Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

gloria

Gelinler niye beyaz giyerler ve niye kırmızı kuşak (kurdele) bağlarlar. (Nefret Ettiğim bir Adettir bu kırmızı kuşak adeti)

 

Gelinler Neden Beyaz Giyer?

Eski Romalılarda beyaz renk kutlamayı sembolize eder. 20. yy başında da beyaz renk masumiyetin, saflığın, temizliğin simgesi haline gelmiş ve bu günümüze kadar devam etmiş. Son zamanlarda farklı olması için beyaz dışında renkler tercih edilebilse de, genellikle gelinlerde beyazın tercih edilmesinin en büyük nedeni bu.

 

Gelinlere Neden Kırmızı Kuşak Bağlanır?

“Kırmızı kuşak, bekaret ve gayret sembolü olarak gelin evden ayrılmadan önce babası ve ağabeyi tarafından “salavat ve tekbir” ile kızın beline bağlanır. bağlanan kemer, ilk çocuk doğuncaya kadar saklanır. ilk çocuk oğlan olursa bir parçası çocuğun omzuna dikilir (altunel 1995).

Orta Anadolu’da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmamasına yöneliktir (altunel 1995).

Ancak kimilerine göre de kuşağın renginden dolayı, kuşağın gayret yanında bakirelik simgesi de olabileceği vurgulanır. kuşağın ucunda ise, çıkın edilmiş bir miktar para veya altın “beşibirlik” vardır. bu babanın, kızına verdiği son harçlıktır.”

Şu albümden:

Yaşam Susarsa Ölüm Susmaz

· 68 fotoğraf
  • 68 fotoğraf
  • 0 yorum
  • 6 fotoğraf yorumu

Fotoğraf Detayları


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.