Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Georgia


_asi_

Önerilen İletiler

Georgia

 

Georgia_state_flag.png

 

Mississippi Nehri'nin en büyük doğu eyaleti Georgia, 152,583 km2 yüzölçümüne sahiptir. Eyaletin toprakları, kuzey dağları, Piedmont Platosu ve kıyı düzlüğü şeklinde üç kısma ayrılır. Appalachian Dağ Dizisinin parçası olan Blue Ridge Dağları, eyaletin en kuzey bölümünde yer alır. Düz tepeliklerden oluşan Piedmont Platosu Georgia'nın en verimli topraklarına sahiptir. Yüksek dağ dizilerinden The Fall Line Tepeleri, Piedmont Platosunu kıyı düzlüğünden ayırır. Georgia'nın güneyini kaplayan kıyı düzlüğü, eyaletin en büyük alanıdır. Okefenokee suyu ABD'deki en büyük tatlı su birikintisidir ve Georgia'nın güney kıyısında kalır. Georgia'dan geçen nehirlerden bazıları, Savannah Nehri, St. Marys Nehri ve Chattahoochee Nehri'dir. Eyalet, Atlantik Okyanusu boyunca 161 km'lik kıyı şeridine sahiptir. Georgia'nın nüfusu yaklaşık 6.5 milyondur. Başlıca şehirleri, Atlanta, Columbus, Savannah ve Macon'dur.

 

Georgia Amerika'da fındık, ceviz ve şeftali üretiminde en önemli eyalettir. Coca-Cola ve Dr. Pepper içeceklerinin ilk üretildiği ve satıldığı yer Georgia eyaletidir

 

İklim

Georgia genel olarak ılıman iklime sahiptir. Serin yazlar ve soğuk kışlar kuzey dağlık bölgenin iklimini karakterize eder. Piedmont Platosu ve kıyı şeridi nemli, sıcak ve kısa yazlara, ılıman kış mevsimine sahiptir. Ortalama sıcaklık, Ocak ayında dağlık bölgede 3.8°C, Piedmont Platosunda 6.6°C ve kıyıda 12°C'dir. Temmuz'da ortalama sıcaklık dağlarda 24° C, Piedmont Platosunda 26.6° C ve kıyılarda 27.7°C'dir. Georgia'nın yıllık ortalama yağış miktarı 124.5 cm3'tür.

 

Kültürel Profil

Atlanta, Atlanta Senfoni Okestrasına, Atlanta Operasına ve Atlanta Çocuk Tiyatrosuna ev sahipliği yapar. Atlanta'da Shakespeare ve Broadway müzikallerini de içine alan çok sayıda sosyal faaliyet gerçekleştirilmektedir. Diğer sanat gösterileri, Square ve Marietta'daki tiyatro ve Columbus'daki Columbus Symphony'sidir. Georgia müzeleri arasında, Atlanta'da High Art Müzesi, Athens'de Georgia Art Müzesi ve Albany Museum of Art, Macon'da Arts and Sciences Müzesi, Hinesville'da Military Müzesi ve Dahlonega'da Gold Müzesi yer almaktadır.

 

Dinlenme

Georgia'nın yaklaşık 24,282 hektarlık alanı ormanlık alanlarla kaplıdır. Buna ek olarak, 26,305 hektarlık alan, park ve eğlence alanı olarak ayrılmıştır. 161 km sahil şeridi ve 7,770 km2 ormanlık alan vardır. Georgia'nın en çok bilinen yabani sığınağı Okefenokee Wildlife Refuge'dir. 43 milli park ve tarihi alanıyla Georgia, kamp, yürüyüş, balık tutma ve su sporları için çok uygundur.

 

Yüksek Öğrenim

Georgia'da 38 koleje ve üniversite, 23 community kolej ve 30 mesleki-teknik okul mevcuttur. Devlet kurumları; Athens'de Georgia Üniversitesi, Atlanta'da Georgia Teknoloji Enstitüsü ve Georgia State Üniversitesi, Albany State Koleji, Augusta Koleji ve Columbus Koleji, Statesboro'da Georgia Southern Koleji ve Carrollton'da West Georgia Koleji'dir. Özel kurumlar, Emory Üniversitesi, Atlanta'da Morehouse Koleji, Clark Koleji ve Atlanta Üniversitesi, Decatur'da Agnes Scott Koleji, Macon'da Wesleyan Koleji ve Mercer Üniversitesi ve Rome'da Berry Koleji'dir.

 

800px-Centennial_Olympic_Park_Fountains_at_Night.JPG

 

TybeeIslandGA_Lighthouse.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.