Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

YENİ DOĞAN” ÇOCUK.....


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Çocuğun “Yeni doğan” dönemi, doğumdan sonraki ilk dört haftasıdır. Başka bir deyişle çocuğun ilk 28 günü yeni doğan dönemine aittir. Bu döneme “Neonatal periyod” denir. Yeni doğan döneminin ilk 24 saatinde çocuklar oldukça yüksek bir ölüm tehlikesiyle karşı kar siyadırlar. Bir yaşına dek olan çocuk Ölümlerinin yaklaşık % 4O’ı yaşamın ilk 24 saatinde olur. Amerika Birleşik Devletleri’n-de ilk 1 yaştaki ölümlerin 2/3’si, yaşamın ilk 28 gününde yani yeni doğan döneminde görülmektedir. Yeni doğan döneminde çocuğun solunum sayısı dakikada 30-40 arasındadır. Solunum sayısı dakikada 60′ın üzerine çıktığında kalp veya akciğer bozuklukları nedeniyle yeni doğan çocuğun solunumu sırasında soluk alırken karnının şiştiği, buna karşılık göğüs kafesinin hafifçe çöktüğü görülür. Yeni doğan döneminde kalp atış sayısı dakikada 70-180 arasındadır. 70 sayısı genellikle çocuk dinlenirken saptanır. 180, çocuk daha çok hareket halindeyken saptanır. Erken doğmuş çocuklarda dakikadaki kalp atış sayısı dinlenme anında 140-150 olabilir. Yeni doğan çocukların vücut ağırlıklarına oranla vücut yüzölçümü, erişkin bir insana göre 3 kat daha büyüktür. Buna ek olarak çocuklardaki deri altı yağ dokusu daha incedir. Burada belirttiğimiz iki nedene bağlı olarak çocuklar vücut yüzeylerinden çok fazla ısı kaybederler. Yeni doğan bir çocuğun vücut yüzeyiyle kaybettiği ısı miktarı erişkin bir kişiye oranla dört kat daha fazladır. Çocuk ısı kaybettiğinden bunu karşılamak amacıyla daha çok ısı üretme yoluna gider. Daha çok ısı üretmek için de daha fazla oksijen alır. Ancak fazla ısı üretildiğinden, fazla miktarda da glikoz, ısı üretimi amacıyla yakılır.

 

Çocuk doğduğunda gözleri % l’lik “gümüş nitrat çözeltisi”yle temizlenir. Bu önlem yeni doğan çocuğun gözünde iltihabi olayların gelişmesine karşı alınır. Yeni doğan çocuk ilk memesini, doğumundan alü-oniki saat sonra emer. Bundan sonra her gün dört saatlik aralarla beslenir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ÇOCUK: Yeryüzündeki tüm canlılar türlerini yavrularıyla sürdürür ve korurlar. Aynı durum insanoğlu için de geçerlidir. Belki türleri oluşturan bireylerin tek tek ölümsüzlüğü yoktur, ancak her tür, yavrularıyla birlikte doğaya uyum sağladığı sürece kendi ölümsüzlüğünü sağlayabilir.

 

Yeni doğan bir çocuk çok küçüktür. Ama boyuyla ölçülmeyecek denli sevimlidir. Ancak bu sevimliliğinin yanı sıra ailesine büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Kuşkusuz biz, bu sorumluluklardan yalnız çocuğun sağlığıyla ilgili olanları konu edineceğiz. Çocuğun sağlıklı ve güçlü olması için bilinmesi ve uygulanması gereken bazı önemli noktalar vardır. Çocuğunuzun sağlıklı olarak büyüyebilmesi için onu yalnız hastalandığında değil, belirli aralıklarla bir çocuk doktoruna

 

götürmeniz gerekir. Çocuk, doktora her götürüldüğünde yeterli kilo alıp almadığı konusunda incelenir. Akciğerleri, kalbi ve öteki organları kontrol edilerek büyümesi konusunda bilgi edinilir. Ayrıca çiçek, difteri, çocuk felci, boğmaca gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanarak bağışıklık kazanması sağlanır. Annenin bebeğinin ateşine nasıl bakması gerektiğini bilmesi gerekir. Sağlıklı bir bebeğin vücut ısısı genellikle 36,5-37,5°C arasındadır.

 

Eğer bu ısı, 37,5°C’m üzerine çıkarsa, bebeğin sağlığında bir bozukluk aramalıdır. Çocuğun derecesinin Ölçülmesi için dereceyi silkeleyerek 37°C’nin altına düşürmek gerekir. Daha sonra derece bebeğin kasığında 3 dakika süreyle tutulur. Bu yolla ateş kolayca Ölçülebilir. Salya akması ya da kusma bebekte sık rastlanan bir durumdur. Bunlar sürekliyse bir doktora başvurmak gerekir. Anne sütüyle beslenen bebekler genellikle günde 2-5 kez dışarı çıkarlar. Dışarı çıkma her memeyle emzirmeden sonra da olabilir. Bebeğin dışkısı yumuşak, altın sarısı ya da yeşilimsi sarı renkte ve genellikle ekşi kokuludur. Eğer bebek, günde altıdan daha fazla sulu kıvamda pis kokulu yeşilimsi olarak dışkı çıkarıyorsa, bu bir ishal durumudur. Çocukların sağlıklı büyüyebilmeleri için alınacak önlemlerden biri de onları hastalık bulaşma tehlikesinin yüksek olduğu ortamlardan uzak tutmaktır. Bebek, nezlesi ya da bulaşıcı hastalığı olan erişkin ve çocuklardan uzak tutulmalıdır. Ağzından öpülmesine izin verilmemelidir. Çocuk sağlığını etkileyen önemli etkenlerden biri de uykudur. Çocuğun uykusunu tam olarak alabilmesi için odanın temiz, normal ısıda ve sessiz olması gerekir. Hiçbir zaman çocuğun üzeri fazla örtülmemelidir.

 

Sağlıklı ve güçlü bir çocuk yetiştirmek için bebeklerin kol ve bacakları zorlanmadan günde birkaç kez hareket ettirilmelidir. Bunun yanı sıra çocukları çok sıkı kundaklamamak gerekir. Böylece çocuk, kol ve bacaklarını serbestçe oynatabilme olanağını bulur. Çocukların güneşe ve temiz havaya da gereksinimleri vardır. Hava koşulları uygun olduğunda, ilk birkaç haftadan sonra bebekler her gün dışarıya çıkartılmalıdır. Bu sırada çocuğun giyimine dikkat etmek gerekir. Erişkin bir insan için güzel olan bir gün bebeğe serin gelebilir. Bu nedenle onun üşümeyecek bir biçimde giyinmiş olması gerekir. Tüm bakıma karşın çocuklar zaman zaman hastalanırlar. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmadan hiçbir ilacı çocuğunuza vermeyiniz. Bebekler ve

 

çocuklar çok hareketüdirler; bırakıldıkları yerden her an düşebilirler. Bu nedenle anne ve babaların çocukları sürekli olarak izlemeleri gerekir. Çocuğun gelişiminde en önemli etkenlerden biri de ailesinin ona göstereceği sevgi ve yakınlıktır. Ailenin bu sevgiyi ve yakınlığı çocuğun anlayabileceği bir biçimde göstermesi gerekir. Çocuğun kucaklanması, okşanıp el ve yanaklarından öpülmesinin, onun ruhsal yönden sağlıklı gelişmesinde büyük önemi vardır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.