Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

AKP BELEDİYE BAŞKANINDAN DİNİ EVLİLİK REHBERİ


OBJEKTİVİST

Önerilen İletiler

AKP'li belediye, kadını aşağılayan, çağdışı önerilerin yer aldığı kitapçık dağıtıyor

 

Dini evlilik rehberi

 

Ankara Altındağ Belediyesi tarafından hazırlanan ''evlilik rehberi''nde erkeğe, ''Eli yüzü düzgün, hayâ sahibi, temiz, el değmemiş, başka erkek yüzü görmemiş ve kendi statünden daha düşük statüde biriyle evlen'' öğüdü veriliyor. Kitapta ''Kadınla dört özelliği nedeniyle evlenilir; malı, soyu, güzelliği ve dini; sen dindar ve ahlaklı olanı al. Erken kalkmayan avrat, söz dinlemeyen evlat, mahmuzla gitmeyen at, kapında varsa kaldır at. Kadının şamdanı altın olsa, mumu dikecek erkektir'' deniliyor.

 

MAHMUT LICALI ANKARA - 23.12.2005 - AKP'li Altındağ Belediyesi tarafından yurttaşlara dağıtılan ''Evlilik ve Nikâh Rehberi'' adlı kitapçıkta, ''çağdışı'' önerilerde bulunuluyor. Kitapçıkta, hadislerden örnekler verilirken erkeklere, ''eli yüzü düzgün, hayâ sahibi, temiz, el değmemiş, başka erkek yüzü görmemiş ve kendi statünden daha düşük statüde biriyle'' evlenmesi öğütleniyor.

 

AKP'li Altındağ Belediyesi, yaklaşık 2 aydır yurttaşlara dini içerikli ''Evlilik ve Nikâh Rehberi'' dağıtıyor. Evlilik ve eş seçimi gibi konularda yalnızca erkeklere öğütler verilen kitapçıkta, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduklarına ilişkin hiçbir ifade bulunmuyor. Kitapçıkta, hiçbir bilimsel araştırmaya da yer verilmezken evlilik yalnızca din düşünürleri, Kuranıkerim'den ayetler ve hadislerle anlatılıyor. Kadınları erkekler karşısında ikincil kılan yorumlara yer verilen kitapçığa ilişkin Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki herhangi bir açık lama yapmazken Altındağ Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, kitapçığın kendilerinden önceki ''ilahiyat mezunu'' bir müdür tarafından hazırlandığını kaydetti.

 

Kitapçığın, ''Kutadgu Bilig'den (mutluluk veren bilgi) Evlenecak Adaylara Öğütler'' adlı bölümünde, erkeklerin evlenmek istediklerinde çok dikkatli olmaları ve iyi bir kız aramaları isteniyor. Kitapçıkta, ''Alacağın kimsenin soyu sopu ve ailesi iyi olsun, kendisinin de hayâ ve takva sahibi, temiz olmasına dikkat et! Alacaksan el değmemiş ve senden başka erkek yüzü görmemiş bir aile kızını almaya çalış'' deniliyor. Erkeğin evlenecekse kendisinden düşük statüde biriyle evlenmesi gerektiği ifade edilen kitapçıkta bulunan ''Evlilik Öncesi Gençlerin Bilmesi Gerekenler'' kısmındaysa evleneceklerin birbirlerine ''denk'' olmaları çeşitli hadislerle anlatılıyor. ''Kadınla 4 özelliği sebebiyle evlenilir. Malı, soyu, güzelliği ve dini, sen dindar ve ahlaklı olanı al'' önerisinin yer aldığı kitapçıkta, evliliğe atılan ilk adımda yapılacak en büyük hatalardan birinin, ''bir adayı bazı konularda cazip bularak uygunsuz hal ve hareketlerinin ileride istenilen şekilde düzeltilebileceğini zannetmek'' olduğu savunuluyor. Kitapçıkta şöyle deniliyor: ''Halbuki, kendisi istemedikten sonra bir insanı zorla değiştiremezsiniz. Bırakın değiştirmeyi, Allah korusun kendiniz değişebilirsiniz! Efendimiz'in (SAV) 'Evleniniz, çoğalınız. Zira ben kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar ederim!' hadisini de bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Hadiste geçen 'iftihar ederim' ifadesi çok önemlidir. Zira burada istenilen, Resûl-i Ekrem'in (SAV) çokluğuyla iftihar edeceği bir nesildir.''

 

Kitapçığın ''Evlilik Gecesi ve Önemi'' adlı bölümündeyse, evlenecek kızın anne ve babasının kızına gerekli nasihatleri vermesi, kocası ile iyi geçinmesi için gerekli bilgileri aktarması gerektiği kaydediliyor. Kitapçıkta ilk gece yapılması gerekenler de şöyle sıralanıyor: ''Örf, âdet ve ananelerimize göre hayırlı bir neslin bekası için, özellikle evliliğin ilk gecesinde çiftler, ikişer rekat namaz kılarlar. Namaz sonrası dünya ve ahiret saadetleri ve birbirleri ile iyi geçinmeleri için dua ederler, Cenab-ı Allah'tan hayırlı evlat ve hayırlı gelecek talep ederler. Genç çiftler birbirlerine yakın olacakları zaman da 'Ya Rabbim bizi şeytandan muhafaza eyle, şeytanı da bize ihsan edeceğin çocuktan uzak bulundur. Dünyaya gelecek evlatlarımızın ailemiz, ülkemiz, milletimiz için hayırlı olmasını nasip eyle' diye dua ederler. Bu hem dini bir vecibe, hem de örf, âdet ve ananelerimizin bir gereğidir.''

 

''Eş Seçiminde Yapılması Gereken Dua'' adlı bölümde de evlenecek çiftlerin şunları yapması gerektiği savunuluyor: ''Eş seçimine karar vermeden önce Yüce Rabbimizin kendisine hayırlı bir eş ve hayırlı bir nesil ihsan etmesi için dua ederek o en büyük kapıya, rahmet ve merhamet kapısına müracaat etmeli ve 'Ey Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatıp gönlümüzü açacak, salih hanımlar ve nesiller ihsan et! Ve bizi takva sahiplerine rehber kıl!' diye dua etmelidir..."

 

Kitapçıkta yer alan ''Evlilikle İlgili Hikmetli Sözler'' bölümünde ise kadınlara ilişkin şu çağdışı tanımlar yapılıyor: ''Erken kalkmayan avrat, söz dinlemeyen evlat, mahmuzla gitmeyen at, kapında varsa kaldır at. Kadının şamdanı altın olsa, mumu dikecek erkektir. Kızı kendi haline bırakırsan ya davulcuya varır, ya zurnacıya. İnsanları rezil de vezir de eden kadındır.''

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

soyu sopu dini kendinin olsun.

Ben yalnizca güzel olanini secerdim.

 

Ama adam tuttumus illede dindar ve ahlakli diyor kardesim. Bir de kalkmis, brosür basmis utanmadan:-)

Nereden bulacaz, eyüpsultan cami kapisina pusu mu kuralim yani:-)

Digerleri ahlaksiz ya.

OLacak is degil. Inasanlar böyle ayrilir iste.

saygilar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kadinlar icin de rehber var mi :)

bu memlekette cifte standartlar diz boyu

:angry:

valla güleyim mi, aglayayim mi karar veremedim...

NoT: Sayin Objektivist kaynak nedir?

 

 

Sayın alaTurka...

Kaynak 24.12.2005 Cumhuriyet manşet... -Dini evlilik rehberi-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

'Gerici' evlilik broşürü kızdırdı' Altındağ Belediyesinin hazırlattığı ‘Nikah ve Evlilik Rehberi‘ kadınların erkeklerin kölesi olmayı önerdiği gerekçesiyle Kadın Dayanışma Vakfı tarafından protesto edilecek... 27.12.05

 

Kadın Dayanışma Vakfı'ndan yapılan açıklamada Belediye'nin hazırladığı "gerici" broşüre karşı yarın (Çarşamba) Altındağ Belediyesi önünde saat 14.30'da protesto gösterisi ve basın bildirisine katılmak için bütün kadın kuruluşlaırna çağrıda bulunuldu.

 

"Erkek merkezli dünya görüşünün tüyler ürpertici" diye tanımlanan broşür hakkında Kadın Dayanışma Vakfı'nın basına ve kamuoyuna yönelik açıklaması aynen şöyle:

 

KADIN DAYANIŞMA VAKFI'NIN AÇIKLAMASI

 

Altındağ Belediyesi Nasıl Bir Çağa Özlem Duyuyor!

Altındağ Belediyesinin evlenen çiftlere dağıttığı ‘Nikah ve Evlilik Rehberi ‘ isimli kitapçıkta evlenen çiftlere, mutlu bir aile hayatına giden yolu kadını erkeğin kölesi olmaktan geçiren sözde bazı tavsiyelerde bulunulmuştur. Tamamen erkek merkezli dünya görüşünün tüyler ürpertici bir örneği olan kitapçıkta yer alan çeşitli deyim ve sözlerle kadının varlığı yok sayılmıştır.

 

“Eğer evlenmek istersen, çok dikkatli ol ve iyi bir kız ara”

“Alacaksan, el değmemiş ve senden başka erkek yüzü görmemiş bir aile kızını almaya çalış”

“Evleneceksen kendinden aşağı derecede biriyle evlen; kendinden yüksek ailelere yaklaşma, sonra onun esiri olursun”

 

gibi ifadelerle kitapta neredeyse tamamen erkeklere hitap edilmiş, erkeklerin nasıl bir kadınla evlenmeleri ya da evlenmemeleri gerektiği sık sık vurgulanmıştır. Kadınlar kitapçıkta sadece kocalarına saygıda kusur etmemelerini öğütlemek üzere muhatap alınmıştır. Kitapçıkta ayrıca “evlenecek kızın” anne babasına da öğüt vermek ihmal edilmemiş, anne-babalara kızlarının kocası ile iyi geçinmesi için gerekli bilgileri vermeleri önerilmiştir. Böylece aile içinde yaşanan şiddetin kadından kaynaklandığı ve kadının kocasının istekleri doğrultusunda hareket etmesi ile bu sorunun ortadan kalkacağı şeklindeki görüş kabul edilip, pekiştirilmiştir

 

Altındağ Belediyesinin, bu kitapçıkta yer verdiği “Anasına bak kızını al, babasına bak oğluna var.” ifadesiyle evliliği, kadını bir mal gibi almak-vermek şeklinde algıladığı, “Erken kalkmayan avrat, söz dinlemeyen evlat, mahmuzla gitmeyen at kapında varsa kaldır at.” ifadesiyle erkeği, kadını ve çocuğu istediğinde kapı dışarı edebilecek bir sahip olarak gördüğü, “En mükemmel kadın çocuklarına babalarının yokluğunda baba olacak kadındır.” ifadesiyle toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren bir anlayışta olduğu,

“Kadının şamdanı altın olsa mumu dikecek erkektir” ifadesiyle de kadının kendi başına bir hiç olarak gördüğü ortadadır. Altındağ Belediyesi yayınlayıpdağıttığı bu kitaptaki sözlerin ve deyimlerin kendilerine ait olmadığını ünlü düşünürlere ait olduğunu söyleyerek de benimsediği bu zihniyeti örtbas etmeye çalışmaktadır.

 

Ayrıca kitapçıkta toplumda ayrımcılığı körükleyen nitelikte sözde tavsiyeler de bulunma! ktadır. Kitapta zengin-fakir, iyi-kötü, dindar-dinsiz, kültürlü-kültürsüz, görgülü- görgüsüz şeklinde ayrımlara gidilmiş, mutlu evliliğin sırrı bu ayrımları göz önünde bulundurarak “denk!” birliktelikler yaratmaktan geçirilmiştir. Kadının eğitiminin gereksizliğini ve yapması gereken asli işlerin ev işleri olduğunu ifade eden şöyle bir anlatıya yer verilmiştir.

 

Kadını erkeğe tabi kılmayı bir meziyet, bir erdemlilik olarak gören bu gerici zihniyet AKP Hükümetinin yüzey! sel girişimleriyle bir yandan kendini gizleyip Avrupa kamuoyunun gözünü boyarken, diğer yandan yerel yönetimler aracılığıyla varlığını pervasızca ortaya koymakta, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa karşı olan uluslararası sözleşmeleri ihlal etmektedir.

 

Biz kadınlar belediye başkanının kitapçığın önsözünde ‘çağı yakalamış bir neslin özlemini çekiyoruz’ gibi bir ifade kullandıktan sonra çiftleri mutlu bir evliliğe hazırlamak adı altında erkeğin istek ve talepleri doğrultusunda oluşan bir evlilik kurumunu onaylamasının ne tür bir çağa özlemin ifadesi olduğunu soruyor ve erkeği kadından üstün kılan, kadının sahibi gibi gören erkeke gemen görüşün insanlara mutluluk reçetesi gibi sunulmasını reddediyoruz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.