Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BEBEĞİN BANYOSU...............


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Çocuklar doğduklarında derileri peynire benzeyen ve “verniks kazeoza” denilen yağlı bir maddeyle örtülmüştür. Bu madde genellikle çocuk doğar doğmaz yapılan banyoyla temizlenir. Çocukların derisi çok duyarlı olduğundan, kolayca tahriş olabilir. Tahriş maddelerinin başında ıslak ve kirli bezler gelir. Bu nedenle çocukların altını sık sık değiştirmek gerekir. Çocuk altını kirletince bezlerinin hemen değiştirilmesi yararlıdır. Temiz bezler çocuğu rahatlatır ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bezler yıkanıp kurutulduktan sonra, ütülenmelidir. Böylece çocuğun derisini tahriş edebilecek olan kırışıklıklar ortadan kaldırılmış olur. Çocuğun bezlerini değiştirmek için onu sert ve soğuk olmayan bir zemin üzerine yatırmak gerekir. Bezi değiştirmek için çocuğun ayak bileklerini baş ve orta parmaklarınızın arasına alın. İki bilek arasında işaret parmağınızı koyun ve çocuğu bacaklarından hafifçe yukarı kaldırarak bezi çocuğun altına serin. Bezin fazla kalın olan bölümü kız çocuklarında arkada, erkek çocuklarda önde olmalıdır. Eğer değiştirdiğiniz bez kirlen-mişse çocuğun altının pamuk, ıslak bez ya da bu işlem için özel olarak hazırlanmış antiseptikli kağıtlarla temizlenmesi gerekir. Eğer çocuğun altı temizlenecek ya da yıkanacaksa temizleme işlemi ve yıkama önden arkaya doğru olmalıdır. Çocuk ılık suyla yıkandıktan sonra bir havluyla yumuşak vuruşlarla kurutulmalıdır. Banyodan sonra pudra ya da çocuk yağlarının özellikle bacak aralarına serpilmesi, sürülmesi yararlıdır. Çocuğun bezleri iğnelenirken annenin daima parmağını bebekle bezin arasında tutması gerekir. Böylece çocuğa iğne batması önlenebilir. Bazı anneler elbiselerin ve yatağın ıslanmaması için çocuklara ayrıca plastik bir külot giydirirler. Bu gibi külotların çocuğun derisini tahriş ettiğim unutmamak gerekir. Eğer çocukta pişikler oluşmuşsa bezlerin daha sık değiştirilmesi gerekir. Pişik yerlerine çocuk pudralarının ve önlemlere karşın eğer pişikler kaybolmuyorsa o zaman doktora başvurmak gerekir. Doğumdan 2-3 gün sonra çocuk her günsilinmeli-dir. Ancak banyo yaptırmak için en uygun saat öğlenden önce, mama saatinden Önceye rastlayan bir saattir. Banyo yapılan odanın aşırı soğuk ya da sıcak ve rüzgarlı olmaması gerekir. Banyodan

 

önce annenin ellerini ve tırnaklarını temizlemesi gerekir. Uzun tırnakların ellere takılmış olan mücevherlerin çocuğu zedeleyebileceği unutulmamalıdır. Eğer çocuk altını kirletmişse bunun banyodan önce temizlenmiş olması gerekir. Banyo sırasında önce ıslak bir pamukla çocuğun burun ve kulakları hafifçe temizlenir. Ancak kulak temizlenirken ıslak pamuğu kulak içine sokmamak gerekir. Bundan sonra ayrı bir ıslak pamukla iç köşeden başlayarak her iki gözü silinir. Daha sonra yüz ıslak bir bezle silinir ya da ılık suyla yıkanır. Çocuk 3 aylık oluncaya kadar yüzüne sabun sürülmemeli ve ağzının içi yıkanmamahdır. Çocukların başı haftada birkaç kez yıkanabilir, Çocuğun başı yıkanırken annenin elini başın arkasına koyması ve yıkama sırasında çocuğun yüzüne sabun gelmemesine dikkat etmesi gerekir. Bunun için çocuk uzun bir biçimde desteklenip yüzükoyun bir durumdayken başına sabun sürülür ve bu durum bozulmadan su dökülür. Dikkat edilecek noktalardan biri de bebeğin göbek bakımıdır. Göbek bağı kuruyup tam olarak düşünceye dek bu bölgenin ıslatılmaması gerekir. Çocuğun henüz tam olarak kurumamış göbek kordonu alkollü gazlı bir bezle kapatılabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.