Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

cuzuner

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    16
  • Katılım

  • Son Ziyaret

İletiler gönderen: cuzuner

  1. Daha Etkili Yaşamak İçin Ana Odaklanmak

     

    Birçok insan geçmişte olanlarla ve gelecekte olacaklarla ilgilenmekle meşgul olduğu için şimdi’yi kaçırıyorlar. “Şu an” bu makalede belirtilen birkaç sebepten dolayı çok önemli. Öncelikle nasıl şu ana odaklanacağınızı öğrenmelisiniz. Bu yaptığınızda nasıl daha başarılı bir iş ve kişisel başarıya rehberlik edeceğini zaten göreceksiniz.

     

    İlk Sebep: Sadece “Şimdi” Vardır.

     

    Bence bu, dikkatinizi şu ana vermeniz için en zorlayıcı sebeptir. Hatıralar dışında ve onların tüm güvenilmezliğine rağmen dün yok, dünü yaşadığınızda o şimdiydi. Yarın da yok, o da zamanı geldiğinde “şimdi” olacak. Ve bütün bunları sadece var olduklarında yaşamak iyi bir fikirdir, bu yüzden şunları yapmayı deneyin:

     

    Ayaklarınız yere düz gelecek biçimde, rahat bir pozisyonda oturun (Dik, eller uyluklarda veya yanlarda, rahat bir şekilde nefes alırken). Gözleriniz açık veya kapalıyken çevrenizdeki farklı seslerin, görüntülerin, kokuların ve hislerin farkına varın. Bu “şu an”. Bu doğru, bu şu an. Ve dikkatinizi olabildiğince şu anda tutmanız için birçok sebep var (ilk sebebe ek olarak).

     

    İkinci Sebebim – Dükkânda Sizin İçin Aynısından Daha Çok Var

     

    Eğer bir dakikalığına durursanız hayatınızın tüm deneyimlerinin şu an olacağını fark edersiniz. Şimdiyle ne kadar rahat olursanız, gelecekteki şimdilerde o kadar rahat olursunuz.

     

    Üçüncü Sebebim – Şimdi Bulunduğunuz Yerdir

     

    Eğer şüpheliyseniz ellerinize bakın. Elleriniz yalnızca şimdide var olurlar. Parmaklarınızı birbirine sürtün, şimdide olmanın nasıl bir şey olduğunu hissedin. Çünkü bu ellerinizin var olduğu yerdir ve vücudunuzun diğer parçalarının da...

     

    Dördüncü Sebebim – Şimdi Harekete Geçebileceğiniz Tek Zamandır

     

    Dün harekete geçmiş olmayı dileyebilirsiniz (birçok kişi bunu yapar ve o gün... yaptıkları için pişmanlık duyarlar), fakat dün artık yok, o zaman bu bir pişmanlık olarak kalacak. Gelecekte harekete geçmeyi planlayabilirsin fakat o da bir dilek olarak kalacak. Tek harekete geçebileceğiniz zaman bu sıcak andır.

     

    Beşinci Sebebim - Her nereye yöneldiyseniz muhtemelen oraya vardığınızda eğlenmek istersiniz. Şimdinin keyfini çıkarmayı alışkanlık edinin. Oraya vardığınızda keyfini çıkarmak çok daha kolay olacak, göreceksiniz.

     

    Beş yaşındaki oğlumla yaptığım koşularda inanılmaz kavrama deneyimleri elde ettim. Beraber koştuğumuzda ve yarıştığımızda her zaman yarıştan zevk aldı, rüzgârı hissetmek ona ayrı keyif veriyordu ve koşan babasını seyretmek de... Fakat benim aklım koşunun ne zaman biteceğindeydi. Geleceğe odaklanmaktansa yolculuğun tadını çıkarmak için birçok şey söylendi ve söylenebilir. Bunu da deneyin...

     

    Nazikçe dilinizi damağınıza yapıştırın, ön dişlerinizin arkasına (rahatça nefes almaya devam edin). Dilinizin ucuyla damağınız arasında bir yağ damlası taşıdığınızı hayal edin. Bu içsel diyalogunuzu değiştirmeniz için harika bir yoldur. İçsel diyalogunuzu kapatmak şimdiye odaklanmak için harika bir yoldur. Eğer insanların ne ile ilgili düşündüklerini anlamaya yardımcı ipuçlarına ulaşmak istiyorsanız bu oldukça önemlidir.

     

    Ve hep hatırlayın: “Yaşamanın tek yolu, her anı tekrarlanamayan bir mucize gibi kabul etmektir ve gerçekten de öyledir, tekrarlanamayan bir mucize” Margaret Storm Jameson

     

    Günümüzde iş ve hayat daha ve daha hızlı ilerliyor gibi görünüyor. İnsanların zamandan birçok talepleri var ve daha etkili olmak için her avantaja ihtiyaçları var. İnsanların mücadele etmek istediği en büyük zorluklar iş ve yaşam odaklı hedeflere odaklanarak ilerleme kaydetme.

     

    İnsanların odaklanmayı nasıl engellediklerini araştırırsanız sıklıkla şimdiye odaklanmadıklarını fark edersiniz. Bunun yerine yarın ne olacağını veya önceki gün ne olduğunu düşünüyorlar veya daha sonra yapmaları gereken şeylerin listesini gözden geçiriyorlar. Sonuç olarak dikkatleri şimdide değil. Eğer kalabalık bir caddeden geçerseniz kimin şimdiye odaklandığını, kimin gününü veya bir sonraki gününü düşündüğünü söyleyebilmenizdir.

     

    Farkındalık sahibi insanlar günlerini derin derin düşünüyorlar, yanlış yöne giren veya insanlara çarpanlar da kendilerini yarın neyin beklediğini düşünüp dehşete düşüyorlar. Farkındalığı başlarının dışında olan ve çevreye odaklanan insanlar da bir panter gibi dengeli ve atak. Dikkatinizi ve enerjinizi şimdiye verdiğinizde her şeye daha kolay ulaşabilirsiniz ve işlemden daha büyük keyif alırsınız.

     

    Önemli bir göreve başlamadan önce kendinizi toparlayın ve gevşeyin. Ve ne başarmak istediğiniz hakkında net olun ve başlayın.

     

     

    Celalettin UZUNER

  2. Sınırlayıcı İnançları Değiştirmek

     

    Hedefinize ulaşmaktan sizi alıkoyan hatalı inançlarınız olup olmadığınızı biliyor musunuz? Olup olmadığını nasıl keşfedebileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

     

    İnançlarınız büyük ölçüde hayatınızın kurallarıdır. Bunlar hayatınızda bazı şeylere ulaşmanız ve önemli olduğunu düşündüğünüz şekilde yaşamanız için sizi özgürleştiren kurallardır. Bu kurallar aynı zamanda sizi kısıtlıyor veya geride tutuyor olabilir, hatta hedeflerinize ulaşmak için yetersiz olduğunuz inancını bile yaratabilirler. Veya biriyle uzlaşmacı olmanızı engelleyebilirler. Kaç tanenizin yeni yıl hedef veya çözümlemeleri şimdiden görüş alanından çıkmaya başladığını merak ediyorum. İnançlarınız pekâlâ başarınızın derecesini etkiliyor olabilir. Yerçekimine inanırım ve sizin de inandığınızı tahmin ediyorum. Yerçekimi benim inancım tarafından hiçbir yönden, şekilden veya formdan etkilenmez veya değişmez. Fakat ilişkilerimiz, yeteneklerimiz ve olasılıklar, onlar hakkındaki inançlarımız tarafından etkilenirler.

     

    İnançlarımızı deneyimlerimiz sonucunda oluştururuz ve sonra sanki doğrularmış gibi onları uygularız. Onlar bir anlamda bizi tatmin eden kehanetlerdir. Eğer sevilebilir bir insan olduğunuzu düşünüyorsanız bu şekilde davranırsınız; insanlara açıklıkla yaklaşın ve onlarla olmaktan keyif alın. Size ılımlı yaklaşacaklar ve böylece inancınızı onaylayacaklardır. İnançların tecrübelerle oluştuğunu düşünüyoruz, fakat eşit olarak tecrübeler de inançlardan oluşur. Yani bu da inançlarınızı seçebildiğiniz anlamına gelir.

     

    İnançların değiştirilebilir olma inancı, kendi içinde birçok insan için meydan okuyucudur. Çünkü onlar, inançları sahip oldukları bir mal gibi görüyorlar. İnsanlar inançlara “sahip olmaktan”, onları “kaybetmekten” veya “kazanmaktan” bahsediyorlar. Hiç kimse birşey “kaybetmek” istemez. “Kaybetmek” yerine onlardan bahsederken ayrılmak veya vazgeçmek demek daha iyi olurdu.

     

    Dahası hepimizin kendi inançlarına kişisel bir yatırımı vardır. Dünya onları onayladığında bize anlam ifade etmeye başlarlar, o zaman önceden tahmin edilebilirler ve bize bir güvenlik ve kesinlik duygusu verirler. Hatta önceden tahminde bulunarak sapıkça bir zevke bile kapılabiliriz; kaçınız “ben sana söylemiştim” dedi ve bunu tatmin edici bir cümle olarak buldu? Bir şeylerin yanlış gitmesini istediğinizden değil, fakat inançlarınız doğru çıktığı için.

     

    Sınırlayıcı inançlar hedeflerimize ulaşmamızı ve rüyalarımızı yaşamamızı engelleyen ana suçlulardır. İçimizde var olan potansiyele ulaşmamızı durduran kurallar gibi davranırlar ve yeterince dokunmadığımız o kadar çok potansiyelimiz var ki.

     

    O zaman şu soruyu iyi düşünün: “Sizi hedefinize ulaştırmaktan alıkoyan ne?” ve cevabın çoğunlukla sınırlayıcı inançlarınız olduğunu görürsünüz.

     

    Erken sınırlayıcı inançlar, ailelerden, öğretmenlerden veya fikirlerini inanacak kadar değerli bulduğumuz çocukluk çağındaki etkili kişilerden gelir. Bu erken inançlar genellikle gizli kalır ve yetişkin olarak onları geliştirmeyiz. Ayrıca basından da sınırlayıcı inançlar ediniriz. Arkası yarın tarzındaki dizilerde karakterler (zaman geçirmek için) gülünç sınırlayıcı inançlar içinde hareket etmek zorundadır. İşte inanılmaz yaygın olan bazı sınırlayıcı inançlar:

     

    “Acısız kazanç olmaz”

    “Kimseyi anlayamıyorum”

    “Hayatta kötü bir başlangıcın üstesinden gelemezsin”

    “Bilgisayar öğrenmeye başlamak için çok yaşlıyım”

    “Hiçbir zaman peşinde olduğum şeyi elde edemem”

    “Diğer insanlar benden daha iyi”

    “Sınırlarıma ulaştım”

    “Yaşamak için yeterli param olması için çok çalışmam lazım”

    “Başarı çok uzun zaman alır”

     

    Bu gibi inançlar siz onlara gerçekmiş gibi davranırsanız doğrudurlar. Onların yanlış olduğunu düşünün. Nasıl bir fark olurdu?

     

    Hedeflerinize ulaşma sürecinde bazen, sadece var olan sınırlayıcı inançlarınızı açıklığa kavuşturmak ve etkilerini fark etmek bile, ondan kurtulmak için yeterli olabilir. Böylece kendi gerçekliğinizi değiştirebilir ve güncelleyebilirsiniz. Deneyimlerime göre insanların büyük çoğunluğu sınırlayıcı inançlarının farkında değildir. O zaman ilk adım, onları dile dökmek veya yazmaktır. Bu sayede açığa çıkarlar, incelenebilirler ve sonra da gitmelerine izin verilebilir. Bunu yapmanın iki kolay yolu vardır:

     

    Bunlardan birincisi neden şu an hedefinize ulaşamamanızın sebeplerini kendinize sormaktır. Sizi tutan şeyin ne olduğunu düşünüyorsunuz? Kendinize bu soruyu sorun ve baştan sona cevaplayın. Cevap sizin sınır olarak algıladığınız şeyi ortaya çıkaracaktır. Genellikle bu inançlar dünyadan çok sizinle ilgili olacak. Sizinle alakalı oldukları zaman değiştirilebilir veya güncellenebilirler.

     

    İnsanlar bu soruları kendi zihinlerinde sordukları zaman kendilerine karşı çok nadir dürüst davranırlar, bu yüzden işte birebir danışanlarımla çalıştığımda sınırlayıcı inançları varsa onları keşfetmek için kullandığım bir teknik:

     

    Birinci adım; bir parça kâğıda önemli bir hedefinizi yazın. Ona iyi bakın ve gerçekten onun hakkında düşünün.

    İkinci adım; bu hedefi düşünürken her bir önermeye değer biçin ve puan verin.

     

    Her bir önermeye 10 üzerinden puan verin. 1 puan ona inanmadığınızı ve 10 puan ona şüphesiz inandığınızı gösterir.

     

    Hedefime ulaşmayı hak ediyorum.

    Hedefime ulaşmak için gerekli beceri ve yeteneklere sahibim.

    Hedefim net ve iyi tanımlanmış.

    Hedefim benim için arzulanan bir şey.

    Hedefim peşinden gitmeye değer.

     

    Cevaplarınızdan en düşük puanlı olanlara bakın ve onları keşfetmeye başlayın. Düşük puanlar bir sınırlayıcı inanç olduğunu belirtir ve ona dikkat çeker veya o hedef hakkında yeterince düşünmediğinizi gösterir. Bu muhteşem bir şekilde aydınlatıcı olabilir. Hedefinizin bazı bölümlerinde şüphe keşfettiyseniz şimdi kendinize şüphe ile ilgili sebepleri sorun veya sizi şüpheye itenin ne olduğunu düşünün?

     

    İnançlarınızı sorgulamaya ve gözden geçirmeye başladığınızda sınırlayıcı inançları açığa çıkarabilirsiniz ve inançlarınızın hedefinize ulaşmanızı engelleyip engellemediğiyle ilgili farkındalığınızı arttırabilirsiniz.

     

    Celalettin UZUNER

  3. BAŞARI ARTIK SIR DEĞİLSİN

     

     

     

    İÇİNDEKİLER

     

     

    Bölüm I

    Nasıl Daha İyi Bir Hayat Elde Edilir?

    Zihnin Yasaları

    Hazır Olup Olmadığınızı Test Edin

    Mucize Egzersizi

    Miş Gibi Egzersizi

     

    Bölüm II

    Beş Kıtada Kollarıyla Koştu

    Çekirdek İnanç Teorisi

    Davranış ve İnanç

    Çekirdek İnançlar Nasıl Oluşur?

    Cesaret Kırıcılar

    Direkt Deneyim

    Çocuk Merkezli Mantık

    Bilinçsiz Taklit

    Sınırlayıcı İnançlar

    Sınırlayıcı İnanç Çeşitleri

    Sınırlayıcı İnançların Oluşumundaki Temel Nedenler

    Kişisel Özsaygı problemleri

    Yargılanma Korkusu

    Bilinmeyenden Korkmak

    Sınırlayıcı İnançları Değiştirme Teknikleri

     

    Bölüm III

    Onaylamalar

    Onaylamalar Zihin Sağlığı İçin Önemlidir

    Onaylamaları Ne Zaman Kullanırsınız?

    Onaylamalar Nasıl Çalışır?

    Onaylamalar Ve Hipnotik Telkinler

    Onaylama Yaratma

    Onaylamalar İçin Kurallar

    Onaylamalarınızı Filtrelemek

    Onaylamanızın Doğruluğundan Nasıl Emin Olacaksınız?

    Onaylamalar ile Neleri Hedef Alabilirsiniz?

    Onaylama Örnekleri

    Kendinizle olumlu Konuşma Tekniği

     

    Bölüm IV

    Yaratıcı Canlandırma

    Başarıya Giden Yolu Canlandırın

    Canlandırmanın Gücü

    Herkes Canlandırabilir

    Canlandırma Alıştırması

    Temel Canlandırma Çeşitleri

    Basit Canlandırma

    Odaklanmış canlandırma

    Geçmiş ile İlgili Canlandırma

    Provalı Canlandırma

    Fantezi Canlandırma

    Yapısal Canlandırma

    Rehberli Canlandırma Örneği

    Bir Hareket Metaforu

    Ortam

    Hatıralar Deposu

    Rahatlama Adası

    Yarışan Düşünceleri Durdurma

    Zihni Boşaltmak

    Perspektif Elde etme

    Başarıyı Çapalama

     

    Bölüm V

    Alt Modaliteler

    Temsil Sistemleri

    Temsil Sistemlerini Saptamak İçin İpuçları

    Görsel Ağırlıklı Kişilerin Karakteristik Özellikleri

    İşitsel Ağırlıklı Kişilerin Karakteristik Özellikleri

    Dokunsal Ağırlıklı Kişilerin Karakteristik Özellikleri

    Dilde Duyusal Tercihler

    Alt Modaliteler

    Alt Modalite (iç/dışgözlem) Egzersizi I

    Alt Modalite Egzersizi II

    Alt Modalite Egzersizi III (Üzüntüyü Azaltma)

    Alt Modalite Egzersizi IV (Mutluluğu Çoğaltma)

    Alt Modalite Egzersizi V (Motivasyon Transferi)

    Alt Modalite Egzersizi VI (Hoşlanmaktan Hoşlanmamaya Geçiş)

    Alt Modalite Egzersizi VII (Sevmekten Sevmemeye Geçiş)

    Alt Modalite Egzersizi VIII (Kafa karışıklığından anlamaya Geçiş)

    Alt modalite Egzersizi IX (Hoşlanmadığınız Bir Hatırayı Değiştirme 1)

    Alt modalite Egzersizi X (Hoşlanmadığınız Bir Hatırayı Değiştirme 2)

    Bir Alt Modalite Uygulama Örneği Olarak Swish Tekniği

    Alt Modalitelerle İnanç Değiştirme Tekniği

     

    Bölüm VI

    Otohipnoz

    Doğru Atmosferi Yaratmak

    Kendini Hazırlamak

    Nefes Alma Tekniği

    Zihnini Temizlemek

    Transı Derinleştirmek

    Trans halinden Yararlanmak

    Telkinler İçin doğru sözcükleri Seçmek

    Hayal etmenin Gücü

    Kendini Uyandırmak

    Telkin Formülasyonu Ve Uygulanışı

    Telkinler Nasıl Çalışır?

    Telkinler Her şeyi Nasıl Daha Kötü Yapabilir?

    Özensiz Formülasyon

    Klişeler

    Organ Dili

    Bilinçaltının Direnişi

    Kabul Etme Toleransı

    Bilinçaltının işlevleri

    Bilinçaltı İhtiyaçlar

    Telkinin Doğrulanması Ve Geçerliliği

    Telkin Oluşturma Kuralları

     

    Bölüm VII

    Başarı İçin Anahtar İnançlar

    Başarı Formülü

    Başarıyı Ne Belirler?

    Başarısızlık Nedir?

     

    Bölüm VIII

    Hedef Belirleme

    Hedefler Nasıl Çalışır?

    Ulaşılabilir Bir Hedefin Özellikleri

    Hedef Belirlemede Yaşam çemberi

    Doğru Hedeflere Sahip misiniz?

     

     

     

    Celalettin UZUNER & Senem UZUNER

    ***

  4. EĞİTİMDE HİPNOZ UYGULAMALARI

     

     

    Kitabın İçeriği

     

    BİRİNCİ BÖLÜM

    İnsan Beyninin Yapısı Ve İşleyişi

    Kafatası

    Nöronlar

    Nörotransmitterler

    Merkezi Sinir Sistemi

    Beyin

    Zihinsel Kapasite

    Beyin Dalgaları

    Beynin Özellikleri

     

    İKİNCİ BÖLÜM

    Sağ Beyin-Sol Beyin

    Beyninizin Hangi Yarısını Daha Çok Kullanıyorsunuz?

    Sağ Beyin ? Sol Beyin

    Sağ ve Sol Yarının Baskın Özellikleri

    Bilinç-Bilinçaltı

    Bilinçaltının Özellikleri

    Eleştirel Yetenek

    Olumlu Düşünme

    Zihinsel Canlandırma

    Kendini Kaptırmak

     

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    Öğrenme Nedir?

    Öğrenme Sitili

    Öğrenme Stratejileri

    Daha İyi Öğrenme İçin İpuçları

    Öğrenmeyi Engelleyen Faktörler

     

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Hafızanın Yapısı

    Açık Hafızada Bilginin İşlenmesi Aşamaları

    Hafızanın Çalışma Biçimi

    Bilgileri Uzun Süreli Hafızaya Alma Yolları

    Öğrenmemizi Ve Hafızamızı Güçlendiren Besinler

     

    BEŞİNCİ BÖLÜM

    Hipnoz Nedir?

    Hipnoidal Durum

    Hipnoz Tanımları

    Hipnozun Tarihi

    Hipnoz Hakkındaki Yanılgılar

    Hipnozun Yan Etkileri

    Hipnoz Seansını Olumsuz Etkileyen Faktörler

    Hipnozun Özellikleri

    Hipnozun Derinlikleri

     

    ALTINCI BÖLÜM

    Hipnotik Fenomenler

    EEG Değişikleri

    Diğer Fonksiyonel Değişikler

    Analjezi ve Anestezi

    Hiperestezi

    Katalepsi

    Dışarıdangözlem

    Otomatik Devri Hareketler

    Somnambul Hal ? Uyurgezerlik

    Hallüsinasyonlar

    Rüya Görme

    Zaman Tayini ve Zaman Distorsiyonu

    Zamanda Benzer Oryantasyon

    Zamanda Dezoryantasyon

    Mekânda Dezoryantasyon

    Telepati

    Derin Trans Özdeşliği

    Amnezi

    Hiperemnezi

    Ekmnezi - Mazide Yaşamak

    Clairvoyance

    Stigmatlar

    İdeomotor Tepki

    Otomatik Yazı

     

    YEDİNCİ BÖLÜM

    Telkin Nedir?

    Telkinin Kabul Kuralları

    Hipnotik Formül

    Hipnotik Telkin Oluşumu

    Direkt Ve Dolaylı Telkinler

    Post Hipnotik Telkinler

    Belirti Netliği

    Telkin Edilebilirlik

    Telkine Yatkınlık Testleri

     

    SEKİZİNCİ BÖLÜM

    Hipnotik İndüksiyonlar

    Hipnotik İndüksiyonlar Ve Çeşitleri

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 1: Göz Odaklanması

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 2: Rahatlama

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 3: Zihinsel Karışıklık

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 4: Zihinsel Yanlış Yönlendirme

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 5: Eşitliğin Kaybolması

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 6: Sinir Sistemine Şok

    Kime Hangi İndüksiyon Uygulanır?

    İndüksiyon Başarısız Olduğunda

    Direncin Üstesinden Gelmek

    Trans Kanıtı

    Transın Bitişi

     

    DOKUZUNCU BÖLÜM

    Değişim Çalışması

    Öngörüşme

    Değişiklikler Yaratmak

    Değişiklik Yaratmada Dört Element

    Fizyoloji

    Stratejiler

    Uygunluk

    İnançlar

    Üç Mümkün İnanç Çeşidi

    İnanç Stratejilerinin İşlevleri

    Zihinsel baskı: Bunlar nasıl oluşur ve nelerdir?

    Uyumsuz ve Çelişen İnançlar

    Kriterleri ve Değerleri Keşfetmek

     

    ONUNCU BÖLÜM

    Problemlerin Perde Arkası

    Öğrenilmiş Çaresizlik

    Kelimelerin Gücü/ Etiketlemek

    Sınav Kaygısı

    İnançlar

    Parçalar

    İkincil Kazançlar

     

     

    ONBİRİNCİ BÖLÜM

    Örnek Teknikler Ve Telkinler

    Teknikler

    Hipnotik Rüya Görme

    Yeni Davranış Oluşturma Kalıbı

    Parça Entegrasyonu (parça/bölüm/kısım)

    6 Adımda Yeniden Çerçeveleme

    Yeni Bir Yan/Parça Yaratma

    Dönen Semboller

    Bir Kaynağı Başka Bir Bağlama Aktarmak ve Geleceğe Uyarlama

    Hızlı Fobi Tedavisi

    İdeomotor Sinyallerle Bilinçaltı Araştırma

    El-Yüze Terapisi

    Metafor Yaratma

    Sırt Çantası Metaforu

    Tropik Ada ve Bulut Metaforu

    Yedi Kapı Metaforu

    Problemin Metaforik Değişimi

    Telkinler

    Ders Çalışma Telkini

    Sınav Tutumları Telkini

    İstediğin Şekilde Hatırlama Telkini

    Hafızayı Güçlendirici Telkin

    Hızlandırılmış Öğrenme Telkini

    Odaklanma ve Öğrenme Telkini

    Konsantrasyon Arttırma

    Sınav Kaygısı

    Sınav Gününü Yaşama

    Sınav İçin Oto Telkin Örneği

     

     

     

    Celalettin Uzuner & Senem Uzuner

  5. PROFESYONEL HİPNOZ METİNLERİ II

     

     

    Kitabın İçeriği

    BİRİNCİ BÖLÜM

    Alışkanlıklar Ve Bozukluklar

    Ağız Isırma Alışkanlığı

    Alternatif Yaratma

    Anoreksiya

    Aşırı Geğirme

    Bulimia

    Daha Güzel Tırnaklar

    Depresyon

    Depresyon/İyileştirici Işık

    Diş Gıcırdatma-I

    Diş Gıcıtdatma-II

    Hareket Hastalığı (Araba, deniz tutması vb.)

    Horlama

    Horlama (Dinleyen Kişi için)

    Huzursuz Bacak Sendromu

    İdrar Kesesi Kontrolü

    İdrar Kesesi Kontrolü (İşeme Sıklığı)

    İnsomnia-I

    İnsomnia-II

    İnsomnia-Siyah Kapı

    Obsesif Kompulsif Bozukluk-I

    Obsesif Kompulsif Bozukluk-II

    Obsesif Kompulsif Bozukluk-III

    Parmak Çıtlatmak

    Parmak Emme/Ana Rahmi (Yetişkinler İçin)

    Parurezis

    Rahatça Hap Yutma/Regresyon

    Sabah İnsanı

    Seğirme

    Sinir Öksürüğü

    Tırnak Yeme

    Trikotillomani

    Trikotillomani (Saç Koparma Zorunluluğu)

    Uykuda Kalamama-İnsomnia

    Uyurgezerlik

    Yalan Söyleme Alışkanlığı

    Yanak-Ağız Çiğneme

     

    İKİNCİ BÖLÜM

    Bağımlılıklar

    Alkol-I

    Alkol-II

    Alkol-III

    Alkol Oturumu-I

    Alkol Oturumu II

    Alkol Oturumu III

    Alkol Oturumu IV

    Alkolü Azaltma

    Anti - Depresan?ı Kesmek

    Aralıksız İçmek

    Çikolata Bağımlılığı

    Eroin Bağımlılığı

    Kafein Bağımlılığı

    Kenevir Bağımlılığı

    Kokain Bağımlılığı

    Kompülsif Para Harcama

    Kumar

     

     

    Nikotin Bağımlılığı

    Nikotin Sakızı Bağımlılığı

    Pipo içmek

    Pornografi Bağımlılığı

    Self Hipnoz ile Sigarayı Bırakma

    Sigara Bağımlılığı

    Sigara İçme Odası

    Sigara İçmeyen Biri Olarak Başarının Yolu

    Sigara İçmeyi

    Durdurma/Vadi

    Sigaradan İğrendirme-

    Sigaradan İğrendirme II

    Sigarayı Azaltmak

    Sigarayı Bırakma

    Sigarayı Bırakmak ? Arabayı Başarıya Doğru Sürmek Sigarayla Bağ Kesme

    Şeker Bağımlılığı

    Time Distortion İle Sigarayı Bırakma

    Tütün ÇiğnemeUyuşturucu Haplardan Kurtulma

    Uyuşturucu Bağımlılığı Oturum I

    Uyuşturucu Bağımlılığı Oturum II

    Yatıştırıcı İlaç Bağımlılığı

     

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    Çocuklar İçin

    Balon Odası ? OKB

    Çocuğun Problemini Halletme

    Çocuk Meditasyonu Döngüsü

    Çocuklar İçin Boşanmayla Başa Çıkma

    Çocuklar için Diş Hekimi Korkusu

    Çocuklar İçin Fırtına Korkusu

    Çocuklar İçin Futbol Görsel Canlandırması

    Çocuklar İçin Hipnotik Gevşeme

    Çocuklar İçin

    Çocuklar İçin Kusma Korkusu

    Çocuklara Özel Diyabet?i Yönetme

    Çocukluk Hastalıkları

    Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite

    Enuresis/Yatağı Islatma

    Gizli Yer

    İğne Korkusu (Çocuklar İçin)

    Karşıt Olma/Karşı Gelme Bozukluğu

    Konsantrasyon (Kronik Yorgunluk İmmün Disfonksiyon Sendromu)

    Meşe Ağacı/İndüksiyon

    Mükemmel Ebeveynlik

    Okul Fobisi

    Selektif Mutizm (Seçici Dilsizlik)

    Uçan Halı

    Sihirli Halı İndüksiyonu (Çocuklar İçin)

    İmgeleme ile Gözü Odaklama Metodu (Çocuklar için)

    Özel Yer Metodu (7-11 yaş arası çocuklar için)

    Sihirli Nokta Metodu(5?10 Yaşlarındaki Çocuklar İçin)

    Sihirli Televizyon Metodu I ( 5?10 Yaşlarındaki Çocuklar İçin)

    Hayali Televizyon Metodu II(7 ? 11 Yaş Arası Çocuklar İçin)

    Hayali Arkadaş Metodu(5?10 Yaş Çocuklar İçin)

    Hızlı Metot(Çocuklar İçin)

     

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Hafıza Ve Öğrenme

    Bilgisayar Karşısında Güven

    Çalışma Alışkanlıklarının Sırrı

    Dinleme Becerileri

    Hafıza Ve Konsantrasyon

    Hedefine Ulaşma

    Ders Çalışma

    Hafıza Güçlendirici Telkin

    Hızlandırılmış Öğrenme-I

    Hızlandırılmış öğrenme-II

    Hızlı Okuma-I

    Hızlı Okuma-II

    Sunumlar Ve Sınavlar

    Yabancı Dil Öğrenme

    Yazma Becerileri

    Zaman Algısının Bozulması (Time Distortion)

    Zihinsel Bloklar

     

    BEŞİNCİ BÖLÜM

    Kendine Güven

    Çekingenlik

    Ego Güçlendirme

    Güven

    Kendine Güven/Hayat Bahçesi

    Güven/Kristal Küre

    İnsanlarla İletişimde Kendine Güven

    Güven Çemberi

    Güven İnşa Etme

    Hipnoterapistler İçin Güven

    Kabadayılık (Ezilen Çocuklar İçin)

    Karar Verme

    Kendine Güven İş Başında

    Kendine Güven Uçurtması/Kekemelik

    Kendine İnanma

    Randevu İçin Kendine Güven

    Yüksek Özsaygı

     

    ALTINCI BÖLÜM

    Sınavlar

    Pratik Sınavlar

    Sınav Başarısı

    Sınav Gerginliği

    Stresiz Çalışma

    Direksiyon Sınavı

     

    YEDİNCİ BÖLÜM

    Stres Ve Anksiyete

    Akıp Giden Stres

    Anksiyete / Negatif Düşünceleri Serbest Bırakma

    Anksiyeteyi Bırakmak

    Anormal Gagging (Öğürme) Refleksi

    Endişe

    Gerginlik

    Hastalıklı Düşünceler

    Kâbus/Karabasan

    Negatif Duygulardan Balon İle Kurtulma

    Negatifi Salıverme

    Negatiflik

    Panik Ataklar

    Stres Yönetimi

    Suçluluk

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu

     

    Celalettin UZUNER & Senem UZUNER

  6. PROFESYONEL HİPNOZ METİNLERİ 1

     

     

    Kitabın İçeriği

    Acı Yönetimi Metni

    Acı Veya Anksiyete Nesnesini Değiştirme

    Acısız Doğum Telkini

    Ağrı kontrolü

    AIDS /Kanser vs. İçin Telkin Metni I

    AIDS /Kanser vs. İçin Telkin Metni II

    Alkol

    Alkol

    Alkol

    Alkolü Azaltma

    Aralıksız İçmek

    Alkol oturumu I

    Alkol oturumu II

    Alkol oturumu III

    Alkol oturumu IV

    Ameliyat Öncesi

    Ameliyattan Önce İyileşmeyi Çabuklaştırmak İç

    Anksiyete Kontrolü

    Anti - Depresan?ı Kesmek

    Altını Islatma

    Astım

    Denge

    Başarı I

    Başarı II

    Beden İmajı

    Birini zihninden çıkarmak I

    Birini zihninden çıkarmak II

    Blumiya

    Boğaz İltihabı

    Bolluk

    Bolluk II

     

    Ciltteki Döküntüler

    Çalışma Alışkanlıklarının Sırrı

    Çok Amaçlı Kullanılabilecek İndüksiyon

    Çikolata Bağımlılığı

    Depresyon I

    Depresyon II

    Depresyon Dünde Kaldı

    Deri koparmayı engelleme telkini

    Ders Çalışma

    Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Hipnoz Senaryosu

    Diş Gıcırdatma

    Doğum: Ayrılma

    Doğum: Zaman Çarpıtması

    Duyu Ötesi Algı Geliştirme

    Ego kuvvetlendirici -I

    Ego kuvvetlendirici ?II

    Eğer Yapabilseydim, yapacaktım

    Enerji

    Erkek Cinselliğine Yönelik Telkinler

    Ertelemek I

    Ertelemek II

    Hafıza: İstediğin Şekilde Hatırlama

    Hafıza Güçlendirici Telkin

    Hızlandırılmış Öğrenme

    Hızlı Okuma

    Horlama

    Göğüs Büyütme/Bayanlar İçin

    Gökkuşağı Bahçesi

    İç Rehber

    İşitmeyi Geliştirme

    Kafein Bağımlılığı

    Kabızlık

    Kan Dolaşımı/Selülit

    Kanser

    Kendine Güven I

    Kendine Güven II

    Kenevir Bağımlılığı

    Kendini Yeniden Yaratma

    Kekemelik

    Kendine Güven/Korku

    Kilo İçin Araba Metaforu

    Kilo Verme I

    Kilo Verme II

    Kilo Verme III

    Kilo Verme IV

    Kilo Verme V/Ada İmajinasyonu

    Kilo Verme VI

    Kilo Verme VII

    Kilo Verme VIII

     

    Kokain Bağımlılığı

    Kıskançlık

    Kişisel başarı

    Kıvılcım

    Kompülsif Para Harcama

    Konsantrasyon Arttırma

    Koruyucu Kalkan

    Kronik Yorgunluk sendromu

    Kütüphane sahnesi

    Migren Ağrıları

    Öfke/Terslik Kontrolü

    Öfke Hali

    Öğrenme Telkini/Ericksuncu

    Panik Ataklar

    Problem Çözme (3 adım)

    Rehber Hayvan

    Sağlık Önemlidir

    Sanal Doğa Gezisi

    Senin Özün

    Sigara

    Sigara Bırakma Oturumu I

    Sigara Bırakma Oturumu II

    Sigara Bırakma Oturumu III

    Sigara Bırakma Oturumu IV

    Sigara Bırakma Oturumu V

    Sigara İçin Üç Seans

    Sigarayı azaltmak

    Sınav Kaygısı

    Sınavlar

    Sınav Oto Telkini

    Sınav Gününü Yaşamak

    Soğukluk/Frijite

    Sosyal Fobi

    Sosyallik Arttırıcı

    Suçluluk Duygusu

    Şifa

    Şifa Verici Beyaz Işık

    Şifa Verici Tapınak

    Tecavüz Travması

    Tırnak Yeme

    Toplulukta Güven

    Tütün Çiğneme

    Uçuş Korkusu

    Uykuda Farkındalık/Lucid Dreaming

    Uykusuzluk

    Uyuşturucu Haplardan Kurtulma

    Uyuşturucu Bağımlılığı Oturum I

    Uyuşturucu Bağımlılığı Oturum II

    Vücut Sıcaklığının Kontrolü

    Yaratıcılık Yetenekleri

    Yaşam Enerjisi

    Yazma Yeteneği

    Yüksek Tansiyon

    Yüz Kızarması

    Yüz Kızarması/Utanma

     

     

    Celalettin Uzuner & Senem Uzuner

  7. Kitabın İçeriği

    1.Bölüm

    Kalibrasyon

    Uyum

     

    2.Bölüm

    Meta Model

    Meta Model Uygulama Tablosu

    Milton Model

    Fark Yaratan Bağlaçlar

    İleri Dil Kalıpları

    Varsayımlar

    Dolaylı Yanıt Kalıpları

    Muğlaklık

    Bilgilerin Silinmesi

    Semantik Bozukluk

    Dolaylı Trans İnd. Kalıpları

    Karışıklık

    Ernest Rossi

    Evrenseller

    Bilinçli-Bilinçdışı Çift Bağlama İndüksiyon Tablosu

     

    3.Bölüm

    Çapa ve Hipnoterapi

    Hipnotik Fenomenler

    Amnezi

    Dikkat Dağıtıcı Şeyden Amnezi

    Dolaylı Hipnotik Telkinler Yoluyla Amnezi

    Yapısal Amnezi

    Karışıklık Yoluyla Amnezi

    Ayrılma

    Benlik Yitimi

    Yaş İlerlemesi

    Zaman Çarpıklığı

    Analjezi ve Anestezi

    Katalepsi

    Duyumsal Değişikliklerde Halisülasyonlar

    İdiodinamik Tepkiler

    Anestezi

    Yaş Gerilemesi

    Baskılar

    Amnezi

    Hatıra Hatırlama

    İdeomotor Sinyaller

    Hipnoanaliz

    Geçmiş Yaşam Yerilemesi

    Yanlış Hatıra Sendromu

     

    5.Bölüm

    Derin Trans ve Derin Trans İndüksiyonu

    Derinleştirme Metotları

     

    6.Bölüm

    Hipnoz Sonrası Telkin ve Koşullama

     

    7.Bölüm

    Kalıp Kırma Teknikleri

     

    8.Bölüm

    Sözsüz Hipnotik Teknikler

     

    9.Bölüm

    Karışıklık Tekniği

     

    10.Bölüm

    Aşırı Yükleme İndüksiyon Teknikleri

     

    11.Bölüm

    Doğaya Uygun Hipnotik Fenomenler

     

    12.Bölüm

    Metafor

    Metafor Teknikleri

     

    13.Bölüm

    Uyanma Hipnozu

     

    14.Bölüm

    Erickson Hipnozu

    Yararlanma Yaklaşımı

    Ericksoncu Hipnotik Görüşme Tablosu

    Sigarayı Bırakma ve Kilo Verme Seans Adımları

    İyileştirme Paradigması Kullanarak Sigarayı Bıraktırma Örneği

    14.Bölüm

    İndüksiyonlar

    İndüksiyon Öncesi

    Transı Sonlandırma

    Kol Kaldırma

    Güzel Bir Gün

    Mavi Işık İndüksiyonu

    Balon İndüksiyonu

    Mum Aleviİndüksiyonu

    Elleri Kenetleme İndüksiyonu

    Kapalı Göz Metodu (Direkt indüksiyon)

    Bulut İndüksiyonu

    Derin Gevşeme

    ?Zor Danışanlar?ı Hipnotize Etmenin Yolu

    Sinema Perdesi İndüksiyonu

    Göze Bakış İndüksiyonu

    Üçüncü Göze Bakmak

    Güneşin Batışı ? İndüksiyon/Derinleştirici

    Direk İndüksiyon ? Yapışan Eller

    Grup İndüksiyonu

    Ada Gezintisi

    Sihirli Halı İndüksiyonu (Çocuklar İçin)

    Çift Sayı-Tek Sayı İndüksiyonu

    Bahçe Çitini Boyama İndüksiyonu

    Pendulum (Sarkaç) İndüksiyonu

    Vücudu Sallama İndüksiyonu

    Hızlı İndüksiyon

    Katı Kol İndüksiyonu

    Tarihi Kale Kütüphanesi İndüksiyonu

    Çift Zar İndüksiyonu

    Yedi Adım İndüksiyonu

    Uyku Hipnozu

    Spiral İndüksiyonu

    İndüksiyon ve Derinleştirici kombinasyonu

    Yoga Nefesi İndüksiyonu

    El Sıkma Yöntemi

    El Yüze İndüksiyonu

    Elleri Kapama İndüksiyonu I

    Elleri Kapama İndüksiyonu II

    Elleri Aşağıya Bastırma Yöntemi

    Enstantane Metodu

    İmgeleme ile Gözü Odaklama Metodu (Çocuklar için)

    Özel Yer Metodu (7-11 yaş arası çocuklar için)

    Nesneye Odaklama Metodu

    Sihirli Nokta Metodu (5?10 Yaşlarındaki Çocuklar İçin)

    Sihirli Televizyon Metodu I ( 5?10 Yaşlarındaki Çocuklar İçin)

    Hayali Arkadaş Metodu (5?10 Yaş Çocuklar İçin)

    Yanlış Yönlendirme Metodu

    Dağ Gezisi İndüksiyonu

    Sözsüz Metot-I

    Sözsüz Metot-II

    Hızlı Metot I

    Hızlı Metot II(çocuklar için)

    Hızlı Metot III

    Hızlı Metot IV

    Hayali Televizyon Metodu II (7 ? 11yaş arası çocuklar için)

    Zihinsel Yokluk Oluşturmak/Amnezi

    Elleri Kenetleme İndüksiyonu

    Derin Gevşeme İndüksiyonu

    Göz Katalepsisi

    Elleri Bükme

    Kısmi Gevşeme

    El Yükselmesi Testi

    Merdiven Gevşemesi

     

     

    15.Bölüm

    Derinleştiriciler

    Amnezi Yaratma

    En İyi Arkadaş

    Karatahta

    Mum İndüksiyonu

    Rüya Mekanı

    İskambil Kâğıdı İndüksiyonu

    Kıyı gölü Derinleştiricisi

    Asansör / Derinleştirici

    Numaralı Merdiven

    Yaşlı Çınar Ağacı

    Kukla Derinleştiricisi

    Yedi Kapı

    Yamaç Kayağı

    Cennete Merdiven

    Oyun Bahçesi

    Antalya/Saklıkent Yolu

    Merdiven

    Yıldız

    Alfabe

    Kelebek

    Doğa Gezisi

    Bahçe-Plaj

    Tropik Ada

     

    16.Bölüm

    Görsel Canlandırmalar

    Balon Gezisi

    Dağ Tırmanışı

    Deneyimi

    Kulübe bahçesi

    Yunusbalıkları

    Büyülü Orman

    Şömine

    Futbol (çocuklar için)

    Orman Yürüyüşü-I

    Orman yürüyüşü-II

    Tatil Gezisi

    Bilgeler Evi

    Yapboz

    Göl

    Sihirli Nehir

    Motor bisiklet

    İmajinasyonu

    Huzur Dağı

    Eldiven Anestezisi

    Özel Bahçe

    Günbatımı

    Okyanusta yüzme

    Tapınak

    Tropikal Ada

    Yaşlı Bilge Adam

    Yayla Deneyimi

    Sıfır Yerçekimi

    Deneyimi

     

    17.Bölüm

    Regresyon-Progresyon

    Köprü Tekniği

    Yaş Gerilemesi: Doğum

    Tecrübesi

    Otomatik Yazı

    Regresyon/Gerileme ? Ana Rahmine

    Dönüş

    Muma Bakarak

    Regresyon

    Kutlama (Işığa adımatmak)

    Çakra Regresyonu

    Ruh Rehberi

    Aborjin regrasyonu

    Kristal İle Regresyon

    Sihirli Dünya

    Gelecek Yaşama

    İlerleme

    Gelecek Projeksiyonu

    Gizli Dosyalar

    Yüksek Bilinç

    Karma

    Karmik Seyahat

    Hayat Senaryosu

    Geçmiş Yaşam Gerilemesi- Gökkuşağı

    Hayat Yolu

    Zaman Makinesi

    Yaşam Ağacı

    Regresyon/Hayat kitabı

    Uygulanmış Regresyon Örneği

    Geçmiş Yaşama Döndürme İndüksiyonu

     

    18.Bölüm

    Zaman Çizgileri

    Takvim Zaman Çizgisi

    Tuval Zaman Çizgisi

    Uzay Gemisi Zaman Çizgisi

    Tren Gezisi Zaman Çizgisi

     

    19.Bölüm

    NLP?de TIME LINE

    Ana Teknikler

    Ana Önerme

    Bilinçaltının Özellikleri

    Teknii Gözden

    Geçirme

    Başarılabilir Bir Sonuç

    Yaratma

    Sonuçlar İçin Soru

    Sorma

    Zaman Çizgisini Ortaya Çıkarma ?I

    Zaman Çizgisini Ortaya Çıkarma ?II

    Açığa Çıkarmanın İlk Testi

    Sebeplerin Kökenlerini Bulma

    Olumsuz Duygular-I

    Üçüncü Pozisyonda Dikkat Edilmesi Gereken Üç Şey

    Öğrenilenleri Göz Önünde Bulunduran Notlar

    Genel Yeniden Çerçevelemeler

    Olumsuz Duygular-II

    Anksiyete

    Eğer Danışan Travmatik Bir Anıyla Karşılaşırsa

    Belirleyici/Sınırlayıcı Kararlar

    Sınırlayıcı Kararlar

    Zaman Çizgisini Değiştirmek: Yer/Yön I

    Zaman Çizgisini Değiştirmek: Yer/Yön II

    Akıllı Hedefler

    Geleceğinize Tek Bir Hedef Koymak İçin Adımlar

    Hızlı Fobi Modeli

    Parçalar

    Parçaların Entegrasyonu (parça/bölüm/kısım)

    Genel Model

    Serbest Bırakma Belirtilerindeki Önemli Çıkarmalar

    20.Bölüm

    Problemler

    Acı iyileşmesi

    Acı Yönetimi Telkin Metni

    Alerji iyileşmesi

    Alışkanlığı bozma

    Alkol Telkin Metni

    Sigara bırakma Telkin Metni-I

    Sigara bırakma Telkin Metni-II

    Sigara bırakma Telkin Metni-III

    Sigara bırakma Telkin Metni-IV

    Sigara bırakma Telkin Metni-V

    Baş ağrısı

    Migren Telkin Metni

    Depresyon

    Depresyon Telkin Metni

    Fobi

    Hipnozla kilo verme

    Kilo Verme Telkin Metni-I

    Kilo Verme Telkin Metni-II

    Araba Metaforu

    Kekeleme

    Kekemelik Telkin Metni

    Uykusuzluk

    Uykusuzluk Telkin Metni

     

     

     

    Celalettin UZUNER

  8. HİPNOZA GİRİŞ METİNLERİ

     

    Kitabın İçeriği

    1. Bölüm

    Hipnozu Tanımlamak

    Hipnoidal Durum

    Hipnoz Tanımları

    Hipnoz Tarihi

    Hipnoz Teorileri

    Hipno Uyku

    Çağdaş Hipnoz Teorileri

     

    2. Bölüm

    Hipnoz Hakkındaki Yanılgılar

    Hipnoz Önündeki Engeller

    Hipnozun Özellikleri

     

    3. Bölüm

    Telkin Edilebilirlilik

    Hipnotik Formül

    Belirti Netliği

    Hipnotik Telkin Oluşumu

    Direkt ve Dolaylı Telkinler

     

    4. Bölüm

    Bilinçli Zihin-Bilinçdışı Zihin

    Eleştirel Yetenek

    Değişiklikler Yaratmak

    Direncin Üstesinden Gelmek

    Trans Kanıtı

    Transın Bitişi

     

     

    5. Bölüm

    Hipnotik Metotlar/Hipnoz Çeşitleri

    Oto Hipnoz

    Kendi Kendini Hipnoz

    Geleneksel Hetero hipnoz

    Eriksoncu Hipnoz

    Spor Hipnozu

     

     

    6. Bölüm

    Hipnotik İkna Ediciler (Telkine Yatkınlık Testleri)

    Arkaya Düşürme

    Öne Düşürme

    Yanlara Düşürme

    Diğer Testler

    Parmakları açtırma Testi

    Parmakları kapatma testi

    Hafif Bir Cismin Ağır gelmesi

    Parmakları Kenetleme

    Parmakları Ayırma

    Elleri Ayırma

    Kişiyi Alkışlamaya Zorlamak

    Kişinin Kolunu Bükmesine Engel Olmak

    Gevşeyen Kol Testi

    Yükselen Kol Testi

    Dokunmadan Kol Kaldırma Testi

    Tokalaşma Testi

    Otomatik Hareket Testi

    Kişinin Ağzını Kapamasına Engel Olmak

    Kişiyi Oturmaya Zorlamak

    Kişinin Kımıldamasına Engel Olmak

    Kaşıntı Meydana Getirmek

    Göz Kapaklarının Ağırlaştırılması

    Göz Kapakları Katalepsi Testi

    Sıcak-Soğuk Testi

    Nokta Hareket Testi

    Kâğıt Kaybetme Testi

    Renk Halüsinasyonu Testi

    Kitap Ve Balon Testi

    Yanak Ya da Çene Testi

    Parmak Bükülmez Testi

    Göz Kürelerinin Değerlendirilmesi

    7. Bölüm

    Hipnotik İndüksiyon Ve Çeşitleri

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 1: Göz Odaklanması

    Hipnotik Tümevarım Teknikleri Tip 2: Rahatlama

    Hipnotik Tümevarım Teknikleri Tip 3: Zihinsel Karışıklık

    Hipnotik Tümevarım Teknikleri Tip 4: Zihinsel Yanlış Yönlendirme

    Hipnotik İndüksiyon Teknikleri Tip 5: Eşitliğin Kaybolması

    Hipnotik Tümevarım Teknikleri Tip 6: Sinir Sistemine Şok

     

    8. Bölüm

    İndüksiyon Örnekleri

    Braid?in Yöntemi

    Dr. Liebeault?un Yöntemi

    Dr. Bernheim?in Yöntemi

    J. Filiatre?in Yöntemi

    Gessman?ın Yöntemi

    P. C. Jagot?un Yöntemleri

    Gerling?in Yöntemi

    Dr. Berillon?un Yöntemi

    Dr. Bonnet?in Yöntem

    Trans Başlangıcı Örneği

    Hipnoz Hazırlığı

    Aşamalı Gevşeme İndüksiyonu

    Farkındalık İndüksiyonu

    El Solunumu İndüksiyonu

    Rahatlama İndüksiyonu

    Merdiven İndüksiyonu

    Katı Kol İndüksiyonu

    Kol Levitasyon İndüksiyonu-I

    Kol Levitasyon İndüksiyonu-II

    Kol Düşürme İndüksiyonu

    Kendi Gözüyle Bakma İndüksiyonu

    Biyonik Kol İndüksiyonu

    Zihin Karıştırma İndüksiyonu

    Dave ELMAN?ın Hipnoz Anlayışı

    ELMAN?ın Hipnoz Aşamaları

    Rahatlama için Hipnoz İndüksiyonu (D. ELMAN?a göre)

    Dave ELMAN İndüksiyonu

    Dave ELMAN İndüksiyonu (Detaylarıyla birlikte)

    Direkt Bakış İndüksiyonu

    Nesne Düşürme İndüksiyonu

    Nesneye Odaklanma İndüksiyonu

    Orman Ve Nehir İndüksiyonu

    Klasik Hipnoz İndüksiyon Örneği

    Eriksonian Hipnoz İndüksiyon Örneği

    Transa Geçirme Soruları-1

    Transa Geçirme Soruları?1

    Duyusal Duyarlılıkla Hipnotik İndüksiyon

    Duyusal Bazlı Hipnotik İndüksiyon

    İmgeleme-Dereceli Gevşeme ve Hipnoz Kombinasyonu

    Hipnozla Gevşeme İndüksiyonu

    Tam Bir Oto Hipnoz Oturumu

    Adım Adım Oto Hipnoz

     

    9. Bölüm

    Telkin Metinleri

    Ders Çalışma

    Hızlandırılmış Öğrenme

    Sınav Kaygısı-I

    Sınav Kaygısı-II

    Konsantrasyonu Arttırma

    Hafıza Güçlendirici Telkin

    Bolluk

    Öfke/Terslik Kontrolü

    Toplulukta Güven

    Kendine Güven/Korku

    Alkol

    Depresyon

     

     

     

    Celalettin UZUNER

  9. Mutluluğu Çapalama

     

    Hiç olumlu bir duyguya uzun süre sahip olmayı dilediniz mi? Ya da hiç duyguları oldukları gibi ve istediğiniz zaman yeniden yaşamayı arzuladınız mı? Cevabınız evetse artık bunu yapabilirsiniz. Lütfen okumaya devam edin.

     

    NLP’ de çapa, insanın sinir sisteminde başka bir temsili tetikleyen temsildir. Mesela Aşk kelimesi anında o kelimeyle bağlantılı görüntüleri, sesleri, vb. tetikleyecektir. Çikolata kelimesi ise başka ilişkilendirmeleri tetikleyecektir. Bunlardan hangisinin daha yoğun duygular yaratacağından pek emin değilim! Bu kelimeler çapadır ve çapalar kelime olmak zorunda değildir. Birçok şey olabilirler.

     

    Çapaların her temsil sisteminde işe yaradığını biliyoruz (örn. görme, işitme, koklama, dokunma, tat). Birkaç örnek vermeme izin verin.

     

    Ses tonuna ait: Bununla, mesela, bir kişinin isminizi özel bir şekilde söylemesinden bahsediyorum, bir arkadaşın veya aile üyesinin söylediği gibi. Evin derinliklerinden bağırarak isminizi söyleyen eşinizin sesinin sizin için ne anlama geldiğini düşünmeniz anlamanız için yeterli olacaktır sanırım... Veya evli değilseniz annenizin sesi...

     

    Dokunsal: Belli bir el sıkışma şeklinin etkisi veya güven verici bir kucaklamayla sevgi dolu bir kucaklamanın karşılaştırılması. Bütün harika duyguları yeniden ateşler.

     

    Görsel: İnsanların belirli davranışları, giyimleri, duruşları... göze hitap eden herşeyi bu anlamda çapa olarak kullanabilirsiniz...

     

    Kokuya Bağlı: Belli bir yemek pişerken size gelen koku bir anda sizi öğrencilik zamanınıza götürebilir. Üniversitede okurken çıkan yarı pişmiş tavuk haşlamanın kokusu uzun yıllar tavuk yememi engellemişti örneğin.

     

    Tada Bağlı: En sevdiğiniz yemeğin tadı veya belirli yemekleri yediğinizde önceden nasıl hissettiğinizi hatırlatabilir.

     

    Şimdi Çapa tekniğini öğrenin

     

    Öncelikle, çok keyifli, zevkli ve olumlu bir tecrübenizi düşünün. (Kendi gözlerinizden bakarak: yani olayı sanki şimdi yaşıyormuşçasına) o anda gördüklerinizi görün, duyduklarını duyun ve hissettiklerinizi hissedin. Duygu yoğunluğunuzun artmaya başladığını hissettiğinizde sol elinizin işaret ve başparmaklarını birkaç dakikalığına birleştirin ve sonra serbest bırakın. Şimdi “durumu kırın” (örn. dün öğlen ne yediğinizi hatırlayarak). Sonra tekrar başparmağınızı ve işaret parmağınızı sıkın. Takiben “durum” dönecektir.

     

    Çapalamayı en iyi hale getirmek için gerçekten o anı yaşamak ve zihninizde canlandırmak çok önemlidir ve sonrasında ilk çapanızı birkaç defa kullandığınızda onu geri çağırmak da. Mahzun bir şekilde evdeyseniz bunun ne kadar güçlü olabileceğini düşünün. Çikolataya uzanmak yerine “iyi hisset” çapanızı kullanabilirsiniz. Egzersiz yapmak için motivasyona ihtiyacınız olduğunda sadece “coşku çapanızı” etkin hale getirin. Gerçekten basit ve etkili bir teknik.

     

    Bu istediğiniz zaman istediğiniz durumlara ve kaynaklara ulaşmanızı sağlayan kolay fakat güçlü bir tekniktir. Baş ve işaret parmaklarının kullanımı bir dokunsal çapa örneğidir, fakat kendiniz veya başkası için çapa atarken herhangi bir temsili kullanabilirsiniz.

     

    Bir tecrübeye güçlü bir çapa atmak için:

     

    Çalışacağınız deneyimin güçlü bir örnek olduğundan emin olun

    Olabildiğince çok temsil sistemini çapalayın

    Deneyim tavan yapmadan hemen önce çapa atın

    Çapayı etkin hale getirdiğinizde bunu doğru bir şekilde yapın

    Dokunsal çapalarda deneyimi uzun süre yaşatmak için nabız atar gibi çapalayın

     

    Zaten çapalama her dakika olan bir şey. Söylediğim gibi çapalama doğal olarak meydana gelen bir fenomendir. Her yaptığınız şeyde ona maruz kalırsınız. Herkes çoğu zaman farkına varmadan bunu her dakika yapıyor. Sizi yapmanız için davet ettiğimiz tek şey, sizin ve diğerlerinin attığı çapaların farkına varmanız ve bilinçli olarak bunları belli bir amaca yönelik kullanıp sonuç almanız. Bunları dikkatli kullanın.

     

    Çapaları kendiniz ve diğerleri için olumlu duyguları yakalamak ve tekrar yaratmak için kullanabilirsiniz. Şimdi bu egzersizi de yapın...

     

    Oldukça zevkli, olumlu veya keyifli bir deneyiminizi düşünün. Ne gördüğünüze bakın (kendi gözlerinizden) ve sonra ne duyduğunuzu işitip ne hissettiğinizi hissedin. Hissettiklerinizin yoğunluğunun arttığını fark ettiğinizde baş ve işaret parmaklarınızı birkaç dakikalığına sıkın ve sonra serbest bırakın. Şimdi “durumu bozun” (örn. dün hangi ayakkabıyı giydiğinizi düşünerek). Tekrar işaret ve başparmaklarınızı birleştirip sıkın, durum geri gelecektir.

    Tanıdığınız birinin zaten yaptığı bir şeyi belirleyin ve onlara fark ettirmeden bir çapa yaratın. Çapayı o bir aktivite yaparken atın. Sonra NLP çapanızı ateşleyin ve ne olduğunu görün. Eğer çapaladığınız şeyi yaptılarsa o zaman işe yaradı!

    Siz (veya o an sizinle olan biri) daha fazla olmasını istediğiniz bir şeyi hissetmek istiyorsanız onu çapalayın.

     

    Her zamanki gibi bu anlatılanların çok güçlü olduğunu hatırlayın ve becerilerinizi ustaca kullanın. Aynı zamanda üzerinizde kullanıldığında farkına varmak için kendinize izin verin. Reklâmcılar, siyasiler ve komedyenler çapaların gücünü biliyorlar ve onları oldukça sık ve çok kurnazca kullanıyorlar. Bununla birlikte farkındalık anahtardır, iyi eğlenceler.

     

     

     

    Celalettin UZUNER

    www.insandan.com

  10. Sevginizin Yönünü Değiştirmek

     

     

     

     

    Her yıl sevginizi nereye odaklıyorsunuz? Sevgililer Gününe odaklanmış sevginizi değiştirsek ve bu yıl sevgiyi sizin için daha çekici hale getirsek?

     

    Bir başka Sevgililer Günü daha kapımızda ve bu ay sevgi saçıyoruz, peki buna evimizden başlasak nasıl olur? Eminim hem profesyonel hem kişisel anlamda başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önünde tutan birçok insana rastlamışsınızdır. Birçok insan için bu, işlerinin ayrılmaz bir parçasıyken bazı insanlar gençliklerinde, var olmanın bu şekilde olduğunu öğreniyor ne yazık ki...

     

    Toplumumuzda çeşitli kariyer basamaklarında bulunan insanlar, daha çok danışanlarını, hastalarını veya müşterilerini…. dikkate almak durumundayken kendi duygularının ise olabildiğince az farkına varmayı öğreniyorlar. Kendilerini yorgunluğa, depresyona veya hastalığa sürükleyen bireyler arasında gülünç bir şekilde uzun saatler çalışan doktorlar, patronlarına tepki veren üst düzey yöneticiler, çok işçi çalıştıran şirketlerin yöneticileri, dava dosyaları arasında kaybolmuş savcı ve hâkimler, kolej ve okul öğretmenleri var.

     

    Bu gibi insanlarda, rollerinin onlar üzerinde zorunlu kıldığı inançlar yüzünden müşterinin veya şirketin ihtiyaçlarını her şeyden önce tutma alışkanlıkları vardır. Öyle bir nokta gelebilir ki bu insanlar kendi duygularının bile farkında olmazlar. Sevgi nerede? Diğer her yere harcandı. Bunun potansiyel olarak tehlikeli olduğunu söylemeye kadar gidebilirim aslında. Ama olabileceklerle ilgili zihinleri bulandırmamak adına bunu burada keselim.

     

    İnsanlar sık sık kendilerine karşı küçük ve hızlı cömertlikler yaparlar, fakat bunu özsaygılarını veya sevgi çekme yeteneklerini yıpratabilecek şekilde yaparlar. Ayrıca yaratılan bu duygular çoğunlukla doğal duygular gibi olmaz.

     

    O zaman öğretmen mesleğini bırakır, yönetici neredeyse tükenmiştir, hemşire sürekli hastalanır, doktor düzenli saatleri ve daha zevkli ortamı olan özel bir klinikte çalışmaya başlar. Bunların hepsi doğru olabilir, fakat eğer bunlar bireyin seçimleri değilse ve fakat zorlanarak alınan kararlarsa sizin benliğiniz için gerçekten hiçbir şey yapmazlar. İyi bir benlik algısı olmadan sevgiyi cezbetmek çok zordur. O zaman biraz sevgi saçmak istiyoruz.

     

    Kendine öncelik vermek demek, diğerleri ile ilgilenebilmemiz için daha iyi bir pozisyonda olmamız demektir. Eğer zindeysek, iyiysek ve mutluysak diğer insanlara da bu özelliklerimizden yararlanma fırsatı verebiliriz. Hem de düşünmeden, bonkör bir şekilde verebiliriz. Kendini sevmek için zaman ve enerji ayırmak dünyada yapabileceğiniz en harika yatırımdır. Bunun için size kendinizi fark ettirmeye çalışıyoruz.

     

    Kendinizde neyi seviyorsunuz? Sizinle ilgili sevilecek ne var?

     

    Hayatınızda gerçekten hayran olduğunuz veya çok düşündüğünüz biri/birileri var mı? Peki, gerçekten çok sevdiğiniz birine ne dersiniz? Onda/onlarda bu kadar sevdiğiniz ne var? Durun ve bir dakika onu düşünün. Gerçekten onu/onları neden bu kadar çok sevdiğinizi düşünün.

     

    Eminim birçoğunuz o alışılmış cevabı veriyorsunuzdur “sadece yapıyorum”. Bilinçli olarak bunun farkında olsanız da olmasanız da bundan başka sebepler var. Eminim diğerleri için de beğendiğiniz nitelikleri içeren listeler oluşturabilirsiniz. Birini sevmek, takdir ettiğiniz bazı nitelikleri sevmeyi ve onların tadını çıkarmayı içerir. Bu yüzden toplumun gözünde aslında hoşlanmayacağımız insanları seviyoruz. Tabi ki birinden hoşlanmadan ona saygı duyabilirsiniz; onlardan hoşlanmak keyif almak demektir.

     

    Bu kendinden hoşlanmaya ve kendini sevmeye benzer. Hoşlanmak ve kabul etmek, gerçek bir kendini kabullenmekten kaynaklanır; biz mükemmel, örnek vatandaşlar olmak zorunda değiliz. Kendinizi olduğunuz gibi kabul ettiğinizde, işleviniz ve öğrenişiniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuzda kendinize olan sevginiz artacak.

     

    Şimdi toplum gözünde popüler kişileri düşünün. Çoğunlukla insanları kendilerine çeken başarıları değildir, zaafları ve zayıflıklarıdır. Başarılı(!) magazin programlarının da üzerinde durduğu budur, ünlü insanların sıradan hayatlarını ve problemlerini göstermek… İnsanların “Biri Bizi Gözetliyor” gibi realite şovlara ilgi göstermesinin sebeplerinden bir de budur. Sanki mesaj “bakın, aynı bizim gibiler” demektedir. Diğer insanların gerçekten ne kadar insan olduklarını görürüz.

     

    Bu yüzden, sanki bizi insan yapan ve gerçek olduğumuzu gösteren şeylerin içine çekilme süreci, çoğu zaman zaaflarımız olduğunu gösterir. Eğer bu bizimle diğer insanlar arasında işliyorsa kendi içimizde de işe yarayabilir. Aslında hayatımıza fazla müdahale etmedikleri sürece var olduğunu düşündüğümüz sınırlamalarımızı kabullenmek, hatta onlardan memnun olmak ve gururlanmak bile bir rahatlık yaratabilir.

     

    Bu Sevgililer Günü kendiniz olmanın tadını çıkarın. Bu doğru, kendiniz olmanın tadını çıkarmaya başlıyorsunuz, bu sevginin olduğu yerdir. Olduğunuz gibi olmakla ilgili neyden keyif alıyorsunuz? Gün sonunda kendinizle ilgili, o gün gerçekten neyden hoşlandığınızı yazabilirsiniz.

     

    Her şeyi dâhil edin, bu küçük ve önemsiz bir şey gibi görünse bile. Belki yaptığınız bir şeydir, keyifli veya faydalı bir iletişim veya belki de yapmamayı seçtiğiniz bir şey veya o gün düşündüğünüz bir şey. Bugün nasılsanız onunla ilgili sevecek o kadar çok şey var ki.

     

    Bu Sevgililer Günü kendi sevginizi kazanmak için bir kâğıdın üstüne “kendimi seviyorum çünkü...” ile başlayan bir liste yapın. Sonra “kendimle ilgili en çok .... seviyorum” başlıklı bir liste yapın. Hadi sevin kendinizi… Kendini sevemeyen başkasını nasıl sevebilir ki…

     

    celalettin UZUNER

    Kaynak: insandan

  11. NLP YÖNTEMLERİ

     

    1. İYİ BİÇİMLENDİRİLMİŞ HEDEFLER

    a-Ne istendiğini açığa çıkaracak çözüm amaçlı sorular

    b-Ölçekleme

    c-Etki alanı

    d-Ekoloji

    e-Pozitif durumda olma

     

    2. YENİDEN ÇERÇEVELEME

    a-Anlam

    b-Bağlam

     

    3. 6 ADIMDA YENİDEN ÇERÇEVELEME

    Bilinçdışı zihinle birlikte çalışarak kaynaklara ulaşıp bir davranışı veya alışkanlığı değiştirir.

     

    4. TARAFLARLA GÖRÜŞME

     

     

    5. GÖRSEL SQUASH

    a-Uyumlu hale getirme

    b-Birleştirme

     

    6. ALERJİDEN KURTARMA YÖNTEMİ

     

     

    7. MÜKEMMELLİK ÇEMBERİ

    a-İçsel durumu yönetmek için

    b-Belirlenmiş bağlamda mükemmel duruma otomatik erişim yaratmak için

    8. MANTIKSAL SEVİYELER

    a-Çevre

    b-Davranış

    c-Yetenek

    d-Değerler/İnançlar

    e-Kimlik

    f-Misyon/Amaç

     

    9. SWISH

    a-Zorlanmalar, dürtüler için

    b-Çapa çökertmek için

    c-Arzulanan durum oluşturacak otomatik bir uyarıcı yaratmak için arzu edilmeyen durumun kullanılması

     

    10. YENİ DAVRANIŞ JENERATÖRÜ

    a-Duruma cevap vermenin yeni bir yolu.

    b-Yeni bir davranış veya beceri öğrenmek

    c-Beceri veya davranışı iyi yapan bir kişiyi modellemek

     

    11. HIZLI FOBİ VE TRAVMA TEDAVİSİ

    a- Fobiler ve travmatik olaylar birbirine benzer.

    b- Güçlü negatif duyguları yok etmek için kullanılır.

     

    12. METAFOR KULLANIMI

     

    Celalettin UZUNER

    ****************

  12. NLP ARAÇLARI

     

    1. UYUM

    a-Duyusal keskinlik

    b-Esneklik

    c-Fizyoloji % 55

    • Vücut duruşu

    • El hareketleri

    • Yüz ifadesi ve göz kırpma

    • Nefes alıp verme

    d-Tonlama % 38

    • Ses

    • Ton (perde)

    • Tempo (Hız)

    • Tını (Kalite)

    • Yükseklik (Sesin yüksekliği)

    e-Sözcükler % 7

    • Yüklemler

    • Anahtar sözcükler

    • Ortak deneyim ve çağrışımlar

    • İçerik ölçekleri

     

    2. PS – DS MODELİ

    Mevcut durum + Kaynaklar = Arzulanan durum

     

    3. HEDEFLER

    a-Olumlu olarak ifade edilir

    b-Danışan başlatıp devam ettirmelidir.

    c-Hedef spesifik olarak tanımlanmalıdır.

    d-Ekolojik olmalıdır.

    e-Hedefe ulaşmanın birden fazla yolu belirlenmelidir.

    f-İlk adımın kolay olması sağlanmalıdır.

    g-Seçenekleri artırıyor olmalıdır.

     

    4. KALİBRASYON

    a-Belirli bir standarda göre kişideki değişiklikleri fark etme ve ölçme becerisidir.

    b-Genellikle dışsal olan ve sözel olmayan iki farklı durum arasında kıyaslamayı kapsar.

    c- Kalibrasyon becerisi rafine edilmiş duyusal keskinliğe dayanır.

    d-Şimdiki durum

    e-Arzulanan durum kalibre edilir.

    f-Kalibrasyon için 9 ana gösterge:

    • Cilt rengi

    • Nefes alış veriş yeri

    • Nefes hızı

    • Nefes derinliği

    • Nefes duraklamaları

    • Deri parlaklığı

    • Kas gerginliği

    • Alt dudak büyüklüğü

    • Gözbebeği büyümesi

     

    5. TEMSİL SİSTEMLERİ

    a-Görsel

    b-İşitsel

    c-Kinestetik

     

    6. GÖZ ERİŞİM İPUÇLARI

    a-Görsel hatırlanan

    b-İşitsel Hatırlanan

    c-İçdiyalog

    d-Görsel tasarlanan

    e-İşitsel tasarlanan

    f-Duygular/Duyumlar

     

    7. EKOLOJİ

    Herhangi bir değişimin, daha geniş bir sistem içinde ortaya çıkardığı ya da çıkarabileceği sonuçları ve etkileri dikkate almaktır.

    a-İkincil kazançlar açısından

    b-Tüm sistem açısından

     

    8. YENİDEN ÇERÇEVELEME

    Bir sorunun doğasında değişiklik yaparak veya bir cümlenin bağlamını değiştirerek ona yeni bir anlam vermektir.

    a-İçeriğin yeniden çerçevelenmesi: Daha fazla içerik ekleyerek bir ifadenin anlamını değiştirmek.

    b-Bağlamın yeniden çerçevelenmesi: Bağlamını değiştirerek bir ifadenin anlamını değiştirmek.

     

    9. METAFORLAR

    Danışanın bilinçli direncini devre dışı bırakan ve onunla daha derin bir düzeyde bağlantı kurmayı sağlayan sembolik hikâyeler:

    a-Keşif Metaforları

    b-Pastoral Metaforları

    c-Kontrol Metaforları

    d-Eylem Metaforları

    e-Yeniden Çerçeveleme Metaforları

    f-Fantezi Metaforları

    g-Antropomorfik Metaforlar

    h-İçgözlem Metaforları

    i-Eşitlik/Karşılık Metaforları

    j-Çok Seviyeli Metafor

     

    10. NLP VARSAYIMLARI

    a-Harita arazinin kendisi değildir.

    b-Her davranışın altında bir olumlu niyet yatar.

    c-İletişim, aldığınız tepkidir.

    d-Başarısızlık yoktur, sadece geribildirim vardır vs…

     

    11. META MODEL

    a-Ne? Neden? Nasıl? Ne zaman? Nerede? Kim?

    b-Silme, çarpıtma ve genellemeleri ortadan kaldıracak bir dizi spesifik sorular.

    c-Kişinin/kurumun mevcut gerçeklik anlayışından yeni bir anlam çıkarılmasını sağlar.

    d-Kişinin/kurumun dünya modeli genişletilmiş olur.

     

    12. MİLTON MODEL

    a-Milton Model, trans ya da anlaşma durumuna geçilmesi için tasarlanmıştır.

    b-Bir dizi soyut dil kalıpları içerir.

    c-Çok anlamlı olduğundan, danışanın deneyimi ile eşleşme sağlar.

    d-Danışanın bilinçdışı kaynaklarına ulaşmasına yardımcı olur.

    e-Niyet olarak Meta Modelin tam karşıtıdır.

    f-Hipnotik dil kalıplarıdır.

    g-Ustaca belirsiz konuşabilme becerisidir.

    13. GELECEĞE UYARLAMA

    a-Gelecekte ulaşmak istenen sonucu zihinsel olarak prova etmek.

    b-Arzu edilen sonucu otomatik bir şekilde ortaya çıkarmak.

     

    14. DURUMLAR

    a-İçgözlem

    b-Dışgözlem

    c-Ara durum

     

    15. ALTMODALİTELER

    a-Her temsil sisteminin bir parçasını oluşturan ince farklılıklar ve ayrıntılardır.

    b-Deneyimlerimizin kodlarını çözer ve ona anlam kazandırırlar.

    c-Görsel

    d-İşitsel

    e-Kinestetik

    f-Öznel deneyimin yapısını değiştirmek için kullanılır.

     

    16. ÇAPALAR

    a-İçsel ya da dışsal herhangi bir temsilin sisteminin, bir tetikleyici ile belirli bir tepkiye bağlanmasıdır.

    b-Kendiliğinden oluşabildikleri gibi, isteyerek de oluşturulabilirler.

    c-Deneyimleri zaman içersinde (geçmiş-şimdi-gelecek) dolaştırmamızı sağlarlar

    d-Şimdiki veya geçmiş durumları “yakalamak” için kullanılırlar.

    e-“Yakalanan” bu durumlar aynen veya değiştirilmiş bir şekilde, şimdi veya gelecekte farklı bağlamlarda kullanılmak üzere hazır olurlar.

    f-Görsel çapalar

    g-İşitsel çapalar

    h-Kinestetik çapalar

     

    Celalettin UZUNER

    ****

  13. HİPNOTERAPİNİN UYGULAMA ALANLARI

     

    1. KAYNAKLARIN KOMBİNASYONU

    a-Alerjiler

    b-Stres

    c-İlişki problemleri

    d-İş problemleri

    e-Özsaygı problemleri

    f-Sosyal anksiyeteler

    g-Cinsel fonksiyon bozuklukları

    h-Alışkanlıklar/Bağımlılıklar

    • Sigara

    • Alkol

    • Uyuşturucu

    i-Kilo problemleri

    • Obezite

    • Anoreksia

    • Bulimia

    ı-Uyku bozuklukları

    • Dysomnia

     İnsomnia

     Narkolepsi

     Uyku apnesi

    • Parasomnia

     Karabasan

     Uykuda korku nöbeti

     

    2. FİZİKSEL

    a-Acı

    • Ameliyat

    • Kronik ağrılar

    • Diş

    • Hayalet organ

    • Doğum

    b-Dermatoloji

    • Sedef

    • Siğil

    • Egzama

    • İsilik

    • Uçuk

    • Akne

    • Ürtiker/Kurdeşen

    c-Sindirim

    • Reflü

    • Spastik kolon/Mukoza koliti

    • Ülser vs…

    d-Kardio-vasküler

    • Tansiyon

    • Taşikardi

    • Kanama

    e-İdrar problemleri

    • İdrar tutamama

    • Altını ıslatma

    • İdrara çıkma korkusu

     

     

    3. BAĞIŞIKLIK

    a-Eklem iltihabı

    b-Tümörler

    c-Kanser

    d-Deri veremi

    e-Fibromyalji sendromu

    f-Kronik yorgunluk

    g-HIV/AİDS

    4. KÖTÜ DAVRANIŞLAR

    a-Fiziksel

    b-Cinsel

    c-Duygusal

    d-Zihinsel

     

    5. ZİHİNSEL/DUYGUSAL

    a-Fobiler

    b-Anksiyete

    c-Depresyon

    • Tepkili

    • Klinik

    • Distimi

    • Bi-polar

    d-Obsesif-Kompülsif bozukluk

    e-Travma sonrası stres bozukluğu

     

    6. RUHSAL

    a-Misyon/Amaç

    b-Kimlik

    c-Değerler/İnançlar

    d-Keder

    e-Affetme

     

    Celalettin UZUNER

    ***

  14. HİPNOTERAPİ ARAÇLARI

     

    1. İKNA EDİCİLER/TESTLER

    a- Gözleri Kilitleme

    b- Balon/Kitap Testi

    c- İdeomotor Sinyaller vs…

     

     

    2. HİPNOTİK DİL

    a- Çift Bağlama

    b- Negatif emir

    c- Gizli emir

    d- Gizli soru

    e- Üst üste varsayım yığma

    f- Sohbetsel telkinler

    g- Organ dili

    h- Zamanla ilgili öğeler

    i- Mekânla ilgili öğeler

    j- Alıntılar

    k- “Değil mi” soruları

    l- Geleceği Kullanma

    m- Ustaca Muğlâk Konuşma

    n- Her zaman Olumlu olmak

    o- “Mantıksal” bağlantılar vs…

     

     

    3. İNDÜKSİYONLAR

    a- Otoriter

    • D. Elman

    • Kol Düşürme

    • Kol Katelepsisi

    • Kol Yükseltme

    • El Çekme

    • Kalem/Para Düşürme

    • Gözleri Sabitleme

    • Vücudu Sallama

    • Hızlı ind.

    b- Otoriter olmayan

    • Pasif Gevşeme

    • Prograsif Gevşeme

    c- Zihin Karışıklığı ind.

    d- Sözsüz İnd.

    4. DERİNLEŞTİRİCİLER

    a- Bahçe/Plaj gezisi

    b- Merdiven

    c- Asansör

    d- Geriye sayma

    e- Sessizlik periyotları

    f- Nefes verme

    g- Halüsinasyonlar

    h- İdeomotor telkinler

    i- Duyu-motor telkinler

    j- Pramitleme

    k- Bölme

    l- Geribildirim verme

     

     

    5. TRANS FENOMENLERİ

    a- İdeomotor hareketler

    • Parmak seğirmeleri

    • REM/Gözkapağı kırpışması

    • Kol seğirmeleri

    b- Ses değişimleri

    c- Vücut değişimleri

    • Maske yüz

    • Nefes alış veriş değişimleri

    • Cilt renk değişimleri

    d- Amnezi

    e- Analjezi

    f- Anastezi

    g- Zaman Çarpıklığı

    • Zamanın hızlanması

    • Zamanın yavaşlaması

    h- Zamanda sahte oryantasyon

    i- Regresyon

    • Görsel regresyon

    • Yeniden canlandırma

    • Geçmiş hayat regresyonu

    j- Halüsinasyon

     Pozitif

    • Görsel

    • İşitsel

    • Kinestetik

    • Kokusal

    • Tatsal

     Negatif

    • Görsel

    • İşitsel

    • Kinestetik

    • Kokusal

    • Tatsal

     

     

    6. TRANSTAN YARARLANMA

    a- Dışarıdaki gürültüyle birleştirme

    b- Abreaksiyon

    c- Danışanın geçmişi

    d- Danışanın semptomları

     

     

    7. ARAŞTIRMA

    a- İlk başlatan olayları keşfetme

    b- Bastırılmış duyguları ortaya çıkarma

    c- Blokajları bulma

    d- İkincil kazançlar

    e- Belli başlı sorunlar

    f- İçsel ekoloji

     

     

    8. TERAPÖTİK TELKİNLER

    a- Direkt telkin

    b- İndirekt telkin

    c- Metaforlar

    d- Yeniden çerçeveleme

    e- Posthipnotik telkinler

    f- NLP araçları

     

     

    9. HİPNOZDAN ÇIKIŞ

    a- Probleme yol açabilecek hipnotik telkinlerin iptal edilmesi

    b- Şimdiki zamana uyumu sağlama

    c- Yukarıya doğru sayma

     

     

    Celalettin UZUNER

    ***

  15. HİPNOTERAPİ İÇİN TEMEL BİLGİLER

     

    1. Ekoller

    a-Yönlendirici yaklaşım

    b-Esnek yaklaşım/Ericksoncu

     

    2. Tarihsel Gelişim

    a-Antik Çağ öncesi

    b-Mesmer

    c-Easdale

    d-Freud/Jung/James

    e-Estabrooks

    d-Erickson

    f-NLP

    3. Önvarsayımlar

    a-Trans, her gün yaşanan bir fenomendir.

    b-Herkes transa girebilir.

    c-Zihin, vücutta herhangi bir süreç üzerindeki kontrol derecesini arttırabilir.

    d-Her insan kendini iyileştirme gücüne sahiptir.

    e-Bilinçdışı zihin, gerçek bir deneyimle gerçekmişçesine yapılan bir zihinsel canlandırma arasındaki farkı ayıramaz.

     

    4. İnsan Nörolojisi

    a-Beyin

     Serebrum

    • Korteks

     Serebellum

     Limbik Sistem

    b-Omurilik

    c-Sempatik Sinir Sistemi

    d-Parasempatik Sinir Sistemi

    e-Nörokimya

     Nörotransmitterler

     Nöropeptitler

     

     

    5. İnsan Fizyolojisi

    a-Deri

    b-Sinir Sistemi

    c-Kaslar

    d-İskelet

    e-Kardiovasküler

    f-Endokrin Sistem

    e-Sindirim/Boşaltım Sistemi

     

    6. Mental Yapı

    a-Beyin Yarımküreleri

     Sağ Beyin

    • Bilinçdışı zihin

    • Duygular

    • Sezgiler

    • İmajinasyon

     Sol Beyin

    • Bilinçli zihin

    • Mantık

    • Dil fonksiyonları

    b-Bilinçli zihin

    c-Bilinçdışı zihin

    d-Bilinçaltı zihin

     

     

    CelalettinUZUNER

    ****

  16. TEMEL HİPNOZ PROSEDÜRLERİ

     

    1- UYUM

    a-Ayak Uydurma

    • Eşleşme

    • Yansıtma

    b-Yönlendirme

    c- Duyusal Keskinlik

    d- Nefes Alış-Veriş

     

    2- GİRİŞ

    a-Danışan Hikayesi

     Sözsüz İşaretleri Gözlemleme

    • Beden Dili

    • Jestler

    • Uyumsuzluk

     Hoşnutluk Sınırı

    b-Problemi Açığa Çıkarma

     Danışanın anlattıklarını not almak

     İlaç geçmişini öğrenmek

     Doktor kontrolü sağlamak

     Belli başlı sorunları incelemek

    c-Hipnozun uygun olup olmadığını kararlaştırma

    d-Mevcut hayat şartları

     İlişkiler

     İş

     Finansal sıkıntılar

    e-Danışanı eğitmek

     Hipnozla ilgili

     Sorumluluklarla ilgili

    • Randevulara sadakat

    • Ödemeler

    f-Gerçekçi hedefler belirlemek

     

    3- HİPNOZ SEANSI

    a-İndüksiyon

    b-Derinleştiriciler

    c-Araştırma

     İlk başlatan olayı keşfetme

     Gizli kalmış hatıraları bulma

     Engellenmiş duyguları serbest bırakma

     Engelleri tanıma

    d-Terapi

     Direkt telkinler

     Metafor

     İndirekt telkinler

     Posthipnotik telkinler

     Ego güçlendirmeler

    e-Hipnozdan çıkarma

     

    4- OTOHİPNOZU ÖĞRETME

    a-Sözel eğitim

    b-Posthipnotik telkinler

    c-Cd/kaset kaydı vermek

    d-Yazılı metin vermek

     

    CelalettinUZUNER

    ***

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.