Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kemalist Devlet.....


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Bu kitapçık bundan yaklaşık sekiz yıl önce (1990), Sınıf Bilinci dergisinin 7. sayısında yayımlanan bir makaleye dört-beş sayfa eklenmesiyle oluştu. Sekiz yıl önce Kemalizm ve kemalist devlet üzerine yazmak pek çok kişi için geride kalmış, sol hareketin bir biçimde aşmış olduğu bir konu üzerinde çalışmak gibi görünmüştü. O dönemde Marksizm için hayati tehdidin sivil toplumculuk adıyla anılan sol liberalizmden geldiği düşünülüyordu haklı olarak. 24 Ocak Kararları ile başlayan ama asıl ivmesini Özal iktidarları döneminde kazanan neo liberal politikalar bir yandan, Sovyetler Birliği'nde beliren dönüşümler diğer yandan, liberalizmin sadece halk üzerinde değil sol hareket üzerinde de ciddi etkiler yaratmasını kolaylaştırıyordu. Kemalizm büyük burjuvazi için bile geride kalmış, hatta bölgesel hesaplar açısından engel teşkil eden bir ideolojik kabul olarak görülüyordu.

 

Öte yandan Kürt hareketinin andığım yıllarda hızla kitleselleşip Türk solunu gölgede bırakan bir çekim merkezi olması da Kemalizm'in Türkiye solu üzerindeki etkilerinin çoktan kırıldığına dair kanıyı pekiştiriyordu. Üzerine uzun teorik çalışmalar yapılmadıysa bile Türk solu 12 Eylül yenilgisinin ardından pratik olarak sol Kemalist gelenekle bağlarını koparmış görünüyordu. Oysa işlerin hiç de öyle gitmediğini görmek için 28 Şubat örtülü müdahalesi yeterli oldu.

 

 

 

Ali Rıza Tura - 1998

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.