Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KIRIM HARBİ


sadrazam

Önerilen İletiler

1853-1856 KIRIM HARBİ

 

1853-1856 Kırım Harbi, XX. Yy’daki İki Dünya Savaşının bir öncüsü gibidir. Harp Tarihi uzmanları bu savaşı, XX. Yy savaşlarının habercisi olarak nitelerler.

Bu savaşta kullanılan yeni silahlar, hemşirelik hizmetleri ve ilk defa muhabirlerin çatışmaları yerinden izleyerek, cepheden gazetelere haber göndermeleri Kırım Harbi’nin özelliklerindendir.

 

Florence Nightingale (Lambalı Kadın), Kırım Savaşı dolayısıyla 4 Kasım 1854’te İstanbul’a gelen gönüllü bir hastabakıcıdır. İstanbuldaki hastahanelerdeki yokluklara ve erkek doktorlara rağmen düzenli, temiz, yeni bir hastane meydana getirmiştir. Gayreti, şefkati ve çalışmalarıyla ve kadın oluşuyla tüm dünyada kısa sürede tanınmıştır. Bugün içinde Florence Nightingale Hemşireliğin kurucusu olarak tanınmaktadır.

 

Kırım Harbinin İlkleri:

 

 Fransız ve İngilizler Cramwell’den sonra ilk defa Kırım Savaşında birlikte savaşmıştır.

 Kırım Harbi sırasında haberleşmeyi sağlamak amacıyla İngilizler, İstanbul-Varna; Varna-Kırım arası telgraf hattını çektiler. Böylece icadından çok zaman geçmeden telgraf, Osmanlı Ülkesine gelmiş oldu.

 İngiliz ve Fransızların dikkat çekmeleri üzerine Çanakkale ve İstanbul boğazına 18 adet fener inşaa edildi.

 Kırım Harbinde ilk defa, Fenerbahçe-Haydarpaşa arasında askeri amaçlı 3km.lik demiryolu yapıldı. Bu imparatorlukta kurulan ilk demiryolu idi.

 Kırım Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ilk defa Avrupalı Devletlerin içinde yer aldı. Toprak bütünlüğü ile bağımsızlığı Avrupalı Büyük Devletlerin garantisi altına girdi.

 Kırım Savaşı sürerken Sultan Abdülmecid, daha sonrada Sadrazam Reşid Paşa Fransız Elçiliğini ziyarete gitmişlerdir. Osmanlı Tarihinde ilk defa Padişah ve Sadrazam bir elçiyi ziyarete gitmiştir.

 Kırım Savaşı sonrasında da Sultan Abdülmecid Fransız elçiliğinde tertip edilen baloya Lejyon Dönor nişanı takarak katılmıştır. Böylece ilk defa bir Osmanlı Padişahı bir baloya katılmış oluyordu.

* İlk defa Dış Borç alındı. (İngiltere'den)

 

 

Kaynak: Sorularla Osmanlı İmparatorluğu I.cilt, Erhan Afyoncu, Yeditepe Yay. İstanbul 2004

Tarih: Düzenleyen: sadrazam
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

sadrazam gayet güsel bir konu başlığı açmışsın seni kutlarım.ben bu konu hakkında sadece savaş sırasında ilk kez canlı radyonun fransızlar tarafından yayınlandığını biliyorum.sen zaten onu belirtmişsin.güsel olmuş kutlarım.başarılarının dewamını dilerim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Teşekkür ederim, bir Tarihçi olarak elimden geldiğince birşeyler yapmaya, bildiklerimi, çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. İnşallah yararlı da oluyorumdur, tekrar Teşekkürler...

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR...

esselam aleykum sizi kutlarIm hakikaten güzel bir konu eger mümkünse kIrIm harbi ve ardIndan kafkasya ile ilgili bilgileride paylas1rsan1z sevinirim simdiden kolaygelsin vesselam "iKRA"

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.