Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MOTİVASYONLU ÇALIŞMAK


Önerilen İletiler

  • Admin

MOTİVASYONLU ÇALIŞMAK

 

Babam bana çalışmayı öğretti fakat çalışırken eğlenmeyi hiç öğretmedi. Çalışmayı hiçbir zaman sevmedim ve bunu açıkça itiraf ediyorum. Okumayı sevdim, fıkra anlatmayı, konuşmayı ve gülmeyi sevdim fakat çalışmayı asla sevemedim. Bu sözler Amerika Birleşik Devletleri'nin 16'ıncı başkanı Abraham Lincoln'a ait. Psikologlar bu durumu Abraham Lincoln'un motivasyon eksikliğine bağlıyorlar. Doğrumudur bilinmez fakat motivasyon sayesinde ne kadar güçlü olabileceğinizi bir düşünmelisiniz…

 

Hedef çok önemli…

 

İş yerinizde gün içerisinde mutlaka can sıkıcı şeyler oluyordur. Hatta bu her gün başımıza geliyor. Patronunuzun kaprisleri, iş arkadaşlarınızın sinirli oluşu, iş yükünüzün yoğunluğu, havaların kötü olması gibi şeyler bizim her an sinirlerimizi yıpratır. Aynı zamanda iş verimini de olumsuz etkiler. Dolayısıyla motivasyon çok önemlidir. Psikologlar motivasyonu şu şekilde açıklıyor : bir insanın belli bir hedefe, psikolojik anlamda başka hiçbir değişikliğe uğramadan ulaşmak istemesi. Dolayısıyla burada hedef çok önemli. İş yerinizde kendinize hedefler belirleyin ve bunun dışındaki etkenlere fazla odaklanmamaya ve kafanızı takmamaya çalışın. Bu mutlaka başarıyı getirecektir.

 

 

 

Motivasyon zor işleri kolaylaştırır?

 

Motivasyon kelimesi altında aslında birçok gerçek yatıyor. Motivasyon öyle bir şeydir ki, doğru kullanıldığı takdirde çok zor işleri bile çok zevkli ve kolay bir şekil alıyor. Bir futbolcuyu ele alalım. Bir futbolcu her zaman formda olmayabilir. Hepimiz maç izlerken bazı futbolcuları eleştiririz. Bunu onların ruh hallerini ve içinde bulundukları psikolojik durumu bilmeden yaparız. Belki olaya bu açıdan yaklaşırsak onların bir maçta kötü oynamalarını anlayabiliriz. Motivasyon eksikliği taşıyan bir insan, işini mutlaka kötü ya da zor yapacaktır. Motivasyon performansı getirir. Yalnız motivasyon ile morali birbirine karıştırmamak lazım.

 

 

Motivasyon nasıl sağlanır?

 

İş yerinizde motive olmak, bir işi hiçbir dış etken altında kalmadan, belli bir hedef ya da odak belirleyerek yerine getirmek istemenizdir. Burada oluşan atmosfer size ayrı bir dünya yaratacaktır. Sizi motive edecek olan asıl şey önünüze koyduğunuz hedeftir. Yine futboldan bir örnek verelim. Şampiyonluğa oynayan bir takımın futbolcusu öbür takım oyuncularından çok daha hırslı ve bilinçli oynayacaktır. Futbolcunun hedefi burada takımını şampiyon yapmaktır. Yani insan motivasyonu sağlamak için önce kendini hedefe odaklamalı ve bunu gerçekleştireceğine içten inanmalı. Eğer motivasyonda bilinç olmazsa, bunun adı motivasyon olmaz.

 

 

Motivasyonun diğer çalışanlar üzerindeki etkisi

 

Eğer siz motive olursanız, çalışma arkadaşlarınız da motive olabilirler. Birinci nedeni onların da sizden aşağı kalmak istememeleri. İkinci nedeni iş arkadaşlarınızın da birer insan olarak sürü psikolojisiyle hareket edecek olmaları. Aynı şekilde motivasyonunuz eksikse, iş arkadaşlarınız da bundan mutlaka etkilenecektir. Elbette motivasyonda hedef önemli ve dış etkenlerden sapmamak lazım fakat bu etkileşim farklı. Çünkü herkes aynı hedefe odaklanmışsa, o zaman motivasyonunuz değişirse bundan diğerleri de etkilenir. Patronunuz sizi görevlendirdikten sonra sizin işinizi patronunuzun isteğini düşünmeden, bunu bir görev bilinciyle halletmeniz gerekiyor.

efeslight.com.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.