Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

New Mexico


_asi_

Önerilen İletiler

New Mexico

 

New_Mexico_state_flag.png

 

ABD'nin 'Southwest' Bölgesi'nde bulunan New Mexico 4 ana bölgeye ayrılabilir: Great Plains (Büyük Düzlükler), Rocky Dağları, Colorado Platosu ile Basin-Range Bölgesi. İngilizce ve İspanyolca eyaletin resmi dilleridir.

 

Eyaletin doğu tarafını işgal eden 'Büyük Düzlükler Bölgesi'nde, engebeli bir plato, derin akarsular, petrol ve doğalgaz yatakları, düz sahalar ve Pecos Nehri Vadisi yer alır. Rocky Dağları eyaletin kuzey merkezi bölümünde yer alır. New Mexico'nun kuzeybatı köşesinde bulunan Colorado Platosu zengin petrol ve gaz yataklarıyla uranyum depolarına sahiptir. Eyaletin güney batı ve merkez bölümünde bulunan Basin-Range bölgesinde ise, dağ sıraları ve alçak çöl havzaları vardır. New Mexico'nun iklimi kuru ve sıcaktır. Su havzalarının karaya oranının en az olduğu eyalette içme suyu havzaları yapay göletlerden oluşur. Nüfus yoğunluğunun çok az olduğu eyaletlerden biridir. Pekçok çizgi film karakterinin yaratıcısı William Hanna, Hilton otellerinin kurucusu Conrad Hilton ile ünlü araba yarışçıları Al ve Bobby Unser New Mexico'ludur.

 

Eyaletin başkenti Sante Fe, en buyuk şehri ise Albuquerque'dir. Eyalet nüfusu 2000 yılı verilerine gore 1,9 milyondur.

 

New Mexico adı nereden geliyor ?

Rio Grande nehrinin batısı ve kuzeyindeki arazilere İspanyollar tarafından verilen isimdir.

 

Eyalet Bayrağı

Sarı alan ve kırmızı sembol renkleri İspanya'nın renkleridir. New Mexico'ya ilk kez 1540 yılında İspanyol kaşifler tarafından getirilmiştir. New Mexico bayrağının üzerinde etrafa ışık saçan kırmızı bir güneş görürüz. Dörderli ışınlardan oluşmuş dört grup ışık vardır. Bu, Zia olarak adlandırılan yerli bir Amerikan halkının tarihi güneş sembolüdür. Zia'lar tanrının bütün iyi şeyleri onlara bu dört grup içinde hediye ettiğine inanırlar. Bu hediyeler:

 

4 yön- kuzey, doğu, güney ve batı

4 mevsim- ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış

Gün- sabah, öğle, akşam ve gece

Yaşamın kendisi- çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlılık.

 

Yüksek Öğrenim

New Mexico'da 9 kolej ve üniversitenin yanı sıra tahminen 20 community kolej ve mesleki okul vardır. Eyaletin en geniþ üniversitesi Albuquerque'deki New Mexico Üniversitesidir. Diğer eyalet okulları arasında Las Cruces'teki New Mexico State Üniversitesi, Portales'de Eastern New Mexico Üniversitesi, Silver City'de Western New Mexico Üniversitesi, Socorro'daki New Mexico Madencilik ve Teknoloji Enstitüsü sayılabilir. Özel kolejler ise, Hobbs'ta Santa Fe Koleji, Güneybatı Koleji, Santa Fe'de St.John's Koleji ve Farmington'da San Juan Koleji'dir.

 

Kültürel Profil

Santa Fe'deki müzeler arasında International Folk Art Müzesi, Fine Arts Müzesi, Laboratory of Anthropology/Museum of Indian Art and Culture, Palace of the Governors ve Wheelwright Müzesi vardır. Albuquerque'deki müzeler Albuquerque Müzesi, Milli Tarih Müzesi, Maxwell Antropoloji Müzesi ve Indian Pueblo Cultural Center'dır. Eyaletteki diğer müzeler ise, Kirtland Air Force Base'de National Atomic Müzesi, Las Alamos'da Bradbury Bilim Binası ve Müzesi ve yine Las Alamos'da County Historical Müzesi'dir.

Santa Fe'de sergilenen sanat organizasyonları, Santa Fe Operası, Santa Fe Senfoni Orkestrası, Santa Fe Orkestrası ve Santa Fe Çöl ilahileridir. Albuquerque ise New Mexico Senfoni Orkestrası, Guarneri String Dörtlüsü ve Albuquerque Sivil Korosuna ev sahipliği yapar. Diğer topluluklar ve kolej grupları da eyalet çapında yıllık dans, müzik ve tiyatro oyunları sergiler.

 

Dinlenme

New Mexico'da, 7 ulusal orman, 9 ulusal anıt, bir milli park ve 40'dan fazla devlet parkı vardır. Popüler açık hava etkinlikleri backpacking ve dağcılık, yüzme, yelkencilik, balıkçılık, su kayağı, kano, snowmobil ve kayaktır. Eyaletin bazı ilginç yerleri Aztec Ruins National Monument, Carlsbad Caverns National Park, Four Corners Monument, Gila Cliff Dwellings National Monument, Pueblo villages, Hayalet Köyleri ve White Sands National Monument'dır.

 

Map_of_USA_highlighting_New_Mexico.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.