Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ordu Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

ORDU YEMEKLERİ

 

HAMSİ YEMEKLERİ

 

İçli Tava:

 

Malzemesi: 1 kg hamsi,1/2 kg pirinç.100gr kuru üzüm.5 baş orta büyüklükte soğan. İç fıstığı, maydanoz, tuz, karabiber, nane, zeytinyağı

 

Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanır ve tuzlanır. Bir tencereye yağ konur. Önce iç fıstık, sonra sıra ile kuru üzüm, soğan ve yıkanmış pirinç yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç seviyesine kadar kaynamış su katılarak tencerenin ağzı kapatılır. Pirinç yarı pişme durumunda iken ateş kısılır. Üzerine yağ dökülür. Karabiber. Nane ve maydanoz ilave edilir. İç pilav dinlendirmeye bırakılır. Yağlanmış tepsiye hamsiler açılarak sırt kısmı yere gelecek şekilde dizilir. Tepsinin kenarına da hamsiler düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hazırlanan iç pilavı tepsiye dökülür. Kaşıkla düzeltilir. Kenarındaki hamsiler pilavın üzerine kapatılır. Ayrıca pilavın üst kısmı tamamen kapanacak şekilde hamsiler dizilir. Üzerine yağ gezdirilir. Kızgın fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.

 

Hamsi Buğulama:

 

Malzemesi: 1 kg hamsi,3 baş orta büyüklükte soğan,1 çay bardağı zeytinyağı,1 limon, tuz, karabiber, maydanoz.

 

Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Tepsiye dizilir. İnçe doğranmış soğan, halkalar halinde kesilmiş limon, maydanoz, karabiber ve tuz hamsinin üzerine serilir. Tepsinin ağzı kapakla örtülür. Bir sure piştikten sonra sıcak servis yapılır.

 

 

Hamsi Köftesi:

 

Malzemesi: 1 kg. hamsi,1 yumurta,1 baş orta büyüklükte soğan,1 çorba kaşığı salça,2 yemek kasığı un, bayat ekmek içi. Köfte baharı, maydanoz, sarımsak, tuz

 

Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanıp tuzlanır. Üzerine bayat ekmek içi ufalanarak yumurta, salça, un, köfte baharı dövülmüş sarımsak, maydanoz ve rendelenmiş soğan ilave edilir. Hepsi birlikte iyice yoğrulur. Köfte şekli verilip yağda kızartılır.

 

 

Hamsi Tava:

 

Malzemesi: 1 kg hamsi,1 çay bardağı zeytinyağı, biraz mısır unu, limon, tuz.

 

Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak yıkanır ve tuzlanır. Hamsinin iki tarafı da unlanır. Bir tavada yağ kızdırılır. Hamsiler tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hamsiler kızartılır. Tavanın kendi kapağı ile çevrilerek diğer tarafı da aynı şekilde kızartılır servis tabağına alınır üzerine limon sıkılır.

 

 

SEBZE YEMEKLERİ

 

Mısır Yarmalı Aş Sarması :

 

Malzemesi : 3 bağ kara lahana (pancar), 1 su bardağı mısır yarması, ½ su bardağı bulgur, 4 adet soğan, 1 yemek kaşığı salça, 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 bağ maydanoz, 1 kase süzme yoğurt, 4-5 diş sarımsak, 1-2 adet patates, tuz, kırmızı biber, nane.

 

Yapılışı : Pancar saplarından ayrılır. Kaynayan suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuk suya alınıp, süzgeçte süzülür. Mısır yarması ılık suda ıslatılır. Soğanlar ince kıyılır. Yağ ile salça hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış bulgur, mısır yarması ve tuz ilave edilir. 1 bardak sıcak su ilave edilip kısık ateşte pilav gibi çektirilerek pişirilir.İçine maydanoz, ince doğranmış sarımsak ve nane ilave edilip, karıştırılır. Haşlanmış pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde tabak üzerine serilerek, hazırlanan içten konulur. 2-3 cm eninde küçük sarılır. Tencereye düzgün bir şekilde dizilir. Soğan ve patates dilimleri konulur. Üzerine ağırlık yapması için bir tabak kapatılır. Sıcak su ilave edilir, kalan tereyağ ve sıvıyağ üzerine gezdirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.Arzu edilirse üzerine yağda kızdırılmış kırmızı pul biber de konulabilir.

 

 

Kabak Kavurması :

 

Malzemesi : 1 kg orta boy kara kabak, 1 bağ pırasa veya soğan, maydanoz, 2 adet domates, 3-4 adet domates, 3-4 adet yeşil biber, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, 1 çay kaşığı pul biber.

 

Yapılışı : Kabağın dışı yıkanıp dilimlenir. Çekirdek yatakları çıkarılır, kibrit çöpünden biraz daha iri doğranıp hafif tuzlanır. 10-15 bekletilir. Sonra saldığı su sıkılıp çok derin olmayan bir tencereye alınır. Üzerine ince doğranmış yeşil pırasa yaprakları veya soğan, yeşil biber küp doğranmış domates, pul biber, tuz ve sıvı yağ konulup kapak kapatılır. Kısık ateşte hafif diri olacak şekilde pişirilir. Üzerine kıyılmış maydanoz koyup harmanlanır. Sıcak veya soğuk servis yapılır.

 

 

Sakarca Kayganası :

 

Malzemesi : 3 bağ sakarca, 1 yumurta, 4 yemek kaşığı mısır unu, ½ çay bardağı sıvıyağ, tuz.

 

Yapılışı : Sakarcalar temizlenip yıkanır. Kaynayan suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzdürülür, ince doğranır içine yumurta, mısır unu, tuz ilave edilip karıştırılır. Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis yapılır.

 

 

Kabak Kayganası:

 

Malzemeler : 1 kg. taze yeşil kabak, 3-4 kaşık mısır unu, 1 yumurta, ½ çay bardağı sıvıyağ ve tuz.

 

Yapılışı : Taze yeşil kabakların dış kısmı yıkanıp dilimlenir. Çekirdek yatakları çıkarılıp temizlenir. Çay kaşığı büyüklüğünde doğranıp tuzlanır. 15-20 dakika bekletilir. Suyu sıkılıp içine yumurta, mısır unu ilave edilip harmanlanır, teflon tavada sıvıyağ ile alt üst kızartılır. Sıcak servis yapılır.

 

 

Soslu Patlıcan :

 

Malzemesi : 1 kg. patlıcan, 1 su bardağı mısır unu, 4 domates, 6-7 diş sarımsak, 1 fincan sirke, 1 çay bardağı sıvıyağ ve tuz.

 

Yapılışı : Patlıcanlar alacalı soyulur. Boyundan dörde püskül şeklinde ayrılmadan bölünür. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzgece alınır. Tavaya sıvıyağ koyulup kızdırılır. Haşlanan patlıcanlar, mısır ununa batırılarak, tavaya düzgünce dizilir. Her tarafı kızartılır. Kızaran patlıcanlar fırına girebilecek bir kaba alınıp, sıra şeklinde dizilir. Domatesler rendelenir az sıvıyağda 3-4 dakika pişirilir, tuz ve sarımsak ilave edilerek sos hazırlanır. Hazırlanan sos patlıcanların üzerine dökülür. Sosun üzerine de 1 fincan sirke gezdirilir. Isıtılmış fırında 5-10 dakika fırınlanır.

 

 

Taze Bezelye Kayganası:

 

Malzemesi : ½ kg. taze bezelye, 1 yumurta, 2-3 kaşık mısır unu, 1 çay bardağı sıvıyağ.

 

Yapılışı : Bezelyenin iplikleri ayıklanır. Kaynayan tuzlu suda haşlanıp süzülür. Üzerine soğuk su dökülür. Derince bir kaba 2-3 kaşık mısır unu konur, yumurta ilave edilir. Bezelye eklenip iyice karıştırılır. Kızdırılmış tavaya sıvıyağ konur. Bezelyeler tavaya boşaltılıp iyice bastırılır. Alt-üst kızartılır.

 

 

Pezik (Pazı) Mücveri :

 

Malzemeler : 2 bağ pezik (pazı), 2 adet soğan, 2 fincan pirinç, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı un, 1 çay bardağı sıvıyağ, tuz-karabiber-nane.

 

Yapılışı : Pezikler ayıklanıp yıkanır, ince doğranıp haşlanır (sapları yumuşayıncaya kadar). Süzülür, üzerine biraz soğuk su gezdirilir. Pirinç üzerini örtecek kadar su ile haşlanıp suyu çektirilir. Haşlanan pezikler avuç içinde sıkılarak derince bir kaba alınır. İçine haşlanmış pirinç, un, yumurta, tuz, karabiber, ince doğranmış soğan ve nane ilave edilip iyice karıştırılır. Tavaya bir miktar sıvıyağ koyulup, kızdırılır. Hazırlanan iç tavaya ince bir şekilde (1 cm) yayılır. Kızartma işlemi yaparken tava yaş yavaş sallanmalıdır. Bir tarafı kızarınca bir tabak yardımı ile alt üst edilerek diğer taraf kızartılır. Hafifi soğuduğunda dilimlere ayrılarak servis edilir.(bu ölçüdeki malzemelerle 2-3 tava hazırlanabilinir.

 

 

Sakarca Kayganası :

 

Malzemeler : 3 bağ sakarca, 1 yumurta, 4 yemek kaşığı (100 gr) mısır unu, ½ çay bardağı sıvıyağ, tuz.

 

Yapılışı : Sakarcalar temizlenip yıkanır. Kaynayan suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzdürülür, ince doğranır. İçerisine yumurta, mısır unu, tuz ilave edilip karıştırılır. Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir.

Not : Sakarca Ordu yöresinde yetişen fındıktan küçük soğanı ile üst kısmında yeşil iğne yaprakları olan yaban bir bitkidir. İlkbahar ve sonbaharda, tarla ve bahçelerde kendiliğinden yetişir.

 

 

Keşkek (Gendeme) :

 

Malzemeler : 2 kg. keşkeklik buğday, 1,5 kg. tavuk, 500 gr. kuru fasulye, 200gr. tereyağı, tuz.

 

Yapılışı : Keşkeklik buğday ayıklanıp, fasulye ile beraber akşamdan ılık suyla ıslatılır. Tavuk temizlenip geniş bir tencereye konur. Üzerine buğday ve fasulye konup yeteri kadar su ile kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Tavuklar pişip kemiklerinden ayrılacak hale gelince, kemikler etinden sıyrılır. Boza kıvamına gelinceye kadar pişirilmeye devam edilir ve tuz ilave edilir. Servis yapılınca tereyağı kızdırılıp üzerinde gezdirilir.

 

 

Pancar Diblesi:

 

Malzeler : 2 bağ Pancar (kara lahana), 3-4 adet orta boy soğan, 1 fincan sıvıyağ, 1 su bardağı pirinç, tuz-karabiber.

 

Yapılışı : Pancar temizlenip yıkanır. İnce kıyılır, kaynamış suyun içerisine önce rengi kararmaması için tuz ilave edilir. Yıkanmış ve kıyılmış pancar kaynayan suya atılır. Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç ilave edilir. Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ocaktan alınarak süzgeçten süzülür.Soğumaya bırakılır, diğer tarafta sıvıyağ tencere konulur, ince doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Suyu iyice süzülmüş pancarlar ilave edilir.Tuz ve karabiber eklenir, karıştırılarak pişirilir.

 

 

Fasulye Diblesi :

 

Malzeler : 1 kg. taze fasulye, 1 su bardağı pirinç, 2-3 adet soğan, 1 fincan sıvıyağ, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1,5 bardak sıcak su, tuz-karabiber.

 

Yapılışı : Fasulyelerin kılçıkları ayıklanıp yıkanır. Yarım cm kalınlıkta doğranır. İnce kıyılmış soğanlarla birlikte sıvıyağ eklenip fasulyeler tencere konur, pişirilmeye bırakılır. Fasulyenin rengi değişince yıkanıp ayıklanan pirinç fasulyenin ortasına konup 1,5 bardak sıcak su ve tuz ilave edilir. 5-10 dakika sonra ezme karıştırılır. Pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir, piştiğinde suyunun tamamen çekmesi gerekir. Suyu çektiği halde pişmediyse biraz daha sıcak su ilave edilir. Karabiber eklenip, üzerine tereyağı kızdırılarak dökülür. Tencerenin kapağı bir süre açık tutulur (sararmaması için) ılık olarak servis yapılır.

 

 

Galdirik Kavurması :

 

Malzemeler: 1 bağ galdirik, 3-4 adet yeşil veya kuru soğan, yarım demet maydanoz, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 yumurta, pulbiber, tuz.

 

Yapılışı : Galdirik temizlenip yıkanır, ince doğranır, tuzlu kaynar suda haşlanır. Üzerinden soğuk su geçirilir. Bir tencereye sıvı yağ konur. Doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pulbiber ilave edilip galdirik eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Kıyılmış maydanoz, çırpılmış yumurta eklenip servisi yapılır.

Not: Ordu’da yetişen bir bitkidir.Galdirip saplı, yeşil yapraklı bir bitki olup, ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Sadece gövde kısmı yenir.

 

 

Fırın Fasulyesi :

 

Malzemeler : 1 avuç dolusu fırın fasulyesi, 50-100 gr. az yağlı kıyma veya kuşbaşı dana eti, 2 adet kuru soğan, 2 adet domates, 1 kahve fincanı bulgur veya pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz-pulbiber.

 

Yapılışı : Fasulye haşlanır, doğranmış soğan tencereye konur, et ilave edilip kavrulur. Küp doğranmış domates yada salça ilave edilir. Yeterince su konur ve kaynatılır. Haşlanmış olan fasulye karışıma eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Pişmesine yakın pirinç veya bulgur ilave edilir.

 

Not : Eylül-Ekim aylarında, taze fasulyeler kılçıkları temizlenip, taşfırında kurutulur.

 

 

Etli Pancar Sarması :

 

Malzemeler : 3 bağ pancar (kara lahana), yarım kg. dana kıyma, 4 adet soğan, 1su bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 fincan sıvıyağ, yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, tuz-karabiber.

 

Yapılışı : Pancar saplarından ayrılır, kaynar suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır ve soğuk suya alınıp süzülür. Ayrı bir kapta kıyma ince kıyılmış soğan, yıkanmış pirinç, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ve biraz su ilave edilip yoğrulur. Pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde düz tabağa yayılır, hazırlanan iç arasına koyulur 2-3 cm eninde küçük sarılır. Tencereye düzgün şekilde dizilir, kalan salça sıcak suda ezilir, dolmanın üzerine ilave edilir. Dağılmaması için dolmaların üzerine tabak kapatılır. Kaynamaya bırakılır, üzerine tereyağı ve sıvı yağ ilave edilir. Suyu çekerse sıcak su ilave edilerek pişirilir. Pişme suyu yarı yarıya kalması gerekir.

 

 

Pancar Döşemesi :

 

Malzemesi : 2 bağ pancar (kara lahana), 2 adet soğan, 1 çay bardağı pirinç veya bulgur, 250 gr. dana kıyma veya kemikli et, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 fincan sıvıyağ, 2-3 adet acı biber, tuz.

 

Yapılışı: Pancarlar ayıklanıp yıkanır ve ince doğranır, kaynayan suya atılarak 2-3 dakika haşlanır. Süzgece alınır, soğanlar ince doğranır, kıyma ile kavrulur. Haşlanmış pancarlar bu karışıma eklenip karıştırılır, üzerine sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır. Ayıklanıp yıkanmış pirinç veya bulgur ve acı biber ilave edilerek pişirilir.

 

Not Bu çorba, taneli çorba kıvamından biraz daha koyu olmalı.

 

 

ÇORBALAR

 

Pancar Çorbası (Karalahana):

 

Malzemesi:1 bağ pancar,1,5 su bardağı fasulye,1 baş soğan,1 tane acı biber, 1 su bardağı mısır unu,2 kaşık yağ, yeteri kadar tuz

 

Yapılışı: Pancar temizlenip yıkanır. İnçe inçe doğranır. Bir tencerede yağ eritilir. İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pepeleşinceye kadar kavrulur. Pancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır. Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır. (Fasulye yerine mevsimine göre, posul, mısır yağması, bulgur, pirinç de katılabilir).Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür. Diğer elle tahta kaşıkla topaklaşmaması için devamlı karıştırılır. Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça acı biber ilave edilir. Arzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir. Daha sonra servis yapılır.

 

 

Mısır Çorbası:

 

Yapılışı: Akşamdan suya bırakılan kırık mısır ve fasulye, sabahleyin haşlanır. Bir tencereye su konularak kaynatılır. Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır. Piştikten sonra dinlemeye bırakılır. Ayrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma ve fasulye karışımı konulur. Servis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülür. Nane ve tuz ilave edilir.

 

 

Kabak Çorbası:

 

Malzemesi: Yarım kilo kış kabağı (Çil kabağı),250gr.beyaz fasulye,1 kaşık tereyağı, 1 kaşık tuz, salça maydanoz.

 

Yapılışı: Kabağı dış kabukları soyularak kare şeklinde doğranır. Bir tencerede yağ eritilir. Salça ilave edilir. Daha sonra hazırlanan kabak ile önceden haşlanmış fasulye tencereye konularak karıştırılır. Birlikte kavrulur. Belli bir miktar su katılır ve kaynatılır. Pişmesine yakın tuz ilave edilir. Piştikten sonra üzerine maydanoz doğranır, ateşten alınarak sıcak servis yapılır.

 

 

Isırgan Çorbası:

 

Malzemesi : ½ kg. Isırgan, 1 adet kuru soğan, 1 tutam yaş veya kuru nane, 3 diş kuru veya yeşil sarımsak, 1 çorba kaşığı tereyağ, 2-3 çorba kaşığı mısır unu, 2 çorba kaşığı salça, ½ su bardağı bulgur veya pirinç, 1 tutam yeşil pırasa yaprağı, 1 tutam pezik, 2 adet acı biber, su (miktarı çorba kıvamı)

 

Yapılışı : Isırgan, pezik, pırasa ince ince doğranıp kaynar suya eklenir. 2 adet kırmızı biber konulur. İyice kaynayınca un ilave edilir. İnmesine yakın nanesi doğranır. Piştikten sonra ince ince doğranmış sarımsak ve soğan tereyağında salça ile birlikte kızdırılır. Bu sos çorbanın içine dökülüp, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır

 

 

HAMUR İŞLERİ

 

Su Böreği:

 

Malzemesi: 5 yumurta,1 bardak süt,1 çay kaşığı tuz, yeterince peynir, maydanoz, zeytinyağı veya tereyağı, alabildiğine un

 

Yapılışı: Malzemelerin hepi birlikte karıştırılarak hamur haline getirilir. Küçük küçük parçalara ayrılır. Yufka niteliğinde açılarak temiz bir bez üzerine serilir. Bir tencerede su kaynatılır. Tuz ilave edilir. Ayrı bir kaba soğuk su konur. Yine tuz ilave edilir. Yufkalar teker tekere önce kaynamakta olan sıcak suya, sonrada soğuk suya atılır. Suyu süzüldükten sonra yağlanmış tepsiye sıra ile yufka önceden hazırlanmış peynir ve maydanoz karışımı konulur. Yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı veya arzuya göre zeytinyağı dökülür. Yer yer bıçak bastırılarak aralarının da pişmesi sağlanır. Kızgın fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Kare şeklinde kesilerek servis yapılır.

 

 

Yufka Böreği:

 

Malzemesi: Buğday unu, yağ, tuz, su, peynir- maydanoz veya kıyma, soğan, karabiber

 

Yapılışı: Malzemelerin hepsi birlikte kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur küçük parçalara ayrılır. Yufka şeklinde açılır. Temiz bir bez üzerine yapışmayacak şekilde serilir. Ayrı bir tarafta yufkaları kurutmak için ateş yakılır. Üzerine saç konulur. Açılan yufkalar birer birer sacın üzerinde kurutulur. Soğumaya bırakılır. Börek yapılacağı zaman geniş bir kabın içine ılık su ve tuz konulur. Yufkalar tek tek ıslatılır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Arasına arzuya göre hazırlanmış iç peynir –maydanoz veya kıyma –soğan karabiber konulur. Üzerine tekrar ıslatılmış yufkalar serilir. Yağlama işlemi tekrarlanarak fırında pişirilir.

 

 

Ev Makarnası:

 

Malzemesi: 4 yumurta, buğday unun, su ve tuz

 

Yapılışı: Malzemelerin hepsi birlikte yoğrularak sert bir hamur haline getirilir. Hamurlar iri iri parçalara ayrılır. Yufka şeklinde açılır. Üzerine mısır unu serpilir.5-6 yufka bir araya getirilerek şeritler halinde kesilir. Kesilen yufkalar temiz bir bez üzerine serilerek kurumaya bırakılır.

 

 

TATLILAR

 

Kabak Tatlısı

 

Malzemesi: 1 kg. kış kabağı,2 bardak toz şeker,1 çay bardağı çekilmiş fındık içi

 

Yapılışı: Kabak dilimlenerek kabukları soyulur. Bir tencereye dizilir. Kabakların üzerini örtecek kadar su konulur. Suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Daha sonra kabak dilimleri fırın tepsisine yerleştirilerek üzerine şeker serpilir. Fırına sürülür. Pişince fırından alınarak soğumaya bırakılır. Üzerine çekilmiş fındık içi veya ceviz içi serpilir. Servis yapılır.

 

 

Aşure

 

Malzemesi: 3 su bardağı aşurelik,buğday1,5 su bardağı pirinç,1,5 su bardağı nohut,1,5 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm,5-6 adet incir,3-4 dilim portakal kabuğu,5-6 su bardağı şeker,2-3 avuç fındık veya ceviz içi,5-6 adet kayısı, tarçın, nişasta, nar taneleri,1,5 su bardağı fasulye,1 paket vanilya

 

Yapılışı: Akşamdan buğday ve fasulye ayıklanır. Nohut yıkanır. Ayrı ayrı ıslatılır. Bu malzemeler bir kapta haşlanır. Haşlanan malzemeler bir tencereye konulur. Üzerine su ilave edilir. Bir süre pişirilir. Sonra pirinç, kuru üzüm, incir, vanilya, portakal kabuğu, kayısı sulandırılmış nişasta ve şeker katılarak kaynatılır. Kıvamı koyulaşınca ateşten indirilir. Üzerine fındık veya ceviz içi ile nar taneleri ve tarcın dökülerek servis yapılır.

 

 

Un Helvası

 

Malzemesi: 1 kg. buğday unu.1 kg şeker, 1 büyük paket margarin, 1,5 su bardağı su

 

Yapılışı: Un yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayrı bir kapta şeker, soğuk su ile karıştırılarak şerbet hazırlanır. Sonra bu şerbet kavrulmuş unun üzerine yavaş yavaş dökülerek iyice yedirilir. İçine arzu edilirse fındık veya ceviz de ilave edilir. Kaşık kaşık alınarak servis tabağına konulur.

 

 

EKMEK ÇEŞİTLERİ

 

Mısır Ekmeği:

 

Malzemesi: 1 kg mısır unu, su, tuz

 

Yapılışı: Un elendikten sonra bir kaba konulur. Üzerine bir miktar tuz ilave edilir. Ilık su ile yoğrulur. Yağlanmış tepsiye serilerek fırına sürülür. Kızarıncaya kadar pişirilir.

 

 

Bileki Ekmeği:

 

Malzemesi: Mısır unu, su, tuz

 

Yapılışı: Elenmiş mısır unu ve tuz ılık su ile hamur haline getirilir. Önceden kızdırılmış bileki taşının içine defneyaprağı dizilir. Hamur buraya dökülerek üzerine tekrar defneyaprağı dizilir. Ağzı ters çevrilmiş sacla kapatılır. Üzerine köz konulur. Kızarınca taştan çıkarılıp soğumaya bırakılır.

 

 

Saç Ekmeği:

 

Malzemesi: Mısır unu, tuz, su

 

Yapılışı: Mısır unu, su ve tuzla birlikte yoğrulur. Hazırlanan hamur, ateşin üzerindeki un serpilmiş kızgın saçın üzerine serilir. Özel olarak yapılmış ekmek kabağı ile düzeltilir. Kızarıncaya kadar pişirilir. Orta ve yanlardaki boşluklara ayrıca küçük parçalar yamanır (bunlara kılik ve kütür denir).Bir yüzü kızardıktan sonra çevrilir. Pişirilenlerin çiğ kenarları közde eğiş yardımıyla kızartılır.

 

 

Golit Ekmeği:

 

Malzemesi: Esmer buğday unu, su, tuz

 

Yapılışı: Un, su ve tuz birlikte yoğrularak hamur haline getirilir. Hamurun mayalanması (ekşimesi) beklenir. Ekmek hamuru büyüklüğünde parçalara ayrılır. Bezlere dökülüp dinlendirilir. Bu arada fırın önceden kızdırılır. Bekletilen hamurlar fırında kor haline gelen közün sıcaklığı ile çok az pişirilerek fırından çıkarılır. Fırındaki közün sıcaklığı ile çok az pişirilerek fırından çıkarılır. Fırındaki közün tamamı alınır. Soğumuş ekmek parçalara ayrılır. Tekrar kuruması için fırına konulur. Fırının kendi Sıçaklığında kurutulur. Fırından çıkarılıp ıslatılarak yenir (uzun süre dayanıklıdır)

 

 

REÇELLER

 

İncir Reçeli:

 

Malzemesi: 1 kilo incir, 2 kilo şeker, limon yâda limon tuzu

 

Yapılışı: İncirler yıkanır. Kabukları soyulur. Bir kaba konularak üzerine şeker dökülür. Bir gece bekletilir. Bu süre içinde incirlerin suyu çıkar. Reçel katı olsun isteniyorsa az, sulu olsun diyorsanız çok su katılır. Ocağa konulur. İyice kaynatılır. Kaynama sırasında oluşan köpükler kaşıkla alınarak atılır. Limon yâda limon tozu ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak ocaktan indirilir.

 

 

Üzüm Reçeli:

 

Malzemesi: 1 kilo üzüm,(çekirdeksiz ),2 kilo şeker, limon yâda limon tuzu.

 

Yapılışı: Salkım halindeki üzümler taneler haline getirilip yıkanır. Bir kaba konularak üzerine şeker dökülür. Bir gece bekletilir. Bu süre içinde üzümlerin kendi suyu çıkar. İstenilen miktarda su katılarak ocağa konulur. İyice kaynatılır. Kaynama sırasında oluşan köpükle kaşıkla alınarak atılır. Limon yâda limon tuzu ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak ocaktan indirilir.

 

 

Elma Reçeli:

 

Malzemeler: 1 kilo elma, 2 kilo şeker, limon ya da limon tuzu

 

Yapılışı: Elmalar yıkanır. İnce ince dilimler halinde doğranır. Bir kaba konularak üzerine şeker dökülür. Bir gece bekletilir. Bir süre içinde elmaların kendi suyu çıkar. İstenilen miktarda su katılarak ocağa konulur. İyice kaynatılır. Kaynama sırasında oluşan köpükler kaşıkla alınarak atılır. Limon yâda limon tuzu ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak ocaktan indirilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.