Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ani Surp Amenap’rkitch Kilisesi


_asi_

Önerilen İletiler

SURP AMENAP'RKITCH KİLİSESİ

 

Orijinal Adı: Surp Amenap’rkitch Kilisesi

 

Bilinen Adları: Redeemer Kilisesi, Church of the Holy Saviour, Church of the Holy Saviour of All, Halaskar Kilisesi, Keseli Kilise

 

Yapım Tarihi ve Banisi: Kilise, cephesinde yer alan inşa kitabesine göre 1035 yılında Marzban Ebu'l Garip tarafından inşa ettirilmiştir. Cephede bulunan diğer kitabelerde 1193 yılında gavit, 1227 yılında çan kulesi eklendiği, 1342 yılında da Prens Vahram Zakarid’in Mimar Vasil’e kubbeyi onarttırdığı yazılıdır.

 

Yeri: Ani’nin kuzeyinde yer almaktadır.

 

Mimari Tanıtım: Sarı, pembemsi ve gri renkli düzgün kesme taşlarla inşa edilen kilise, tek basamaklı, daire planlı bir platform üzerine yerleştirilmiş olup dışta ondokuzgen, içte oktakonchos (sekiz apsisli) planlıdır.

 

Bugün doğu yarısı yıkılmış durumda olan kilisenin cepheleri, küresel başlık ve kaidelere sahip çifte sütunceleri bağlayan kademeli kör kemerlerle hareketlendirilmiştir. Batı eksende bulunan kemer gözüne, omega biçimi kemerle taçlandırılmış bir mazgal pencere açılmış, bunun güneyindekine ise bir haçkar yerleştirilmiştir.

 

Konchları örten tek pahlı çatıdan sonra, silindirik kasnak üzerindeki kubbe bulunmaktadır. Kasnağın yüzeyi küresel başlık ve kaideye sahip çifte sütunceleri bağlayan kör kemerlerle kuşatılmış, her kemer gözüne birer pencere açılmıştır. Pencerelerden sadece batıdakinin üzerine omega biçimi kemer yerleştirilmiştir. Bunun güneyindeki kemer gözünde ise bir kartal figürü bulunmaktadır. Kemerlerin yüzeyi ve kasnağın üst kısmı çepeçevre zengin geometrik geçme motiflerle süslenmiştir.

 

Yapının tek girişi güney cephededir. Profilli lento ve söveli kapının üst kısmı dendanlı ve profilli bir arşitravla sınırlandırılmıştır ve

bu özelliği ile antik yapıların kapısını andırmaktadır.

 

İçte konchlar merkezdeki daire planlı mekana birer kemerle açılmaktadır. Bu kemerlerin ayağı konchların birleştiği köşelere yerleştirilen sütuncelere oturtulmuştur. Sütuncelerin üst kısmından itibaren, üç kademeli, dışa taşkın bir silme tüm duvarları dolanmaktadır.

 

Bugün yapının doğu yarısı yoktur. Ancak eski planlarda, doğudaki konchun daha büyük boyutlu olduğu ve apsis olarak değerlendirildiği, iki yanında, batıdaki konchlara açılan küçük boyutlu birer pastophrorion hücresinin yer aldığı görülmektedir.

 

Konchlar yarım kubbe, merkezdeki mekan ise, silindirik kasnak üzerinde yer alan kubbe ile örtülmüştür.

 

Kalan izlerden duvarlarda freskoların olduğu anlaşılmaktadır. Konchların yarım kubbesinde yer alan, “Son Akşam Yemeği” sahnesi ile İncil yazarları tespit edilebilmektedir.

 

Kilisenin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi, Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün hizmet alımı kapsamında yaptırılmış olup ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na değerlendirme ve onay için sunulacaktır.

 

ani3.jpgani4.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.