Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Solomon Adaları


_asi_

Önerilen İletiler

Solomon Adaları

 

800px-Flag_of_the_Solomon_Islands.svg.png

 

 

Ülke adı: Solomon Adaları

 

eski adı: İngiliz Solomon Adaları

 

Yönetim biçimi: Meşruti Monarşi

 

Başkent: Honiara

 

İdari bölümler: 7 bölge ve 1 şehir; Central, Guadalcanal, Honiara, Isabel, Makira, Malaita, Temotu, Western

 

Bağımsızlık günü: 7 Haziran 1978 (İngiltere'den)

 

Milli bayram: Bağımsızlık günü, 7 Temmuz (1978)

 

Anayasa: 7 Temmuz 1978

 

Hukuk sistemi: İngiliz hukuku

 

 

Güneybatı Pasifik Okyanusu, Avustralya ve YeniGinenin doğusundaki Malezya Takım Adalarının ortasında yer alan adalardan teşekkül etmiş bağımsız bir ülke.

 

 

1045814.jpg

 

Târihi

 

Solomon Adaları ilk olarak 1568 yılında, Perulular tarafından bulundu. 1890 yıllarında ise İngilizler, adaları ellerine geçirdi. İngilterenin himâyesi altına girene kadar, çeşitli Avrupa milletlerinin istilâsına uğradı. Birinci Dünyâ Harbinden sonra, Avustralya bu adaları mandası altına aldı. İkinci DünyâHarbi esnâsında adalar, şiddetli muhârebelere sahne oldu. 1942de Japonlar tarafından işgâl edildi. Daha sonra müttefiklerin yardımları ile işgâlcilerden boşaltıldı. 1960 yılında yeni yasama ve yürütme konseyleri kuruldu. 1964te yeni anayasa kabul edildi. 2 Haziran 1976da kendi kendini yönetir hâle geldi. 1978 yılında ise resmen bağımsız oldu. İngiliz Milletler Topluluğunun üyesidir. Ülke İngiltere kraliçesi adına, bir genel vâli tarafından idâre edilir.

 

Fizikî Yapı

 

Solomon Adaları, Güneybatı Pasifik Okyanusunda yer alan bir takımada ülkesidir. Batısında Papuo, Yeni Gine ve kuzeybatısında Avustralya bulunur. Dokuz büyük ada grubundan meydana gelmiştir. (Bunlar kuzeybatıdan güneybatıya doğru olmak üzere Guadalcanal, Malaita, Tulagi, San Cristobal, SantaIsabel, Choiseul, Santa Cruz, Yeni Georgia ve Ontanz Java ada gruplarıdır). Bu gruplardaki mevcut adalar iki sıra hâlinde uzanan, dağlık ve volkanik adalarla mercan adalarıdır. Takımadanın yayıldığı alan yaklaşık 39.190 km2dir. Esas koruma altındaki adalar ise, 28.500 km2 kadardır. Bougainville Adası, Solomon Takımadalarının en büyüğü olup Papua Yeni Gineye bağlıdır. Devletin en büyük adası ise Guadalcanal Adasıdır.

 

Adalar keskin ve sarp kayalıklı dağlarla kaplı olup, bu dağlar derin ve dar vâdilerle kesilir. En yüksek zirveler Guadalcanalda olup, yaklaşık 2000 m civârındadır.

 

4833965.jpg

 

İklim ve Tabiî Kaynaklar

 

Solomon Adalarında, ekvatoral iklim hüküm sürer. Bütün yıl boyunca aşırı sıcaklıklar ve yoğun yağmurlar çok görülür. Ülkenin bitki örtüsü oldukça sık ve geniş ormanlarla kaplıdır.

 

Nüfus ve Sosyal Hayat

 

SolomonAdalarının toplam nüfûsu, 339.000 kişi kadardır. Ülkenin yıllık nüfus artışı % 3,5 dolayındadır. Etnik olarak Malezyalı çeşitli gruplardan ve Polinezyalılardan meydana gelmiştir. Ülke insanlarının büyük bir bölümü Hıristiyandır. Daha çok Anglikan mezhebi mensubu mevcuttur. Ayrıca bir takım yerli inançlar da vardır.

 

Ülke nüfûsunun büyük bir bölümü İngilizce konuşur. Halkın konuştuğu dil zamanla değişikliklere uğramış ve bozulmuş olan İngilizcedir. Buna Pidgin İngilizcesi denir. Bâzı bölgelerde ise kabile dilleri de konuşulur.

Eğitim mecburi değildir. Hükümete ve kiliseye âit okullarda, okul çağındaki çocuklara yaklaşık üçte ikisine eğitim verilmektedir.

Solomon Adalarının en gelişmiş şehirleri, Guadalcanaldaki başşehir Honiara ile Bougainville üzerindeki Kieta şehirleridir.

 

cossolomonislands.jpg

 

Siyâsî Hayat

 

Solomon Adaları parlementer sistemle idâre edilen anayasal monarşidir. İngiliz Uluslar Topluluğunun üyesi olan ülkenin başkanı, bir genel vâlinin temsil ettiği Birleşik Krallık hükümdârıdır. Tek meclisli parlemento dört yılda bir yapılan seçimlerle seçilen 38 üyeden meydana gelir. Yürütme organının başı olan başbakan 12 üyeli bakanlar kuruluna başkanlık eder.

 

Ekonomi

 

Solomon Adalarının ekonomisi esas olarak tarıma dayanır. Kokonat geniş ölçüde üretilen bir tarım ürünüdür. Kurutulmuş hindistancevizi, ülke üretimine büyük fayda sağlar. Ürünler ise; kakao, kauçuk, kereste, pirinç, muz, tatlı patates, yerfıstığı ve kulkastır. Hayvancılık alanında daha çok sığır yetiştirilir.

 

Ülkenin başlıca ihraç ürünleri; hindistancevizi, kereste ve denizden çıkarılan kabuklulardır. Ticâretini

daha çok Avustralya, İngiltere ve Japonya ile yapmaktadır.

 

Ülkenin başlıca limanları Honiara ve Kietadır. Düzenli bir deniz ulaşım sistemine sâhiptir. 2100 kmlik bir karayoluna sâhiptir. Bunun ancak % 8i asfalttır. Ayrıca, Avustralya, Yeni Gine, Yeni Hebridlere ve Fiji Adalarına yapılan hava ulaştırma sistemi gelişmiş durumdadır.

 

667357.jpg1063410.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.