Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Aksaray - Gülağaç


_asi_

Önerilen İletiler

GÜLAĞAÇ

 

S6301433.JPG

 

İç Anadolu Bölgesi'nin orta kısmında, Aksaray İline bağlı bir ilçe olan Gülağaç, doğuda Nevşehir, güneydoğuda Niğde, güneyde Güzelyurt, doğu ve kuzeyde de Merkez ilçe ile çevrilidir.

 

Deniz seviyesinden 1.170 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 346 km2, ; toplam nüfusu 26.874'tür.

 

İlçenin yakınındaki Kızılkaya Köyü çevresinde yapılan araştırmalar Hititlerin bu bölgeye yerleştiğini göstermektedir. Bunun yanı sıra Mamusan Barajı nedeniyle 1991 yılında Aşıklı Höyük'te yapılan kurtarma kazıları yörenin MÖ.8000 yılında yerleşime sahne olduğunu göstermiştir.

 

Aşıklı Höyük ilk kez E.Gordon tarafından 1963 yılında bulunmuş, 1964'te I.Todd tarafından burada geniş kapsamlı bir yüzey araştırması yapılmıştır.

 

aksaray_gulagac.jpg

 

Melendiz suyu üzerinde kurulan Mamasun Baraj Gölü'nden ötürü bu yerleşim alanı sular altında kalacağından 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Ü*** Esin başkanlığında 1991 yılında kazılara başlanmıştır. Kazılar sonunda Neolitik Çağa ait üç tabaka ortaya çıkarılmış, buradaki konutların taş temelsiz kerpiçten, dörtgen plânlı 2 veya 3 odalı oldukları görülmüştür.

 

Bu evlere girişler tavandan olup, duvarlar sıvalıdır. Ve her odada ocaklara rastlanmıştır. Ayrıca burada yassı baltalar, sapan taşları, biley taşları, çeşitli tür ve renkte taş boncuk gibi buluntuların yanısıra diğer sürtme taş aletler, havanlar, havan elleri, ezgi taşları, alt ve üst öğütme taşları ve az sayıda olmakla birlikte maltızlar ele geçmiştir. Çok sayıda bulunan hayvan kemiklerinden de burada yaşayanların geçimlerini avcılıkla sağladıklarını göstermiştir.

 

Bütün bu kalıntı ve buluntular MÖ.10.000-9.000 yıllarında Aşıklı Höyüğün Orta Anadolu'da Neolitik Çağın önemli bir merkezi olduğunu göstermiştir.

 

Eskiden merkez ilçeye bağlı iken, 1990 yılında 12 köy bir araya getirilerek Ağaçlı adı Gülağaç olarak değiştirilmiş ve ilçe konumuna getirilmiştir.Gülağaç belediyesi 1957'de kurulmuştur.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.