Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kazankaya -antik kenti


_asi_

Önerilen İletiler

Kazankaya

 

Kazankaya Kasabası, Yozgat İli Aydıncık İlçesi (Mamure – Eskiköy)’ ne bağlı, Çekerek – Alaca yolunun 4 km. kuzeybatısında, Aydıncık İlçesine 10 km. uzaklıkta ilçenin kuzeyinde yer alan bir kasabadır. Alacahöyük, Boğazköy, Zile (Zela), Pteria (Kerkenes) hemen ortasında kalan bir yerleşim diyebiliriz.

 

kazan1.jpg

 

Kazankaya Kasabasının önemini artıran en büyük doğal harika, Yozgat İli Aydıncık İlçesi Kazankaya Beldesi ve Çorum Ortaköy İncesu Sınırları içinde yeralan Kazankaya Kanyonu ve bu alandaki tarihi yerleşim izleridir. Girisi Kazankaya Kasabasinda baslayan kanyonun uzunlugu 10 km.dir. Güneyinde 1363 m. yüksekligindeki Alan Daglari, batisinda ise Malbelen Tepesi yer almaktadir. Kanyon içerisinden, Yesil Irmagin bir kolu olan (Antik adi SCYLAX) Çekerek ırmağı geçmektedir. Irmağın aktığı vadinin her iki yanınında yükselen kayalar üzerinde duvar kalıntıları, hatıl oyuklar ve merdiven basamakları, tanrıça Kybele? kabartması görülmektedir. Bir niş içerisinde, kabartma şeklinde yapılmış olan devasa boyuttaki (boyu 3.16 m) Tanriça Kybele? Kabartması (bereket ve Bolluğun simgesi), “Çekerek Irmağının diğer yanındaki kayalar üzerinde yükselen Kaleye doğru bakmaktadır”.

 

Kasabanın güneydoğusunda tabanı kayalık olan ve güneybatısından akan ırmağa sarp kayalar halinde inen tepenin adı Sarıbaba’dır. söz konusu tepe üzerinde ve kayalıklara üzerinde M.Ö.2. bin , 2.çeyreği iskan izlerinden bahsedilmektedir

 

Kasabanın doğusunda yer alan Karagözlük Tepe denilen alanın güneyinde sırtlar halinde inen tarlalar vardır. Burası Güllük olarak adlandırılmaktadır. Güllük’ te araştırmacılar tarafından Hitit mezarlığı tespit edilmiştir.

 

Kazankaya, tarihi yerleri ve doğal güzelliği olan Kanyon Vadisiyle, Çekerek ırmağıyla (rafting sporları için uygun) turizme kazandırılmayı beklemektedir. tir.

 

kz1.jpg

 

kz2.jpg

 

kz3.jpg

 

kz4.jpg

 

kz7.jpg

 

kz10.jpg

 

kz9.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.