Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Global dünyada anarsizmin kaderi ne olacak?


canugur

Önerilen İletiler

Anarşizm işçi sınıfının "kendiliğindenci" ve salt "tepkisel" eylemlerinin ön planda olduğu bir evre de yaygınlaşmıştır.

 

Aslına bakarsak Anarşizmin tüm varsayımları, sistemin ve otoritenin yıkılışına kadardır, ve bundan sonrası için mantıklı hiç bir çözümü yoktur.

 

Yani kaba bir mantıkla düşünelim. Bir insan topluluğunun otorite olmadan yaşıyabileceğini varsaymak ne bileyim gerçek bir ütopya olur. En basit olarak güvenlik.

 

Halk milisleri argümanı kullanılır ama bu da saçmadır. Zira bir merkezi yapıya ve otoriteye bağlı olmayan silahlı bir gücün bir süre sonra kendisi otorite haline geleceği, tartışmasız ve insan doğasına bakınca kesin olan bir gerçektir

 

Anarşizmi anlatan arkadaşımızın maddi olarak sundukları da slogandan ibarettir. ama kanımca altı boştur.

 

ya da yaşayarak öğrenmek lafı.

 

tabi böyle şeyler mümkün değildir. Bir ideoloji hedef aldığını yok ettikten sonra ne yapacağınıda sunmalıdır. bunu sunamadığı oranda ayakları hep havada kalacaktır. Anarşizm, Anarşist toplum hakkında hiç bir maddi veri sunamamaktadır. Tıpkı ölümden sonraki hayat gibi.

 

Bir ülkede mümkün müdür. Her ülkenin orduya ihtiyaç duyduğunu düşünürsek. Otoritenin olmadığı bir yerde Ordunun nasıl olabileceği bilinmemektedir.

 

Peki neden insanlar, hedefe varıldıktan sonra ne olacağı konusunda hiç bir maddi veri sunamayan bir ideolojinin peşinden gitti.

 

sebebi anarşizmin ilk gerçek sınıf hareketi olması. İnsanın kaba doğasına hitap edebilmesi.

 

Yani örneklersem, Makineleşmenin işçi sınıfı üzerinde yarattığı tahribata karşı. Anarşistlerin makinelere saldırması gibi. Yada sovyet bolşevik ihtilalinden sonra anarşist işçilerin fabrikaları parçalamaya girişmesi gibi.

 

2. dünya savaşından sonra tarih sahnesinden çekilen bu ideoloji (marjinal grupları hariç tutuyorum) yerini, sosyalist ideolojiye bırakmıştır. Sosyalizmle anarşizmin farkı nedir dersek. Anarşizm sınıf hareketi ve mücadele argümanları, araçları ve yöntemleri açısından tamamen sosyalizmle aynıyken, iktidarın alınmasını takriben, sınıfa sunacağı hiç bir şeyin olmamasıdır.

 

zira dünya tarihinde anarşist örgütlenmelerin harekete geçirdiği kitlelerde. anarşizmin anarşist toplum vaadlerinden çok. Güncel mücadele araçlarıyla harekete geçmiştir.

 

ütopyayla dünya gerçeklerinin çatışmasına bir örnek vericek olursak :

 

Merkezi komutanlığa bağlanmayı reddeden, kendi aralarında dahi rütbe kriterleri koymayan, POUM'un gönderdiği profesyonel subayları reddeden, iyi niyetli ispanyol anarşist çetelerinin, Francoya bağlı düzenli tertipli "vatansever kuvvetler" tarafından 2 günde bozguna uğratılması olabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

arkadaşalar anarşizmin tanımı güzel yapılmış ama pratiğe dökerken bazı konularda yanlış yapılmış. mesela cyrano 2. cümlesinde (son mesaj kendiliğinden konusu yanlış algılamışsın. otortite bütün insanlar erdemli olduktan sona silinecektir ama anarşi buna ütopya ya da değil gözüyle bakmaz. anarşizmin davası kitlesel olsa daha iy olur fakat eylem de ortak oolalım diye bir şey söz konusu değildir. psikoljik baskı da yapmaz bunu için.

 

önce ki sayfa da punk müziği ile ilgili mesaj atan arkadas sanki içi boş mesaj atmış. ayrıca punk türkiye ye öncelikle sadece giyim ve saç kesimi olarak gelmiştir. daha sonra müzik kendini göstermiştir. yani fikirler sonrdan gelmiştir. dolayısıyle punk çıların %99 una anarşist demek çok büyük bir hata.

 

birey kendine uyduğu için değilde punk ın türkiye ye gelşini o0kuyor bi yertden sonra anarşist olmaya kara veriyor. türkiye de ne yazık ki böyle. ama su da bir gercek ki. gercek anarşist kimsenin tekelkinde olmamakla birlikte samimi olanlar punk çıdır.

 

mesajların hepsini okuyamadım yanlış bir şey yazdıysam özür olsun. daha sonra okuyup fikirlerimi yazacağım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 ay sonra...

anarşizm en bağımsız kavramdır diyebilirim. tarihten bugüne kadar çok farklı biçimlerde tanımlanmış olan bu siyasi kavram aslında pek de ütopik değildir. aslında bu kavramı ütopik yapan teoriyle uygulaması arasındaki aksaklıklardan ortaya çıkmıştır. günümüzdeyse anarşizme yeni yeni bir kavram gözüyle bakılmaktadır. öyle ki dünyanın hiç bir yerindeki televizyon kanallarında ya da haber bültenlerinde 'anarşist teröristler' diye bir kavram yoktur. bu kavramı ilk kez türkiye de duydum ve açıkçası pek de şaşırmadım.

anarşizmin belli bir ideolojisi yoktur(sosyalizm, komünizm, monarşi vs. gibi) onlar çoğunlukla günün sosyal ideolojisine yakınlaşırlar fakat sürekli değişen dünyada da belli bir ideoloji olamayacağından belirli bir ideolojiye mensup olmazlar. aslında şunu söyleyebilirim ki tanıdığım tüm anarşistler oldukça sosyal entellektüel ve kültürlü olurlar. ama günümüzde bu kavrama mensup insanların düşüncelerini yaşam biçimine geçirebildiklerini söyleyebilir miyim biliyorum. ne yazık ki azınlıkta bir kaç kişi ideolojisini yaşam biçiine dönüştürebiliyor...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...
.

anarşizmin belli bir ideolojisi yoktur(sosyalizm, komünizm, monarşi vs. gibi) onlar çoğunlukla günün sosyal ideolojisine yakınlaşırlar fakat sürekli değişen dünyada da belli bir ideoloji olamayacağından belirli bir ideolojiye mensup olmazlar.

 

:)

 

anarşizm bir ideolojidir zaten. "Anarşizmin belli bir ideolojisi yoktur" gibi bir tanımı anlamak mümkün değil. Anarşizm bir ideolojinin adı, anarşistlerde anarşizm ideolojisine sahip insanlardır. Türkiye'de ise anarşist bir hareket yoktur. Dünyanın değişiyor olması belli ideolojilerin olmayacağı anlamına gelmez. Zira dünyanın değişiminde rol oynayan en büyük etken ideolojilerdir.

 

"Anarşist Teröristler", ikinci dünya savaşından sonra etkinliğini kaybeden anarşist örgütlenmelerinin bir çeşididir. Rusya, Almanya ve Fransa'da etkin olmuşlardır.

 

Anarşizm nedir? Neyi amaçlar vs için. Proudhon ve Bakunin okunmalıdır önce. Birde "ideoloji nedir" sorusu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Şimdi burada söylenenlerin hepsi de yanlıştır. Hiç birine katılmam mümkün değil. Zaten öyle bir şey de değildir. Anarşi çok farklı bir durumdur. Yani burada yazılanlar külliyen yanlıştır. Buradaki arkadaşlar tamamen büyük yanlış içindedirler ve onların bu forumda ağdalı sözcükler kullanarak diğerlerinin üstünde fikirleri olduğunu düşünmeleri, bunu yazdıkları yazılarla beyan etmeleri insanları fikirleriyle yönetmek istemeleri, burada düşünsel iktidar kurmak istemelerindendir. Yani bu iktidarı kabul etmemeli ve karşı durmalıyız arkadaşlar. Bu tip kişilere karşı bireysel olarak kendimizi savunup ön plana çıkartmalı, fikirlerimizin bu belli zümrenin baskısı altına girmesine izin vermemeli hatta örgütlenmeliyiz. Bu yaptıklarını yanlarına bırakmamalıyız. Kimse düşüncelerimizi idare etmek, hükmetmeye çalışmak isteyemez. İktidarın ve yönetimin her türlüsüne SON!!!

İşte anarşist böyle der :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...
Devletlerin elindeki en önemli silahlardan biri...

 

Bu cümlemin üzerinde durmak isterim 3,5 yıl sonra...

 

Evet; temelinde otorite karşıtı olduğunu iddia eden akım yine otoriteye yaramıştır, belirli bir güç odağını hedef gösterip isyankarları kullanabilir ve sonunda kendi otoritenizi kabul ettirebilirsiniz; bu benim "düzensizliğin düzeni" dediğim şeye çok uygun...

 

Düzeniniz yoksa, belirsizliklerle çevrelenmişseniz birilerinin projelerine alet olabilirsiniz ya da daha iyi ihtimalle kendi halinizde ılımlı tepkilerinizi gösterirsiniz...

 

Düzeni belirlemek ve yönetmek güç ister; güç merkezi de anarşiyi ya çerez olarak ya da karşı tarafı zayıflatan önemli etken olarak düşler...

 

Bence tabi...

 

İşte bu yüzden anarşizm zamanla özünden uzaklaşmış ve özellikle ülkemizde kargaşayla bir algılanır olmuştur; bu da birilerine rahatsızlık vermek isteyen insanların işine gelecektir...

 

Yani devletlerin ve diğer alt ya da üst güç odaklarının önemli bir silahı haline gelebilir anarşizm...

 

Ama o cümleyi kurduktan sonra salt siyasi alanda anarşizmle bağlantılar kurmanın doğru olabileceğini de düşündüm; henüz olgunlaşmış bir fikir olmasa da üzerine epeyce düşündüğümü söyleyebilirim...

 

Yani bir kavramı tarihsel süreçte kazandığı anlamdan bağımsız düşünürsek bu mümkün olabilir; o dönem olaya daha çok güncel ve yerel pencereden bakmıştım işte bu yüzden şu anda kendimce salt "mevcut otorite karşıtlığı" olarak anarşizmin nasıl bir işlevi olabileceğini düşünüyorum...

 

Bunun tehlikeli bir oyun olduğu kesin; kimilerine pek ahlaki gelmeyebilir, sadece ortaya konulmuş bir fikirdir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.