Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kaynaktan geleceğe..


Legendary

Önerilen İletiler

Kaynaktan geleceğe..

 

 

Türkide yaşıyoruz!Burada doğduk ve bir çoğumuz burada öleceğiz.Müzikle yaşamın nasıl da birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğu konusunda hem fikir olduğumuzu düşünerek yazıyorum yazımı..

 

Etnik müzik, yapıldığı yerin coğrafyasına ve o coğrafyadaki doğal yaşamdan alır besinini.Bin yıllar öncesine dayanan tarihsel birikimin sonucunda oluşmuş sosyal doku ile birlikte müzik son şeklini alır dillerde,ellerde… Anadolu gibi her bakımdan zengin olduğu malum olan bir coğrafya üzerinde yaşama can veren,yaşamı mutlu kılan; nice halkların oluşturduğu,bugüne taşıdığı etnik müzik de anadolunun zenglikliklerinden biridir. Bu coğrafyada yaşayan insanlar içinde bir şanstır.

 

Doğuya ya da özellikle batıya yönelen ve kendi mirasına değersiz gözüyle bakan,gaflet içindeki insanlar (özellikle müzisyenler,sanatçılar) değişen toplumdaki bu değişime olumsuz yönde etkide bulunan insanlardır. Halkların zenginliğiyle varlığını geleceğe daha huzurlu ve daha güvenli taşıyacak olan bir toplumun önüne engel olan bu tarih,kültür ve bilinç yoksulu insanların destek olarak aldıkları “modernleşme” klişesi artık bunun bir modernleşme değilde yozlaşma ve bozulma olduğunu kanıtlamıştır.

 

Toplumlar kendi renklerini en güzel kendi folklorleriyle yaşatır ve yansıtır. Bu renkleri; modernleşme adı altında kendi kayboluşlarını tamamen anlamayarak hor görenler,feodal bulanlar başka kültürlerin ve toplumların empose ettiği biçimde sanat icra etmeye çalışacaktır ve kendinden gittikçe uzaklaşarak başkalaşacaktır.Ve bu başkalaşmanın sonucunda eğer bu insanlar çoğunluğu oluşturuyorlarsa; toplum hızla kendi değerlerinden soğuyacak ve önce dilleri sonra kültürleri ve tüm yaşamları başkalarınınki gibi olacak…

 

Müzik,etnik müzik bizim tutunduğumuz en güçlü dallardan biri…Modernleşme ve teknolojileşmeyi kendi lehimize kullanarak kültürümüzün devamını çok daha kolay biçimde sağlayabiliriz.Önemli olan bizim neyi,neleri,kimleri öncelilikli gördüğümüz..

 

Özümüze güvenip yaptığımız,dediğimiz her şeyde özümüzden kopmadan, bize bir şekilde yansımış olan şeyleri bir şekilde yansıtmak bu coğrafyada bu bilince ulaşmış her insanın içinde aslında var. Yansımayı kabul ettiğimizde içimizde ışığımız yanar,bu yansımayı ışığımızla birleştirip sanat aracılığıyla dışımıza yansıttığımızda birileri daha aydınlanır.

 

Gelecek zamanları merak ediyorum.Bu bilinçle hep birlikte hareket edersek değerli bulduğumuz ne varsa bir sonraki nesile de bunların değerli olduğunu hissettirebiliriz.

 

Teşekkürler.

 

Özdaş Eroğlu

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.