Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hatay Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

HATAY YEMEKLERİ

 

 

PEYNİRLİ KÜNEFE (Hatay)

 

kunefe-antakya.jpg

 

Malzemeler:

Tel kadayıf

tereyağı

dil peyniri

şeker

 

Yapılışı:

1.Tereyağı eritilerek, soğuduktan sonra kadayıfların üzerine dökülür ve yedirilir.

2.Kadayıfın yarısı, yağlanmış tepsiye iyice sıkıştırılarak konur.

3.Üzerine rendelenmiş peynir serpilir.

4.Kadayıfın diğer yansı, iyice sıkıştınlarak peynirin üzerine konur ve pişirilir.

5.Şeker ve su kaynatılarak yapılan şerbet pembeleşen künefenin üzerine dökülür.

 

KABAK TATLISI (Hatay)

 

kabak%20tatlisi-antakya.jpg

 

Malzemeler:

Bal kabağı

şeker

limon suyu

sönmemiş kireç

ceviz içi

 

Yapılışı:

1.Kabuklan soyulan bal kabağı dilimlere ayrılır.

2.Sönmemiş kireç, su içerisine konularak karıştırılır.

3.Kireç, bulunduğu kapta dibe çöker ve üzerinde tortusuz bıraktığı su, ayrı bir kaba alınır.

4.Dilimlenen kabaklar bu suya atılıp, bir gün bekletilir.

5.İyice yıkandıktan sonra, kabaklar, şekerli su ile kaynatılarak pişirilir.

6.Pişimine yakın yarım limon suyu eklenir ve bir-iki dakika daha ocakta tutulur.

7.Soğuduktan sonra, servis için tabaklara alınır ve üzerine ceviz içi serpilir.

 

 

Ekşi Aşı (Hatay)

 

eksi%20asi-antakya.jpg

 

1 kg. domates

1,5 çorba kaşığı margarin

1 kuru soğan

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı şeker

2 yemek kaşığı un

2 çorba kaşığı salça

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1 çorba kaşığı tuz

1 çorba kaşığı kuru nane

100 gr. nohut

 

Soğan ve sarımsak yağda sarartılır. Domates soyulup, bir bardak suda eritilen un ve nar ekşisi süzgeçten geçirilir. 100 gr. haşlanmış nohut, şeker, tuz ve 4 bardak su ilave edilerek, oruk köfteleri katılıp kısık ateşte pişirilir.

 

KABAK BÖRENYESİ (Hatay)

 

kabakborani-antakya.jpg

 

Malzemeler:

Parça et

1 avuç nohut

5-6 kabak

1 baş soğan

1 baş sarımsak

1 bardak tuzlu yoğurt

kuru nane

 

Yapılışı:

1.Parça et, iri şekilde doğranır ve ayıklanıp, yıkanan nohutla haşlamaya bırakılır.

2.Kabaklar küp şeklinde doğranıp, ince kıyılmış soğan ve sarımsakla birlikte etin üzerine konur.

3.Kabaklar piştikten sonra, üzerine biber de eklenebilir

 

YOĞURT ÇORBASI (Hatay)

 

yogurt%20asi-antakya.jpg

 

Malzemeler:

1 kg yoğurt

3 kaşık un

1 tas pirinç

1 kaşık margarin

1 bağ nane (kuru nane de olabilir)

tuz

 

Yapılışı:

1 Yoğurt normal kıvamda ayran yapılır ve ateşe konulur.

2.İçine pirinç, un ve isteğe göre tuz eklenir. Tenceredeki malzeme kaynayıncaya kadar devamlı karıştırılır.

3.Kaynama tamamlanınca ince ince doğranmış nane eklenir.

4.Pişimine yakın margarin içine atılarak eritilir.

5.Sıcak olarak servis edilir.

 

Zahter Salatası (Hatay)

 

zahter-antakya.jpg

 

Malzemeler

100 gr Zahter

4 Dal Taze Soğan

1 Tutam Maydanoz

Nar Ekşisi

Pul Biber

Zeytinyağı

 

Yapılışı:

Zahter, taze soğan ve maydanoz ince ince kıyılır, pul biberle bir süre ovulur, nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırılarak servis yapılır.

 

HUMUS (Hatay)

 

humus-antakya.jpg

 

Malzemeler:

Nohut

tahin

limon suyu

domates

maydanoz

turşu

biber salçası

tuz

kimyon

zeytinyağı

 

Yapılışı:

1.Bir gün önceden ıslatılan nohut, haşlanır.

2.Haşlanan nohut, öğütme makinasından geçirilerek iyice ezilir.

3.Macun haline gelen nohut özüne tahin karıştırılarak, tabaklara yayılır.

4.Üzerine biber salçası, kimyon, tuz ve limon suyu karışımı sürülür.

5.Tabakların üzerinden zeytinyağı gezdirilir.

6.Domatesler ve turşular dilimlenir, maydanozlar kıyılır.

7.Tabakların üstüne güzelce şekil verilerek, domates, turşu ve maydanozlar yerleştirilir.

 

Tahinli patlıcan (Hatay)

 

abugannus-antakya.jpg

 

Malzemeler:

6 adet patlıcan

1 su bardağı tahin

1 adet limon

3 diş sarımsak

1 yemek kaşığı margarin

Maydanoz kırmızıbiber tuz

 

Hazırlanışı:

Patlıcanlar orta hararetli fırında közlenir. Kabukları sıcakken soyulur ve iyice ezilir. Tahin, dövülmüş sarımsak, tuz ve limon suyu karıştırılır ve patlıcanlara ilave edilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine yağda kızdırılmış kırmızıbiber dökülür. Maydanoz ile süslenerek servis edilir.

 

KAYTAZ BÖREĞİ (Hatay)

 

kaytaz%20boregi-antakya.jpg

 

Malzemeler:

2 baş soğan

kıyma et

biber salçası

tuz

karabiber

nar ekşisi

sisi yağ

hamur

 

Yapılışı:

1.İnce ince kıyılmış soğan, biber salçası, kıyma et, tuz, karabiber iyice ovulur, üzerlerine nar ekşisi eklenir.

2.Hamurlar ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve çok ince bir şekilde yağla açılır.

3.Üzerine hazırlanmış karışım konur.

4.Karışım tekrar yağlanır.

5.İnce açılmış hamurun kenarları büzdürülür ve yağlanmış tepsiye sıralanır

6.Mahalle fırınlarında pişirilir. Kullanılın hamurda mahalle fırınlarından alınmaktadır.

 

ORUK (Hatay)

 

oruk-antakya.jpg

 

Malzemeler:

Yarım kilo kıyma

1 kg köftelik bulgur

1 baş soğan

1 bağ maydanoz

zeytinyağı

kimyon, kırmızı biber

bir avuç un

tuz

biber salçası.

 

İçinin Hazırlanması:

1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur.

2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir.

 

Yapılışı:

1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur.

2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir.

3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir.

4.Bu hamur küçük parçalara ayrılır ve bu parçaların parmaklar yardımı ile içleri oyulur.

5.Hazırlanan iç konularak ağzı kapatılır ve tepsiye dizilir.

6.Üzeri yağlanır ve fırına verilir.

 

TEPSİ KEBABI (Hatay)

 

tepsi%20kebabi-antakya.jpg

 

Malzemeler:

1 kg kıyma

biber salçası

bir baş soğan

bir bağ maydanoz

taze biber

sarımsak

domates

tuz ve baharatlar

 

Yapılışı:

1.Maydanoz, biber, soğan, sarımsak ince ince kıyılarak, biber salçası ve kıyma ile yoğrulur, baharatlar eklenir.

2.Bu karışım tepsiye açılır.

3.Üzerine dilimlenmiş domates, biber konulur.

4.Eritilen salça, etin üzerine dökülür.

5.Üzerine yağ eklenir ve fırına sürülerek pişirilir.

 

KAĞIT KEBABI (Hatay)

 

kagit%20kebabi-antakya.jpg

 

Malzemeler:

Yarım kilo kıyma

bir bağ maydanoz

2-3 taze biber

tuz

baharat

yanmaz kağıt

salça

kuyruk yağı.

 

Yapılışı:

1.Kıyma, ince kıyılmış maydanoz ve biber, tuz ve karabiber ilavesiyle yoğrulur.

2.Yanmaz kağıt üzerine salça ve kuyruk yağı sürülür.

3.Yoğrulan kıyma kağıt üzerine konur ve fırına sürülerek pişirilir.

 

Bumbar Dolması (Hatay)

 

mumbar-antakya.jpg

 

MALZEMELER

Iç Malzemesi:

1 kg bumbar (Koyun Ince barsagi)

2 su bardagi pirinç

1 yemek kasigi nane

1 yemek kasigi biber salçasi

2 çay kasigi kirmizi pulbiber

karabiber, tuz

Terbiye Malzemesi:

1 yemek kasigi tuz

5 su bardagi su

1 yemek kasigi tereyagi

2 çay kasigi nane

 

YAPILIŞ TARİFİ

Bir kapta pirinç, nane, biber salçasi, pulbiber, karabiber ve tuzu karistirin.

Ayri bir kapta bumbarlari tuzlu suda ters yüz ederek iyice temizleyin.Temizlediginiz bumbarlarin içine hazirladiginiz harci doldurun.

Bumbarlarin dis yüzeyini bir kez daha tuzlu suyla yikayin. Terbiye malzemelerinin hepsini bir tencerede karistirin.Tencerenin içine bumbarlari yerlestirin, bir saat pisirin. Sicak servis yapin.

 

ISPANAK BÖRENYESİ (Hatay)

 

Malzemeler:

Parça et

1 kg ıspanak

1 baş soğan

1 baş sarımsak

1 bardak tuzlu yoğurt

yağ

kuru nane

 

Yapılışı:

1.Parça et haşlanır, kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğan ve sarmısaklar eklenerek yağda kavrulur.

2.Üzerine tuzlu yoğurt, ince doğranıp, haşlanmış ve suyu süzülmüş ıspanak, yaş ve kuru nane eklenir.

3.Üzerine su konulur ve koyulaşıncaya kadar pişirilir.

 

Not: Pilav ve çiğ köfte ile yenmesi tavsiye edilmektedir.

 

SAÇ ORUĞU (Hatay)

 

Malzemeler:

Yarım kilo kıyma

1 kg köftelik bulgur

1 baş soğan

1 bağ maydanoz

zeytinyağı

kimyon, kırmızı biber

bir avuç un

tuz

biber salçası.

 

İçinin Hazırlanması:

1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur.

2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir.

 

Yapılışı:

1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur.

2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir.

3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir.

4.Hazırlanan hamur küçük parçalara ayrılır.

5.Bu parçalar ince ince açılır, üzerine hazırlanan iç konur, üstü bir başka açılmış parça ile kapatılıp, kenarları açılmasın diye parmaklanır.

6.Hazırlananlar zeytinyağında kızartılır.

 

BİBERLİ EKMEK (Hatay)

 

Malzemeler:

Kurutulmuş biber (yoksa biber salçası)

1 baş kuru soğan

çökelek

küncü

tuz

kimyon

domates

zeytinyağı

hamur

 

Yapılışı:

1.Kuru biberler suda ıslatılır ve suyu sıkıldıktan sonra, ince kıyılmış soğanla havanda iyice dövülür.

2.Üzerine ufalanmış çökelek, tuz, kimyon, ince doğranmış domatesler ve zeytinyağı eklenir.

3.Hamurlar pide şeklinde, birazda sündürülerek açılarak üzerine bu karışım sürülür.

4.Üzerine küncü serpilerek, mahalle fırınında pişirilir ve sıcakken tüketilir.

 

KATIKLI EKMEK (Hatay)

 

Malzemeler:

Ispanak

tuzlu yoğurt

çökelek

soğan

biber

zeytinyağı

hamur

 

Yapılışı:

1.Ispanak temizlenir, yıkanır, ince ince doğranarak, ince kıyılmış ve zeytinyağında kavrulmuş soğanların üzerine eklenir.

2.İnce kıyılan biberlerde karışıma eklenir.

3.Üzerine tuzlu yoğurt ve çökelekler eklenir.

4.Fırınlarda ustalar tarafından açılan hamurun üzerine bu iç konur. Hamurun kenarları sündürülerek kapatılır ve bekletilir.

5.Bu dinlenen hamurlar, içleri dışarıya çıkmamak üzere incecik olarak, oldukça geniş bir şekilde açılır.

6.Üzeri kızartıp, içi pişince firından alınır.

 

Not: Genelde tek başına yemek olarak yenir. Taze yoğurt ve turşu ile tüketilir.

 

SEMİRSEK (Hatay)

 

Malzemeler:

Parça haldeki kurban eti

soğan

baharatlar

küncü

hamur

 

Yapılışı:

1.Parça et, kuşbaşı şeklinde doğranır ve soğanla kavrulur.

2.Hamurlar beze haline getirilip, ince yufkalar şeklinde açılır.

3.Her yufka, boylamasına eşit parçalara kesilerek ayrılır.

4.Kesilen parçalara hazırlanan karışım konur ve üçgen şeklinde katlanır.

5.Tepsi yağlanır, böreklerin üzerine küncü(susam) serpilir ve yağ sürülür.

6.Mahalle fırınlarında pişirilir. Hamurlarda bu fırından alınmaktadır.

 

KEBBET TATLISI (Hatay)

 

Malzemeler:

Kebbet

şeker

limon suyu

 

Yapılışı:

1.Kebbetlerin kabukları düzgünce soyulur ve kabuklar dilim dilimlenir.

2.Dilimlenen kabuklar, bir saat kadar suda haşlanır ve soğumaya bırakılır.

3.Kabuklar 2-3 gün sulan değiştirilmek suretiyle bekletilir. Bu işlemden amaç, kabukların acılığının giderilmesidir.

4.Şeker, bir miktar su ve limon suyu ile kaynatılır.

5.Acılığı giderilmiş ve suyu sıkılmış kabuklar bu şerbetin içine atılır ve soğuduktan sonra, servise hazır hale gelir.

 

MUHAMMARA (Hatay)

 

Malzemeler:

Kuru biber (yoksa biber salçası)

dövülmüş ceviz içi

limon suyu

sarımsak

soğan

tuz

baharatlar

2 kaşık zeytinyağı

 

Yapılışı:

1.Kuru biberler suda ıslatılıp, bekletildikten sonra, suyu sıkılarak, ceviz içi, ince kıyılmış soğan ve sarımsak, baharatlar ile havanda dövülür.

2.Limon suyu (miktarı isteğe bağlı) ve zeytinyağı bu karışıma yedirilir.

 

SIKMAÇ (Hatay)

 

Malzemeleri:

Yarım kilo kırmızı mercimek

1 avuç pilavlık bulgur

1 baş kuru soğan

maydanoz

tuz

salça

zeytinyağı

 

Yapılışı:

1.Mercimek suda özleşmesi için haşlanır.

2.Bulgur ilave edilir ve biraz kaynayınca biraz sulu olarak, ocaktan alınır.

3.İnce kıyılmış soğan, maydanoz ve salça kavrularak, mercimeklerin üzerine konur ve yoğrulur.

4.Elle şekil verilir ve salçayla kavrulmuş soğanla birlikte servis edilir.

 

ÖCCE (Hatay)

 

Malzemeler:

1 baş soğan

1 baş sarımsak

1 bağ maydanoz

kimyon

tuz

toz biber

2-3 kaşık un

3 yumurta

zeytinyağı

 

Yapılışı:

1.Soğan, sarımsak, maydanoz ve nane ince ince kıyılır.

2.Un, kimyon, toz biber eklenir ve yumurtalar kırılarak karıştırılır.

3.Öcce tavasında, kızgın zeytin yağında iki tarafı kızartılır.

 

Not: Öcce tavası, yuvarlak, çukur bölmeleri olan bir araçtır.

 

LÜBYE (Hatay)

 

Malzemeler:

1 kg lübye (börülce)

1 baş soğan

2 domates

domates salçası

biber salçası

baharatlar

tuz

yağ

 

Yapılışı:

1.Lübye ayıklanır, yıkanır ve doğranır.

2.Soğan ince ince kıyılır ve yağda kavrulur. Üzerine lübyeler eklenir ve yağda bir-iki çevrildikten sonra, buharında yumuşaması için üzerine biraz su eklenerek tencere kapatılır.

3.Domateslerin kabukları soyularak ince ince doğranır.

4.Salça; baharatlar ve tuz eklenerek, çok az sıcak su ilavesiyle editilir ve bu kanşım, çiğ yeşil rengi giden bübyeler üzerine domateslerle birlikte eklenir.

5.Piştikten sonra, sıcak yenir.

 

İÇLİ KÖFTE (Hatay)

 

Malzemeler:

Yarım kilo köftelik bulgur

bir avuç un

1 kaşık biber salçası

karabiber

kimyon

tuz

yarım kilo kıyma

3 baş soğan

 

Yapılışı:

1.Kıyma ve ince kıyılmış soğan, baharatlarla birlikte yağda kavrulur.

2.Islatılmış bulgur, biber salçasıyla yoğrulur. Ara ara el ıslatılır ve un ile baharatlar karıştırılarak özleştirme işlemi devam eder.

3.Özleşen bulgur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve bunlar, parmaklar yardımıyla açılır.

4.İçine, hazırlanan karışım konulur ve limon şekli verilerek kapatılır.

5.Bu köfteler, kaynayan tuzlu suya atılarak haşlanır.

6.İstenirse haşlandıktan sonra zeytin yağında kızartılabilir.

 

ŞİŞPEREK (Hatay)

 

Malzemeler:

Yarım kilo un

1 baş soğan

kıyma

maydanoz

tuz

baharat

bir avuç pirinç

tuzlu yoğurt.

 

Yapılışı:

1.Un, hamur haline getirilir ve yufka olarak açılır.

2.Açılan yufkalar küçük kareler halinde kesilir.

3.Kıyma, ince kıyılmış soğan ve maydanoz, tuz, baharatın hafif kavrulmasıyla elde edilen iç, karelere konur.

4.Mantı gibi çapraz köşeler birleştirilir.

5.Bunlar tepsiye dizilir ve fırında çok hafif kızartılır.

6.Bir başka tencerere, tuzlu yoğurt, su ve pirinç çorba kıvamına gelene kadar pişirilir.

7.Fırından alınan şişperekler bu çorbaya eklenerek birkaç dakika daha kaynatılır.

8.Üzerine kuru nane serpilir ve sıcak servis edilir.

 

YÜKSÜK ÇORBASI (Hatay)

 

Malzemeler:

Yarım kilo kıyma

2 baş kuru soğan

bir avuç pirinç

bir avuç nohut

göz kararı un

tuz

nar ekşisi

yağ

baharatlar.

 

Yapılışı

1.Un, tuz ile yoğrularak normal yumuşaklıkta hamur yapılır.

2.Hamur beze yapılarak, yufka gibi açılır.

3.Açılan yufkalar kızgın saçta tepsertilir.

4.Bu yufkalar eriştedeki gibi kesilir.

5.Mercimek suda haşlanır ve içine tuz ile nar ekşisi eklenir.

6.Erişte gibi kesilen hamurlar, mercimeğe eklenir ve pişmeye bırakılır.

7.Kalem kalınlığında yuvarlatılan hamurlar, düğme büyüklüğünde kesilir ve yağda kızartılır.

8.Kızartılan hamurlara, salçası, nanesi ve sarımsağı eklenir.

9.Bu karışım çorbaya eklenir ve sıcak olarak servis edilir.

 

Şık Mualla (Hatay Reyhanlı)

 

Kullanılacak Malzemeler

1 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı karabiber

2 çorba kaşığı tereyağı

1 demet maydaonoz

5 adet domates

5-6 adet patlıcan

1-2 soğan

1 çorba kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı pul biber

1-2 adet domates

 

Hazırlanma Şekli

Patlıcanları alacalı soyun. Ortadan kesin eninine uzun olarak doğrayın. On dakika tuzlu suda tutun. Mercimeği beş, on dakika kaynatın suyunu süzün. Rendelenen soğanı tencerede kavurun. İçine haşlanan mercimeği, kimyon, nane, ince kıyılmış maydanoz, pul biber ve iki domates rendesiyle biber salçasını ekleyin, beş dakika kavurun. Tencareye süzdüğünüz patlıcanları bir sıra dizin. Üzerine mercimeği onun üzerine tekrar patlıcanı koyun. Mercimek bitene kadar bu şekilde yerleştirin. Kalan domatesi rendeleyin içine iki çay bardağı su ekleyin. Yemeğin üstüne dökün. Kısık ateşte pişirin.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.