Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çorum kütüphaneleri


_asi_

Önerilen İletiler

Çorum Merkez Kütüphaneleri



İl Halk Kütüphanesi

Çorum’da ilk kütüphanenin kuruluşu 18. asrın 2.yarısına kadar inmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında vakıf şeklinde ilk kütüphane Ali Efendi Bin Mahmut tarafından 1170 (H) yılında tesis edilmiştir. 1202 (H) Süleyman Fevzi Paşa 600 ciltlik, 1296 (H) yılında Müftü Ahmet Feyzi 6112 Kitaplık, 1313 (H) yılında da Hacı Hasan Paşa 900 ciltlik kitaptan oluşan kütüphaneler kurmuşlardır.

Bütün bu kütüphaneler 1924 yılında yürürlüğe giren Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereğince birleştirilerek Devlet Kütüphanesi haline getirilmiş ilk olarak Halk Evi (Şimdiki Belediye) binasında hizmet görmüştür.

1924-1960 yılları arasında bir çok yer değiştirmiş, 1952 yılında Halk Evinin kapanması ile Halk Evi kitaplığında bulunan kitaplarda bu kütüphaneye devredilmiştir.

1956-1957 yıllarında “Kütüphane Yaptırma Derneği” kurulmuş, Belediye’nin tahsis ettiği arsa üzerinde Özel İdare’nin katkılarıyla yeni kütüphane binası yapılarak 1963 yılında bu binaya taşınılmıştır. Şehrimizin artan nüfusu karşısında bu kütüphane de yetersiz kalınca Bakanlığımız tarafından Mimar Sinan Mahallesinde 200 kişinin aynı anda faydalalanabileceği yeni ve modern bir il halk kütüphanesi binası yapılarak 25 Aralık 1991 tarihinde hizmete açılmış , Bahçelievler Semtindeki eski bina ise Hasan Paşa Kütüphanesi olarak hizmetine
devam etmektedir.




Hasan Paşa Halk Kütüphanesi

Bahçelievler semtinde hizmet veren Hasan Paşa Halk Kütüphanesi İlimizde en çok kitabı ve okuyucusu olan kütüphane olup ; alt katta depolar, üstte ise okuyucu salonları ve idare büroları bulunmaktadır. Kütüphanede her konudaki eserlerin yanı sıra 3692 adet Nadir El Yazması ve 3881 adet de Eski Harfli Basma eser bulunmaktadır. Bu nadir eserlerin tamamından CD olarak faydalanmak mümkündür. Sözkonusu CD'yi temin etmek için 0-364-221 84 10 ( Hasan Paşa Halk Kütüphanesi ) ve 0-364-234 73 39 ( İl Halk Kütüphanesi ) nolu telefonlardan bilgi alınabilir.

Kütüphanede bulunan el yazması ve eski harfli basma eserlerle ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
( Not : Tarama seçenekleri bölümü içerisinde bulunduğu yer kısmına ÇORUM yazıp ara seçeneğine tıkladığımızda Hasanpaşa Kütüphanemizdeki el yazması ve eski harfli basma eserlerin tümü ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.)



Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi

Çorum’da ilk olarak çocuk kütüphanesi 1954 yılında Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak Albayrak İlkokulunda hizmete açılmış yangın geçirdikten sonra bahçede bulunan Amerikan barakalarına taşınarak faaliyetine devam etmiştir. 1960 yılında İl Halk Kütüphanesine bağlanarak İstiklal İlkokulu bodrum katına taşınmış ve 1963 yılına kadar orada hizmet üretmiştir.

Faik Tonguç isimli Çorum’lu bir hayırseverin maddi bağışı, Belediye Başkanlığı’nın arsa tahsisi ve Özel İdarenin katkılarıyla gerçekleştirilen kütüphanenin yeri 31.8.1971 tarih ve 17 sayılı Belediye Meclis kararı ile 95 yıl süre ile Kütüphaneye devredilmiştir. Kütüphane, Okul bodrumundan bu binaya taşınmış, kütüphaneyi yaptıranın ismi verilerek 1964 yılında hizmete açılmıştır.



Mehmet Şadisoğlu Çocuk Kütüphanesi

İlimiz Bahçelievler mahallesi Dostlar Sitesi A Blok apartmanın giriş katındaki iki daire Yılmaz Madencilik adına Yaşar Basmacı isimli bir vatandaşımız tarafından Kütüphane olarak fonksiyone edilmek üzere Bakanlığımıza bağışlanmıştır.

Söz konusu yerde gerekli tadilat 1996 yılında gerçekleştirilmiş olup tefrişi yapılarak 23.12.1997 tarihinde hizmete açılmıştır. Sözkonusu kütüphaneyi bağış yapan vatandaşın isteği doğrultusunda “Mehmet Şadisoğlu Çocuk Kütüphanesi” adı verilmiştir.



Eşref Ertekin Halk Kütüphanesi:

İlimiz Ulukavak Mahallesinde Bakanlığımız yatırımı olarak 1997 yılında ihale edilen ve 16.09.2000 tarihinde yapımı tamamlanan Kütüphane 08.04.2003 tarihinde hizmete açılmıştır.



İlçe Halk Kütüphaneleri

Alaca Halk Kütüphanesi:Özel İdare’ye ait binanın 2. katında tahsis edilen küçük bir salonda Çocuk Kütüphanesi olarak faaliyete başlamıştır. Bakanlığımızın emirleri üzerine Halk Kütüphanesi’ne dönüştürülmüştür.

Aynı İlçede Belediye tarafından açılan 2. kütüphanenin Bakanlığımıza devri için gerekli girişimlerde bulunularak Belediye Kütüphanesi 16.10.1980 tarihinden itibaren eşyası ile birlikte 25 yıllığına Bakanlığımız Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir.

Alacahöyük Halk Kütüphanesi:Alaca İlçesi Höyük Beldesi’nde bulunan eski Motel’in bir bölümü onarılarak Kütüphaneye dönüştürülmüş, 18.05.1994 günü açılmıştır.



Bayat Halk Kütüphanesi :

Bayat Çocuk Kütüphanesi şahsa ait kiralık bir binada hizmete açılmıştır. 1972 yılında Çocuk Kütüphanesi olarak hizmete açılan birim, 1978 yılında Bakanlığımızın aldığı karar gereği Halk Kütüphanesine dönüştürülmüştür. Belediye ye ait kiralık bir binanın 3. katında hizmet vermektedir.



Boğazkale 100.Yıl Halk Kütüphanesi:

Ulu Önder Atatürk’ün doğumunun 100.yılı nedeniyle Boğazkale Belediye Başkanlığı’nın yaptırdığı binanın 2. katında 18.5.1982 tarihinde hizmete açılmıştır. 1989 yılında çarşı merkezindeki Belediye ye ait kahvehaneye taşınmış olup, bu binanın yıkılması nedeniyle Aslanhane Camiinin altındaki 3 odanın her türlü bakım, onarım ve muhafazasını sağlamak kaydıyla, Kütüphane olarak kullanılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol şartları doğrultusunda, 13.12.1992 tarihinden itibaren 10 yıl süreyle ve bedelsiz olarak Bakanlığımıza tahsisi sağlanmıştır.



Dodurga İlçe Halk Kütüphanesi:

Dodurga İlçe Halk Kütüphanesi İlçe Kaymakamlığı ve Müdürlüğümüzün koordinasyonu ile 10.09.1996 tarihinde mahallen hizmete açılmıştır. 2004 yılı sonu itibariyle kütüphanedeki 2428 adet kitaptan 1554 okuyucu yararlanmıştır.



İskilip Halk Kütüphanesi:

İskilip’te ilk Kütüphane 1730 yılında Medrese Kütüphanesi olarak açılmıştır. 1924 yılında Caca bey Medresesi’nde faaliyete geçen Kütüphane daha sonra Halk evleri binasına taşınmıştır. 1966 yılında ise Belediye sebze hali üzerindeki binaya taşınmış bina terasına yapılan ilave salonlarda 01.11.1972 tarihinde Çocuk Kütüphanesi de açılmıştır.

1987 yılı sonlarında Bakanlığımız, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen şimdiki modern binasına taşınmıştır. Kütüphanenin Kitap koleksiyonu çok zengindir. Ayrıca 529 adet el yazması, 1436 adet de arap harfli basma kitap bulunmaktadır.

1996 yılında Kütüphanenin zemin katında İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla Vali Mustafa YILDIRIM yaşlılar okuma salonu hizmete açılmıştır. Bu salon yurt genelindeki Kütüphanelerimizde gerçekleştirilen ilk uygulamadır.



Kargı Halk Kütüphanesi:

İlçe Parkı içinde mülkiyeti Belediye ye ait binada çocuk kütüphanesi olarak faaliyete başlamıştır. 1978 yılında aynı park içinde Belediye tarafından lokanta olarak yaptırılan ikinci bina yeniden düzenlenerek Kütüphaneye tahsis edilmiş ve Halk Kütüphanesi olmasına imkan sağlamıştır. 1992 yılı içerisinde Kızılay Derneği’ne ait kiralık bir binaya taşınmıştır. Bakanlığımız yatırımı olarak 1997 yılında inşaatına başlanan Kütüphane binası tamamlanarak 28.12.1999 tarihinde geçici kabulu yapılmıştır. 2000 yılı içinde bu binaya taşınmıştır. Kütüphaneye Kargılı bir Şehidin adına izafeten “ Şehit Suat Yaşar İlçe Halk Kütüphanesi” adı verilmiştir.



Mecitözü Halk Kütüphanesi:

1965 yılında arsası temin edilmiş, kurulan dernek tarafından Özel İdarenin de katkılarıyla yapımı gerçekleştirilmiştir. Bina mülkiyeti Özel İdareye ait olup intifa hakkı kütüphanenindir. İki katlı kütüphane binasının alt katı Çocuk Kütüphanesi, üst katı ise yetişkinlere hizmet vermektedir.



Oğuzlar 100.Yıl Halk Kütüphanesi:

Ulu Önder Atatürk’ün doğumunun 100.yılı İl kutlama proğramına alınan (Karaören) Oğuzlar Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla açılmıştır. Kütüphane binası 99 yıllığına tahsis edilmiştir.



Ortaköy Halk Kütüphanesi :

1990 yılında Ortaköy Belediyesine ait iş hanı 1. katında 25 yıllığına intifa hakkı verilmesi üzerine 16.04.1990 tarihinde hizmete açılmıştır. Kütüphane hizmet binası yapımı için arsa temini konusunda çalışmalar yapılmaktadır.



Osmancık Halk Kütüphanesi:

1964 yılında kurulan derneğin faaliyetleri sonucu Özel İdare ile müşterek yaptırılan binanın giriş katında hizmet vermekte iken, binanın satılması üzerine 1988 yılındaki Kızılay’a ait bir binaya taşınmıştır. İlçede Halk Kütüphanesi hizmet binası yapımı için hazineye ait 1395 m2 yer üzerinde devam eden hizmet binası tamamlanarak binaya 27.07.1999 tarihinde taşınılmıştır.



Sungurlu Halk Kütüphanesi:

1963 yılında Belediye’ye ait binada hizmete açılmıştır. Daha sonra Özel İdare tarafından yaptırılan binanın giriş katına taşınmış, buranın Özel İdare’ce Kültür Sitesi yapımı için yıkılmasıyla da 1993 yılında Belediye’ye ait Kültür Sitesi’nin 3.katı kiralanarak buraya nakledilmiştir. Buradan da 1996 yılında Özel İdare Kültür Sitesi’ne taşınmıştır.



Arifegazili Halk Kütüphanesi:

Arifegazili Belediyesi giriş katının Kütüphane olarak kullanılmak üzere, 99 yıllığına Bakanlığımıza intifa hakkı vermesi üzerine 1985 yılında hizmete açılmıştır. Daha sonra Belediye yer darlığı nedeniyle Kütüphaneyi 1991 yılında buradan Özel şahsa ait bir binaya çıkarmış ve kirası Belediyece ödenmiştir.

Daha sonra Belediye’nin yeni hizmet binasına taşınması nedeniyle Kütüphane, eski Belediye binası 1. katının süresiz ve bedelsiz olarak Kütüphaneye tahsis edilmesi üzerine 1994 yılında buraya taşınmıştır.

Sungurlu İlçe Halk Kütüphanesine bağlı olarak yönetilen kütüphanede 2004 yılı sonu itibariyle kitap sayısı 5441 okuyucu sayısı ise 4433 kişidir.



Uğurludağ 100 Yıl Halk Kütüphanesi:

Atatürk’ün doğumunun 100.yılı İl kutlama proğramına alınarak 1981 yılında İlçe Belediyesine ait daha önce kahvehane olan bir mekanda hizmete açılmıştır. Yaklaşık 10 yıl aynı mekanda işlevini sürdürmüştür.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.