Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Düzce El Sanatları


_asi_

Önerilen İletiler

El Sanatları

 

EL01.jpg

 

Çotara

Düzceliler, doğanın bu kadar cömert olduğu bu yörede ağacı işleyerek, "Çotara" adını verdikleri su testileri, sehpalar, çeşit çeşit süs eşyaları üretiyorlar.

 

EL02.jpg

 

Ankara – İstanbul karayolu üzerindeki dinlenme tesislerinde, yöre halkının bireysel çabalarla ürettiği Çotaraların yanı sıra ev hanımlarının işlediği oya ve danteller, el tezgahlarında dokunan pamuklular da satılıyor. Akçakoca’da ise deniz kabuklarından yapılan süs eşyaları revaçta.

 

29PASALARKOYUTAVAN.jpg

 

El Sanatları Eğitim Merkezi

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na ait El Sanatları Eğitim Merkezi’nde ahşap işleri ve ahşap oymacılığı, gümüş ve mermer işçiliği temel eğitimi veriliyor. İki yıl süren eğitim döneminden sonra Düzceli gençler meslek ediniyorlar. Her yıl ortalama 70 öğrenciye eğitim veren Merkez’in bir de showroom’u var.

Ahşap mobilyaların yanı sıra, padişah tahtı, müzik aletleri ve aksesuarlar sergide ilk dikkati çeken ürünler.

 

 

Gravür Sanatı

Kazıma resim sanatı anlamına gelen ve dilimize Fransızca’dan yerleşen “Gravür” ağaç, taş ve metal üzerine kazınarak ya da işlenerek elde edilen desen ya da yazıya verilen sanatın adı.

 

gravur3.jpg

 

Türklerin Orta Asya’da başlayan ve Anadolu’da devam eden tarihsel süreçlerinde, en temel 3 namus ögesinden biri olan silah”ın nadide örneklerini, bugün askeri müzelerde görüyoruz.

Silahlar artık geçmişten günümüze taşıdıkları manevi değer, modelleri ve üzerilerine işlenen gravür ile önem kazanıyorlar

 

tabanca.jpg

 

İşte bu noktada, yetenek, sabır ve büyük dikkat isteyen bu sanat dalının icra edildiği en doğru adres Düzceli gravür ustalarının hizmet verdiği atelyeler. Önce silahın modeline ve kullanacak kişiye göre önce işlenecek motif çiziliyor. Mesela bir hanım için üzerine gravür işlenmiş bir silahı hemen fark edebiliyorsunuz. Motifin belirlenmesinden sonra haftalar hatta aylar sürebilen kakma süreci başlıyor. Gravür işlenen bir silah 50 yıl sonra antika olarak kabul ediliyor.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.