünyada Türkiye'nin de bir blokta yer alması gerektiğini söyledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

bu konuda verilen cevapların yarısını okudum ve genel kanı mehmet vahdettin hanın hain olduğu yönünde. bir kaç noktaya değinmek istiyorum. ince detalyar her yerde rastlamazsınız.

 

istanbul o dönemde bildiğiniz gibi işgal altında ve tarih kitaplarında genelde atatürk gizlice bandırma vapuruyla is den kaçtı yazar. ingilizler ist yi tamamen kuşattığı bu dönemde atatürk ****** kadar kadar gemiyle nasıl oluyorda gizlice samsuna kaçabiliyor. ingilizler bunu önleyemiyormu. ve şöyle deniz bandırma vapuru dökülüyordu. hayır kesinlikle dönemn en sağlam, hızlı gelişmiş gemisiydi. ve o gemiyi vahdettin han ayarlamıştı. inglizleride kandıran anadoludaki harekatı önleyecek bırakın gitsin diyende vahdettin handır. vahdettin hanın eline ölü bir devlet verildi. o yapabileceği en iyi şeyi yaptı ve öz parçasıyla yeni bir devetin kurulmasının fikir babalığını yaptı. ve başka bir nokta ise yeni gelen rejim herzaman eski rejimi kötüler insanları eski rejimi özlemesin yeni kuşak o rejimi kötü görsün ve o rejim içim çalışanlar olursa engellensin diye. hatta size bir örn vereyim yeniçeri ocakları kaldırıldıktan sorna osmanlı gazeteleri bu ocağı kötülemek gözden iyice düşmesini sağlamak için bizzat babı alinin emri doğrultusunda asparagas haberler çıkarmışlar. cumhuriyet te osmanlıyı kötülemek zorundaydı sistemini oturtmak için. artık sistem oturdu artık osmanlı yok olmayacak ama diğer tüm örneklerden farklı olarak bu cumhuriyet osmanlıyı hala kötlüyor. vahdettin asla ve asla hain değildir. kahramandır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşlar size sadece şu kadarını söylemek isterim....

belki de bunca sayfanın içinde aklıselim arkadaşlar tekrarlamıştır defalerca...

atatürk ile vahidettin arasında yıldız sarayında geçen konuşmayı bi inceleyin...

bulamadık derseniz yazmanız yeterli ben size temin ederim....

sonra da tekrar o dönemin şartlarına göre düşünün bakalım..

anadoluya bunca yardım gökten zembille mi indi...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Vahdettin Hainmiydi ?

 

 

 

Osmanlı Devletinin 36.padişahı olan Mehmet Sultan Vahdetindir.Bilindiği üzere Osmanlı padişahları peygamber vekilleri olduklarına inanılır ve bizde onlar gibi peygamber vekili olduklarına inanmıştık.

 

Ancak peygamber vekilinin,biraz da asline benzemesi lazımdır. Eğer benzeseydi, biz,onu savunanlardan daha fazla eğilirdik. Yine biz Sultan Vahdetini onlardan çok severiz ki ilgilenmiş, adım adım neler yaptığını merakla izlemişiz.

 

Aynı zamanda tarihler,siyaset ve ekonomik oyunlar dolayısıyla çok değişik ele alınır ve yazarların kendi açılarından yazdıklarından başka elden ele,dilden dile zıt iki görüşe kadar varır.

 

Tarihleri zıt görüşler ile okuyup bir sultan hakkında “iyi” diyen yazıları ve dilleri de “kötü” diyen yazıları ve dilleri de iki zıt görüşlerin ne dediklerini iyi okuyup peşin hükme varmaksızın ortalama bir yargıyla değerlendikmek lazımdık ki, o zaman ve o şartlar karşısında bulunan o zatın idaresi ve kendisi için bir aydınlığa varabilsin.

 

İttihat ve terakki (fırkası) cemiyetini kuran ve yönetenlerin kimler olduğu gizlenemez.

 

31 Mart hadisesini hiçbir Türk unutamaz.Bugün Hilton Otelinin altında 60 bin Türkoğlu Türk’ün kanı ve Ceseti bulunduğu gerçeği açısından bakarak,ondan sonraki sultanları aynı çizgiyle takip eden ittihat ve Terraki Cemiyetlerinin neler yaptığının belgeleri,Hatta tanık olan kişiler bulunmaktadır.

 

Sultan Vahdettin’e Vatan haini dememizin başlıca beş temel sebebi vardık ki hepsinin temelinde yabancıya adepte olmak yatar.

 

1-Sultan Vahdettin Hz.leri İngiliz Mühipleri Cemiyetine neden kaydoldu ve girdi ? Müslüman Türk Cemiyeti kuramaz mıydı ?

 

2-Mondros Mütarekesini kendisine okudukları ve kabul etmesini istedikleri zaman ; “şartlar çok ağır ama,kabul edelim , İngiliz iltifatına nail oluruz “ cümlesini söylerken İngiliz iltifatı ona neden o kadar cazipti ?

 

3- Bacısının beyi olan Damat Ferit Paşa’yı iyi tanıyordu.Açıktan açığa vatan,millet aleyhine çalıştığını da pek ala biliyordu.Bile bile Damat Ferit Paşaya neden büyük selahiyetlerle işler yaptırdı ? Damat Ferit Paşa eline fırsat geçince milli mücadele aleyhine az mı çalıştı

 

4-Dürrüzade’ye fetva çıkarttırıp da İngiliz uçaklarıyla memleketin her tarafına yağmur gibi yağdırıp mücadele gücünü yarıya indiren kimdi ?

 

5-Sevr antlaşmasını Tevfik Paşaya imzalamayıp geri memlekete geldiğinde Tevfik Paşayı uzaklaştıran(25 Haziran 1920) Damat Ferit Paşayı iş başina getiren ve sonunda Sevr antlaşmasını imzalatmak için yollayan kimdi ? (10 Ağustos 1920 )

 

Bunlar için belgeye gerek yok.Okul Tarih kitaplarında bile vardır.

 

Demek istiyoruz ki,hiçbir iddianın yer tutmadğıını kabul etsek…..İngilizlerle gemiye binip yine onlarla birlikte yurdunu neden terk etti ?

 

İki düşman öldürseydi de kendi memleketinde ölseydi.Sevelim,İyidir diyelim.Hadi öyle kabul edelim.Neyine göre diyeceğiz ?

 

Savaşa mı çıkmış,düşmanları mı oyuna getirmiş ? İngiliz hayranlığından başka ne yapmış da ona hain demeyelim ?

 

www.vatansevdalilari.tr.cx

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
sultan vahdeddin i M.Kemal ATATÜRK ün bu zamanlar için yazdığı, kesin belgelerle içeriğinin doğruluğu ispatlanmış NUTUK tan hepimiz tanıtoruz. onun için böyle ***** bir kişiyi bulunduğu ***** göklere çıkarmak tarihe ve öncelikle bu vatanın kurtuluşu için ölenlere SAYGISIZLIKTIR!!! bu yazıyı okuyanlara bir de ATAMIZIN yazdığı NUTUK u okumalarını tavsiye ederim.............

 

 

Nutuk un bir çok baskısı birbirinden farklı.

Yani incil gibi onu da kısmen bozmuşlar.

ARAŞTIRIN..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

"Dosya Tasnifi

 

Harbiye-Divan-ı Harp

 

DOSYA No : 70

 

Harbiye Nezareti

 

Adliye-i Askeriye Dairesi

 

Şube :

 

Adet : 705

 

 

 

 

 

PADİŞAH BUYRUĞU

 

Mehmet Vahidüddin

 

 

“Kuvayı Milliye adı altında çıkardıkları fitne ve fesatla, anayasaya aykırı olarak halktan zorla para toplamak, asker almak, bunun aksine hareket edenlere işkence ve eziyet ederek şehirleri yakıp yıkmaya kalkışmak suretiyle iç güvenliği bozanların tertipçisi oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan, Üçüncü Ordu Müfettişliğinden alınarak askerlik mesleğinden çıkartılmış bulunan Selanikli Mustafa Kemal Efendi, Eski yirmi yedinci fırka kumandanı miralaylıktan emekli İstanbullu Kara Vasıf Bey, Eski yirminci kolordu kumandanı Mirliva Salacaklı Fuat Paşa ile Eski Vaşington elçisi ve Ankara milletvekili Midillili Alfred Rüstem ve sıhhiye eski müdürü İstanbullu Doktor Adnan Bey ile Üniversite Batı Edebiyatı eski öğretmeni Halide Edip Hanımın, ayrıntıları 11 Mayıs 1336 (1920) tarihli ve 20 numaralı karar tutanağında yazılı olduğu üzre, Mülkiye Ceza Kanunu’nun kırk beşinci maddesinin birinci fıkrası delaletiyle elli beşinci maddesinin dördüncü fıkrası ve elli altıncı maddesi uyarınca, sahip oldukları askeri ve mülki rütbe ve nişanlarla, her türlü resmi ünvanlarının kaldırılmasına ve idamlarına, halen firarda bulunmaları dolayısıyla kanun hükümleri gereğince mallarının haczedilerek, usulüne göre idare ettirilmesine dair İstanbul bir numaralı sıkıyönetim mahkemesi tarafından gıyaben verilen hüküm ve karar, ele geçirildiklerinde tekrar yargılanmak üzere tasdik edilmiştir.

 

Bu Padişah Buyruğu’nu yürütmeye Harbiye Nazırı görevlidir.

 

24 Mayıs 1336 (1920)

Sadrazam ve Harbiye Nazırı Vekili

 

Damad Ferid"

 

alın bunu iyice okuyun, anlayın. Ve o "Atatürke yardım eden" Vahdettininizin kendi imzasıyla, Atatürk ve diğer kuvayı milliyeciler hakkında nasıl idam kararı verdiğini görün.

 

Evet Vahdettin o kadar Atatürkü destekliyordu ki. İdam ettirmek isteyecek kadar dimi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 3 ay sonra...

peki arkadasLar bende sultan vahdettin hakkında sunu biLioyorum ne kadar dogru ne kadar yanLıs kesin bişey söyLeyemicem ama .benim tarih hocam anLatmıstı..vahdettin ingilizlerin esiri altındayken bir odaya kapanmıs ve ingilizler onun yerine yetkiler werdiriyorlarmıs vede bu günümüze kadar vahdettinin hain oLarak görünmesine sebep oLmus yani görünüşte wahdettin hain gibi ama ortada bi tehdit bi zorunLuluk unsuruda war deilmi sizcede?

 

beLkide vahdettin bunların hepsini ayarLadı ve su anki türkiye cumhuriyetinin bu durumda oLmasına vesiLe oLdu ??

 

yanLıs bilgiler werdiysem simdiden özür diliyorum ..!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.