Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sizce Kötü Doğmak Mümkün mü?


Admin

2.216 görüntü

Sizce Kötü Doğmak Mümkün mü?

Hadi bakalım anlatın da anlayalım..!

Alıntı

Kötü olmak için mi doğdunuz?

Şiddet içeren davranışların biyolojik bir nedeni olabilir.

Christine Cosgrove

Matthew, hayatının ilk sekiz ayı boyunca günde 18 saat ağladı.

Büyüdükçe, bebek bakıcılarını terörize etti, öfke nöbetleri geçirdi veya onları evin dışına kilitledi. 4 yaşındayken, odasındaki molaya tepkisi kapıyı tekmelemek veya bir pencereden dışarı çıkmak oldu.

Davranışı o kadar zordu ki, çocuk doktoru Matthew'un annesine nasıl başa çıktığını öğrenmek için bir yıl boyunca her sabah telefon etti. Annesi Diane, "Bence Matthew'a bir şey yapacağımızdan çok korktuğu için aradı" diyor.

Yıllar boyunca, ebeveynler ve bilim adamları, bazı çocukların kötü doğup doğmadığını ve öyleyse nedenini merak ettiler. Şimdi araştırma nihayet, sorunlu davranışların nedeni olabilecek bazı biyolojik özellikleri ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda, yeni eğitim teknikleri, ebeveynlerin zor çocukları şiddet yolundan uzaklaştırmalarına yardımcı oluyor.

Kaliforniya, Oakland'daki Kaiser Permanente'de Doğuştan Mizaç Projesi'nin direktörü Helen Neville, Matthew gibi çocukların yaklaşık% 10'unun "zorlayıcı özelliklerin" bir karışımıyla doğduğunu söylüyor. Bu çocuklar kolayca hüsrana uğrar, çok hassas ve duygusaldır yoğun ve değişimle baş etmekte güçlük çekiyor.

Neville, "Bunun iğrenç, inatçı, zor bir çocuk olduğunu düşünen, sadece kendisine biraz duygulanması gereken ebeveyn, bu çocuklardan biriyle gerçek bir savaşa girecek" diyor. "Çocuğun öz saygısı zarar görecek. Ve bizim düşündüğümüz şey bu, davranış bozukluğunun düzeni."

Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisine göre, davranış bozukluğu, gençlerde görülen davranışsal ve duygusal sorunların karmaşık bir karışımıdır. Davranış bozukluğu olan çocuklar tipik olarak hayvanlara ve insanlara karşı acımasızdır. Yıkıcı, aldatıcı ve genellikle kontrol edilemezler.

Bazı çocuklarda kötü davranış, büyüdükçe azalır. Ancak diğer çocuklar büyüyüp çocukluk davranış bozukluğu 18 yaşından sonra antisosyal kişilik bozukluğu (APD) olarak yeniden sınıflandırılacak, şiddet içeren suçlarla suçlananlar için ortak bir tanı olacak.

Gri Önemlidir

Böyle bir şiddet doğanın mı yoksa beslenmenin mi sonucu? Cevap muhtemelen her ikisidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, patolojik olarak şiddet uygulayan kişilerin bedenlerinin genellikle daha az şiddet uygulayan kişilerin bedenlerinden farklı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Manyetik rezonans görüntülemeyi kullanarak, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden psikolog Adrien Raine, DPhil, kısa süre önce APD'si olan erkeklerin, beyinlerinin prefrontal korteksinde bozukluğu olmayan erkeklere kıyasla% 11 daha az gri madde olduğunu buldu.

Araştırmacılar, bir kazada prefrontal korteksleri yaralandığında normal şekilde davranan kişilerin şiddetli bir şekilde antisosyal hale gelebileceğini uzun zamandır biliyorlardı. Ancak Raine'in Archives of General Psychiatry'nin Şubat 2000 sayısında yayınlanan çalışması, insanların bu tür beyin hasarı ile doğabileceklerini öne süren ilk çalışma.

Bu arada, Chicago Üniversitesi araştırmacıları, kötü davranış nedeniyle psikiyatristlere gönderilen 7-12 yaşları arasındaki erkek çocukları inceleyen erkeklerin, davranış problemleri olmayan erkeklerden daha düşük stres hormonu kortizol seviyelerine sahip olduklarını buldular. Genel Psikiyatri Arşivi'nin Ocak 2000 sayısında çalışmaları yayınlanan araştırmacılar, erkek çocukların strese karşı daha az duyarlı olduklarını ve bu nedenle kötü davranmanın sonuçlarından daha az rahatsız olduklarını tahmin ediyorlar.

Bu, çocukların genetik olarak "kötü" olmaya yatkın oldukları ve bu çevrenin hiçbir rol oynamadığı anlamına mı geliyor? Bir şey değil. Baylor College of Medicine'de bir psikiyatrist olan Bruce Perry, hamilelik sırasında kötü sağlık bakımı veya zor bir doğumda bu biyolojik özellikleri ortaya çıkaran uyuşturucu olabileceğini söylüyor. Journal of Personality and Social Psychology'nin Nisan 2000 sayısında bildirilen bir çalışmada, şiddet içeren video oyunları oynayan çocukların şiddet içeren davranışlarda bulunma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Bu tür bulgulara dayanarak, araştırmacılar, bu çocukların çoğunun izlediği şiddet yolunu tersine çevirmenin mümkün olduğuna inanıyor.

Ruhlu Çocuklar

Diane ve kocası, Neville'in Kaiser Permanente'deki "ruhlu" çocukların ebeveynleri için verdiği sınıflardan birine kaydolduktan sonra Matthew'a yardım edebildiler.

Neville, "Programımızın temeli, 'Beyin çok esnekken içeri girelim ve bu çocuklar için elimizden gelenin en iyisini yapalım' diyor Neville. Sınıf, ebeveynlere çocuklarının mizacını nasıl anlayacaklarını ve bir çocuğun güçlü duygularına karşı olmak yerine onunla nasıl çalışacaklarını öğretir.

Örneğin, giyinmeyi reddeden bir yürümeye başlayan çocuğun ebeveynleri, yürümeye başlayan çocuğun daha bağımsız olmak istediğini ve kendi kendine giyinemeyeceği için hayal kırıklığına uğradığını öğrenebilir. Çocukla güreşmek yerine, ona biraz kontrol hissi vererek ona bir kıyafet seçimi sunmayı öğrenebilirler.

Bir çocuk geçişlerle ilgili sorun yaşarsa, ebeveynler ondan bir etkinliği durdurup diğerine başlamasını istemeden önce beş dakika uyarı vermeyi öğrenirler. Bir çocuk kolayca sinirlenirse, ebeveynler görevleri kolayca yönetilen bölümlere ayırmayı öğrenebilir. Ebeveyn, "Odanı temizle" demek yerine "Hadi oyuncakları halıdan çıkaralım" derdi.

Teknikler kısmen psikiyatrist Stella Chess, MD ve Alexander Thomas, MD'nin hangi ebeveynlik yaklaşımlarının en başarılı olduğunu analiz etmek için çocuklukları boyunca 100'den fazla bebeği takip ettikleri bir araştırmaya dayanıyordu. Bulgularını 1986'da Guilford Publications tarafından yayınlanan Mizaç in Clinical Practice kitabında yayınladılar.

Neville, öğütlerin herhangi bir iyi ebeveynlik kitabında bulabileceğiniz şeylere benzediğini söylüyor. Ancak uygulamaya koymak kolay değildir ve "çocuk ne kadar aşırıysa teknikler o kadar önemlidir."

Matthew kadar "aşırı" az sayıda çocuk var. Ve 9 yaşında, o hala bir avuç, ama annesi "keyifli, zeki, duyguları hakkında açık sözlü, sınıfının yıldızı ve doğal bir lider olduğunu söylüyor. Herkes onu seviyor. Ve bence bu, kendini yönettiği için. iyi. İhtiyacı olan şey hakkında nasıl konuşulacağı öğretildi. "

Diane'e Matthew'un davranışının kökeninin biyoloji mi yoksa çevre mi olduğunu sorarsanız, bunun biyoloji olduğunu söyleyecektir. Şimdi 6 yaşında olan ikinci çocuğu, doğum anından "tamamen farklıydı". "Aynı evde aynı kurallara sahip iki ebeveyniz ve tamamen farklı iki küçük varlığımız var."

Ama sonra, oğluna uyum sağlamak için yarattığı ortamın tüm farkı yarattığını ekliyor.

California, Berkeley'de yaşayan serbest yazar Christine Cosgrove, sağlık ve tıp konularında uzmanlaşmıştır. New York'ta UPI için muhabir ve Parenting dergisinde kıdemli editör olarak çalıştı.

 

2 Yorum


Önerilen Yorumlar

Kötü Doğmak Mümkün mü?    Tabii ki, evet. Mümkün.

 

Bir cocugun "child prodigy" olarak doduguna kimse itiraz etmez,  Her gün rast geldigimiz, bebeklerin üstün kabiliyetlerle dogdugunu kabul ediyoruz. Harika cocuklarin olağanüstü yeteneklerini goruyoruz. Ornek. Musical prodigy, müzik dehası. Bu yetenekler dogustan geliyor.

 

Peki, iyi olani kabul edip, neden kötü olanin mümkün olmadigini dusunelim? Mantikli dusunmek gerekir.

Yoruma sekme
  • Admin

Bu konuda bbcearth bir makale gördüm onu da buraya aktarıyorum

Doğuştan gelen bir ahlaki pusula ile mi doğuyoruz yoksa büyüdükçe geliştirdiğimiz bir şey mi?

İnsanların iyi mi yoksa kötü mü doğduğu yüzyıllardır filozoflar tarafından tartışılmıştır. Aristoteles, ahlakın öğrenildiğini ve “ahlak dışı yaratıklar” olarak doğduğumuzu, Sigmund Freud ise yeni doğanları ahlaki boş bir sayfa olarak kabul etti. “Sineklerin Tanrısı”nı okuyan herkes, çocukların bir tarikat başlatmak ve vahşice birbirlerini öldürmeye teşebbüs etmek için yetişkinlerin dayattığı prangalarından kurtulmayı (spoiler uyarısı) bekleyen tam teşekküllü sosyopatlar olmalarını bekleyecektir.

Belki de bu tartışmaya ilişkin en ünlü iki karşıt görüş Thomas Hobbes ve Jean-Jacques Rousseau'nun görüşleridir. Hobbes, gelişmek için içgüdülerinde hüküm sürmesi için topluma ve kurallara ihtiyaç duyan insanları 'iğrenç' ve 'vahşi' olarak tanımlar; Daha sonra Rousseau, toplumumuzun dayattığı sınıf sisteminin neden olduğu açgözlülük ve eşitsizliğin yolsuzluğu olmadan insanın nazik ve saf olacağını öne sürerek onu açıkça eleştirdi.

Bununla birlikte, gelişimsel psikoloji çalışmaları, insanlıkta bazı doğal "iyi"lerin olabileceğini (veya daha teknik olmak gerekirse, en azından çocukların daha önce düşünülenden daha erken yaşta ahlaki yargılarda bulunma yeteneğine sahip olduklarını) göstermektedir.

Bunu yapmak için, bir yaşından küçük bebeklere, farklı renkli şekillerin, ahlaki olarak doğru ya da yanlış olarak açıkça tanınabilecek şekillerde davrandığı bir kukla gösterisi izlemeleri sağlandı. Kırmızı bir daire bir tepeye tırmanmaya çalışırken, "kötü" mavi bir kare onu geri itmeye çalışıyor. Bu arada, "iyi" sarı üçgen, kırmızı daireyi yukarı iterek yardımcı olmaya çalışır.

Oyundan sonra bebeklere hangi şekille oynamak istedikleri soruldu: kötü mavi kare veya iyi sarı üçgen. Tahmin edebileceğiniz gibi, hepsi ikincisini seçti, 'yardımcı' ve 'özverili' davranış sergileyen üçgeni. Bu, yedi aylık kadar küçük bebekler için bile geçerliydi.

Sahne, Yale Üniversitesi'ndeki Bebek Biliş Merkezi'nde yapılan ve bebeklerin kuklaları diğer değişkenler (örneğin, doğuştan gelen bir tercih veya belirli bir renge aşinalık) yerine eylemleri nedeniyle seçtiklerini kanıtlamak için daha da ileri giden 2010 çalışmasının bulgularını yineliyor. veya şekil). Gösteri zıt rolü üstlenen şekillerle tekrar oynatıldığında, bebekler hala çoğunlukla 'yardımcı' rolünü üstlenen şekli seçtiler.

Kyoto Üniversitesi'nden 2017 yılında yapılan bir araştırma, kukla çalışmasına benzer bir yaklaşıma ve bulgulara sahipti ve görünüşe göre bu sonuçları doğruladı. Altı aylıktan küçük çocuklara, "temsilciler" olarak adlandırılan üç Pacman benzeri karakterin yer aldığı videolar gösterildi: bir "kurban", kurbana agresif bir şekilde çarpan ve onu duvara sıkıştıran bir "zorba" ve bir "üçüncü taraf" ajan. Üçüncü taraf ajan bazen kendisini mağdur ile zorbanın arasına koyarak mağdura yardım etmek için müdahale eder ve bazen bunun yerine kaçardı. Videoyu izledikten sonra, çocuklar tercih ettikleri karakteri seçmek zorunda kaldılar ve çoğu, kurbana yardım etmeye çalışan araya giren üçüncü taraf ajanı seçti.

Diğer araştırmalar, bebeklerin özgecil davranışlar sergilediklerini, Harvard'daki 'Büyük Anne Çalışması' gibi, gözlemlendiklerini bilmeyen bebeklerin hala nazik davrandıklarını ve başkalarına yardımcı olduklarını gösterdi, bunun sadece öğrenilmiş bir davranış olmadığını öne sürdü. cezadan veya incelemeden kaçınmak için.

Bu çalışmalar Freud ve Hobbes'un insan doğasına ilişkin daha karamsar görüşlerini tamamen çürütemezken, bebeklerin doğal olarak özgecil davranışları tercih etmeye meyilli olduklarını ve ebeveynlerin çocuklarını ıssız bir adada bırakırken bundan oldukça emin olabileceklerini öne sürüyorlar. muhtemelen hala en iyi fikir değil, en azından en zayıf olanı bir taşla ezmeye çalışmazlar (üzgünüm, William Golding).

Yoruma sekme
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.