Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gaziantep Evleri


_asi_

Önerilen İletiler

GAZİANTEP EVLERİ

 

antepev3.jpgantepev1.jpgantepev2.jpg

 

Gaziantep'in eski evleri kendilerine özgü bir mimariye sahiptir.Bu geleneksel evler havara veya keymıh adı verilen yumuşuk kalkerli taşlardan inşa edilrdi.Kentin eski semtlerinde mevcut olan bu evler genelde bir yada iki katlıdır;üç katlı olanlarada rastlanır.Kalın duvarlıdırlar.zemin katların altında kayaların içine oyulmuş mahsenler bulunur.Mahsenlerde pekmez ve zeytinyağı gibi yiyecekleri depolamak için özel bölümler vardır.Büyük dış kapıdan eve girildiğinde ilk olarak "hayat" denilen geniş bahçeli alan görülür.

 

antepev4.jpg

 

G.Hayatın değişik yerlerinde farklı amaçlar için kullanılan odalar yer alır.Evleri pencereleri sokak yerine avluya açılar.Pencerelerin üzerinde "kuş tağası" denilen küçük pencereler bulunur.Evin havalandırılmasında kullanılan bu pencereler odaların aydınlatılmasındada etkilidir.Bu tür özelliklere sahip geleneksel Antep evleri bugün şehir merkezlerinde,Eyüboğlu,Türktepe,Tepebaşı,Bostancı ve Kozluca mahallleri ile Şehreküstü semti ve Kale civarında bulunmaktadır.

 

 

OCAKLIK

 

ocaklik1.jpg

Eski Antep evlerinde ekmek ocaklıkta hazırlanırdı.Ocaklar avlu içinde sabah güneşinin ilk ışıklarnını alacak bir konumda bulunurdu.Her sabah ocaklıkta hamur yoğurulur ve ekmek pişirilirdi.Böylece ev halkı günlük taze ekmek yemiş olurdu.

 

 

MAHZEN (BODRUM KAT)

 

mahzen1.jpg

Mahzenler evin altına oyularak yapılırdı.güneş almayan ve binanın altında olan bu bölümler yiyecekleri yazın sıcağında da korurdu.

 

 

GELİN ODASI

 

gelinodasi1.jpg

Gelin odası sofanın yanında bulunur.Kız evinden getirilen yorgan,döşek ve yastıklar bu odaya yerleştirilirdi.Ayrıca yöreye ait çeyizler de gelin odasında sergilenirdi.

 

 

ÇEŞME

 

cesme1.jpg

Genellikle sofada yer alan çeşmeler ince taş işçiliği ürünü olurlar;üzerleri boyalı süslemelerle bezelidir.Yazın sıcak günlerinde sofaya çıkan ev halkı avlunun serinletici ortamındanda yararlanırdı.

 

 

HAYAT (AVLU)

 

hayat1.jpg

Evin dışarıya açılan geniş bölümüdür.Avlunun çevresine yerleştirilmiş odaların pencereleri de bu açık alana bakar.Avlu yada hayatların kenarları çiçek veya ağaçlarla bezelidir.Bazı evlerin avlularının ortasına küçük havuzlarda yapılırdı

 

 

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.