Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Giacomo PUCCINI- 1858-1924 -İtalyan Besteci


Legendary

Önerilen İletiler

Puccini26.jpg

 

Giacomo PUCCINI

 

Giacomo Puccini, 1858-1924 yılları arasında yaşamış ve Verdi sonrası İtalyan operasının en büyüğü ve de son büyüğü kabul edilmiş bestecidir.

 

Aileden müzikçidir Puccini. Öğrenimini Bazzini ve Ponchielli gibi tanınmış ustaların yanında Milano Konservatuarında yapmıştır. Kilisede org çalmak gibi görünmektedir kaderi, ta ki 18 yaşında bir gün Verdinin Aida'sını seyredene kadar. O andan sonra hayatını operaya adamaya karar verir.

 

1884 yılında ilk operası olan Milanoda Teatro del Vermede temsil edilen De Villiyi yazmıştır. Bunu 1889 yılında Edgar 1897 yılında ise Canon Lescaut izlemiştir. İlk eserlerinde şahane bir başarı göstermemiş, ama sonradan yavaş yavaş açılmıştır Puccini.

 

Madame Butterflyı tamamlayamadan ölmek zorunda kaldığı, sonradan öğrencisi Alfano'nun 1926 yılında bitirdiği, başyapıtı sayılan urandot bugün tüm dünyada opera repertuarının vazgeçilmez parçalarıdır. Madame Butterfly operası ilk olarak 1900 yılındaki ilk sunumunda başarısızlığa uğramıştır. 1904 yılında tekrar değiştirilerek oynatılmış ve bu sefer başarılı olmuştur.

 

Operaları çoğu zaman aşırı melodramatik, vıcık vıcık bir duygusallıkta olmakla tenkit edilmiştir Puccini'nin. çok zengin bir hayal gücü, geniş bir yaratıcılığı yoktur, konuları, karakterleri, müzikal derinliği kısıtlıdır belki, evet.

 

Misal nerdeyse her operası aşk için yaşayan ve aşk için ölen bir kadının etrafında döner, bir Madame Butterfly olsun, bir Liu olsun, bir innie olsun. Tabarro operasında sokak satıcısının söylediği "chi há vissuto per amore per amore si morì" (kim aşk için yaşadıysa, aşk için öldü) özetler belki bu tarzı. 12 operasının 7'si isimlerini baş kadın karakterlerden alır sonra mesela, bir sınırlılık vardır kısacası. Ama budur Puccini sonuçta, seveni de boldur.

 

Melodi yaratma konusunda bir numara, seyirciyi elinde tutma olayını çözmüş, bir de mükemmeliyetçi bir insandır. Oyuncularının her yaptığına karıştığı, librettolardan tutun da ışığa, perdenin iniş kalkışına kadar her şeyi obsesif bir şekilde kontrol ettiği anlatılır. Nicelik değil niteliğe prim vermiş, bir Verdi 28 tane opera bestelemişken, o 12'de kalmıştır.

 

Özel hayatında hafif hedonist bir insandır, av partilerinden, kadınlardan haz almış, teknolojinin yeni olanaklarına çok ilgi duymuş bir insandır. Araba kullanmış, nerdeyse İtalya'nın ilk trafik kazalarından birinde ölmekten kıl payı kurtulmuştur bu şekilde. Hayatının çalkantılarından ve o dönemin şamdan'larını süsleyen sansasyonel olaylarından biri de eşinin, evlerindeki hizmetçi kızı Puccini'yle ilişkiye girmekle suçlayıp evden kovması, buna dayanamayan kızın intihar etmesi ve ölümünden sonra bakire olduğunun anlaşılmasıdır. Aslında tam bir Puccini operasına yakışacak bir konudur bu, öyle değil mi?

 

Toskana'da tatlı bir kasaba olan Lucca'da doğmuş, bestecilik hayatının çoğunu Floransa yakınlarında, Torre del Lago'daki villasında geçirmiş (ki şimdi müzedir), ölümünden bir süre önce kasabada kurulan fabrikadan kaçarak Viareggio adlı yazlık beldeye gitmiş, ve de Brüksel'de 65 yaşında ölmüştür.

 

Tosca, Puccini'nin en sevilen eserlerinden biridir. Fransız oyun yazarı Sardounun La Tosca adlı oyunundan alınarak, Luigi İllica ve Giuseppe Giacosa tarafından metni hazırlanan Tosca Puccininin tüm dünyada en çok beğenilen ve oynanan eserlerinin başında geliyor. İlk kez 14 ocak 1900de Romada sahnelenen eser, ülkemizde ilk kez 2 nisan 1941de Ankarada sahnelenmiştir. Tosca operası, 19. yüzyıl başlarında Romada geçen; gerilim, korku, tutku, cinsellik, sadizim ve din olguları konularından harmanlanmaktadır.

 

1918'de Il Trittico'yu, üç ayrı operayı Parisli Grand guignol stiliyle birleştirerek yaratır: dehşet bölümü Il tritico: Il Tabarro, duygusal bir trajedi Il triticco: Suor angelica ve komedi bölümü Il tritico: Gianni Schicchi. Gianni Schicchi takdir görürken, Il Tabarro sınıflandırmaya alınmaz.

 

Puccini 1924'de Brüksel'de, gırtlak kanserinin yolaçtığı krizler sonucunda hayata gözlerini yumar. Son operası Turandot hala tamamlanmamıştır. Franco Alfano son iki sahneyi tamamlamış olsa da, bu eser yıllar içinde farklı finallerle sahnede yeralmıştır.

Sahne Eserleri

* Le Villi. Opera-ballo (1 Akt). Libretto: Ferdinando Fontana. UA 31. Mai 1884 Mailand (Teatro dal Verme)

o Revidierte Fassung: UA 26. Dezember 1884 Turin (Teatro Regio)

* Edgar. Dramma lirico (4 Akte). Libretto: Ferdinando Fontana. UA 21. April 1889 Mailand (Teatro alla Scala)

o Revidierte Fassung: UA 5. September 1892 Lucca (Teatro del Giglio)

o 2. revidierte Fassung: UA 28. Januar 1892 Ferrara (Teatro Comunale)

o 3. revidierte Fassung: UA 8. Juli 1905 Buenos Aires (Teatro Colón)

* Manon Lescaut (Puccini). Dramma lirico (4 Akte). Libretto: Marco Praga, Domenico Oliva, Ruggero Leoncavallo, Luigi Illica, Giuseppe Giacosa, Giulio Ricordi. UA 1. Februar 1893 Turin (Teatro Regio)

* La Bohème. Opera (4 Bilder). Libretto: Giuseppe Giacosa, Luigi Illica. UA 1. Februar 1896 Turin (Teatro Regio)

* Tosca. Melodramma (3 Akte). Libretto: Luigi Illica, Giuseppe Giacosa. UA 14. Januar 1900 Rom (Teatro Costanzi)

* Madama Butterfly. Tragedia giapponese (2 Akte). Libretto: Luigi Illica, Giuseppe Giacosa. UA 17. Februar 1904 Mailand (Teatro alla Scala)

o Revidierte Fassung: UA 28. Mai 1904 Brescia (Teatro Grande)

o 2. revidierte Fassung: UA 10. Juli 1905 London (Royal Opera House)

o 3. revidierte Fassung: UA 28. Dezember 1905 Paris (Opéra-Comique)

* La fanciulla del West (Das Mädchen aus dem goldenen Westen). Opera (3 Akte). Libretto: Guelfo Civinini, Carlo Zangarini. UA 10. Dezember 1910 New York (Metropolitan Opera)

* La rondine. Commedia lirica (3 Akte). Libretto: Giuseppe Adami, Alfred Maria Willner, Heinz Reichert. UA 27. März 1917 Monte Carlo (Opéra)

* Il trittico (Das Triptychon). UA 14. Dezember 1918 New York (Metropolitan Opera). Drei Einakter:

o Il tabarro (Der Mantel). Libretto: Giuseppe Adami

o Suor Angelica (Schwester Angelica). Libretto: Giovacchino Forzano

o Gianni Schicchi. Libretto: Giovacchino Forzano

* Turandot (Oper). Dramma lirico (3 Akte; Finale unvollendet). Libretto: Giuseppe Adami, Renato Simoni (1875-1952). UA (als Fragment) 25. April 1926 Mailand (Teatro alla Scala)

o Ergänzte Fassung von Franco Alfano: Premiere 1926 (2. Vorstellung nach der UA) Mailand (Teatro alla Scala)

o Ergänzte Fassung von Luciano Berio: Premiere 7. August 2002 Salzburg (Großes Festspielhaus)

Kaynak

klasik müzik

vikipedi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.