Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Jacques Louis David (1748-1825)


Legendary

Önerilen İletiler

31504094.jpg

 

Jacques-Louis David (30 Ağustos 1748 - 29 Aralık 1825),

 

Neoklasik tarzı tasarımlarıyla tanınan sanat tarihinin en önemli ressamlarından biriydi. 1780'lerde, tarihsel resimleriyle Rokoko tarzından klasik bir tad ile kullandı.

 

Dokuz yaşındayken babasını bir düelloda kaybeden, iki kere hapse girip kaçarak hayatını kurtaran, Robespierre'in sıkı dostlugundan Napolyon Bonapart hayranlığına terfi ederek Politik görüşünü her zaman sanatına yansıtmış, hayatı boyunca tek bir manzara resmi çizmiş ( o da hapiste - kaldı ki sözkonusu resmin de ona ait olmadığı iddiaları da kuvvetli ) bir ressamla karşı karşıyayız;

 

Jacques Louis Davis, çalkantılı bir dönemden onlarca büyük ressam yetiştirerek ve yeni bir akım yaratarak kurtulmayı başarabilmiş büyük bir sanatçı.

 

1775'te daha sonraları Degas gibi büyük yeteneklerin de sahip olacağı Prix de Rome ile yeteneğini daha ileriye götürebilme imkanına sahip olan ressam; sözkonusu bursu aşağıdaki resmi ile kazanmış.

 

88402603.jpg

 

Fran­sız ressamlarından Jacques-Louis David Pa­ris'te doğdu ve resim eğitimini Fransız Krali­yet Resim ve Heykel Akademisi'nde tamam­ladı. David, aşırı duygusal ve süslemeci bir sanat anlayışını yansıtan Rokoko üslubuna tepki olarak, Fransız sanatının klasik anlayışa yö­neldiği bir dönemde yaşadı.

 

79659392.jpg

 

The Sabine Women Enforcing Peace by Running Between the Combatants deail, Louvre

 

Dönemin öteki sanatçıları gibi doğal ve yalın bir üslubu benimseyen ve biçim güzelliğinin önemini vurgulayan sanatçı resimlerinde Eski Yunan ve Roma sanatına yöneldi. Bugün Paris'teki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda bulunan Antiokhos ve Stratonike adlı yapıtıyla 1774'te Roma Ödülü'nü kazanarak, İtalya'da dört yıllık bir öğrenim olanağı elde etti. Roma'da kaldığı sırada eskiçağ ve Rönesans döneminin yapıtlarını inceledi.

 

brutusw.jpg

The Death

The Metropolitan Museun of Art,New York

 

Klasik üslubu yeğleyen David, Fransa'ya döndükten sonra yaptığı Horatius Kardeşlerin Yemini (Louvre Müzesi, Paris) adlı yapıtıyla resmin Rokoko yapma-cıklığından kurtularak yeniden eski saygınlığı­nı kazanmasını sağladı. Bir eleştirmence "yüzyılın en güzel resmi" olarak nitelenen bu yapıtın önceki resimlere göre daha yalın ve klasik bir üslubu vardır. David, özveri, kahra­manlık gibi konulan işlediği bir dizi tabloyla, Fransız halkının gönlüne bir sanat kahramanı olarak yerleşti.

 

47578233.jpg

 

Napoleon in His Study (The National Gallery of Art,Washington , D.C

 

1789 Fransız Devrimi'nin ilk yıllarında Robespierre'in öncülüğündeki Jakobenler'e ka­tıldı. Siyasal görüşlerini yansıtan resimleriyle devrimi destekledi. 1792'de, XVI. Louis'nin idamının onaylanacağı sırada meclise seçildi. Bundan sonra uzunca bir süre Fransa'nın sanat ve kültür yaşamında etkin bir rol oynadı. Marat'nın Ölümü David'in başyapıt­larından biridir (1793; Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, Brüksel). Marat, Fransız Devrimi sırasında inançlarından dolayı öldü­rülen bir devrimciydi.

 

16253524.jpg

 

Robespierre'in de öldürülmesinden sonra David tutuklandı. Yeniden özgürlüğüne ka­vuştuktan sonra bir süre kendini öğrenci yetiştirmeye adadı. Daha sonra Sabin Kadın­ları ile yeniden dikkatleri üzerine çeken Da­vid, Avrupa'da ününü pekiştirmek isteyen Napolyon tarafından baş ressamlığa atandı. O dönemde yaptığı resimlerin en ünlüleri

Napolyon'un Saint Bernard Dağını Aşması ile Taç Giyme Törenedir. Napolyon'un devrilmesinden sonra da imparatora sadık kalan David, Kral XVIII. Louis'ye bağlılık anlaş­masını imzalamayı reddetti ve Brüksel'e sürülerek yaşamının son yıllarını orada ge­çirdi.

 

18299173.jpg

 

Marat Assassinated (Musees Royaux des Beaux-Arts de Belgique)

 

 

Sokrates, bildiginiz gibi baldıran zehiri içerek idam edilmişti. Kendisini götürmek için geldiklerinde ağlayan eşine neden ağladığını sormuş; "Seni masum olmana rağmen idam edecekler" cevabını alınca "Suçlu olduğum için idam etseler daha mı iyi hissederdin?" gibi bir karşılık vererek, retorik nedir ne değildir Eflatun dahil herkese göstermiş.

 

Tablo ise gerçekten kusursuza yakın, yoğun Caravaggio etkileri görülmesine rağmen David'in renk kullanımındaki yeteneği burada da kendini belli ediyor. Sokrates, elini fikirlerinin yüzyıllarca yaşayacağını ( hatta erken hristiyan inançta bile belirgin bir yer edineceğini ) öngörürmüş gibi yukarı kaldırmış, öğrencileri bile onun bu pasif tutumu karşısında kendilerini kaybetmişler. Zindanındaki yatağının üzerinde duran harp, Sokrates'in son günlerini yeni bir nota çalışarak geçirdiğini ileri süren Eflatun'un savına atıfta bulunmakta.

 

Bence resmin en güçlü bölümü Sokrates'in ayakucunda oturan kişi; diğerlerinin aksine kendini kontrol eden, hocasının kararına kederli bir saygıyla karşılık veren, beyaz elbiseleri içinde çaresizlikle ellerini birbirine bağlamış olan Eflatun.

 

Temel Britannica

Artrenewal

vikipedi

 

&&&&&&

 

98064112.jpg

 

The Lictors Bring to Brutus the Bodies of his sons

Paris 1789,Musee du Louvre

 

 

22527090.jpg

 

68166535.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.