Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Aram ll'yich KHACHATURIAN


Legendary

Önerilen İletiler

97589611.jpg

 

Aram ll'yich KHACHATURIAN

 

(1903 - 1978) Ermeni Besteci

 

 

 

6 haziran 1903 yılında doğmuştur. Ermeni asilli Rus kompozitör. En popüler eseri klasik müzik compilation cd'lerinin vazgeçilmez elemanı olan "sabre dance" dır. Özellikle Sovyet Rusya nın milli bestecisi diye anılır.

 

En önemli iki eseri GAYANEH ile SPARTACUS baleleridir. Gayanehde ünlü Sabre Dance, Spartacus de ise Adagio of Spartacus and Phrygia vardır, her ikisi de bilumum reklam ve dizi jingılları olmuşlardır.

 

Gayaneh süitinde Dance of the Kurds diye bir melodi de vardır, melodisi klarnet ve kemanin cümbüşüdür, insani başka dünyalara götürür. Ayrıca Masquerade Süiti, Waltz, Nocturne, Mazurka, Romance, Galop bölümlerinden oluşur. Waltz bölümünde insanin kocaman bir balo salonunda görkemli giysiler içinde sarı beyaz ışıklar altında sabaha kadar dans edesi gelir

Ama bir violin Concerto in D minor vardir ki Anadolu ezgileriyle bezeli müzik sizi kalpten vurur, kanınıza girer, kemana aşık ettirir, heveslendirir,çoğu zaman hüzne boğar...videosunu bulamadığım için ekleyemedim...

 

Kendine özgü bir stili vardır Kısacası, kompozisyonlarında folklorik öğeler kullandığından bize en yakın batılı kompozitördür diyebiliriz. Dünyaca ünlü ermeni senfonist. Yüzyılın yetiştirdiği ve büyük senfonistlerin sonuncusu olarak kabul edilen Khachaturian, 1936 yılında düzenlediği piyano konçertosu ve 1942 de bestelediği "Hançer Dansı" olarak bilinen "Gayene" adli balesiyle meşhurdur.

 

Moskova'daki "Gnesini Devlet Müzik ve Pedagoji Enstitüsü nde ve "Moskova Devlet Konservatuar ında eğitim gördü ve 1951 yılından itibaren her iki okulda da eğitim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Genç ve enerji dolu bir besteci olarak çağdaş bati müziğinden ve özellikle "Ravel"in yapıtlarından etkilendi.

 

Birinci Senfonisini 1935 yılında tamamladı. Bundan sonraki yapıtlarında ise Ermeni Halk Müziğinin belirgin temaları daha fazla ön plana çıkmaya başladı. 1943 yılında ikinci senfonisini Bolşevik Devriminin yirmi besinci yıl dönümü kutlamaları için yazdı. Senfonist kimliğinin yanı sıra Khachaturian basarili bir şef olmayı başardıktan sonra dünyanın birçok önde gelen senfonilerini yönetmek amacıyla konuk şef olarak devet edildi.

 

1951 yilinda Moskova'da ve Viyana'da yüzyilin en iyi bestekar ve sef ödülünü kazandı. İki kez Stalin ödülünü alan ve ayrıca Ermeni Ulusal Marsi'nin da bestekari olan Aram Khachaturian, birçok flm müziklerine de imza atmıştır. 1954 yılında Sovyetler Birliği nin halk sanatçısı unvanını almaya hak kazanan Khachaturian , 1959 yılında ise Lenin ödülüne layık görülmüştür.

 

Ailesinin Khachaturian'in kültür yaşamında önemli bir yeri vardı. Esi Nina Makarova ve yeğeni Karen Khachaturian da birer besteciydiler. 2003 yılında tüm dünyada müzik lobileri ve önde gelen senfonileri tarafından Aram Khachaturian'in doğumunun 100'cü yıldönümü vesilesiyle festivaller ve anma konserleri düzenlenmiştir.

 

Aram Khachaturian müzik dünyasında yalnızca Ermeni Halk Müziğinin temalarını senfoniye döken bir bestekar olmanın yanı sıra, yüzyılın yetiştirdiği en genç senfonist ve de dünyaca ünlü senfonistlerin oluşturduğu zincirin son halkası olmuştur.

 

1978 yılında hayata veda eden Aram Khachaturian Ermenistan ın başkenti Erivan'da toprağa verilmiştir.

Başlıca Eserleri

1935 I. Senfonisi

1936 Piyano Konçertosu

1939 Mutluluk

1940 II. Senfonisi

1940 Keman Konçertosu

1942 Gayane Balesi ve Hançer Dansı

1943 III. Senfonisi

1944 Maskarad (Maskeli Balo Senfonik Süit)

1946 Viyolonsel Konçertosu

1953 Spartacus Balesi (iki bale) başlıca eserleridir.

 

Klasik Müzik

 

14394086.jpg

 

 

24764507.jpg

 

&&&&&

 

Bellagio Fountain Show - Gayaneh-Suite: Dawn, Ayeshe's Dance

 

Besteci:Aram ll'yich KHACHATURIAN

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.