Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hâlâ endişe, hâlâ umut : Yılmaz Güney


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Hâlâ endişe, hâlâ umut : Yılmaz Güney

 

 

 

Çeyrek yüzyıl önce bugün yaşamını yitiren sanatçı etkinliklerle anılıyor

 

Kültür Servisi - Türk sinemasında çığır açan yönetmen, sinema oyuncusu, senarist ve öykü yazarı Yılmaz Güney ölümünün 25. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bugün saat 20.00’de düzenlenecek “Çeyrek Yüzyıl Sonra: Hâlâ ‘Endişe’, Hâlâ ‘Acı’ ve Hâlâ ‘Umut’ ” başlıklı panele konuşmacı olarak Orhan Aydın, Ahmet Soner ve Zahit Atam katılıyor.

 

Bugün saat 21.00’de de, 1994’te Ahmet Soner’in çektiği ve Güney’in yaşamına tanıklıklardan oluşan “Adana-Paris” adlı belgesel gösterilecek. Güney’in önemli filmlerinden “Yol” 12 Eylül’de, “Arkadaş” 14 Eylül’de, “Sürü” 15 Eylül’de, “Umut” 16 Eylül’de saat 21.00’de izlenebilecek.

 

Memleket hasreti

 

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

“Yılmaz Güneyimizi 9 Eylül 1984 yılında yitirmiştik. O da memleket hasretiyle göçenlerdendi, Nâzım gibi, Sümeyra gibi... Aramızdan ayrılışının 25. yılında yaratılarının hâlâ güncel, hâlâ derinden etkileyici, hâlâ canlı olduğunu görüyoruz. Bu ülke coğrafyasını tüm acılığıyla, tüm yoksulluğuyla, tüm açmazlarıyla ve eşitliğe, özgürlüğe, kardeşliğe hasretle anlatan Güney, sinemamızın, memleketimizin, sanatın yüz aklarından biri olarak insanlığa seslenmeye devam ediyor. Görkemi insancılllığında, zenginliği sadeliğinde, umudu acısında saklı bir estetikle, bu ülkenin genç kuşaklarıyla mutlaka tanıştırılması, buluşturulması gereken büyük insanlığın sinemacısıdır Yılmaz Güney.”

 

Şerif Sezer: ‘Tehlikeli’ydi

O sadece daha adil bir dünya istiyordu. Adalet, eşitlik ve özgürlük istiyordu; o yüzden ‘tehlikeli’ydi, susturulmalıydı. Ona dünyayı dar ettiler. Onunla ilgili izlediğim bir belgeselde ‘Ben hapisten kaçtım, Türkiye’den değil, geri döneceğim’ diyordu. Bugün Türk sineması yurtdışında 30 yıldır biliniyor, tanınıyorsa bu Yılmaz Güney sayesindedir. Türk sineması ona çok şey borçlu.

 

Tarık Akan: Her şeyimdi

Yılmaz Güney’in yaşamına bakıldığı zaman toplumu için, ülkesi için çok şey yapmak istediği ve yaptığı görülür. Bunu sinema sanatıyla tüm dünyaya iletti. Acı tarafı, genç yaşta kaybetmemizdir. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi, bana göre Türkiye’deki çarpık sistemlerdir. Burada ülkesi için çalışan aydın insanların başına gelen olaylar aynı. Hepsini aynı sistem yüzünden kaybettik; bu çok acı. Yılmaz abi benim hocam, dostum, her şeyimdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.