Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Giresun Müzesi (Gogora Kilisesi)


_asi_

Önerilen İletiler

Giresun Müzesi (Gogora Kilisesi)

 

 

giresun-muzesi-300x225.jpg

 

 

Giresun ilinin arkeolojik ve etnografik eserlerinin bir araya getirildiği Giresun Müzesi, kalenin doğu eteğinde denize yakın konumda yer alır. Yapı, 18. yüzyılda yerel Rum halk tarafından yaptırılmış Gogora Kilisesi adıyla anılan eski bir kilisedir. 1923 yılına kadar kilise işlevini sürdürmüş, 1948-1967 yılları arasında hapishane olarak kullanılmış, 1982-1988 yılları arasında restore edilmiştir.

 

Dikdörtgen biçimli yapı, bazilikal planın merkezi kubbe ile üst örtüsünün tamamlandığı haç planını taşır. Kilisenin yapımında kullanılan sarı renkli kalker taşı Giresun çevresindeki taş ocaklarından çıkarılmıştır.Yapının girişi batı yönündedir. Ana kapının iki yanında kabartma sütun profili ve alınlık bölümü burma sütunce ile bezenmiştir. Kapının çevresi çift sıra dikdörtgen ve saç örgüsü motifiyle çevrelenmiştir. Yapının diğer iki yapısında ikiz sütun ve sütunceler kullanılmıştır. Kuzey kapısında “S” kıvrımlı sahte kemer uçları ile diş kesimi süslemeler dikkat çeker. Güney kapısında süsleme öğesi olarak burç motifi görülür.

 

giresun-muzesi-mahsen-a-300x225.jpg

 

Gogora Kilisesi, iki sütun dizisiyle üç sahına ayrılmıştır. Sahınların üzeri beşik tonoz örtülüdür. Sütun başlıkları İon tarzındadır. Sütun kaideleri yerel özellik taşır. Ana apsis ve yanlardaki birer apsis çıkıntısı hareketli bir dış cephe düzeni sağlamaktadır. Sütunlar ve iç cephe duvarlarındaki taşıyıcılarda siyah renkli volkanik taş malzeme kullanılmıştır.

 

hz-isa-freksi-300x225.jpg

 

Yapının yüksek kasnaklı merkezi kubbesinde 12 pencere yer alır. İç mekanda İsa resmi ile dört sütun tasviri dikkat çeker.

Kilise binasının kuzeyinde “Papaz Evi” olarak adlandırılan, daha geç tarihli olduğu düşünülen bir yapı bulunmaktadır. Papaz Evi’nin batı duvarına bitişik olarak inşa edilmiş birbirine paralel iki mekandan oluşan Mahzen bulunmaktadır. Kilise binasının güney, Papaz Evi’nin batı duvarında birer çeşme yer almaktadır. Papaz Evi, günümüzde müzeye ait İdare Binası olarak düzenlenmiştir.

 

Tarihi kilise binası ve mahzen bölümü müze koleksiyonuna ait eserlerin sergilendiği birimlerdir.

 

giresun-muzesi-mahsen-b-300x225.jpg

 

Giresun Müzesi’nde sergilenen eserlerin en eskisi, MÖ 3000 yıllarına tarihlenmektedir. Müze koleksiyonunu ağırlıklı olarak Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı devirlerine ait çeşitli eserler oluşturmaktadır. Bunların arasında pişmiş toprak heykelcikler ve kaplar, mimari parçalar, amphoralar, sikkeler, Erikliman Kurtarma Kazısı’na ait buluntular yer alır.

Müzenin etnografya koleksiyonu, 19. yüzyıla tarihlenen giyim, mutfak ve hamam eşyaları, silahlar, kilimler ve takılardan oluşmaktadır.Giresun Müzesi haftanın her günü 08:30 ile 18:30 arası ziyarete açıktır.

 

 

7.jpg

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.