Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

LİBERALİZM SOLMUDUR SAĞMIDIR?


diogen57

Önerilen İletiler

LİBERALİZM , HAYATIN BÜTÜN YÖNLERİNİ İÇİNE ALAN,TOPLUMSAL SORUNLARA ÇÖZÜM BULDUĞUNA İNANAN, GENİŞ VE BÜTÜNCÜL BİR FELSEFEDİR.BU BAKIMDAN LİBERALİZMİ SADECE EKONOMİK YADA SADECE POLİTİK AÇIDAN ELE ALMAK YANLIŞTIR.LİBERALİZM:

 

1) POLİTİK BİR FELSEFEDİR.POLİTİK LİBERALİZM, HÜRRİYET VE EŞİTLİK İLKESİNİ KENDİSİNE ESAS ALMIŞTIR.ANCAK HÜRRİYET VE EŞİTLİK HUKUKİDİR.DEVLETİN HİÇ BİR ŞEYE MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEMEZ... FERTLERE AYIRDIĞI SAHA DEVLETİN GİRMESİNİ REDDEDER... İŞTE EŞİTLİK VE HÜRRİYET İLKESİ İLE DOĞAN LİBERALİZM BU NOKTADA "GÜÇLÜ FERT,ZENGİN FERT,PATRON,İŞÇİ,VB." ŞEKİLLERDE EŞİTSİZLİĞE DÖNÜŞÜR.

 

2) FERDİYETÇİDİR.FERT HERŞEYİN ÜZERİNDEDİR.DEVLET BİREYDEN SONRA GELİR.( KLASİK DÖNEMDE BU DURUM DAHA BELİRGİNDİR VE DEVLETE İHTİYAÇ DUYULMAYAN GEREKSİZ BİR KURUM GÖZÜYLE BAKILMAKTADIR,ÖZGÜRLÜKLERİN BU YOLLA MÜMKÜN OLDUĞUNA İNANILMAKTADIR,YENİ DÖNEMDE İSE DEVLET BİREYSEL İLİŞKİLERİ DÜZENLEYEN KURUM VASFI KAZANMIŞ VE ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE ÖNEMİ ARTTIRILMIŞTIR.

 

3) LİBERALİZM E GÖRE TARİH TOPLUMLARIN DEĞİL,FERTLERİN ÜRÜNÜDÜR..

 

4) RASYONALİSTTİR.( ÖNYARGILARA,OTORİTEYE,GELENEKLERE,DOGMALARA KARŞIDIR.)

 

5)AMCI OTORİTEYİ ZAYIF TUTMAKTIR.SINIRLAMA YÖNTEMİ "GÜÇLER AYRILIĞI" İLKESİDİR.

 

6) EKONOMİK LİBERALİZMDE MÜLK EDİNME,TEŞEBBÜS HÜRRİYETİ, HER TÜRLÜ TİCARİ HÜRRİYET ESASTIR.(SERBEST PİYASA)

 

7) ADEM-İ MERKEZİYETÇİDİR.

 

İDEOLOJİLERİN İLKE DÜZEYİNDE VE SOSYOLOJİK DÜZEYDE İKİ YÜZÜ VARDIR. LİBERALİZMİ NERDE GÖRMEK İSTEDİĞİNİZ BAKTIĞINIZ YERE GÖRE DEĞİŞİR.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

aklıma ilk önece Turgut Özal'ın ''KÖŞE DÖNME'' ''İŞİNİ BİLME'' lafları geliyor liberalizmi duyunca

 

Liberalizm ve onun kaynağı ya da eşdeğeri olarak sunulan serbest piyasanın üstünlüğü edebiyatı, tam bir sahtekârlıktır. Tekel, piyasa dahil, hiçbir alanda serbesti tanımamaktır.Zaten onalara göre üstün olan piyasa değil, tekellerdir. tekellerin yaydığı ise, rantiye niteliğinden fışkıran ağır bir çürüme kokusu ile birlikte, demokrasi karşıtlığıdır, polis devleti ve baskının ağırlaşmasıdır. sorunların üstesinden gelemediği gibi sömürücü tarzda yaklaşmaktadır.Kapitalizmin ulaşmış olduğu günümüz aşamasında liberalizm adı altında tam bir gangsterlik sürüp gitmektedirve liberalizm emperyalizme hizmet etmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

...........

 

LİBERALİZM (LİBOŞ) bana göre;

 

Hemen hemen herkes tarafından bilinen bir deneyde; 'Kaynar suya atılan balık kendini havaya fırlatarak kurtulmaya çalışırmış; buna karşılık bir tencerenin içine konan ve yavaş yavaş ısıtılıp sonra kaynatılan balık ise hiç tepki göstermezmiş'' Günümüzde liberalizm de emperyalizme hizmet için en güzeli ''balığın sıçramadan, yavaş yavaş kaynatılması'' dır. Liberalizm, serbest piyasa, çokuluslu şirketler, iki Türkiye ve biçimsel demokrasinin egemenliği ile iniltilidir ve Yeter ki balık zıplamasın, halk uyanmasın; reklamlar, bayram şekerleri, ''sponsorluklar'' , ÇUŞ'lar, Bush 'lar... Aynen iki AB'li dost bakanın dediği gibi; ''Önce uyutalım, sonra unuturuz'' dur. Tabii, yavaş yavaş pişen balığı yedikten sonra...

 

En yakın tarihlerde Liberalizm adına yapılanlar Ülkemiz açısından hiç yabancı değil..

 

1_______Şirketlerin politikaları ABD ve AB'deki merkezler tarafından yönetiliyor; Türkiye'nin dış ticaret politikasını ''Gümrük Birliği'' yüzünden Brüksel idare ediyor. Bankalar ve borsa, yavaş yavaş onların denetimine giriyor. Eğitim kurumları Paris'teki, Berlin'deki milli eğitim bakanlıkları tarafından yönlendirilecek hale yavaş yavaş sokuluyor. Liseler ve bazı ''özel'' üniversiteler bu kapsama alınıyor.

 

2_______Türkiye'de yavaş yavaş, sessiz ve derinden liberalizm, serbest piyasa, ''Batı'ya bağımlılık'' kavram ve uygulamaları içinde yürüttükleri ''ikiye bölme'' politikasını Irak'ta ancak silahla yapıyorlar. Irak halkına karşı, ''kendi hükümetlerini'' silah zoru ve parasal güç ile kurdurdular. ''Azınlıktaki'' bir yönetimin Batı kapitalizmi adına Irak'a hâkim olmasını istiyorlar. Bu iş birdenbire olmayacak. Balık henüz sıçrıyor; işler Türkiye'de olduğu gibi yavaş yavaş, sessiz ve derinden yürütülemiyor. Ziyanı yok, bekleriz diyorlar; iki Irak kapışsın, birbirini yesin; ayakta duracak halleri kalmasın; biz ondan sonra dizginleri daha kolay ele geçiririz.

 

Yani; Liberalizm kavramının ilk kullanımından bu yana büyük değişiklikler olmuştur. 17. yüzyılda ''bireyciliğe oturmuş hümanizma'' (1) olarak ifade edilen liberalizm, bugün bu anlamı içermemektedir. Kişi hak ve özgürlüklerini koruyan bir kavram olarak ortaya çıkan liberalizm, bu özelliğini korumaktadır; ancak ayrıcalıklı bir zümrenin dünya piyasalarında serbestçe dolaşmasını sağlamakta, geniş halk kitlelerine ise bir şey vermemektedir. Piyasa kavramından bağımsız olarak açıklanamayan bu kavram, serbest piyasanın en azılı savunucusudur.

 

AT İzini KURT izine karıştırmak ve kavramları iç içine getirip kültürel anlamda bir kavram kargaşası yaratmak.... Bilmem başka birşey söylemeye gerek varmı?...

 

SONUÇ; Üretimden, emekten ve bilimden yana olan insanların uykularından uyanması gerekir. İnsanlar gece dörtte kalkıp ev ev dolaşarak gazete dağıtmaktalar. Bizse hâlâ uykudayız. Bizim yolumuz daha da çetin. Hem karanlıkla, hem libaralizmle (liboşlarla) mücadele edeceğiz hem de emperyalistlerle...

 

Saygılarımla...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 14 yıl sonra...

Liberal fikirleri savunan doktrinleri ifade eden liberalizm, özgürlük taraftarı bir akımdır. Bireysel özgürlükler temelinde gelişmiş, farklı ifadelerle tanımlanmıştır. Yıllarca yıl öncesinde doğan düşünce, bugünün pek çok politik, ekonomik ve sosyal sistemini etkilemiştir.

Bireyin siyasetin temel sorunu olma özgürlüğünü korumayı ve geliştirmeyi gerektiren politik doktrin olarak da açıklanmaktadır.

Liberaller genellikle hükümetin bireylerin başkaları tarafından zarar görmesini önlemek için gerekli olduğuna inanırlar ancak hükümetin kendisinin özgürlük için bir tehdit oluşturabileceğini de kabul ederler.

Bireyin hayatını ve özgürlüğünü güvence altına almak için yasalar, yargıçlar ve polise ihtiyaç vardır, ancak zorlayıcı güçleri bireye karşı da döndürülebilir.

O halde sorun, hükümete bireysel özgürlüğü korumak için gerekli gücü veren, aynı zamanda yönetenlerin bu gücü kötüye kullanmasını önleyen bir sistem tasarlamaktır. Sorun, hükümetin bireysel özgürlük için tek şey olup olmaması gerektiği konusunda karmaşıklaşır.

Bazı liberaller -neoklasik liberaller veya liberterler- bu sorunun yanıtının “evet” olduğunu düşünür. Öte yandan 19. yüzyılın sonlarından bu yana çoğu liberal, hükümet güçlerinin bireyin özgürlüğünü hem destekleyebileceği hem de koruyabileceği konusunda ısrar etmiştir.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Söyle de denebilir:Liberalizm,sol ve devrimci  maskesi ile  sözde, vesayeti ortadan kaldiracagini ve Demokrasi trenine binecegini söyleyen Islamistlerle,isbirligi yapmak Islamistlerin istediklerini elde etmelerine yardim ettikten sonra yine Islamistlerden tokati yiyerek cöplüge atilmaktir.Örnek verebiliriz!.

 

saygilarla

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.